Gör-det-själv Gungstol I Metall (20 Bilder): Ritningar Av En Gungstol I Metallpendel. Hur Gör Man En Järnram Själv? Vi Väljer Storlek. Normalt Tillvägagångssätt

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Gungstol I Metall (20 Bilder): Ritningar Av En Gungstol I Metallpendel. Hur Gör Man En Järnram Själv? Vi Väljer Storlek. Normalt Tillvägagångssätt

Video: Gör-det-själv Gungstol I Metall (20 Bilder): Ritningar Av En Gungstol I Metallpendel. Hur Gör Man En Järnram Själv? Vi Väljer Storlek. Normalt Tillvägagångssätt
Video: Bygg en gungstol 2024, Maj
Gör-det-själv Gungstol I Metall (20 Bilder): Ritningar Av En Gungstol I Metallpendel. Hur Gör Man En Järnram Själv? Vi Väljer Storlek. Normalt Tillvägagångssätt
Gör-det-själv Gungstol I Metall (20 Bilder): Ritningar Av En Gungstol I Metallpendel. Hur Gör Man En Järnram Själv? Vi Väljer Storlek. Normalt Tillvägagångssätt
Anonim

En gungstol används för att gunga personen som sitter i den. Den svängande effekten uppnås genom att fästa lameller med rundade delar i sin form på stolbenen. Stolkonfigurationen kan vara olika beroende på dess syfte och designlösning. Individuella stilistiska drag kan fungera som yttre skillnader. Den enklaste gungstolen kan göras hemma.

Bild
Bild

Vad behöver du?

När du gör en stol måste du följa produktionstekniken och utarbeta en lista över allt du behöver. Detta kommer att minska andelen negativa faktorer på grund av att arbetet kommer att utföras för hand. Dessa faktorer inkluderar ökade kostnader för tid, ansträngning och material. För att slutföra uppgiften är det nödvändigt att utarbeta en minsta lista med grundläggande verktyg:

  • Bulgariska;
  • elektrisk borr;
  • svetsomvandlare;
  • en hammare;
  • mätinstrument - måttband, linjal, fyrkant;
  • markeringsverktyg - penna, markör, krita;
  • järnborste;
  • bågfil.
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning behöver du material som metall och trä.

Metallämnen:

  • järnrör med en fyrkantig profil med en minsta sektion på 30x30 mm;
  • möbelbultar med rundade kepsar och antirullningsstopp;
  • nötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träämnen:

  • lameller med minsta mått 10x45 mm;
  • andra relaterade trämaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att använda arbetsstycken med andra dimensionella egenskaper än de som anges. Detta beror på att varje stolprojekt är skräddarsytt för användarens individuella behov.

För att slutföra processen måste du förbereda den nödvändiga mängden förbrukningsmaterial:

  • borrar för metall och trä;
  • sandpapper av olika kornstorlekar;
  • slipskivor - skärning och slipning;
  • elektroder;
  • färger och lacker;
  • andra relaterade förbrukningsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukningsmaterial är material som gradvis konsumeras eller slits ut under tillverkning och bearbetning av en vara. Deras förbrukningsmängd och namn beror på totaliteten av projektets egenskaper.

Ritningar och mått

För att göra en stol själv måste du förbereda en ritning. Detta kommer att hjälpa till att göra produkten med exakt iakttagande av dimensionella parametrar och följa designreglerna, som följer stilen. Bilden visar en modifiering av stolen, vars tillverkning är den enklaste ., som sätter det i listan över de första modellerna som kan göras hemma. Den allmänna karaktären hos ritningsschemat kan vara gratis. Parametrarna för enskilda delar av strukturen måste dock anges med maximal noggrannhet och respekt för proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagrammet visar ett alternativ för att designa en fåtölj av denna modell . Enligt den kan utformningen av en gungstol delas in i två huvudkomponenter: en bärande eller stödjande del och en landningsdel. Storleken på de enskilda områdena i den andra delen kan variera beroende på användarens behov, men deras förhållande bör vara harmoniskt. Denna ritning visar ett diagram över en stol avsedd för en vuxen med medelhöjd och vikt.

Bild
Bild

Normalt tillvägagångssätt

I det inledande skedet är det nödvändigt att förbereda enskilda strukturelement - detaljer. Först och främst utförs beredningen av metallkomponenter, eftersom arbetet med dem är mer tidskrävande. För arbetsstycket måste du såga bort bitarna av önskad längd från järnröret, vars värde anges på ritningen . Eftersom pendelstolen är anpassad för att svänga, bör de nedre plankorna som vilar på golvet ha halvcirkelformade ytor, vilket innebär att såga av det primära arbetsstycket med en längdmarginal, eftersom det kommer att minska efter att ha fått det en halvcirkelformad form.

Bild
Bild

Du kan ge remsorna en böjning med hjälp av en specialiserad rörbockare . Om en inte är tillgänglig kan böjning göras för hand. För att göra detta måste en rörbit klämmas fast i en skruvstång eller mellan två stationära föremål och börja böja sig. För att upprätthålla enhetlighet är det nödvändigt att utföra åtgärderna steg för steg: ansträng dig för att böja, flytta arbetsstycket framåt med 10-15 cm, upprepa ansträngningen. Detta måste fortsätta tills motsvarande halvcirkel erhålls. För att uppnå identitet för båda plankorna kan du tejpa ihop dem med tejp. I detta fall bör de placeras så parallellt som möjligt i förhållande till varandra.

Bild
Bild

När järndelarna är beredda är det värt att rengöra dem från rost, oxidation och andra avlagringar. Detta kommer att öka effektiviteten under svetsning och göra det lättare att måla ramen.

Därefter förbereds trälisterna för stolens säte och rygg . För att göra detta skärs huvudsakliga arbetsstycket i segment, vars längd anges på ritningarna. Dimensionella parametrar för olika element - huvuddelen, armstöd och skyddande inlägg på halvcirkelformade stöd - måste vara identiska för deras grupp. Därefter bearbetas varje komponent i timmerramen för förberedelse. Som en del av dessa manipulationer utförs slipning, fogning, borrning av hål för fästelement, bearbetning med färg och lack och andra åtgärder.

Bild
Bild

Nästa steg är att montera de förberedda delarna.

Ram

Ramen monteras först. Med hjälp av en svetsmaskin ansluts metallämnen. Arbetet utförs sekventiellt, vilket gör att du kan uppnå maximal symmetri och jämn form . Först svetsas ena sidan av stolen. Rackar i ett stycke är svetsade på det halvcirkelformade stödet. I profilutskottet kommer den resulterande produkten att se ut som en trapets med rundade övre hörn, och dess bas kommer att se ut som en halvcirkel och kanter som sticker ut utanför figurens omkrets.

Bild
Bild

Den andra halvan av stolen är gjord enligt mallen för den första. För detta läggs den första sidan på en plan yta, och ämnena från vilka den andra sidan kommer att tillagas appliceras på mallen på lämpliga platser. I detta skede är det möjligt att korrigera skillnaden mellan delarnas dimensioner och avvikelser i sammanfallet av deras former . När stolens båda sidor är klara måste de anslutas med hjälp av hoppare förberedda i förväg. Längden på dessa hoppare ska vara densamma som sitsens slutliga bredd. Vid sammanfogning av två sidoväggar är det nödvändigt att observera vinkelrätt och kontrollera förekomsten av rät vinkel mellan arbetsstyckena. Detta gör att monteringen kan utföras så smidigt som möjligt.

Bild
Bild

Sittplats

Trälistarna som används för att bilda sätet och ryggstödet skruvas fast på ramen. För att göra detta måste hål redan borras i dem vid motsvarande fästpunkter. Det rekommenderas att numrera plankorna i den ordning de ligger . Efter det, applicera varje arbetsstycke på sin plats på ramen, placeras märken på det för att borra hål. Du kan slutföra hela layouten och sedan börja borra. Efter avslutad bultas varje planka till ramen. I detta fall dras fästelementen åt tills bulthuvudet faller under träämnets yta.

Bild
Bild

Målning

Färgning utförs i etapper. Metallramen måste målas över innan remsorna fästs på den. Detta gör att du kan göra målningen mer komplett och hög kvalitet. Träkomponenter målas också i förväg, men kan målas om efter montering . Färgkombinationen väljs i enlighet med rummets stilistiska egenskaper. I vissa fall kan det vara lämpligt att täcka den hemgjorda stolen med lack, vilket förhindrar skador på träet.

Rekommenderad: