Vad Ska Jag Göra Om Luftkonditioneringen Läcker I Lägenheten? Varför Droppar Vatten Från Inomhusenheten I Splitsystemet Och Rinner In I Rummet? Hur Tar Man Bort Kondens?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Luftkonditioneringen Läcker I Lägenheten? Varför Droppar Vatten Från Inomhusenheten I Splitsystemet Och Rinner In I Rummet? Hur Tar Man Bort Kondens?

Video: Vad Ska Jag Göra Om Luftkonditioneringen Läcker I Lägenheten? Varför Droppar Vatten Från Inomhusenheten I Splitsystemet Och Rinner In I Rummet? Hur Tar Man Bort Kondens?
Video: Fix AC Leaking Water Inside the House in 10 Seconds | Air Conditioner Maintenance Tips 2024, April
Vad Ska Jag Göra Om Luftkonditioneringen Läcker I Lägenheten? Varför Droppar Vatten Från Inomhusenheten I Splitsystemet Och Rinner In I Rummet? Hur Tar Man Bort Kondens?
Vad Ska Jag Göra Om Luftkonditioneringen Läcker I Lägenheten? Varför Droppar Vatten Från Inomhusenheten I Splitsystemet Och Rinner In I Rummet? Hur Tar Man Bort Kondens?
Anonim

Om vatten droppar ur avloppet från luftkonditioneringen under varma dagar betyder det att din klimatkontrollutrustning fungerar korrekt och fungerar perfekt. Men om luftkonditioneringen droppade på någon annan plats bör du slå larm. För att hitta orsakerna till ett fel måste du veta av vilka skäl en läcka uppstår och hur du åtgärdar det. Detta är vad som kommer att diskuteras i vår artikel.

Tecken på fel

Först en liten teori. Luftkonditioneringen är en av de typer av klimatutrustning. Utrustningen gör det möjligt att bibehålla en bekväm temperatur i lägenheten vid varmt väder. Men dess drift medför vissa svårigheter. Det händer att vätskan rinner direkt in i rummet, och ofta är detta inte ett par droppar, utan en ganska imponerande läcka . Ännu fler svårigheter uppstår om hela den inre utrustningen läcker - då strömmar kondens ner till golvet, liksom möbler och andra föremål, inklusive elektriska apparater, detta kan resultera i en fullständig oförmåga för hushållsapparater.

Bild
Bild

Låt oss försöka ta reda på varför det droppar vatten från luftkonditioneringen. Faktum är att utrustningens funktionsprincip inte bara ligger i att kyla luften, utan också i att skapa ett gynnsamt mikroklimat i rummet. För detta är systemet dessutom utrustat med möjlighet till avfuktning av luftströmmar. Handlingsmekanismen är enkel: vätska från luften, i kontakt med det kylda elementet, kondenserar och lägger sig på ytan på inomhusenheten, varifrån den släpps ut i den yttre . Det är omöjligt att avgöra exakt hur mycket vatten som bildas på en dag. Mycket här beror på luftens initialtemperatur och nivån på dess fuktinnehåll, liksom på hur många grader det är nödvändigt att kyla rummet - det vill säga de avgörande faktorerna i detta fall är utrustningens kraft och parametrar för klimatet i rummet. I genomsnitt kan ett delat system ta bort 13-15 liter vatten per dag, industriella luftkonditioneringsapparater med hög effekt kan konvertera upp till 150 liter vätska på 24 timmar.

De flesta modellerna på marknaden tar ut fukt utanför, men om vätskan plötsligt slutar rinna ut från den externa enheten indikerar detta direkt ett fel på utrustningen.

Förekomsten av ett sammanbrott indikeras också av utseendet av is på blocket . Oavsett om hela droppar fryser eller om det finns en liten frost, bör du omedelbart ringa mästarna, eftersom detta indikerar felaktig funktion av temperaturregulatorerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta orsakerna till läckage

Ibland har ägarna till HVAC -utrustning problem vilket medför störningar i inomhusenhetens funktion.

Överfyllning av behållaren för att samla upp den släppta fukten - detta kan hända om utrustningen arbetar med maximal effekt under lång tid. Detta händer i köpcentra och affärscentra, där luftkonditioneringar arbetar non-stop.

Bild
Bild

Värmeväxlaren fryser - som ett resultat börjar arbetsvätskan vid förångningstillfället att producera mycket kondensat, vilket leder till frekventa läckor. Sådana uppdelningar sker oftast på våren och hösten, när den genomsnittliga dagliga temperaturen har positiva märken och kylan hålls på natten.

Bild
Bild

Brytning av dräneringselement eller fel på pumpen leder till att kondens bildas, men inte tränger in i utloppsblocket - detta leder också till läckor. Om slangen är felaktigt installerad klarar kondensatet inte av stigningen i röret och strömmar igen in i insidan.

Bild
Bild

Om grenrören som tömmer arbetsvätskan in i arbetsenheten , dåligt fixerad eller lossad, börjar kretsen trycksätta, och detta blir också orsaken till haverier.

Bild
Bild

Med vissa typer av fel ackumuleras en alltför stor volym arbetsvätska inuti en sluten slinga - detta orsakar för högt tryck, vilket ofta orsakar utrustningsfel

Bild
Bild

Läckor föregås ofta av försök att minska installationskostnaderna

Hålet görs analfabetiskt - faktum är att det måste bryta igenom i vinkel, sedan rinner fukt ut på gatan och inte inuti rummet

Några oerfarna hantverkare borrar ett hål direkt och sedan börjar läckor oundvikligen.

Bild
Bild

Avloppsröret kan böjas om material av fel kvalitet används

Bild
Bild

På grund av rullning av dålig kvalitet börjar freonläckage. Detta får värmeväxlaren att frysa - det smälta vattnet rinner ner och bildar is, i slutändan kan detta ta utrustningen ur funktionsdugligt tillstånd

Bild
Bild

Med låg värmeisolering av freonlinjen ackumuleras kondensat i en betydande mängd, och detta leder också till läckage

Bild
Bild

Lusten att spara pengar på installationsarbete visar sig vara ännu dyrare för lokalägarna: först måste de betala för analfabetisk installation av utrustning och sedan åtgärda problemet. I vissa situationer måste du ta bort utrustningen helt, sedan montera den igen - detta kommer att kosta en storleksordning mer.

Bild
Bild

Ibland finns det läckage från utomhusenheten. Som regel märks detta inte omedelbart, eftersom det är från det som vatten vanligtvis rinner när luftkonditioneringen fungerar som den ska. Samtidigt kan oreparerade defekter skada hela luftkonditioneringen. De vanligaste orsakerna är:

  • brist på freon;
  • igensättning av avdunstningsmekanismen;
  • nedbrytning av rörelsesregulatorn;
  • skador på kylaren.
Bild
Bild

Hur åtgärdar man läckan?

Sättet att eliminera läckan direkt beror på orsaken till störningen.

Brist på köldmedium

I detta fall fryser förångarens yttre del med ytterligare upptining av frost efter att systemet har stängts av. Vanligtvis åtföljs detta problem av ett atypiskt ljud och lätt isblåsning.

I ett sådant fall är det nödvändigt att fylla systemet med freon, och för att problemet inte ska uppstå igen är det nödvändigt att bestämma platsen för tryckavlastning och försegla det.

Bild
Bild

Skada på dräneringsledningen

En sådan uppdelning sker oftast under systemtestning med dålig installation. Orsaken till felet är mekanisk skada på rörledningen . Det måste bytas ut - lödning, gaffatejp och limning är mycket oönskat.

Bild
Bild

Dräneringsrörstoppning

Om det yttre röret inte är utrustat med ett nät, blir det med tiden igensatt av spindelnät, insektskokonger, damm eller smuts. På vintern kan dess fullständiga isbildning äga rum. För att avhjälpa situationen måste du rengöra rörledningen med en tråd eller en dammsugare; i frost måste du försiktigt slå av isen.

Bild
Bild

Ingen tryckregulator

Oftast inträffar det på vintern, när det finns en betydande obalans i trycket och temperaturen i hela systemets krets. Uppvärmningen av förångaren i inomhusenheten minskar, kondens bildas och som ett resultat bildas is. När temperaturen stiger tinar förångarens väggar ut och läckage uppstår . Lösningen på problemet kan bara vara installationen av en tryckregulator.

Bild
Bild

Användning av pseudosifoner

Ofta, när du installerar utrustning, dräneras avloppsröret för att förhindra att obehaglig lukt kommer in. Detta leder till funktionsstörningar, därför måste det deformerade området bytas ut, medan det är bäst att använda de ursprungliga sifonerna.

Bild
Bild

Installation av dräneringsledning utan lutning

Som redan nämnts uppstår detta fel när man försöker självinstallera ett luftkonditioneringsapparat med ett gravitationstapp. I detta fall blir inomhusenheten till en stor vattentank och blir extremt farlig för människor i rummet. För att eliminera ett sådant fel kommer det att vara nödvändigt att demontera hela systemet och dess komplexa omutrustning.

Bild
Bild

I en situation där det inte är möjligt att dra tillbaka vatten till gatan av någon anledning, installeras luftkonditioneringar med avloppspump, till exempel i källare eller underjordiska strukturer. Sådan utrustning kan också läcka.

Dräneringspump går sönder - kondensat absorberas inte helt. Sådan utrustning måste repareras eller bytas ut helt.

Bild
Bild

Trasig vattensensor - när ett sådant problem uppstår ser mekanismen inte behovet av att pumpa ut vatten och slår därför inte på pumpen. Resultatet är vätskeansamling i rännan på inomhusenheten. Den enda lösningen på problemet är att installera en sensor.

Bild
Bild

Blockerad flottörkammare . Om du inte utför regelbundet underhåll kommer smuts och främmande föremål att blockera flottören över tiden och därmed störa den tidiga pumpningen av kondensat. Situationen korrigeras snabbt genom en omfattande rengöring av själva kameran och alla dess element.

Bild
Bild

Kränkning av kanalrörets genomströmning . Uppstår när den är böjd eller något annat hinder uppstår. Problemet åtgärdas genom att rengöra och fixa knäcken.

Bild
Bild

Vid ett oavsiktligt strömavbrott eller spänningsfall i nätverket uppstår ibland en liten läcka. Oroa dig inte - när strömmen återställs löses problemet snabbt.

I det här fallet krävs ingen reparation; det kommer att vara användbart som en förebyggande åtgärd för att kontrollera tillförlitligheten för fastsättning av kontaktterminalerna.

Bild
Bild

Förebyggande av störningar

Den vanligaste orsaken till läckage är ett igensatt dräneringssystem. Det är därför tanken, rören och öppningarna ska rengöras regelbundet. Om vi försummar dessa förebyggande åtgärder kommer det förr eller senare att inte bara fukt kommer in i röret, utan även löv, skräp samt smuts och andra främmande föremål. Ibland är flygande insekter igensatta i dräneringsröret .- på varma sommardagar lider de av värmen och strävar efter att vara så nära vattnet som möjligt; i urbana förhållanden blir våta luftkonditioneringsstrukturer bekväma platser för dem. Vissa ägare av klimatutrustning utrustar rörutloppet med speciella myggnät, men detta kan bara fungera som en tillfällig lösning på problemet.

Bild
Bild

Tänk på att dräneringshålet bara är 1 cm i diameter och täpps upp ganska snabbt. Så fort detta händer kan kondens inte längre komma in på gatan och fukt kommer ut i rummet.

Om du inte har förmågan att arbeta med klimatutrustning behöver du inte försöka rengöra systemet själv . - kontakta en specialiserad serviceavdelning. Professionella hantverkare stänger av klimatutrustningen, spolar röret - först efter att systemet börjar fungera korrekt. Sådana tjänster är ganska billiga.

Rekommenderad: