Gör-det-själv Gungstol I Plywood (28 Bilder): Ritningar, Arbetets Framsteg. Välj Storlek På Gungstolen. Hur Gör Man Det Själv Med Hjälp Av En Mall?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Gungstol I Plywood (28 Bilder): Ritningar, Arbetets Framsteg. Välj Storlek På Gungstolen. Hur Gör Man Det Själv Med Hjälp Av En Mall?

Video: Gör-det-själv Gungstol I Plywood (28 Bilder): Ritningar, Arbetets Framsteg. Välj Storlek På Gungstolen. Hur Gör Man Det Själv Med Hjälp Av En Mall?
Video: Gör-det-själv-arbete 2024, April
Gör-det-själv Gungstol I Plywood (28 Bilder): Ritningar, Arbetets Framsteg. Välj Storlek På Gungstolen. Hur Gör Man Det Själv Med Hjälp Av En Mall?
Gör-det-själv Gungstol I Plywood (28 Bilder): Ritningar, Arbetets Framsteg. Välj Storlek På Gungstolen. Hur Gör Man Det Själv Med Hjälp Av En Mall?
Anonim

Efter att ha tänkt att göra möbler med egna händer, undrar människor ofta frågan om materialval. Om du inte hade praktisk förmåga att skapa möbler tidigare, bör du börja med de enklaste materialen att använda, särskilt plywood. Dessutom finns det ingen anledning att börja experimentera med tunga och mycket komplexa möbler. Först, försök att göra en liten plywood gungstol för barnkammaren, gästrummet eller sovrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behöver du för tillverkning?

Att göra en gungstol på egen hand, du bör fylla på med följande:

  • plywoodskivor;
  • en trästång (53 centimeter lång);
  • vinkelslip eller elektrisk sticksåg;
  • en uppsättning sågar för trä (sågblad från 50 till 105 millimeter långa);
  • en manuell elektrisk fräs eller en skivkvarn med slipande hjul med olika kornstorlekar (du kan använda ett enkelt sandpapper);
  • måttband och penna;
  • elektrisk borr med träborrar;
  • självgängande skruvar, muttrar, brickor;
  • vadderad polyester;
  • tätt tyg för draperi;
  • lim, häftapparat för möbler;
  • måla på trä, lack.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa gungelementen är det lämpligt att använda plywoodskivor med en storlek på 1520 × 900 centimeter och ett tvärsnitt på 4, 10 och 15 millimeter.

Sidorna kräver 4 mm plywood . Om de nödvändiga arken inte är tillgängliga kommer det att vara möjligt att klippa ut ett antal liknande element från ett tunt material under arbetets gång och ansluta dem med lim.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar och mått

Innan du börjar göra möbler måste du skapa en ritning av en gungstol i plywood. Du kan rita ett diagram med parametrar för hand, göra en ritning med hjälp av specialiserade datorprogram eller välja någon färdig ritning, ändra den som du vill . Närvaron av en ritning upprättad i enlighet med alla regler påskyndar inte bara proceduren för skärning och montering av materialet, utan eliminerar också fel i tillverkningsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsprocess

Att skapa möbler från plywood är praktiskt taget detsamma som att skapa stolar av andra panelmaterial.

Förfarandet innehåller flera steg.

Alla utförs i följande sekvens:

  1. beredning av element - fasning, borrning av hål, skapa spår och mycket mer;
  2. överföring av ritningen;
  3. skärmaterial enligt den valda ritningen;
  4. montering av stolen;
  5. efterbehandling, inklusive slipning och målning, samt draperi.

Låt oss överväga de listade aktiviteterna i alla detaljer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av plywood

Inledningsvis bör du rationellt organisera din arbetsyta. När du skär stora plywoodskivor ska det finnas tillräckligt med utrymme i rummet.

För att förhindra snabbt slitage av stolkomponenterna måste materialet täckas med något av följande medel:

  • glasfibermaterial;
  • lack;
  • torkningsolja;
  • måla.

Klistring med glasfibermaterial förlänger plywoodens livslängd. Om denna beläggning inte är möjlig kan du istället ta en enkel gasväv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ansluta materialen används en lack som inte innehåller epoxi- och polyesterhartser i sin struktur.

Den lackerade beläggningen skyddar plywood mot påverkan av miljöfaktorer . Förbättrad fuktbeständighet gör det möjligt att belägga med färg eller torkolja, vilket kommer att bilda ett vattentätt lager (den skyddande kompositionen blir mer praktisk om du först värmer upp den i ett vattenbad till 60 ° C).

Bild
Bild

Noggrann uppmärksamhet måste ägnas åt plywoodelementens ändkanter. De behöver ytterligare skyddande beläggning och noggrann behandling. För att skydda dem måste du göra något av följande:

  • försegla ändarna av plywood med kitt;
  • täck med en djup penetrationsprimer;
  • använd tjockrivna oljefärger;
  • limma kanterna med plast- eller metallkant.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med plywood måste du följa dessa rekommendationer

  1. Skär inte plywooden över dess fibrer - detta kommer att framkalla sprickbildning i arkets kanter.
  2. Det är lämpligt att inte slå in spikar i plywoodskivan och inte skruva på självgängande skruvar, eftersom detta också kan prova att det uppstår sprickor på ytan. För att förhindra detta måste hålen först förberedas. Om plywoodelementen ändå är anslutna med självgängande skruvar är det nödvändigt att sätta metallbrickor på dem.
  3. För att plywooden ska få den nödvändiga böjningen eller konfigurationen måste dess yta fuktas och lämnas i detta tillstånd under en tid.
  4. Innan plywoodelement limmas måste deras angränsande delar slipas med sandpapper, sedan avlägsnas damm från delarna och lim appliceras i materialfibrernas riktning. Elementen som ska limas måste placeras under pressen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra en ritning

När du har orienterat dig med valet av ritningen återstår det bara att planera arket enligt det. Med andra ord är det nödvändigt att överföra pappersritningen till materialet, samtidigt som ritningens skala ökar till de naturliga parametrarna. Om strukturen på möblerna som behöver monteras har en enkel konfiguration, överförs bilden från papperet längs en böjd kvadrat och en linjal.

När det är planerat att tillverka möbler med en komplex konfiguration, skärs mallar (mönster) ut för varje element från kartong eller tjockt papper, som sedan spåras på ett plywoodark, som på bilden nedan.

Bild
Bild

Sågning

Eftersom plywood har ett varierat tvärsnittsvärde, för att skära ett ark med en viss tjocklek, tas en verktygslåda som uppfyller dess syfte. Plåtar upp till 1,5 millimeter tjocka skärs med en slipad kniv . Ark upp till 6 millimeter - med en handsticksåg och tjockare - med en elektrisk sticksåg eller en vinkelslip.

För böjda snitt är det bättre att använda en elektrisk sticksåg, eftersom detta verktyg är det mest prisvärda.

Bild
Bild

Om möjligt skärs elementen med en bandsåg, om bara ett fintandat blad används.

För att göra det bekvämt att klippa limar vi mönstret direkt på plywoodskivan

Efter att elementen skurits ut satte vi ihop dem och undersökte konturernas sammanfall; om det finns utskjutningar justerar vi dem direkt.

Bild
Bild

hopsättning

Det första steget är att montera sätet och ryggstödet från tunna remsor av 10 mm tjockt trä. Dessa remsor måste limmas på sätet och ryggstödselementen avskurna från 4 mm plywood. Denna struktur möjliggör en krökt konfiguration . Det är önskvärt att limma elementen med fuktresistent PVA-trälim.

Bild
Bild

Därefter monteras tvärstängerna på sitsen och ryggstödet, följt av sidoelementen och fotstödet. Vid installation av elementen med självgängande skruvar är det nödvändigt att installera järnbrickor.

Efter avslutat monteringsarbete kan du börja ge det färdiga utseendet till plywoodstolen . Allt här beror på användningsområdet. Om möbler är gjorda för utomhusbruk bör de behandlas med antiseptiska medel och målas över. Om produkten kommer att finnas i vardagsrummet nära eldstaden, bör den ges ett mer respektabelt utseende. För att göra detta kan stolen draperas med läderersättning eller velour. Draperiet ska spikas fast i ramen med små spikar eller med en häftapparat från början.

Om du inte vill utföra det mödosamma arbetet med att drapera stolen kan du sy ett avtagbart lock på den. För att göra detta, använd ett starkt och trevligt taktilt material och skumgummi.

Bild
Bild

Att göra en gungstol av plywood är ganska enkelt . Det säger sig självt att samtalet handlar om extremt fyndiga mönster. De mest arbetskrävande modellerna kommer att kräva mycket mer arbetskraft och kostnader. Men en sådan gungstol, en praktisk guide för konstruktionen som ges ovan, om så önskas, kan göras på bara en dag.

Rekommenderad: