Gör-det-själv-badbänk (54 Bilder): Hur Man Gör En Bänk Av Trä, Designalternativ För Bänkar Och Bänkar, Gör-det-själv-ritningar

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-badbänk (54 Bilder): Hur Man Gör En Bänk Av Trä, Designalternativ För Bänkar Och Bänkar, Gör-det-själv-ritningar

Video: Gör-det-själv-badbänk (54 Bilder): Hur Man Gör En Bänk Av Trä, Designalternativ För Bänkar Och Bänkar, Gör-det-själv-ritningar
Video: Lär dig bygga Ernsts trädgårdsbänk - Sommar med Ernst (TV4) 2024, April
Gör-det-själv-badbänk (54 Bilder): Hur Man Gör En Bänk Av Trä, Designalternativ För Bänkar Och Bänkar, Gör-det-själv-ritningar
Gör-det-själv-badbänk (54 Bilder): Hur Man Gör En Bänk Av Trä, Designalternativ För Bänkar Och Bänkar, Gör-det-själv-ritningar
Anonim

Ett badhus på din webbplats är drömmen för många. Bänkar och bänkar i denna design intar en viktig position, de väver inredning och funktionalitet tillsammans. Du kan göra en sådan struktur själv. Så bänken i badhuset kommer att bli en äkta stolthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Syfte och typer

Bänken kan vara bärbar eller stationär. Storleken på strukturen beror på måtten på ett visst bybad. En parameter på 60-70 cm anses vara universell höjd. Om en struktur med flera nivåer görs bör avståndet från taket till bänkens översta punkt vara minst 1, 2-1, 3 m.

Oftast är bärbara bänkar mindre än stationära motsvarigheter . Det finns många faktorer att tänka på när man väljer butikstyp. Syftet, rummets storlek och det förväntade antalet besökare spelar roll. Efter konstruktionstypen är bänkarna indelade i flera typer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enstaka nivå

Oftast är det rörliga strukturer för små ångrum. Det här alternativet är mycket bekvämt - du kan enkelt flytta produkten till valfri plats. Du kan ta bänken utanför för torkning eller mindre reparationer. Denna design kan vara platt (linjär) och kantig. Det är bra för omklädningsrum. Bänken i en nivå är enkel att tillverka och inte kräsen att ta hand om. Detta är ett bra alternativ för nybörjare. För egenproduktion krävs inga speciella färdigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Våningssäng

En sådan bänk kan placeras i en större bastu. Vanligtvis gör bredden på en sådan bänk att en lång vuxen kan ligga tyst. En särskild stege finns för åtkomst till den andra nivån. Sådana bänkar installeras längs tomma väggar utan fönster och ventilationshål. Om du gör något annat uppstår utkast.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tre-nivå

Dessa mönster är utformade för rum med stora dimensioner. Det är viktigt att hålla rätt avstånd från den övre bänken till taket. En sådan bänk är relevant i ett ångrum: du får möjlighet att välja önskad lufttemperatur (det är varmare på den högsta bänken). Den mellersta nivån är stationär, de andra två - mobila. Avståndet mellan nivåerna ska vara minst 1 m. Den nedre bänken är mindre (upp till 60 cm bred och högst 95 cm lång). Resten av strukturens nivåer kan vara större.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg

Denna modell är speciellt utformad för rum med små dimensioner. Den nedre delen av denna struktur används vanligtvis som ett steg. Du kan sitta på den, med dess hjälp kan du klättra högre. Den övre delen ska vara stor, det gör det möjligt för en vuxen att ligga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav

Konstruktionen av en bänk för ett bad är en ansvarsfull uppgift. Det finns särskilda krav på bänkarna och träet du kommer att arbeta med.

Vi listar kraven för materialet:

  • Träfibrerna måste ha en hög densitet, annars kommer produkten att spricka under drift.
  • Låg värmeledningsförmåga krävs. Träbänkar ska inte bli särskilt varma, annars kommer brännskador kvar på huden.
  • Materialets fuktbeständighet gör att du kan öka livslängden för dina badrumsmöbler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu ta reda på kraven för själva hemmagjorda bänkarna:

  • Alla stavar och skivor måste slipas noggrant med sandpapper med olika slipmedel eller en speciell maskin.
  • Var noga med att runda av alla hörn på bänkarna och hyllorna.
  • Möblernas höga hållfasthet är en garanti för säkerheten. Bänken måste bära vikten av inte en vuxen, utan flera.
  • Var försiktig vid antiseptisk impregnering. Syntetiska föreningar är inte lämpliga här. De kommer att släppa ut gifter vid uppvärmning. När du köper råvaror i butiken, studera utbudet av naturbaserade impregneringar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utrymmet under bänken är inte sytt för optimal torkning av träet.
  • Strukturen får inte placeras nära väggen. Var noga med att dra in ca 10 cm.
  • Användning av lacker och färger är strängt förbjudet.
  • Placera stationära och rörliga strukturer endast nära tomma väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Det verkar som om det kan vara enklare än att välja ett material för en framtida struktur. Det verkar för vissa att även barrträd sorter är ganska lämpliga för att göra bänkar. Detta är faktiskt inte fallet. Vid uppvärmning kommer harts att dyka upp på möbelns yta, vilket kan orsaka brännskador. Sådana träalternativ är uteslutande lämpliga för ett tvättrum eller rekreationsrum, men inte för ett ångbad.

Aspen verkar också vara ett bra alternativ . Under drift under fuktiga förhållanden kommer dock en sådan bänk att börja ruttna inifrån. Ek är verkligen lämpligt för tillverkning av konstruktioner, även om kvalitetsmaterialet är anständigt. Tänk på de klassiska trädsorterna för möbler i ett ångrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lind

Hög densitet (500 kg / cm3) gör att materialet tål effekterna av höga temperaturer, sådana möbler överhettas inte. Under uppvärmningsprocessen släpper detta trä ut användbara element i luften. Linden är lätt att hantera och formbar. Men det har också nackdelar. Du kan inte göra utan att förbehandla träet innan du gör en bänk. Om du försummar beredningen kommer materialet att ackumulera fukt och börja deformeras och sedan ruttna helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Ur priset på rhenium anses tall vara det mest lönsamma materialet. Leta efter exemplar av god kvalitet. Träet ska vara fritt från en mängd olika knop, blåhet och tjärafickor. Tyvärr kommer alla de viktigaste fördelarna med materialet till en överkomlig kostnad och tar slut. Tall har en låg densitet, så en sådan produkt kommer inte att hålla länge. Förändringar i temperatur och luftfuktighet kommer att leda till deformation och sprickbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk

Det är tungt trä med en hög densitet (600 kg / cm3), vilket gör att bänken inte kan reagera på förändringar i fukt. Björkens värmeledningsförmåga ligger på en genomsnittlig nivå, men det blir inga brännskador när bänken värms upp. Materialet har god seghet och deformeras inte under drift. Det är lätt att hantera: det är formbart. För ett ångrum med björkbänkar är det viktigt att säkerställa god ventilation.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av en bänk kan du använda mer ovanliga träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Meranti

Rött trä har en hög fetma (610 kg / cm3). Detta material kännetecknas av sin densitet och höga vikt, på grund av detta kommer du aldrig att stöta på överhettning av bänken. En sådan design kommer att vara resistent mot temperaturfall och fuktighetsnivåer. Detta träd har inga knutar och kännetecknas av låg fiber, vilket gör det enkelt och trevligt att arbeta med.

Bild
Bild

Abash

Detta är verkligen perfekt för att göra en badbänk. Materialets porösa struktur har ingen fukt och ingen tendens att ackumulera fukt. Materialets densitet är ganska låg (endast 390 kg / cm3), men den värms inte upp ens med betydande värme i ångrummet. Det är inte svårt att gissa att sådant trä är dyrt. Detta beror främst på leverans av råvaror från Afrika.

Bild
Bild

Tillverkning

Det är fullt möjligt att förfina badet själv. En gör-det-själv-butik är mästarens stolthet. Beroende på dina färdigheter kan du göra en enkel eller våningssäng. Med en viss skicklighet kan du klara det andra alternativet utan några speciella färdigheter, enligt instruktionerna. I vilket fall som helst behöver du ett diagram och ritningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel butik

Om du är en blivande snickare är det vettigt att göra en liten mobil bänk. Under arbetets gång kommer du att skaffa dig minimal erfarenhet, sedan kommer du att klara mer komplexa och invecklade mönster. Gör först ett diagram som visar alla dimensioner (höjd, längd, bredd).

Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning behöver du självgängande skruvar samt slipade:

  • brädor 150 × 20 × 5 cm - 2 st.;
  • stänger 5 × 5 cm - 2 st.;
  • lameller 10 × 2 cm - 2 st.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på arbetsstadierna

  • Dela det första blocket i 4 delar på 50 cm vardera - det här är de framtida benen.
  • Dela det andra blocket i 4 bitar på 41 cm vardera - det blir horisontella ställ.
  • Gör 2 ramar. För att göra detta, fäst benen med självgängande skruvar med stativ upptill. Fäst den nedre delen av stället från insidan på en höjd av 5 cm från golvet.
  • Fixera 2 plankor sekventiellt på ramarna med 4 självgängande skruvar. Lämna gapet mellan elementen cirka 1 cm. Fäst de självgängande skruvarna från insidan eller fördjupa in i träet med 0,5 cm, täck med kitt (annars, när skruvarna värms upp, kommer de att lämna brännskador).
  • Fixera de tunna remsorna på den nedre tvärstången för bättre stabilitet i konstruktionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör en butik, enligt alla regler, används inte självgängande skruvar med en skruvmejsel. Det finns speciella träpinnar som drivs in i de förberedda hålen. Denna teknik är svår för nybörjare, men du måste veta om det.

Bild
Bild

Våningssäng

För tillverkning av en sådan struktur behöver du en ritning. Detta är det enda sättet att ta hänsyn till varje liten sak och försäkra dig själv mot att ändra bänken. Det är mycket lättare och trevligare att arbeta med en sådan blank.

Låt oss överväga hur man gör en struktur 3 m bred, 3,6 m lång och 2,4 m hög

  • Installera en 50 × 70 mm trästomme nära en lång tom vägg.
  • Slipa 12 block på 110 cm och 6 block på 90 cm för översta hyllan.
  • För den nedre hyllan, slipa 6 block på 140 cm och 6 block på 60 cm i längd.
  • Säten (golv) är gjorda av brädor på cirka 20 × 120 mm, deras längd ska motsvara väggens längd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För fri dränering av vatten och ventilation, lämna 1 cm mellanrum mellan brädorna.
  • För ett tvärgående ligament mellan stolparna på båda hyllorna är det nödvändigt att förbereda 3 balkar.
  • För den övre nivån, slå ner ställen i en U-form, anslut med två brädor. Fäst strukturen på väggen med 5 × 5 eller 10 × 10 cm staplar.
  • Knacka ner ställen för den nedre nivån på ett L-format sätt. Kombinera långsidorna med stolparna i den övre delen. Anslut de nedre ställen med brädor.
  • Ramen har slutförts. Lägg nu plankorna på nivåerna. För att ansluta, använd bekväma fästmetoder (det bästa alternativet är träspik).
Bild
Bild
Bild
Bild

boende

Det är bättre att tänka på var butiken kommer att vara på byggstadiet. I det här fallet kan du uttrycka det rationellt. Placera en bänk mot en tom vägg. Frånvaron av fönster och ventilationshål eliminerar drag. Bänkarna får inte placeras nära spisen. Först kan du få brännskador. För det andra bryter du mot brandsäkerhetsreglerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

Att göra möbler för olika rum i badet med egna händer är inte bara intressant och ansvarsfullt. Du är ansvarig för konstruktionens tillförlitlighet och säkerhet, bänkens livslängd beror på dig.

Var noga med att ta hänsyn till rekommendationer från erfarna proffs

  • Skivorna måste slipas till perfekt skick. Ta dig tid att runda hörnen för att undvika skador och splitter.
  • Oljebaserade lacker och färger får inte användas. Vid upphettning släpper sådana medel ut gifter i luften som kan skada kroppen och orsaka oåterkalleliga hälsoproblem.
  • Barrträd är inte det bästa valet för möbler i ett ångrum. Dessa utsöndrade hartser är användbara, men de kan orsaka brännskador om de kommer i kontakt med huden.
Bild
Bild
  • Försök att arbeta med träfästdon. Du behöver lite förmåga för detta, men resultatet är värt det.
  • Ventilera ångrummet efter badprocedurer. Detta kommer att skydda dina möbler från förekomst av svamp, förlänga bänkens livslängd.
  • Lämna ledigt utrymme mellan bänken och golvet för att hjälpa fukten att avdunsta bättre. Detta är ett utmärkt förebyggande medel mot träförfall.
  • Var noga med att lämna minst 1 cm mellanrum mellan brädorna. Detta kommer att förlänga livslängden på din bänk avsevärt.

Rekommenderad: