DIY Träpall (39 Bilder): Hur Man Gör En Liten Träpall Enligt Ritningar Med Mått? Arbetsprocess

Innehållsförteckning:

Video: DIY Träpall (39 Bilder): Hur Man Gör En Liten Träpall Enligt Ritningar Med Mått? Arbetsprocess

Video: DIY Träpall (39 Bilder): Hur Man Gör En Liten Träpall Enligt Ritningar Med Mått? Arbetsprocess
Video: How to Make Wooden Stool at Home 2024, Maj
DIY Träpall (39 Bilder): Hur Man Gör En Liten Träpall Enligt Ritningar Med Mått? Arbetsprocess
DIY Träpall (39 Bilder): Hur Man Gör En Liten Träpall Enligt Ritningar Med Mått? Arbetsprocess
Anonim

Möbler är en av de viktigaste och nödvändigaste egenskaperna för ett bekvämt människoliv. Det ger bekvämlighet och komfort i vardagen och gör det möjligt för en person att ta en bekväm position och ge sin kropp vila från olika slags stress. De mest populära idag är träpallar, som är opretentiösa i vården och lätta att använda. Låt oss försöka ta reda på hur man gör en bra gör-det-själv pall av trä, och vad är kraven för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på hemlagad avföring

Saken i fråga är en universell möbel som, om så önskas, enkelt kan tas bort eller helt enkelt flyttas någonstans. Pallen kan vid behov fungera som ett soffbord eller något slags inte särskilt stort stativ . Men för att en enkel pall, gjord med egen hand, ska vara så funktionell och högkvalitativ som möjligt, måste den uppfylla ett antal standarder och ha vissa egenskaper.

Den första viktiga punkten är att strukturen måste vara så stark som möjligt. Faktum är att när pallen skapas måste alla delar tillverkade av massivt trä eller av ett sågsnitt av trä fixeras till varandra med hjälp av högkvalitativ snickars limkomposition. Om en sådan avföring har hög hållfasthet, tål den även överviktiga och överviktiga människor och kommer inte att bryta under allvarlig stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra viktiga aspekten är rätt storlek och proportion . Faktum är att utformningen av sådana produkter ska stå i proportion till storleken och höjden på de människor som kommer att använda dem. Till exempel bör en pall för barn väljas så noggrant som möjligt så att barnets fötter vidrör golvet eller åtminstone en speciell tvärstång.

Bild
Bild

Den tredje punkten gäller bekvämlighet och kompakthet . Det är absolut nödvändigt att göra klädsel för en sådan produkt så att det är mycket bekvämare att sitta på den. För att skapa klädsel för en pall är material som läder, velour eller konstläder lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Innan du börjar skapa en pall måste du förbereda ett antal verktyg, liksom vissa material. Du måste ha till hands:

  • skruvmejsel eller skruvmejsel;
  • en hacksåg för trä;
  • fyrkant;
  • roulett;
  • spikar eller skruvar;
  • borr och borrset.

Dessutom är det lämpligt att ha en fräsmaskin eller cirkelsåg till hands, vilket kommer att påskynda bearbetningen av trä betydligt jämfört med en handsåg. Det kommer inte vara överflödigt att ha en sticksåg. Och naturligtvis behöver vi förbrukningsmaterial - lack och fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa punkt som bör finnas till hands är ritningar och diagram. De ska vara så högkvalitativa och detaljerade som möjligt. De bör inte bara innehålla parametrar och storlekar för olika element och själva produkten, utan också arbetets gång bör schemaläggas i etapper. Detta kommer att göra det möjligt för en person som inte har någon erfarenhet av denna fråga att göra en enkel pall omisskännligt.

Det finns flera sätt att skaffa ritningar:

  • gör dem själv;
  • rita dem på en dator med specialprogramvara;
  • ladda ner ett färdigt schema på en specialiserad Internetresurs.
Bild
Bild

När diagram och ritningar finns till hands kan du börja förbereda nödvändigt material. Om vi pratar om en pall, bör tätt trä vara att föredra för dess skapande. En formad bräda är ett bra val. Bra avföring erhålls också från massivt trä eller från sågsnitt.

För hemlagade modeller bör du inte använda trädslag som poppel, al, pil . Dessa träslag klassificeras som mjuka. Av denna anledning tappar de snabbt sina ursprungliga egenskaper om de utsätts för fukt under en lång tid. Det vill säga, om du vill göra en pall för ett bad, då bör sådana trädslag inte användas.

För sätena är det bättre att ta gran eller tall. Och för benen är lönn, björk eller ek det bästa materialet. Om de angivna träslag inte finns tillgängliga kan du använda spånskiva för sätet. Men det bör hanteras mycket försiktigt och mycket försiktigt.

Bild
Bild

Tillverkningsmetoder

Låt oss nu försöka ta reda på hur man gör olika typer av avföring. Det bör sägas att beroende på modellen kommer metoderna och tekniken för skapande att skilja sig avsevärt.

Man bör komma ihåg att om en liten pall inte kräver några speciella färdigheter, blir det mycket svårare att fälla modeller. Men ändå, med full överensstämmelse med arbetstekniken, kommer även en person utan erfarenhet att kunna göra en sådan avföring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barn

Låt oss försöka analysera skapandeprocessen. Den enda saken, vi kommer att överväga inte bara processen att skapa en barnpall, utan en pusselpall … Dess väsen ligger i det faktum att fem produkter av samma typ kommer att skapas, som kan förvandlas till en liten butik. Detta kommer att vara en mycket intressant lösning både vad gäller praktisk och originalitet.

Bild
Bild

Först måste du förbereda nödvändiga förbrukningsmaterial för att skapa en pall . Du måste ha brädor från vilka benen för benen och den övre delen av produkterna kommer att tillverkas. Nu lägger vi en bräda på bordet och ritar stora pussel på den med en penna. På brädan, som var markerad tidigare, måste du sätta en till och justera dem, skruva dem med varandra med självgängande skruvar.

Vid skruvning med självgängande skruvar ska detta göras på ett sådant sätt att de inte sticker ut ovanifrån. Detta gör att de inte kan bli distraherade senare om de skulle hålla fast vid kläder någonstans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande strukturen ska skäras i flera delar, vilket gör att du kan klippa ut pusslen. Du kan också använda en vanlig såg för detta. Men om du vill spara tid är det bättre att använda en sticksåg.

Skär nu försiktigt bort de onödiga hörnen enligt märkena som gjordes tidigare med en penna. Efter det är det nödvändigt att slipa väl skärpunkterna så att ytan blir så slät som möjligt och inte har grader. Detta bör göras mycket försiktigt, i samband med att barn använder avföringen.

I nästa steg av arbetet är det nödvändigt att bearbeta de gjorda pusslen med sandpapper . Detta kommer att eliminera alla marker och oegentligheter. När arbetet är gjort är det nödvändigt att noggrant inspektera produkterna. Vid behov måste proceduren upprepas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste göra hål för benen . Det viktiga här är att de måste vara exakt desamma så att den färdiga produkten står så jämnt som möjligt och inte vacklar. Med tanke på att vi i det första steget tvinnade ihop brädorna, nu måste vi skruva loss den översta och göra ett genomgående hål i den.

Nu fäster vi de nedre och övre delarna av strukturen till varandra. För att göra detta kan du också använda gamla självgängande skruvar. Efter det måste du göra anteckningar på ämnena för pallbenen. Barnpallen ska inte vara hög, vilket betyder att en längd på 30 cm är mer än tillräckligt för benen.

Med en elektrisk sticksåg skär vi av benen och slipar snittpunkterna väl . Nu gör vi ett par tvärstänger och fäster dem på strukturen med hjälp av en limkomposition av snickartyp. Vi markerar och stansar hål, varefter vi klistrar tvärstängerna på nästa par tvärstänger. När alla benen är klara måste de limmas på basen och pressas med något tungt ett tag tills limmet stelnar. Om trälim av hög kvalitet används, räcker inte mer än 5 minuter för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi gör resten av pallarna enligt samma princip, varefter vi kontrollerar att de är jämna. Om det behövs kan de korrigeras något med ett plan eller en slipmaskin. Nu, för att kontrollera, måste du försöka ansluta pusslen för att få en bänk . Vi målar pallar i olika färger för att göra barnen så intressanta som möjligt. Och benen behöver inte målas alls, det räcker bara med att lacka. Vi låter hela strukturen torka, varefter våra vackra och ovanliga pusselstolar för barn kan användas.

Bild
Bild

Fällbar vuxen

En vikning eller, som det kallas, en vikpall blir en mer komplicerad design. Men dess funktionalitet och praktiska komponent kommer att bli större. Den är lämplig för användning i landet, under fiske eller i lägenheten. För att skapa denna typ av pall är det absolut nödvändigt att förbereda en ritning där följande kommer att skrivas:

  • dimensioner av huvuddelarna;
  • sittform.

Det är bäst om sätet är runt i en sådan pall, men allt beror på personens preferenser. Först måste du skära ut ämnena i olika delar från trä enligt en tidigare förberedd ritning. Men när arbetet med skapandet av benen redan har börjat, bör två viktiga aspekter komma ihåg.

Bild
Bild

Det första är det när benen är monterade kommer de att placeras som om de är tvärgående , på grund av vilka stöddelarna villkorligt kan delas in i yttre och interna. Träbitarna som ska användas för att skapa interiören måste ansluta sig till sätet i en 30-graders vinkel. Om detta ögonblick inte beaktas kommer produkten att vara ganska instabil.

Låt oss lägga till att benen måste borras genom mitten. Detta beror på att det kommer att finnas en stift som förbinder stolparna och gör det mycket lättare att fälla pallen.

Bild
Bild

När du har skapat ämnena kan du börja montera. Från insidan av sätet bör markeringar göras för att montera gångjärnen. Ytterbenen har ofta större avstånd, varför de är närmare sätets kanter. Och de inre ställen, som ligger lite längre från mitten, ska vara närmare varandra. Efter märkning ska gångjärnen skruvas fast på benen och stolparna ska anslutas till sätet.

Nu måste den resulterande strukturen monteras, varefter en tapp måste installeras i det tidigare borrade spåret. Den ska dras åt på båda sidor med muttrar. När den handgjorda hopfällbara vuxenstolen är klar måste den lackeras och appliceras med ett lager färg.

Bild
Bild

Ståpall

En annan intressant och mycket efterfrågad version av pallen är transformatormodellen. Dess särdrag är att när den är utfälld är det faktiskt en liten trappa. För att montera en modell av denna typ måste du skapa två helt identiska delar för benen i form av bokstaven P , liksom ett säte, som också kommer att tjäna till att koppla ihop benen. Förresten, de kan göras högre än för en enkel pall.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en sådan pall behöver du också en projektil gjord av en bräda eller stång med en tjocklek på 20-25 millimeter, samt en hårnål av stål med muttrar. Det är viktigt att säga här att dess längd ska vara något större än avståndet mellan detaljerna på produktens ben. Dessutom måste du ha till hands 2 sidoväggar med 2 steg, 2 steg och 2 utskjutningar. Själva stegen ska vara 70% av stolens höjd. Och han går på följande sätt.

  • Först är benen och sätet anslutna till en struktur. Detta kan göras med hjälp av pluggar eller självgängande skruvar.
  • Vi monterar en projektil på ena sidan och på den andra gör vi hål i benen för en hårnål i den nedre tredjedelen av produkten.
  • Nu återstår att samla stegen. Dess bredd bör vara något mindre än avståndet mellan benen för att det ska vika och fälla ut normalt. Du måste också hitta en plats för hålen i sidoväggarna och göra dem.
  • Vi för tappen genom benen och trappstegen, vilket gör att vi kan förena strukturen och skruva fast muttrarna på ändarna.

När pallen är hopfälld ska trappstegen vändas, lyfta benen och linda dem under sätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera

Om vi pratar om att dekorera pallar, så finns det många idéer som gör dem till något unikt och intressant. Idéer för att dekorera sådana produkter kan grovt delas in i 3 stora kategorier:

  • arbeta med trä;
  • användning av olika typer av kuddar;
  • användningen av olika typer av kappor.

Om vi pratar om den första kategorin, är en mycket populär typ av dekoration skapandet av antika pallar. För detta finns det en speciell beläggning för trä, liksom dess speciella behandling. Snidade modeller av denna typ, som tillverkas av proffs, har ett ganska högt pris. Men det är inte alltid möjligt att göra en sådan pall på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men användningen av olika sorters kuddar är en av de mest använda metoderna för att dekorera sådana möbler. Förutom det olika originalkuddar gör pallen riktigt unik och intressant, samt mjuk och bekväm … Faktum är att problemet med en pall ofta är att du inte kan sitta på den länge på grund av den hårda ytan. Och så är detta problem löst, och du kan njuta av sätet på en så vacker stol. Ett annat dekorationsalternativ är användningen av olika kappor. Allt begränsas bara av fantasin hos ägaren till sådana möbler och hans ekonomiska förmåga. Som du kan se finns det många alternativ för att dekorera träpallar gjorda med egna händer idag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det kommer inte att vara överflödigt att ge flera rekommendationer som gör att du inte bara kan göra en sådan stol mycket snabbare med egna händer, utan också att bevara dess estetiska utseende mycket längre. Den första viktiga punkten är att du definitivt ska göra ritningar och diagram över den framtida stolen. Denna aspekt bör inte försummas på grund av att det inte är en mycket enkel process att göra en pall med egna händer . Det måste ju vara stabilt, vilket innebär att allt måste göras exakt.

En annan punkt är att det är bättre att börja med att skapa enkla modeller, gradvis gå vidare till att skapa mer komplexa. Faktum är att vikningsmodellernas komplexitet är mycket högre, där även den minsta felaktigheten kan förstöra hela stolen.

En annan viktig faktor är att valet av trä till stolen ska vara så korrekt som möjligt. Det betyder att du inte ska använda träslag som är dåligt motståndskraftiga mot mekanisk och naturlig belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett par tips om hur du sköter om dina stolar ordentligt . Det första du ska veta är att om produkten ännu inte har målats och lackerats ska du inte utsätta den för fukt. Varma föremål bör inte placeras på stolar av denna typ, eftersom träet snabbt kommer att försämras. Du kan ta hand om pallarna med en fuktig trasa och en liten mängd tvättmedel, samt en borste med ett speciellt rengöringsmedel.

Rekommenderad: