Solstol I Trä (30 Bilder): Hur Man Gör En Solstol Av Trä Med Egna Händer? Ritningar Och Mått, Beskrivning Av Arbetets Framsteg, Funktioner I Hemlagade Hopfällbara Solstolar För Som

Innehållsförteckning:

Video: Solstol I Trä (30 Bilder): Hur Man Gör En Solstol Av Trä Med Egna Händer? Ritningar Och Mått, Beskrivning Av Arbetets Framsteg, Funktioner I Hemlagade Hopfällbara Solstolar För Som

Video: Solstol I Trä (30 Bilder): Hur Man Gör En Solstol Av Trä Med Egna Händer? Ritningar Och Mått, Beskrivning Av Arbetets Framsteg, Funktioner I Hemlagade Hopfällbara Solstolar För Som
Video: Solstol instruktionsfilm 2024, April
Solstol I Trä (30 Bilder): Hur Man Gör En Solstol Av Trä Med Egna Händer? Ritningar Och Mått, Beskrivning Av Arbetets Framsteg, Funktioner I Hemlagade Hopfällbara Solstolar För Som
Solstol I Trä (30 Bilder): Hur Man Gör En Solstol Av Trä Med Egna Händer? Ritningar Och Mått, Beskrivning Av Arbetets Framsteg, Funktioner I Hemlagade Hopfällbara Solstolar För Som
Anonim

Att vara utomhus är alltid trevligt och trevligt. Men på dacha måste du nästan oundvikligen hantera olika komplexa frågor. När du är trött hjälper en kort vila på en solstol, vilket inte är nödvändigt att köpa, eftersom du kan spara pengar genom att göra jobbet själv.

Bild
Bild

Beskrivning av konstruktionen

Utnämning

En solstol för ett sommarboende (närmare bestämt en schäslong) är en original fåtölj för en lugn vila. Möjlighet att justera höjden på stödet och ändra dess plats. Jämfört med liknande, till synes, möbler som inte fälls ut är expanderbara solstolar och solstolar mycket mer praktiska. De började användas för att koppla av i skuggan av träd i Frankrike från 1600 -talet . Trots alla skillnader i epoker uppskattas praktiska sådana produkter av våra samtidiga.

Vanligtvis har solstolar en lätt, nästan viktlös design. Sitsen är förlängd, så att sträcka ut benen är inget problem. Baksidan av produkten lutar. I vissa fall finns armstöd. Ryggens höjd är, precis som för rumsstolar, 0,4-0,45 m och bredden 0,45-0,6 m . Som praktiken visar är det dessa proportioner som gör att du bekvämt kan luta dig tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fällbara solstolar i trä kan tillverkas i olika typer. Den äldsta versionen ser ut som en stolsäng. Det övre blocket är nära utseendet på baksidan av stolen, och det nedre påminner om en medelstor soffa. I sådana modeller kan du enkelt ändra placeringen av ryggen. Ofta finns det alternativ som:

  • gungstol;
  • hängande solstol;
  • en schäslong med en anatomiskt genomtänkt design;
  • vikprodukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra det lättare att flytta schäslongen är den vanligtvis utrustad med hjul. I det här fallet är det inte svårt att flytta möbler till rätt plats.

När det gäller de anatomiskt genomtänkta designen återger de troget människokroppens geometri. Det kommer dock att vara möjligt att bedöma den verkliga anatomin först efter användningens början. När du gör en solstol med dina egna händer kan du göra en mycket original design, som ingen kommer att göra i industriell skala på grund av olönsamhet.

I vissa fall överges ett stabilt kraftfullt stöd. Den ersätts framgångsrikt med rundade ben av bågform. Då ersätter schäslongen faktiskt gungstolen. En sådan produkt kan enkelt placeras på vilken lämplig plats som helst. Att flytta den någon annanstans är inte heller svårt.

Tack vare schäslongen kan du garantera extremt bekväma förhållanden för lossning av ryggraden och intilliggande muskler - Den liggande hållningen är därför värdefull för dem som arbetar konstant i sängarna. Det är väldigt enkelt att ändra ryggstödets vinkel. En väl utförd struktur kommer att dekorera med sitt utseende både en trädgård (grönsaks trädgård, gräsmatta) och en veranda eller terrass.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar en struktur kan en mängd olika designmetoder användas, och trä är ganska billigt.

Mått och ritningar

När du väljer ett system för att skapa en solstol i trä kan du säkert ignorera alla vackra bilder av det "resulterande resultatet". Du bör först och främst uppmärksamma utarbetandet och detaljeringen av själva ritningarna. Bra dokumentation innehåller nödvändigtvis en komplett lista över storlekar för varje, även en mycket liten del . Ett exempel på en sådan ritning ges på länken nedan.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att se till att det finns ritningar för varje del separat (till exempel ett sådant diagram som på det här fotot).

Bild
Bild

När du väljer dimensioner är det bäst att inte försöka uppfinna cykeln på nytt, utan att utgå från de proportioner som används vid tillverkning av fabriksmodeller:

  • 1, 99x0, 71x0, 33 m;
  • 1,99x0,59x0,28 m;
  • 2, 65x1, 5 m;
  • 2, 19x0, 7x0, 47 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg och material

Med alla de positiva egenskaperna hos trä är det inte särskilt rimligt att göra en schäslong bara av det. I den överväldigande majoriteten av mönster används dessutom olika tyger för att ge den nödvändiga mjukheten. En tygkonstruktion med en träram innebär förberedelse:

  • starkt tyg (denimtyp, duk eller presenning) i form av en bit på 2x0,5 m;
  • 6 laths 0,25x0,6 i storlek (parvis är lathets längd 0,22, 1, 1 och 1,2 m);
  • 1 lameller med en sektion på 0,02x0,02 m, längd 0,65 m;
  • 2 lameller med en sektion på 0,02x0,02 m och en längd på 0,5 km;
  • PVA -lim.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av benen i en schäslong används barer eller massivt trä efter eget gottfinnande. Typisk teknik innebär också närvaron av sådana verktyg som:

  • muttrar och bultar av önskad storlek;
  • fil;
  • fyrkant;
  • måttband med 3 m band;
  • smärta med minimala korn;
  • elektrisk såg;
  • hand- eller elektrisk borrmaskin;
  • vävningsenheter (om du måste arbeta med jute, rotting, pilvin).
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

I allmänhet är arbetet med att skapa en solstol i trä enkelt för alla som åtminstone är lite vana vid att arbeta med sina händer. Men med bristande erfarenhet är det bättre att studera inte en steg-för-steg-instruktion, utan flera. Detta är det enda sättet att kringgå alla fallgropar och uppnå ett utmärkt resultat. Men du kan göra det ännu enklare: läs bara artikeln till slutet.

Förbered först delarna som ska användas som ram . Med hjälp av virke bildas ämnen (brädor) på 4x0, 025x0, 08 m. Nästa steg är att förbereda stänger med en sektion på 4x0, 05x0, 1 m. Därefter förbereds ett par dubbar för fixering.

Viktigt: Alla trädelar är korrekt slipade och behandlade med en skyddande beläggning för att förhindra ruttning och mögel. Innan du tar något steg, kontrollera med solstolstillverkningssystemet som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en plats skärs brädorna i bitar med en längd på 0,6 m. Antalet brädor väljs individuellt med hänsyn till mellanrummen mellan dem. För att skapa en typisk solstol med dimensioner på 0,6x2 m kan du klara dig med 13-15 brädor, mellanrummen mellan som kommer att vara 0,01 m. Fogningen av brädorna till ramen görs med en skruvmejsel.

Observera: du bör inte skynda dig för tillfället. Alla segment måste vara ömsesidigt parallella. Även den minsta krökning av linjerna bör inte tillåtas.

Nästa steg är att fästa benen . Innan du lägger till dem i generalförsamlingen trimmas benens längd så att den är exakt 0,35 m. Om du vill är det rimligt att göra schäslongen lite lägre. Stödstängerna är placerade vid strukturens yttersta punkter.

Bild
Bild

Rekommendation: För att spara pengar och tid, använd ett enda stöd för sänggaveln. Ryggstödet görs med bildandet av en ram. Denna ram måste enkelt passa in i huvudstrukturen, annars måste den justeras.

Ramens ram är gjord av 2 fragment av 0, 88 m och 3 delar av 0, 039 m. Möjliga luckor runt omkretsen kan ignoreras, eftersom de kommer att säkerställa fri öppning av själva baksidan. Räls är fästa på dess ram. Du kan placera dem både längs och längs - eftersom det är mer bekvämt för alla.

Självgängande skruvar måste skruvas in med förväntan att drunkna i ett träslag för att säkerställa säkerheten . Ovanifrån är lamellerna vanligtvis avrundade - detta gör att designen ser snyggare ut. För att öka schäslongens tillförlitlighet hjälper bildandet av genomgångskanaler i ryggen och huvuddelen. Studs sätts in i dessa kanaler och säkras.

Ett intervall på 0,2 m görs mellan spåren i huvudstrukturen. För att justera ryggstödets läge används en stång med en längd på 0,6 m. Den placeras i det första eller andra spåret du väljer. Efterbehandling sker efter eget gottfinnande. Ofta använder de färg-, lack- eller decoupage -dekorationsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns några fler finesser som måste beaktas. Efter avslutat arbete är det bättre att stänga alla hål med träfyllmedel eller speciella pluggar . För maximal komfort är hjulen fästa på solstolen. Så att detta kan göras är benen framför och bak placerade olika i höjd. Hålet för axeln ska vara något större än axeln själv - då blir utsikten bra och det blir inga problem när du använder den.

Lameller för tillverkning av konstruktioner kan vara gjorda av bok, björk och ek . En rad andra hårda stenar används också ibland, men resultatet blir sämre. PVA -lim behövs för att hålla rälsändarna mer pålitligt. Tyget är sträckt, kanterna lindade på tvärstängerna och de är mantlade med en stark tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att kontrollera resultatet efter varje steg - det är lättare att korrigera fel på detta sätt.

Ta hand om den färdiga solsängen

Oavsett hur noggrant den hemlagade solsängen gjordes, är den långsiktig användning beror till stor del på rätt tillvägagångssätt:

  • alla textildelar måste systematiskt våtrengöras;
  • mekanismer som ansvarar för vikning smörjs med maskinolja;
  • ett lager färg eller annan beläggning regelbundet när det slits ut;
  • Det rekommenderas starkt att överföra en schäslong till ett uppvärmt rum med kallt väder.

Rekommenderad: