Gör-det-själv-förkläde För Köket (45 Foton): Vad är Bättre Att Göra Det Av: Laminat Eller Kakel? Är Det Möjligt Att Byta Förkläde Utan Att Ta Bort Garderoberna?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-förkläde För Köket (45 Foton): Vad är Bättre Att Göra Det Av: Laminat Eller Kakel? Är Det Möjligt Att Byta Förkläde Utan Att Ta Bort Garderoberna?

Video: Gör-det-själv-förkläde För Köket (45 Foton): Vad är Bättre Att Göra Det Av: Laminat Eller Kakel? Är Det Möjligt Att Byta Förkläde Utan Att Ta Bort Garderoberna?
Video: TROLLAR BORT KAKLET - utan att riva ner det. 2024, April
Gör-det-själv-förkläde För Köket (45 Foton): Vad är Bättre Att Göra Det Av: Laminat Eller Kakel? Är Det Möjligt Att Byta Förkläde Utan Att Ta Bort Garderoberna?
Gör-det-själv-förkläde För Köket (45 Foton): Vad är Bättre Att Göra Det Av: Laminat Eller Kakel? Är Det Möjligt Att Byta Förkläde Utan Att Ta Bort Garderoberna?
Anonim

Ett förkläde brukar kallas en del av väggen direkt ovanför kökets huvudsakliga arbetsytor - en spis och ett handfat. Det är denna del av väggen som är mest utsatt för olika negativa effekter av föroreningar och höga temperaturer, och därför är förklädet vanligtvis tillverkat av specifika material och sticker ut märkbart mot bakgrunden av dekorationen i resten av rummet. Låt oss överväga hur man gör förklädet praktiskt och inte förstöra det övergripande estetiska intrycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Förmodligen finns det ingen annanstans i lägenheten väggar som skulle utsättas för en så intensiv destruktiv och förorenande effekt, så valet av efterbehandlingsmaterial för förklädet kan helt enkelt inte vara oavsiktligt. För att förhindra att reparationer blir oanvändbara för snabbt, det är bättre att göra ett förkläde av material som uppfyller följande obligatoriska kriterier.

  • Resistent mot betydande värme . Under storskalig matlagning kan det vara varmt i köket i allmänhet, men det hetaste föremålet i det är spisen eller spis, och förklädet ligger i direkt anslutning till det. Dessutom ackumuleras ofta het ånga här, som, även med tillförlitlig drift av huven, kommer i kontakt med den intilliggande väggen.
  • Resistent mot fukt . Ånga nämndes redan lite ovan, men en ännu mer intensiv fuktkälla är ett handfat, från vilket stänk flyger åt alla håll.

Dessutom finns ofta en bänkskiva bredvid spisen, på vilken olika saftiga ingredienser som kan bilda stänk skärs på. Materialet på förklädet ska inte falla för vattenets destruktiva verkan, annars kommer det inte att vara länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Enkel rengöring . Att ett förkläde inte försämras från kontakt med vatten och andra vätskor betyder inte att det inte kan skadas av dem. Efterbehandlingsmaterialet i denna del av väggen måste berövas förmågan att absorbera fukt, annars blir dess färg snabbt odefinierad och kommer att associeras uteslutande med smuts. Smuts på förklädet märks särskilt i ett vitt eller annat vanligt kök, så uppsättningen görs ofta ovanlig i färgen, vilket samtidigt gör den vackrare.
  • Miljövänlighet och hygien . Som det passar alla andra beläggningsmaterial i en lägenhet, bör ett förkläde inte vara giftigt. Tyvärr kan många av vår tids syntetiska material avge skadliga ångor, särskilt vid uppvärmning, därför är deras användning i köket strängt förbjudet: du måste vara säker på att du inte kommer att bli förgiftad även efter att ha testat efterbehandlingen på tanden. I detta fall måste materialet inte bara rengöras väl, utan måste också vara allergivänligt och ogynnsamt för tillväxt av bakterier och andra mikroorganismer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Estetik . Förklädet är knappast den centrala detaljen i köket, men samtidigt är det alltid i sikte - det hindras inte av någonting och ligger ungefär i ögonhöjd. Även om du inte är en anhängare av exotiska eller extravaganta idéer i utformningen av rummet, bör du åtminstone se till att denna del av väggen passar in i kökets övergripande utseende och inte elementärt påverkar psyket.

Vi kommer inte specifikt att sätta det sista kriteriet på listan, eftersom det inte kännetecknar förklädets material ur operativ synvinkel, och ändå kommer den överväldigande majoriteten av konsumenterna inte att ignorera det - vi pratar om kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många alternativ för förklädet, så att hitta en relativt budgetlösning är inte ett sådant problem, även om det är möjligt att billigheten kommer att påverka vissa efterbehandlingsegenskaper.

Intressant nog kan problemet lösas inte bara med hjälp av allmänt erkända efterbehandlingsmaterial - du kan hitta designmodeller för att avsluta förklädet bokstavligen från improviserade medel. Även gamla skivor eller barns upprepade ritbrädor kan användas som en ovanlig lösning. Alla kommer inte att gilla dessa alternativ, men de illustrerar tydligt att tillvägagångssättet för att lösa problemet kan vara annorlunda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Beroende på vilket material som valts kan installationen av förklädet se fundamentalt annorlunda ut, men tänk ändå på några grundläggande principer som alltid är relevanta.

  • Först måste du förstå att förklädet kan installeras på en bar vägg utan någon efterbehandling, vilket är viktigt för gips eller kakel, eller att det kan fästas över den gamla finishen om det är glas eller laminat. Oavsett hur installationen utförs är det lämpligt att förbereda väggen under förklädets framtida läge genom att avfetta den och försiktigt ta bort svampen: detta hjälper plattor och gips att hålla bättre, när det gäller gångjärnspaneler, det kommer helt enkelt att skydda mot spridning av bakterier och samma mögel.
  • Om vissa tecken på förstörelse är tydligt synliga på väggens yta, är det bättre att omedelbart reparera alla sprickor och gropar, eftersom även när de fäster de gångjärniga panelerna kan de så småningom få dem att skala av.

När det gäller kakel eller gips, liksom någon annan liknande finish, måste väggen först grundas och lämnas i denna form minst en dag, men glas och andra liknande förkläden behöver inte denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • En separat punkt är korrekt beräkning av mängden förbrukningsmaterial. Innan installationsarbetet utförs är det nödvändigt att inte bara beräkna längden och bredden på det framtida förklädet utan också tydligt markera platsen för dess framtida installation på väggen. Platser för fastsättning måste också ingå i en sådan märklig plan, om vi pratar om att skruva på panelerna.
  • Förklädets längd bestäms nästan alltid av hörnen, dörren och fönsteröppningarna, men hur det ska vara i höjd är enbart planerarens beslut. Som regel är förklädet begränsat underifrån av ett handfat, spis och bänkskiva, och uppifrån av väggskåp och en huva. Följaktligen är det nödvändigt att uppskatta nivåerna på de övre och nedre möblerna och beräkna förklädets dimensioner så att det helt täcker utrymmet mellan dem.

Om samma huva är fixerad långt ovanför skåpens nedre kant, brukar förklädet föras upp för att inte störa integriteten hos den synliga finishen. I detta fall bör förklädet gå några centimeter bakom köksmöblerna för att undvika att det bildas luckor, såvida det inte är anslutet till det med hjälp av golvlister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bekvämare att välja en finish efter att de exakta måtten på förklädet blivit kända. Att klippa samma kakel, särskilt om du gör installationen själv, blir mycket lättare om förklädets längd och bredd är multiplar av parametrarna för varje enskilt kakel

Bild
Bild

Att göra ett förkläde

Processen att göra ett förkläde med egna händer beror till stor del på vilket material du har valt. Till exempel, när man använder material till hands, är det inte alltid lätt att hitta råd, åtminstone om hur man fixar dem på väggen. Å andra sidan lämnar självinstallation maximal handlingsfrihet, till exempel kan du omedelbart tillhandahålla uttag där de inte borde vara från början.

I teorin kommer naturligtvis en bra mästare för ett visst belopp att gå med på att ordna ditt köksförkläde som du vill ha det, men att göra det själv avslöjar fördelen i form av betydande kostnadsbesparingar. Om du bestämmer dig för att dekorera väggen ovanför kökets arbetsyta med dina egna händer är det värt att titta närmare på de enskilda egenskaperna hos huvudmaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Laminera

Om detta material framgångsrikt används för beklädnad av golv i köket, kan det lika gärna vara användbart för ett förkläde. Låt oss göra en reservation direkt att inte alla typer av laminat är vattentäta, så när du väljer måste du vara uppmärksam på detta. Dessutom är detta material, eftersom det är syntetiskt, inte alltid säkert, därför bör säkerhetsklassen betecknas som E1. Installationen av ett laminerat köksförkläde utförs på en plan vägg utan betydande skador, därför är ytan vanligtvis förgipsad. Själva efterbehandlingsmaterialet fästs inte direkt på väggen, men på lådan är det dock ganska tunt, varför en platt vägg krävs.

Själva svarven kan vara gjorda av olika material, även om det främsta är naturligtvis träderivat.

Mellanrummet mellan de enskilda delarna av svarven bör vanligtvis inte överstiga 30 cm, men det är värt att fokusera främst på lamellernas storlek. Samtidigt förblir utrymmet mellan trädelarna inte tomt - vanligtvis fylls luckorna med en betongbeläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lathingen behövs, eftersom det är på den som lamellerna fästs . För dessa ändamål används självgängande skruvar eller plastpluggar oftast, men komplexiteten i deras användning ligger i det faktum att det under infästningsprocessen inte alltid är möjligt att exakt beräkna platsen för träbasen. För att lösa detta problem används i vissa fall trälim, men det är inte alltid lämpligt - allt beror på materialet för svarven.

En yta av laminerade brädor, a priori, kan inte vara lufttät av sig själv, därför är alla fogar mellan laminatelementen belagda med ett tätningsmedel för att undvika mögel och andra negativa fenomen. I det här fallet är det viktigt att först kontrollera hur slät och plan ytan på det monterade förklädet är, eftersom eventuella utbuktningar eller bucklor är förknippade med snabb förstörelse av strukturen.

Den sista pricken över i: et är installationen av dekorativa polymerhörn längs konturen av det nya förklädets kontakt med möblerna. De väljs vanligtvis enligt färgschemat i enlighet med förklädets nyans. Fixeringen görs vanligtvis med flytande naglar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från glas

Ett köksförkläde i glas, även känt som skinali, har blivit en allt populärare lösning de senaste åren. Tänk inte att ett sådant förment bräckligt material inte kommer att klara driften i ett kök: naturligtvis används speciellt plexiglas, som inte är rädd för nästan någon påverkan.

Det är mycket lätt att ta hand om ett sådant förkläde, eftersom det är helt slätt och det finns inte ens de minsta luckorna i det, och viktigast av allt - genom att limma fotografisk film kan du göra den här delen av köket inte bara vacker, utan verkligen unikt och unikt.

Bild
Bild

Eftersom skinnet - materialet är integrerat och böjningar i det är omöjligt, är det viktigaste att initialt ställa in rätt plan . I det här fallet krävs inte förberedelse av väggen, men du måste börja med att installera aluminiumprofiler och hörn både på bordsskivan nedanför och på skåpens nedre kant såväl ovan som på ena sidan (andra tas fram i allra sista stund). Svårigheten med denna uppgift ligger i den extremt noggranna märkningen av fästelementen, de måste ge ett idealiskt plan för det framtida förklädet.

Själva glaset måste beställas i en speciell verkstad, ta noggranna mätningar och till och med minska måtten - det är osannolikt att du kommer att kunna klippa plexiglaset hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sin ursprungliga form kommer den att berövas en bild, så filmen med fotoutskrift måste också beställas eller köpas separat. För limning fuktas glaset med vatten, och sedan, långsamt, lager för lager, appliceras en film med en tapetspatel av plast, som flitigt driver ut de minsta luftbubblorna till ytan.

Om du vill kan du också dekorera det framtida förklädet med inredningsbelysning ., för detta limmas en LED -remsa på insidan av glaset på rätt ställen, som är ansluten till elnätet via en 12 V -adapter. Efter det fortsätter de till den snygga installationen av glas (eller flera glasögon, om förklädet är tillverkat i flera lager). I slutet av detta förfarande sätts den sista sidoprofilen, som inte var där tidigare, försiktigt på plats och fixeras med flytande naglar. Slutligen är lederna med möblerna snyggt mantlade med möbelsockel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från kakel

Att lägga ett förkläde från en kakel är kanske det mest pålitliga och hållbara alternativet, även om det innebär mest arbete. Till att börja med bör du rengöra väggarna noga av alla gamla beläggningar, inklusive murbruk, du kan till och med behöva en perforator för att lösa denna uppgift. Efter att ha nått gipset är det nödvändigt att bedöma dess skick: om det finns områden som hotar att falla av snart måste de tas bort omedelbart och de återstående oegentligheterna ska repareras, på samma sätt som mögel, svamp och feta fläckar bör avlägsnas. Det är lämpligt att få ytan så plan som möjligt, men små skåror är till och med välkomna: på detta sätt kommer limmet att fastna bättre. Om förklädet kommer att ligga på minst två intilliggande väggar, bör man vara noga med att skapa ett perfekt jämnt hörn.

Omedelbart innan du installerar plattorna måste markeringar appliceras på väggen: vissa mästare, för en perfekt jämn styling, markerar inte ens förklädet som en helhet, utan varje enskilt kakel. I samma skede bör du bestämma varifrån läggningen ska börja - från mitten eller från kanten. I det första fallet kan förklädet se väl centrerat ut, men då måste du klippa plattorna helt exakt från båda motsatta ändar, det andra alternativet är mer lämpligt om en av kanterna är dåligt synlig - det trimmade elementet placeras där.

Bild
Bild

Vissa typer av kakel är fästa på murbruk, men för en nybörjare är det bättre att välja det material som fästs med lim. Det senare säljs vanligtvis i form av ett torrt pulver; det måste spädas strikt enligt instruktionerna omedelbart innan förklädet installeras, eftersom det torkar mycket snabbt. Av samma anledning ska du inte späda ut för mycket lim om du inte är säker på att du hinner lägga plattorna innan det torkar, men du ska inte spara på det heller.

En platt trästång är installerad under den framtida förklädets nedre kant - det tillåter inte att den nedre raden av kakel glider ner, som ett alternativ fungerar en metallprofil också. En lodlinje med en last används för att markera de vertikala kanterna.

Det blir lättare för en nybörjare att arbeta om han väljer stora plattor och använder en ordnad installationsmetod.

Bild
Bild

Limet appliceras på väggen eller själva plattan med en hackad murslev, dess lager måste ha spår. Installationen av plattan utförs genom att enkelt trycka och knacka med en gummiklubba eller till och med med handen. Efter varje installerat kakel är det värt att kontrollera dess placering efter nivå: om läggningen skett snett måste du omedelbart ta bort elementet och upprepa dess fastsättning tills limmet har torkat.

Alla efterföljande förvaras på första raden, så han måste få torka i minst ett dygn , före utgången av denna period, bör de övre raderna inte monteras. Att kakla runt hörn eller kanter bör endast göras inifrån med en kakelskärare eller liknande verktyg. Vid skärning kommer vissa brickor garanterat att smula, så materialet bör tas med en marginal på minst 10%.

När alla brickor har lagts och torkats måste de försiktigt knackas med samma gummiklubba. Kaklet som ger ett tråkigt ljud läggs inte säkert - det tas bort och förstärks. Om kontrollen lyckas, tvätta förklädet från reparationsdammet och gnid in fugen i sömmarna med en gummispatel. När sömmarna är torra trimmas injekteringen i dem och torkas med fuktiga trasor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från gips

Denna lösning är en av de billigaste (om vi inte pratar om en dyr dekorativ sort) och samtidigt enkel. Gipsytan är enhetlig, det finns inga sprickor eller oegentligheter i den. Det bör noteras att ingen med sinnet någonsin kommer att göra ett förkläde av rent gips, eftersom detta material helt enkelt kommer att strömma från fukt, men om det är noggrant täckt med akryllack i flera lager, har även detta alternativ rätt att existera.

Väggarna är förberedda enligt samma princip som för kakel - all tidigare efterbehandling tas bort, ytan avfettas och rengörs från smuts och mögel . Ytan kanske inte är jämn om du bestämmer dig för att använda mycket billigt vanligt gips, men det ser medelmåttigt ut, och för dyra dekorativa sorter är det ett meningslöst slöseri med mycket pengar att jämna ut väggarna med deras hjälp. Av denna anledning är väggarna nästan alltid förjämnade, vilket gör att den dyra blandningen kan appliceras i ett tunt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips säljs vanligtvis som ett torrt pulver, så du måste först späda det till ett flytande men tjockt tillstånd: detaljerade instruktioner bör finnas på förpackningen. Därefter appliceras blandningen med en spatel på den tidigare grundade väggen och jämnas med den. Du kan dekorera ytan med gnistrar eller varvas med små snäckskal.

När gipset torkar är det täckt med akryllack med sprutor, det är bättre att göra detta i flera lager, låt det föregående torka först.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är det lätt att ändra det?

Ibland skadas ett övergripande bra förkläde på ett litet ställe, vilket föreslår att den ska bytas ut eller repareras utan omfattande arbete, utan att ta bort skåpen.

  • Om förklädet består av separata små element kan det i många fall uppdateras. När det gäller kakel eller laminat bör du försöka ta bort de skadade delarna så noggrant som möjligt, sedan byta ut dem mot andra eller till och med använda de gamla om de inte har sönderfallit. Det är lämpligt att lägga en eller två nya plattor istället för gamla bara om du har både kakel och injekteringsbruk av önskade nyanser.
  • När det gäller att uppdatera ett strikt förkläde till ett nyare på grund av mindre skador kan i vissa fall ett nytt lager placeras precis ovanpå det gamla. Egentligen är detta alternativ lämpligt i alla fall, om du är säker på att bottenlagret håller tätt och inte kommer att falla av under vikten av det extra.
  • Om förklädet har betydande skador eller helt enkelt har använts länge kan du helt enkelt inte göra det utan att ta bort det innan du installerar ett nytt.

Rekommenderad: