Demontering Av Split -systemet: Hur Tar Man Bort Inomhus- Och Utomhusenheten I Luftkonditioneringen Samtidigt Som Freon Bevaras? Hur Tar Jag Bort Luftkonditioneringen Från Väggen F

Innehållsförteckning:

Video: Demontering Av Split -systemet: Hur Tar Man Bort Inomhus- Och Utomhusenheten I Luftkonditioneringen Samtidigt Som Freon Bevaras? Hur Tar Jag Bort Luftkonditioneringen Från Väggen F

Video: Demontering Av Split -systemet: Hur Tar Man Bort Inomhus- Och Utomhusenheten I Luftkonditioneringen Samtidigt Som Freon Bevaras? Hur Tar Jag Bort Luftkonditioneringen Från Väggen F
Video: How to remove Air Conditioner unit 2024, April
Demontering Av Split -systemet: Hur Tar Man Bort Inomhus- Och Utomhusenheten I Luftkonditioneringen Samtidigt Som Freon Bevaras? Hur Tar Jag Bort Luftkonditioneringen Från Väggen F
Demontering Av Split -systemet: Hur Tar Man Bort Inomhus- Och Utomhusenheten I Luftkonditioneringen Samtidigt Som Freon Bevaras? Hur Tar Jag Bort Luftkonditioneringen Från Väggen F
Anonim

Moderna luftkonditioneringsapparater är i princip delade system av en av flera sorter, från vägg till kanaliserad inomhusenhet. Konsumenten betalar för den höga energieffektiviteten, kylkapaciteten och ljudisoleringen för delade system (i jämförelse med fönstermodeller) genom komplexiteten i installationen och borttagningen av sådana enheter.

Bild
Bild

Vanliga skäl för uttag

Delad luftkonditionering bort av orsaken:

  • ägaren flyttar till en ny bostad;
  • ersättning av föråldrad utrustning med en ny (liknande);
  • flytta luftkonditioneringen till ett annat rum;
  • för reparationsperioden (ommålning, vitkalkning, borttagning av blocket från väggen för limning av nya tapeter, installation av väggpaneler, kakel, etc.);
  • större översyn och ombyggnad av ett rum, hela våningen eller flygeln i en byggnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det senare fallet utförs demontering när rummet till exempel har förvandlats till ett lager och är tätt packat, och detaljerna i rummet är sådana att ingen kylning krävs i det alls.

Obligatorisk inventering

Du kommer behöva följande verktygssats:

  • skruvmejsel och en uppsättning bitar för det;
  • en anordning för evakuering och fyllning med freon, en cylinder med ett komprimerat köldmedium;
  • sidoskärare och tänger;
  • ett par justerbara skiftnycklar (20 och 30 mm);
  • ett par ring- eller öppningsnycklar (värdet beror på vilka muttrar som används);
  • platta och lockiga skruvmejslar;
  • uppsättning hexagoner;
  • elektrisk tejp eller tejp;
  • en uppsättning uttag för nycklar;
  • klämma eller mini-skruv;
  • monteringskniv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om luftkonditioneringen är på bottenvåningen - från en trappstege eller en lätt "transformator" kan du enkelt nå utomhusenheten . Demontering av luftkonditioneringen på andra våningen kan kräva en glidande trappa i tre sektioner. En mobilkran hyrs för tredje och högre våningen. Klättring över femte våningen kan kräva en särskild utomhushiss som används av byggare eller tjänster från industriklättrare. Demontering av utomhusenheten, om lagring av freon krävs, utförs inte i delar. Kompressorn och köldmediekretsen får inte separeras. För att ta bort utomhusenheten utan demontering behöver du hjälp av en partner: ett kraftfullt delningssystem väger cirka 20 kg.

Bild
Bild

Förberedelse av arbetsplatsen

Det är nödvändigt att eskortera personer som för närvarande är onödiga från territoriet eller arbetsplatsen, för att säkerställa förbipasserande säkerhet genom att placera identifieringsskyltar. Om arbete pågår i en höghuss bärande vägg avspärras platsen med ett rött och vitt tejp . Faktum är att om en reservdel eller ett verktyg råkar falla från 15: e våningen, kan detta objekt döda en förbipasserande eller krossa glaset i en bil.

Ta bort möbler och personliga tillhörigheter, husdjur, etc. från rummet på arbetsplatsen. Om luftkonditioneringen demonteras på vintern, vidta åtgärder för att inte frysa dig själv och inte orsaka olägenhet för andra människor.

Bild
Bild

Om säkerhetsutrustning används, utarbeta en plan för dess användning . Han kommer att rädda dig från obehagliga och till och med katastrofala konsekvenser. Att placera dina verktyg på en tillgänglig plats gör ditt arbete mer lyhörd.

Bild
Bild

Demonteringsstadier

Att spara freon hjälper till att minska kostnaden för att installera om luftkonditioneringen på en ny plats, där den sedan kommer att fortsätta att fungera. Korrekt pumpning av freon - utan förluster, enligt rapporter i bruksanvisningen . Freon förstör ozonskiktet i jordens atmosfär och är i sig en växthusgas. Och tankar luftkonditioneringen för 2019.nya freon, när du förlorade den gamla, kommer att kosta flera tusen rubel.

Bild
Bild

Befriar systemkretsen från köldmedium

Var noga med att pumpa freon till utomhusenheten. Detta görs på följande sätt.

  1. Kör kallt läge.
  2. Välj den nedre temperaturgränsen med fjärrkontrollen, till exempel 17 grader. Detta gör att inomhusenheten snabbt kan pumpa freon till utomhusenheten. Vänta tills det blåser kallt.
  3. Skruva loss bronspluggarna som stänger ventilerna på "route" -rören.
  4. Stäng ventilen mellan utomhusenheten och det tunna röret. För luftkonditioneringsapparater som producerats under de senaste åren vrids ventilerna med sexkantnycklar.
  5. Anslut en manometer till utloppet på den större ventilen.
  6. Vänta några minuter tills all freon kommer in i kretsen av gatukvarteren. Det är bekvämt att spåra processen att pumpa freon med hjälp av en pil, som ska nå tryckmätarens nollmarkering.
  7. Vänta tills varm luft blåser och stäng ventilen på det tjocka röret. Stäng av luftkonditioneringen. Avstängningen indikeras av horisontella och / eller vertikala persienner som stängs automatiskt efter att båda enheterna stannat.
  8. Skruva tillbaka pluggarna på ventilerna. Så du kommer att skydda den yttre enheten från inträngning av främmande partiklar i det inre som stör dess funktion. Om det inte finns några separata pluggar, täck dessa hål med eltejp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kör luftkonditioneringen i ventilationsläge (ingen kompressor). En ström av varm luft blåser ut det återstående kondensvattnet. Koppla bort enheter.

Om det är omöjligt att dra rören ur väggen, använd sedan sidoskär för att bita av kopparrören på ett avstånd av 20 cm från beslagen, platta och böj de resulterande ändarna.

Bild
Bild

Koppla bort elektriska kretsar

Borttagning av el och rör görs enligt följande schema.

  1. Inomhusenhetens hus är avtagbart. Koppla bort och ta ut elkablarna.
  2. Avloppsslangen kopplas bort och tas bort.
  3. Freonlinjer skruvas loss och tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kan inomhusenheten enkelt flyttas och tas bort. Det yttre blocket är ännu lättare att analysera, men i samma sekvens.

  1. Koppla bort strömkablarna. Märk dem igen-detta gör att du, när du installerar split-systemet igen, snabbt, på ett par minuter, kan ansluta dem till motsvarande terminaler.
  2. Skruva loss röret med mindre diameter från kopplingen. På samma sätt, ta bort röret med större diameter från den andra kopplingen.
  3. Stäng av avloppet och dränera det vatten som inte har tagits bort när luftkonditioneringsapparaten är i blåsläge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta bort inomhus- och utomhusmodulerna

För att ta bort inomhusenheten gör följande.

  1. Bestäm platserna för hakens spärrar och lås, knäpp dem försiktigt. För att göra detta, använd en speciell avdragare speciellt utformad för spärrar och lås. Platta skruvmejslar (även de med en fin spets), knivar och bladaggregat som används för att ta bort gummi från till exempel cykelhjul kan bryta dessa lås. Var extremt försiktig.
  2. Skruva loss de självgängande skruvarna som håller inomhusenheten på monteringsplattan med hjälp av pilarna på fodralet.
  3. Efter att ha frigjort höljet från de nedre fästelementen, flytta dess nedre kant bort från väggen. Ta inte bort det helt än.
  4. Ta bort strömkabeln som tillför inomhusenheten. För att göra detta, demontera plintens hölje, lossa kabeländarna och dra ut det från inomhusenheten.
  5. Koppla bort avloppsslangen. Upp till ett glas vatten kan hälla ut över dig - byt ut ett glas eller en mugg i förväg.
  6. Ta bort värmeisolatorn och skruva loss freonrören från kopplingarna. Anslut omedelbart kopplingarna så att damm och fukt från luften inte kommer in i freonrören på inomhusenheten.
  7. Lyft upp utomhusenheten. Ta bort den från fästplattan.
  8. Ställ blocket åt sidan. Ta bort själva monteringsplattan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusenheten tas bort. Gör så här för att ta bort utomhusenheten.

  1. Ta bort monteringsskyddet från sidan, koppla bort de elektriska ledningarna från luftkonditioneringen och dra ut dem från kopplingsplinten. Dra åt terminalskruvarna och stäng locket.
  2. Koppla bort avloppsslangen som dränerar kondens från utomhusenheten till utsidan.
  3. Ta bort freonrören på samma sätt som på inomhusenheten. Flytta dem åt sidan.
  4. Ta bort bultarna på fästena som håller utomhusenheten. Ta bort själva enheten från dessa fästen.
  5. Ta bort bultarna som håller fästena mot väggen. Ta bort fästelementen från den.
  6. Dra ut "spåret" och elkablarna från hålen i väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta slutför demonteringen av den delade luftkonditioneringen. Packa utomhus- och inomhusenheten (och all hårdvara).

Nyanser när man tar bort delade system av olika typer

Om demontering (ommontering) av ett enkelt delningssystem är relativt enkelt, är mer komplexa enheter, till exempel kanalluftkonditioneringsapparater, mycket svårare att överföra. De har en stor uppsättning komponenter och vikt, och kräver speciella tillvägagångssätt när de är inbyggda i lokalerna. Den elektriska ledningen kopplas ur och kopplas bort innan hydrauliken tas bort, inte efter . Innan luftkonditioneringen installeras på en ny plats är det nödvändigt att rensa och evakuera freonkretsarna för båda enheterna. Hård kommunikation är helt enkelt avbruten.

Bild
Bild

Om hålet är tillräckligt stort för att dra ut dem, börja med de enklaste delarna att dra ut. Sedan tas resten bort.

Förvara inte den isärtagna delade luftkonditioneringen på ett år eller mer . Med tiden kommer freon att förångas. Luft med fukt kommer in genom ventilernas sönderfallande packningar och oxiderar rörledningarna. I detta fall måste hela kretsen bytas ut. Ofta har inte en enda mästare delar till en gammal luftkonditionering, eftersom hela serien av kompatibla modeller länge har avbrutits och ägaren tvingas köpa ett nytt delningssystem.

Bild
Bild

Demontering av kanalens luftkonditionering

Demontering av det delade kanalsystemet börjar med demontering av luftkanalerna. Arbetet börjar där luftkanalgallren kommunicerar med luften i kylrummen. Efter att ha tagit bort kanalerna går de vidare till extraktion av inomhus- och utomhusutrustningsmoduler. Kör luftkonditioneringsapparaten efter att ha pumpat in freon i gatukvarteren - ventilerna som håller den måste vara stängda och isolerade med pluggar . I slutet av rensningen av systemet kopplas strömkabeln bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Demontering av taket luftkonditionering

Takluftkonditioneringen installeras när den armstrong hängande gardinen ännu inte är helt monterad. Så på platsen för installation av luftkonditioneringsmodulen finns det inga kaklade segment. För ramen är endast upphängningar inbäddade i betonggolvet . I detta fall är ramarna som håller aluminium- eller fiberplattorna skisserade, men inte monterade eller delvis installerade.

Bild
Bild

Denna installation av takluftkonditioneringsapparater och fläktar följs så att installatörer inte utför samma typ av arbete två gånger och inte skadar det redan installerade taket.

Ofta installeras luftkonditioneringen tillsammans med ett nytt tak - när en byggnad eller struktur renoveras . För att ta bort taket inomhusenhet, ta bort de intilliggande upphängda takplattorna. Demontera sedan själva blocket. Extrem omsorg krävs - väggen som den vilar på kanske inte är nära. När luftkonditioneringen är installerad i mitten av taket, bredvid lampan. Glöm inte att installera takpartierna i sina ursprungliga positioner.

Bild
Bild

Stänger av split -systemet på vintern

En modern luftkonditionering är både en fläktvärmare och en kylare. I kallt väder kan det inte krävas grundlig pumpning av freon - temperaturen i utomhusenheten är tillräckligt låg för att hålla den flytande . Genom att stänga ventilerna kan du nästan omedelbart, när freontrycket sjunker till noll (i sekunder), stänga ventilerna, ta bort elektriska ledningar, dränering och freonledningar. Om ventilerna är frusna och inte rör sig, värm upp dem, till exempel med en hårtork. Gör samma sak med kompressorn om den inte startar.

Försök inte tvärtom - pumpa vätska till inomhusenheten . Den har inte samma ventiler. I teorin skulle spolen på inomhusenheten klara detta tryck. Men tro inte att om det finns ett "minus" utanför fönstret, då agerar de annorlunda. I både värme och kyla flytas freon till förvaring i utomhusenheten, och inte i den inre.

Rekommenderad: