Vad är Bättre För Hemmet - En Projektor Eller En TV? Vilken Ska Du Välja - En Stor TV Eller En Projektor? Kan En Projektor Byta Ut En TV?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Bättre För Hemmet - En Projektor Eller En TV? Vilken Ska Du Välja - En Stor TV Eller En Projektor? Kan En Projektor Byta Ut En TV?

Video: Vad är Bättre För Hemmet - En Projektor Eller En TV? Vilken Ska Du Välja - En Stor TV Eller En Projektor? Kan En Projektor Byta Ut En TV?
Video: It's Time To Buy A Projector! - TV vs Projector (2020 Edition) 2024, April
Vad är Bättre För Hemmet - En Projektor Eller En TV? Vilken Ska Du Välja - En Stor TV Eller En Projektor? Kan En Projektor Byta Ut En TV?
Vad är Bättre För Hemmet - En Projektor Eller En TV? Vilken Ska Du Välja - En Stor TV Eller En Projektor? Kan En Projektor Byta Ut En TV?
Anonim

För visning av filmer erbjuder modern teknik två alternativ för enheter: projektorer och tv -apparater. Mängden tekniska och operativa parametrar gör valet mellan dem mycket svårt, eftersom var och en av dessa enheter har sina egna fördelar och nackdelar. När du köper bör du ta hänsyn till ett stort antal olika faktorer, från innehållet som sänds till skuggan av väggarna i hallen.

Bild
Bild

Funktioner hos projektorn

En projektor i hem har använts för inte så länge sedan, trots att ett liknande alternativ för visning av videoinspelningar uppstod i mitten av förra seklet. Sedan det ögonblicket har enheten gått igenom en ganska imponerande evolutionär väg, och idag föredrar biobesökare alltmer den här inställningen istället för en vanlig TV. Detta val förklaras av det stora antalet fördelar med detta system:

  • stor skärm;
  • lätt belastning på synen;
  • lakonisk design;
  • Kompakt storlek;
  • klarhet och naturlighet i nyanser;
  • möjligheten att se 3D.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att visa bilden i projektorerna används ljusstrålar som reflekteras från små speglar, tack vare vilket ögonen nästan inte upplever trötthet när de tittar på filmer, vilket i allmänhet gör bilden realistisk och i hög grad minskar den visuella belastningen.

När det gäller design är valet mellan en projektor och en vanlig TV uppenbart . Trots alla ansträngningar från de företag som producerar tv -utrustning ser projektorn mycket mer harmonisk ut i alla interiörer. En fungerande enhet skapar en varm atmosfär i en hemmabio, ger komfort och lugn.

Hemprojektorer är lätta och små i storlek, denna faktor har ingen liten betydelse när du flyttar. Dessutom kan sådan utrustning alltid tas med dig till ett lanthus eller dacha.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå har enheten också ett antal betydande nackdelar. Dessa inkluderar:

  • ökad ljudproduktion;
  • behovet av frekvent rengöring från damm;
  • regnbågseffekt;
  • kort livslängd i kombination med den höga kostnaden för att byta ut den;
  • närvaron av en reflekterande skärm;
  • behovet av grundlig mörkning av rummet;
  • kravet på att färdigställa lokalerna i mörka färger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Projektorerna surrar och samlar dammpartiklar. Även om tillverkaren försäkrar att enheten är helt dammtät, måste den ändå rengöras regelbundet . Det är bäst att titta på film på natten. Om du planerar att sitta nära skärmen under dagen måste du mörka fönstren och noggrant förbereda rummet. Så att ljusflödet från enheten inte sprids och bilden visar sig vara klar och mättad är det bäst att installera projektorn i ett vardagsrum, vars väggar är målade i mörkgrå, blå eller svart skugga.

Lampor i projektorer har en ganska begränsad livslängd - som regel är det 2 tusen timmar, och för att ersätta detta element måste du betala upp till 40-50% av kostnaden för själva projektorn. Det är denna nackdel som många användare anser vara den viktigaste och vägrar att köpa en sådan enhet till förmån för en traditionell TV.

Ett nödvändigt attribut för användning av projektorer är en reflekterande skärm; dess arrangemang kräver också materialkostnader. Vanligtvis är den gjord av PVC -material, lavsan eller regnrockstyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

TV -specifikationer

Tillsammans med fans av filmkonst, liksom proffs som absolut föredrar bioprojektorer, finns det en stor grupp älskare av traditionell TV -utrustning.

TV -tekniken, som alla känner till, är utan tvekan bekväm . Men precis som projektorer har den inte bara sina fördelar utan också nackdelar.

Moderna TV -apparater har en betydande fördel - hög bildkvalitet. Utrustningen som producerats under de senaste åren ger naturlig färgåtergivning och exceptionell kontrast, vilket gör att titta på filmer, program och tv -program så bekvämt som möjligt.

Det är anmärkningsvärt att belysningen inte påverkar bekvämligheten av visning på något sätt: varken starkt solljus eller en konstgjord lampa kan leda till förlust av kvaliteten på den överförda bilden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden av sortimentet som presenteras i butikerna talar också för TV -teknik. Idag erbjuder marknaden ett stort urval av olika modeller, så varje användare kan alltid välja det bästa alternativet för sig själv, beroende på personliga preferenser och ekonomiska möjligheter. Även om valet av projektorer är extremt knappt, och vissa priskategorier till och med representeras av ett par modeller.

TV -apparater är enkla att använda, vanligtvis har användarna inga problem med att ansluta och installera utrustning

Du kan slå på och stänga av TV: n när som helst, ingen förberedelse av rummet krävs. Enligt denna parameter är enheten mycket mer praktisk och funktionell än projektorer - du behöver bara trycka på strömbrytaren och efter ett par sekunder tänds skärmen.

För jämförelse, för att slå på projektorn, måste du göra många ytterligare åtgärder: dra gardinerna, öppna skärmen och vänta sedan några minuter tills utrustningslampan värms upp till önskat tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bilden ska vara så sann och korrekt som möjligt är det dock värt att uppehålla sig vid nackdelarna med tv -apparater.

TV: ns diagonala storlek återspeglas mest direkt i dess kostnad: ju större skärm desto högre pris. För att installera en bio hemma behöver du utrustning med en diagonal på cirka 2 meter, och det kommer att bli väldigt dyrt. Om du köper en liten TV är det osannolikt att du får mycket nöje av att titta på widescreen -filmer.

Långvarig visning av TV har den mest negativa effekten på synorganen, eftersom ögonblicket alltid är riktade mot ljuskällan och inte dess reflektion, vilket är fallet på biografer.

Arbetsmatrisen för alla moderna flytande kristaller och plasmaskärmar är mycket sårbar för mekanisk påfrestning . Även en liten påverkan kan skada och förstöra skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre?

Kom ihåg alla fördelar och nackdelar med projektorer och TV -apparater, du kan dra några slutsatser och fastställa vilket beslut som är rätt.

Om vi nämner storleken, då tidigare matchade tv -utrustning inte projektorns kapacitet när det gäller skärmstorlek … Numera är det redan fullt möjligt att köpa en 85-tums TV som kostar 3-4 tusen dollar. Samtidigt kommer en 120-tums projektionsskärm att kosta mycket mindre, medan projektorn själv kommer att kosta cirka 1,5 tusen dollar. Om du planerar att organisera en riktig stor hemmabio i ditt vardagsrum är det bäst att använda en projektor med en skärm - en sådan lösning kommer inte att bli så dyr.

Ljusstyrka - denna parameter är särskilt relevant, eftersom den påverkar bildkvaliteten, som kan variera beroende på egenskaperna hos belysningen i huset . Ju ljusare vardagsrummet, desto ljusare ska videokällan vara - det är det enda sättet att få en rik bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

En projektor med hög ljusstyrka kostar mycket mer än en TV. Så den överväldigande majoriteten av modellerna i prissegmentet i storleksordningen 2 tusen dollar ger ett ljusstyrkeflöde med en parameter från 1, 5 till 3 tusen lumen. Om vi pratar om tv -utrustning, uppnår de flesta moderna enheter mycket mer framgångsrika indikatorer.

Samtidigt, om du installerar projektorn i ett mörkt rum, kommer även den svagaste strömmen att ge en högkvalitativ bild, medan ögonen tröttnar från projektionsskärmen mycket mindre än från TV: n.

Bild
Bild

Genom att sammanfatta allt ovan kan du göra enkla rekommendationer

  • Om du föredrar HD -filmer och uppskattar filmiska specialeffekter, som bara kan uppskattas fullt ut i en biograf på en stor surround -skärm, är det bättre att välja en projektor.
  • Om du är fan av att titta på filmer och analoga sändningar, då och då slår du på sändningar av sport- och nyhetssändningar, då kommer en plasmapanel eller en LCD -TV mer än tillräckligt att tillgodose dina behov.
  • Båda dessa enheter är dock avsedda att lösa ett specifikt skisserat arbetsområde. Om budgeten tillåter det är det bättre att köpa både en TV och en projektor.

Rekommenderad: