Sätt Att Bli Av Med Kondens I Omklädningsrummet På Vintern: Varför Droppar Vatten Från Taket, Varför Rummet "svettas", Vad Man Ska Göra För Att Eliminera Hög Luftfuktighe

Innehållsförteckning:

Video: Sätt Att Bli Av Med Kondens I Omklädningsrummet På Vintern: Varför Droppar Vatten Från Taket, Varför Rummet "svettas", Vad Man Ska Göra För Att Eliminera Hög Luftfuktighe

Video: Sätt Att Bli Av Med Kondens I Omklädningsrummet På Vintern: Varför Droppar Vatten Från Taket, Varför Rummet
Video: Steam shower condensation 2024, April
Sätt Att Bli Av Med Kondens I Omklädningsrummet På Vintern: Varför Droppar Vatten Från Taket, Varför Rummet "svettas", Vad Man Ska Göra För Att Eliminera Hög Luftfuktighe
Sätt Att Bli Av Med Kondens I Omklädningsrummet På Vintern: Varför Droppar Vatten Från Taket, Varför Rummet "svettas", Vad Man Ska Göra För Att Eliminera Hög Luftfuktighe
Anonim

Numera är badet ett av de obligatoriska attributen för resten av många ryssar. Ägarna till sommarstugor och invånare i den privata sektorn som har byggt ett badhus på sin plats ställs ofta inför ett sådant fenomen som kondens i omklädningsrummet. Vatten droppar från taket, väggarna blir våta, mögel och mögel bildas, vilket i sin tur skadar inte bara själva strukturen och de saker som lagras där, utan också människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att eliminera orsaken till kondens i omklädningsrummet på vintern är inte alltid lätt på grund av närheten till de blötaste rummen. Men detta måste göras så snart som möjligt.

Vad är kondens?

Kondensat är den fukt som sätter sig på väggar och tak på grund av temperaturskillnader. Under påverkan av värmen från spisen avdunstar vattnet och omvandlas till ånga, som på grund av cirkulation av luft i rummet samlas vid kanten av rummet. Väggar, tak och fönster är i korsningen av två temperaturer. Å ena sidan är detta inredningens värme, å andra sidan kylan från utsidan. Ånga lägger sig på en kallare yta och skapar fukt.

Bild
Bild

Ett antal faktorer kan påverka bildandet av fukt:

  • Kränkningar vid utförande av värmeisoleringsarbete. En värmeisolator, till exempel skum, "andas" inte bara för att det inte tillåter ånga att passera genom sig själv, vilket resulterar i att fukt bildas. Ibland ligger orsaken i daggpunkten, som inte är utanför, utan inne i rummet, vilket gör väggarna fuktiga och våta. Kom ihåg att daggpunkten är temperaturen vid vilken ånga förvandlas till vatten.
  • Kränkningar vid installation av ventilation. Temperaturen i ångrummet och omklädningsrummet varierar avsevärt, och när dörrarna öppnas sätter sig ånga i rummet och rinner nerför väggarna.
  • Hög luftfuktighet i rummet. Vatten avdunstar som ånga, samlas mot väggar och tak och bildar kondens.
  • Hög lufttemperatur, särskilt på vintern. Temperaturen i badet (omklädningsrummet) är alltid högre än temperaturen ute, och på vintern kan detta värde vara tiotals grader. Ånga lägger sig på kallare ytor, fönster svettas, fukt samlas på väggar och tak.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför är kondens farligt?

Fukt och hög luftfuktighet är först och främst en gynnsam miljö för utveckling av olika mikroorganismer, svampar och mögel. Våta väggar och tak leder ofta till att det bildas röta, på grund av vilket badhuset kan vara förfallet. Precis som nämnts ovan kan allt detta påverka människors hälsa negativt.

Bild
Bild

Hur eliminerar man orsakerna till kondens i omklädningsrummet?

Ett av de enklaste sätten att ta bort kondens är att belägga ytor som utsätts för het ånga med isolerande färg. När badet värms upp kommer den övre delen av väggarna och taket att värmas upp snabbare, vilket minskar mängden fukt som genereras på dem avsevärt. Det är också nödvändigt att isolera rummet från utsidan genom att flytta daggpunkten närmare det yttre lagret av de bärande väggarna.

Om du är villig att spendera ett engångsbelopp kan du köpa en luftavfuktare .som kommer att göra allt arbete åt dig. Det kommer att eliminera överflödig fukt, vilket är orsaken till kondens, vilket innebär att fönstren inte längre kommer att svettas, väggarna inte blir våta och taket inte droppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med kondens i omklädningsrummet på vintern hjälper modernisering av ventilationssystemet. Ett av de enklaste sätten är att skapa ventilationshål i taket - strikt mittemot varandra i motsatta ändar av rummet. Således kommer överskott av ånga och luftfuktighet att fly från rummet, och du behöver inte oroa dig för utkastet.

Fläktar med låg effekt kan installeras i färdiga ventilationsöppningar för att hantera fukt. Glöm inte att under procedurerna i ångrummet måste alla ventilationsöppningar stängas med en tjock trasa eller speciella ventiler fram till slutet av sessionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer också att vara användbart att göra enkel luftning av rummet efter användning. Våta väggar, tak kan torkas med en trasa eller mopp och lämna dörren öppen tills den är helt torr.

Många hantverkare rekommenderar att man installerar valv för vattenutflöde. Om du har ett så kallat läckande golv - luckor lämnas mellan golvbrädorna, installeras valvet direkt under själva golvet och bör ha en lutning mot dräneringshålet.

För golvbrädor som sitter tätt mot varandra installeras avloppet på den lägsta punkten . Det är absolut nödvändigt att isolera golvet med vattentätning och regelbundet kontrollera dess integritet. Mästare rekommenderar att du installerar ventiler i avloppet för att förhindra att en obehaglig lukt uppstår.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattnet från avloppet måste släppas ut utanför byggnaden, eller så måste själva badet byggas på en högfundament så att träet torkar bättre och förångningsvätskan inte kondenserar i badet.

Installation av värmeenheter i omklädningsrummet hjälper också till att minska luftfuktigheten och eliminera kondensfaktorer. En spis eller eldstad, eldad med ved eller uppvärmd av el, torkar luften från ånga och förhindrar att kondens bildas.

Glöm inte säkerhetsåtgärder . Eventuella uppvärmningsanordningar måste installeras strikt enligt reglerna, eftersom deras närvaro ökar risken för antändning. Lämna inte spisar och eldstäder utan uppsikt, släck kolen innan du lämnar och koppla bort strömmen från elnätet.

Rekommenderad: