Träbänkar Med Rygg (43 Bilder): Valet Av En Trädgårdsbänk Av Trä. Hur Gör Man Det Själv För Att Ge Enligt Ritningar Med Mått?

Innehållsförteckning:

Video: Träbänkar Med Rygg (43 Bilder): Valet Av En Trädgårdsbänk Av Trä. Hur Gör Man Det Själv För Att Ge Enligt Ritningar Med Mått?

Video: Träbänkar Med Rygg (43 Bilder): Valet Av En Trädgårdsbänk Av Trä. Hur Gör Man Det Själv För Att Ge Enligt Ritningar Med Mått?
Video: Easy Homemade Garden Bench 2024, Mars
Träbänkar Med Rygg (43 Bilder): Valet Av En Trädgårdsbänk Av Trä. Hur Gör Man Det Själv För Att Ge Enligt Ritningar Med Mått?
Träbänkar Med Rygg (43 Bilder): Valet Av En Trädgårdsbänk Av Trä. Hur Gör Man Det Själv För Att Ge Enligt Ritningar Med Mått?
Anonim

En trädgårdsbänk hjälper till att skapa en sittgrupp på platsen. Den kan placeras under ett träd eller i en trädgård, bredvid vackra blommor. Det finns många olika modeller - från enkla bänkar till ovanliga alternativ med snidade ryggar. Om så önskas kan en träbänk göras med dina egna händer med hjälp av färdiga ritningar.

Bild
Bild

Särdrag

På platsen kan en bänk inte bara vara en plats att koppla av, utan också ett dekorativt föremål, så det är värt att välja en lämplig design som inte kommer att kränka den övergripande harmonin. Bänkar kan vara gjorda av trä i vilken stil som helst, dessutom har materialet andra fördelar:

  • med rätt vård och korrekt behandling kan det pågå mycket tid;
  • är miljövänligt och säkert, avger inte toxiner;
  • motståndskraft mot låga temperaturer - under den kalla årstiden är det trevligare att sitta på en träbänk än på en metallbänk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, sådana produkter är mycket underhållbara . Repor och sprickor kan enkelt avlägsnas från ytan och själva bänken kan målas om i olika färger och uppdateras efter behov. Om en separat del, till exempel armstödet eller ryggstödet, går sönder, är det inte svårt att byta ut det. Trä har dock sina nackdelar. Detta material är känsligt för fukt och kan svälla med tiden. Dessutom bildas mögel av fukt, varefter produkten börjar ruttna. För att förhindra att detta händer måste du använda en speciell impregnering för skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

En träbänk med rygg bör installeras på avstånd från antändningskällor. Om det finns en brazier eller en plats för eldning på platsen, bör bänkarna vara på avstånd. Träet är mycket brandfarligt, så försiktighet bör undvikas för att undvika oavsiktliga gnistor.

Hur väljer man?

Trädgårdsmöbler är slående i sin variation. Det är värt att i förväg bestämma dina förväntningar och mål för att hitta en lämplig bänk. Produkter kan variera när det gäller portabilitet.

Bärbar . De är vanligtvis lättare och mer kompakta. De kan flyttas till ladan vid dåligt väder eller på vintern om du kommer till platsen bara på sommaren. Vikningsalternativ hör också till denna kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stationär . De är placerade på ett ställe, utan möjlighet till rörelse. De kan vara tunga och massiva, inklusive gjorda av kombinerade material, som trä och betong eller metall. Detta alternativ ger fler möjligheter för implementering av olika designidéer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konfigurationen kan också skilja sig åt. Om vi pratar om en bänk, då antas det oftast en produkt som har stöd, säte och rygg, ibland finns armstöd . Men under det här namnet kan du också hitta trädgårdsbutiker i butiker. De kännetecknas av frånvaron av en rygg. Bänkarna är lättare och mer rörliga, vanligtvis enkla att flytta en eller två. En sådan produkt är också lättare att göra med egna händer, eftersom den bara består av stöd och en tvärstång. Frånvaron av ryggstöd gör det dock svårt att helt slappna av, så många föredrar att välja bänkar för en bekväm vistelse.

Bild
Bild

Om du har bestämt att trä ska fungera som huvudmaterial betyder det inte att du helt ska ignorera resten. Du kan uppmärksamma de kombinerade bänkarna, som finns i olika varianter.

Med en metallbas . Sådana produkter är starkare, de tål mer vikt. På grund av trästolen och ryggstödet blir det samtidigt bekvämt att vila även i kallt väder.

Bild
Bild

Med betongstöd . Bänkar av denna typ ser ovanliga ut. Dessutom är betong ett starkt och hållbart material, det är inte rädd för fukt och extrema temperaturer. Stöd ger trädgårdsmöbler stabilitet.

Bild
Bild

Med en stenbas . Olika mönster kan läggas ut från detta material, och en trästol kommer att göra bänken bekvämare. Stenen passar väl in i designen av sajten.

Bild
Bild

Kombinerade modeller kräver mer tillverkningskostnader, men de skiljer sig åt i mångfald. På grund av närvaron av ytterligare material är sådana bänkar vanligtvis tyngre, så det finns ingen anledning att frukta att de kommer att bli stulna från platsen under din frånvaro. En hård vind kommer inte heller att kunna välta och skada en bänk med en betong- eller stenbas.

Formen på trädgårdsmöbler kan vara annorlunda:

  • hetero - det vanligaste alternativet, det enklaste att tillverka;
  • hörn - lämplig för ett litet område där det är viktigt att spara utrymme;
  • runda - dessa bänkar installeras ofta runt stora träd;
  • halvcirkelformig - ett ganska originalt format, som sällan finns bland träprodukter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom väljs bänkarna utifrån webbplatsens stil. Grova och massiva, gjorda av solida stockar, de kombineras med lantlig eller rustik stil. Eleganta vita bänkar matchar Provence -stilen. I kombination med de engelska klassikerna kommer modeller med en metallbas och en trärygg att se bra ut.

Placeringsmetoder

Främre bänkar . De ligger vid entrén, så det är viktigt att design och material matchar husets utsida. Till exempel, om designen innehåller smidda element - på visiret, räcken - då bör trädgårdsmöblerna ha en liknande inredning. Det är lämpligt att tänka över stilen i förväg så att detaljerna överlappar varandra och ser enhetliga ut. Matbänkar. De installeras i ett lusthus, på en terrass eller i en grillplats. Som regel kommer de med ett bord tillverkat i samma stil. För sådana områden är det bättre att välja mer praktiska möbler som är lätta att rengöra. Butikerna kan vara ceremoniella, ta emot gäster eller enkla, för sammankomster hemma med släktingar - allt beror på ägarnas personliga preferenser.

Bild
Bild

Vila bänkar . Placerad i avskilda hörn av trädgården, där det är trevligt att gå i pension. Detta kan vara en plats nära en damm, under ett träd eller omgiven av blommande buskar. Du måste sätta bänken så att en vacker utsikt över platsen öppnas från den - då blir det ännu trevligare att vila. Det är lämpligt att välja bekväma och rymliga modeller med rygg för sådana platser, där du kan ligga på en sommardag. Trädgårdsbänkar. De placeras bredvid rabatter, sängar eller växthus. Som regel är det små butiker utan speciella krusiduller. De behövs för att ägarna av webbplatsen ska vila lite medan de arbetar i trädgården. Dessa produkter bör installeras så att de inte stör vandring mellan planteringar.

Bild
Bild

Tillverkningsalternativ

En träbänk kan göras med dina egna händer. Den enklaste utomhusdesignen är två ben och en sittbar, men du kan också lägga till ett ryggstöd, armstöd och till och med ett tak . Dessutom kan trä enkelt kombineras med andra material, och det kan också bearbetas på olika sätt, till exempel genom att lägga till en antik finish. Det är inte svårt att göra vackra trädgårdsmöbler om du använder färdiga ritningar och diagram, enligt instruktionerna steg för steg. Det finns många projekt på nätet för alla smaker. Det är viktigt att se till att elementens dimensioner motsvarar de angivna, annars kan produkten visa sig vara krokig och instabil. Använd också trä av hög kvalitet, det måste torkas och förbehandlas för att skydda det mot fukt. Om du bestämmer dig för att göra en bänk i korridoren, se till att impregneringen eller primern är lämplig för inomhusbruk och inte har giftiga ämnen i kompositionen.

Bild
Bild

För att montera möbler till en sommarstuga själv behöver du några verktyg . Dessa inkluderar en såg, en sticksåg, en borr, ett plan och en bågfil. Du behöver också en slipmaskin, en hammare, en tång, en skruvmejsel kommer till nytta. För mätningar - en linjal eller måttband, en kvadrat. Om du har lämpliga färdigheter kan du göra alla typer av bänkar - med en krökt rygg, hörn eller de som presenteras nedan.

Bild
Bild

Loggar

Trädstammarna som finns kvar efter att platsen har rensats är bra material för trädgårdsmöbler. Du kan också köpa loggar specifikt för detta ändamål:

  • tall är ett prisvärt material som inte deformeras av värmen;
  • lind - lätt att bearbeta, intressanta former kan skäras ur det;
  • ek är stark och hållbar.
Bild
Bild

Bänkens design kan vara vilken som helst, men först måste du förbereda stockarna . Om träet inte är särskilt torrt bör du lämna det ett tag för att bli av med fukten. Därefter avlägsnas barken från stocken och torkas igen. Barrträd måste behandlas med en acetonlösning för att avlägsna hartset. Loggen sågas, de nödvändiga delarna skärs ut, spår - beroende på vald ritning. Alla knutar ska tas bort och ytorna på sätet och ryggstödet ska slipas noggrant för att de ska bli släta.

Bild
Bild

Du kan göra en enkel bänk på två stöd eller en originalbänk - allt beror på din fantasi . En intressant metod är också när ett säte skärs och skärs ut i en solid stock utan att använda ytterligare delar och fästelement. Det här alternativet ser ovanligt ut, men kräver skicklighet när du arbetar. Du kan göra inte bara en bänk av stockar, utan också ett bord, liksom flera små stolar, genom att montera ett trädgårdssats för ett sommarresidens.

Bild
Bild

Dubbel

Det enklaste alternativet är en bänk för två personer. Det kommer inte att vara för långt och besvärligt, så om det behövs kan det flyttas till en annan plats om produkten inte är fast i marken. För basen måste du förbereda fyra ben samt balkar för att bilda ramen . För att göra sits och rygg kan du använda 2-3 brädor, beroende på deras tjocklek. Alla element är fästa vid varandra med spikar eller skruvar. Om så önskas kan bänken kompletteras med armstöd - för detta måste du göra rammens sidodelar längre och installera polerade brädor på dem.

Bild
Bild

Från köksuppsättningen

Om du har gamla stolar, skynda inte att kasta dem. Från dem kan du göra en originalbänk med en vacker rygg, och du behöver inte mycket tid. Först måste du demontera stolstolarna. De återstående ramarna bearbetas: de ska slipas, lackrester avlägsnas, en skyddande primer appliceras och sedan dekorativ färg . Du behöver också två plankor för att bli det nya sätet. Du kan använda en, men bredare, den måste också förbehandlas och målas i en lämplig färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brädan läggs tvärs över, den kommer att fungera som ett säte och samtidigt ett element som håller ihop stolsramarna. För ytterligare styrka och stabilitet rekommenderas det också att spika lameller eller fästa metallstavar på baksidan av ryggen.

Övrig

Bänk soffa . Detta alternativ är lämpligt för en terrass eller hall. Strukturellt har modellen vissa skillnader: sätet är rymligare och djupare så att du kan lägga dig ner på det och benen är låga. Dessutom är mjuka kuddar placerade på soffan för att göra resten bekvämare. Bänkens form kan vara rak eller kantig, och gamla pallar är väl lämpade som material, men brädor eller virke kan också användas. Transformator. Det är svårare att montera sådana möbler, men det kan vara ganska bekvämt i vardagen. Oftast är designen en bänk som bryts ned i två bänkar med en bordsskiva. Det är bättre att säkra mekanismen med en metallram, eftersom den är starkare och tål fler användningscykler.

Bild
Bild

Barnbutiker . De skiljer sig från vanliga i dimensioner utformade för ett barn och ljusa färger. Du kan också fästa olika delar och föremål på dem som kan hålla din baby upptagen. Barnmöbler måste bearbetas noggrant från alla sidor, inklusive interiören. Låt inte naglar och skruvar sticka ut så att barnet inte skadas. Du kan tillhandahålla en extra låda under bänken för utomhusleksaker för att inte ta in dem i huset. Bänkar med rabatt. Ett intressant alternativ för att dekorera en webbplats. Om det inte finns mycket utrymme på marken för blommor kan du göra en liten rabatt på en bänk. För att göra detta fästs speciella lådor som regel på sidorna bredvid stöden. Dränering bör tillhandahållas underifrån så att vattnet inte stagnerar efter att plantorna vattnas.

Bild
Bild

Hur bearbetas?

Trä är inte det mest hållbara materialet jämfört med betong eller metall, så det behöver extra skydd. Landsbänkar ligger utanför och utsätts för fukt, solljus och extrema temperaturer. Trä förstörs också av skadedjur och mögel. Korrekt hantering hjälper till att undvika dessa problem. Det räcker inte bara med att måla ytan, eftersom färgen snabbt försämras, skalas av och sväller. Det är värt att överväga vissa nyanser.

  • Det är lämpligt att slipa en stång, stock eller brädor innan du applicerar impregnering - detta kommer att bidra till att minska förbrukningen av medel.
  • Vattenbaserade formuleringar är inte lämpliga för trä - det är bättre att använda ekologiska eller oljiga.
  • Vax är bra för den sista pälsen för att ge extra glans. Även om den skapar en tunn, fuktbeständig film, räcker det inte för kvalitetsskydd.
  • Lack skyddar väl mot nederbördens påverkan och hjälper till att dekorera produkten, men de tränger inte djupt in i träet, så de måste förnyas regelbundet.
Bild
Bild

Modern industri producerar formuleringar med antiseptiska egenskaper för att skydda mot sönderfall, insekter, svamp, sprickbildning och solljus. Du kan hitta en lämplig produkt i butiken för att förlänga dina trädgårdsmöbler.

Klara exempel

En enkel bänk som kommer att se bra ut i alla trädgårdar. Det tar inte mycket tid att montera: du behöver bara förbereda brädorna och delarna för ramen och sedan montera ihop dem med hjälp av fästelement . Denna produkt kan målas i en lämplig färg eller täckas med klart lack för att bevara träets struktur.

Bild
Bild

Modellen med ristad rygg ser mer intressant ut på grund av mönstret . Sitsen är bred, lämplig för en bekväm vila. Du kan lägga kuddar på bänken för att luta dig tillbaka och koppla av i trädgården.

Bild
Bild

Lådversionen är en praktisk lösning . Inuti kan du lagra trädgårdsredskap, picknickaccessoarer, kuddar. Allt du behöver kommer att finnas till hands. En liknande bänk kan göras för ett barn så att han kan förvara sina leksaker i en låda.

Bild
Bild

Bänken kan placeras bredvid rabatter eller sängar, där du kan koppla av medan du arbetar i trädgården . Dessa modeller är också lämpliga för installation nästan var som helst. De är lätta och rörliga, så de kan snabbt skjutas upp till bordet om du har många gäster. För förvaring kan bänkarna tas bort till uthuset - de tar inte mycket plats.

Bild
Bild

En modell med inbyggda rabatter kommer att dekorera platsen . Det finns platser för blommor på sidorna. En sådan butik ser ganska ovanlig ut, så den kan användas inte bara för rekreation utan också för fotografering.

Bild
Bild

Om du har ett stort träd i din trädgård kan du ordna en bekväm plats för avkoppling under den skuggiga kronan . Använd flera bänkar för att ordna runt. Ryggarna kommer att fungera som en slags ram. Om trädet är ungt och fortfarande kommer att växa senare måste du ge ledigt utrymme och inte sätta bänkar nära stammen.

Bild
Bild

Massiva möbler av massiva stockar ser bra ut på webbplatsen. Grova former saknar naturlig harmoni. Denna bänk är också ganska tung och stabil.

Bild
Bild

En uppsättning med ett litet bord är lämpligt för dem som gillar att dricka te i frisk luft då och då . De två bänkarna ger utrymme för vänner eller familjemedlemmar att njuta av resten tillsammans. Vit färg och lakonisk möbeldesign passar en trädgård inredd i Provence eller retrostil.

Rekommenderad: