Gör-det-själv-säng (64 Bilder): Hur Man Gör En Våningssäng Och Dubbel Hemma, En Pallbädd Och Med En Lyftmekanism

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-säng (64 Bilder): Hur Man Gör En Våningssäng Och Dubbel Hemma, En Pallbädd Och Med En Lyftmekanism

Video: Gör-det-själv-säng (64 Bilder): Hur Man Gör En Våningssäng Och Dubbel Hemma, En Pallbädd Och Med En Lyftmekanism
Video: HOW TO MAKE A LOFT BED BUNKBED LARGE DIY LOFTBED CONSTRUCTION WALL TO WALL £100 2024, April
Gör-det-själv-säng (64 Bilder): Hur Man Gör En Våningssäng Och Dubbel Hemma, En Pallbädd Och Med En Lyftmekanism
Gör-det-själv-säng (64 Bilder): Hur Man Gör En Våningssäng Och Dubbel Hemma, En Pallbädd Och Med En Lyftmekanism
Anonim

Det finns ingen möbel som är viktigare i en modern lägenhet än en säng. En person behöver vila efter en hård dags arbete, och sängen kan hjälpa till med detta. Att välja säng är naturligtvis inte en lätt uppgift, och ofta bara omöjlig. Om det av någon anledning inte gick att välja säng för en trevlig vistelse kan du alltid klara dig själv. Följande kommer att beskriva hur du gör en säng med dina egna händer.

Visningar

För det första är det värt att notera att utseendet, storleken och materialen från vilka sängen kommer att göras helt beror på fantasin och ekonomiska förmågan hos personen som monterar den. Alternativen är olika: från en enkel träsäng till en stor dubbelsäng, gjord i form av ett rymdskepp, dekorerad med olika element. De vanligaste alternativen kan identifieras.

Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel, mest välkänd modell, vald av många just på grund av enkelheten i utförandet. Fyra ben, två sidofästen på sidorna, två ryggar och en listerbotten. Med ett ord - en klassiker.

Ett ytterligare steg i modern sängklädsel var att utrusta sina produkter med lådor - för att lagra olika saker i dem, från sängkläder till några personliga föremål. Nästan vilken säng som helst kan utrustas med lådor, även efter avslutad montering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag blir transformerande sängar allt populärare. Som namnet antyder kan en sådan säng förvandlas till en helt annan möbel med en liten rörelse i handen. Det låter dig spara mycket ledigt utrymme i lägenheten.

Det finns också många transformationsalternativ, och här är de viktigaste:

Garderob säng … Ramen för sådana sängar är ofta gjord av ljus, men starka metaller som inte kan deformeras under konstant stress under sömnen, liksom när de förvaras i vikt tillstånd. Sängen i sig är en vertikal struktur med tre väggar, inbyggda lådor och en lyftmekanism på vilken ramen är monterad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skåpet kan fällas ihop både med botten av ramen och med speciella dörrar som kan öppnas under sömnen. Den stora nackdelen med denna design är det begränsade antalet saker som kan placeras i lådorna i skåpet. Dessa kommer inte att användas särskilt ofta. Platsen som hjälper till att rädda en sådan säng täcker dock oftast detta minus.

Sängbord … Oftast används denna typ av transformation i familjer med barn som går i skolan. Bordets storlek (och sängen som kommer ur det) är mycket begränsad, och det är ganska svårt för en vuxen att njuta av en skön sömn. För att stärka hela strukturen används en möbelvägg med skåp och hyllor, i vilket ett bord är monterat, vars avlägsna del blir till en säng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kanske, fåtölj-säng är den vanligaste typen av hopfällbara sängar utan ram i de flesta lägenheter. Sådana produkter kallas också ramlösa. En extra plats att sova för en person, liksom en bekväm stol för resten av tiden, är bättre än någonting annat. Tidigare var en sådan fåtölj en integrerad del av en uppsättning med en soffa, men idag, på grund av den ökande populariteten för lägenhetsinredning i minimalismens stil, försvinner mode för sådana produkter snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Puffsäng … Samma transformerande säng, men utan armstöd och ryggstöd. En modern hopfällbar säng med kvalitetsfyllningar och boxfjädrar. Detta alternativ är lämpligt för nästan vilken lägenhet som helst, eftersom denna produkt tar väldigt lite plats, viks ner i sängen på bara några sekunder och är perfekt för att sova.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fällbara horisontella produkter kan betraktas som en separat typ av sängar som kan göras för hand. Sådana modeller skiljer sig från transformatorer genom att de inte förvandlas till någon separat möbel, utan viks med hjälp av en speciell mekanism till en möbelvägg, i vilken nästan allt som behövs kan byggas in.

Flytande sängar är det moderna modens pip . De flyter naturligtvis inte, men på grund av den ursprungliga organisationen av elementen som håller sängen verkar det som om ingenting håller den alls. Beslutet att göra och installera en sådan modell i din lägenhet är ganska vågat, men samtidigt är det extremt intressant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många olika alternativ för att dekorera utrymmet under sängen. Det finns belysning, skimrar av alla regnbågens färger och skapar effekten av romantik och mystik, och olika mattor som gör rummet till ett mjukt, trevligt rum. Det finns många alternativ, bara anslut din fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista sorten som är värd att prata om är hängande sängar. De ser väldigt vackra och verkligen unika ut, även om det blir lättare att bädda en sådan säng även med egna händer än andra möbler. Huvudvillkoret för att använda denna typ av kaj är möjligheten att tilldela ett tillräckligt stort utrymme för det, eftersom upphängningsmekanismen tenderar att svänga med en liten amplitud.

Bestäm storleken

När du gör något med dina egna händer måste du ta hänsyn till många saker. När du väljer en säng kommer dess storlek att vara en mycket viktig faktor. Naturligtvis beror storleken också på en mängd olika nyanser.

Den första nyansen är behovet av ett visst antal sovplatser i rummet. Om rummet tillåter det kan du förse det med en säng i absolut valfri storlek. Naturligtvis gör många klassiska singlar och dubbel. Följande nyans framträder alltså.

Bild
Bild
Bild
Bild

För nästan alla sängar som du har gjort själv måste du välja en madrass som mycket tydligt ska passa i storlek till sängens storlek. Detta är ett mycket viktigt val, eftersom en felaktigt vald madrass kan leda till dålig sömn, vilket kan leda till olika nervösa störningar, psykos samt problem med det mänskliga skelettet. För närvarande tillverkas madrasser i följande storlekar:

  • 90×200;
  • 120×200;
  • 140×200;
  • 180×200;
  • 160×200;
  • 80×190;
Bild
Bild
  • 180×80;
  • 90×190;
  • 70×160;
  • 120×180;
  • 150×200;
  • 90×180;
  • 170×80.

Med fokus på detta dimensionella rutnät är det värt att beräkna storleken på den framtida sängen. Självklart ska allt göras så noggrant som möjligt. Det ska inte finnas några felaktigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Madrass basalternativ

Efter att ha bestämt dimensioner kan du gå vidare till valet av en så viktig del av sängen som basen för madrassen. Ja, naturligtvis kan du klara dig utan madrass, byta ut den mot ett icke-avtagbart fyllmedel med samma stolar och liknande möbler, men hemma är det extremt svårt att göra detta, därför är sängarna oftast gjorda under madrassen.

De är så här:

Idag anses det redan vara en kvarleva från det förflutna, men på vissa ställen kan du fortfarande se en platt bas. Den består av brädor som hamras ihop och bildar träsköld , på vilken madrassen läggs. Det finns praktiskt taget inga fördelar med denna design (jämfört med mer moderna alternativ), men det finns många nackdelar.

För det första deformeras madrassen mycket snabbt och förlorar sina användbara egenskaper. För det andra är en dröm med en sådan anledning inte den trevligaste. För det tredje är madrassen inte ventilerad, på grund av vilken den kan bli fuktig, vilket kommer att leda till att olika parasiter uppträder i den eller börja ruttna, vilket inte heller är särskilt trevligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lamellbotten … Det vanligaste basalternativet. En sådan produkt säljs i nästan alla butiker och kan ersättas med en liten rörelse i handen. Den består av flera böjremsor (lameller) gjorda av olika material (oftast används trä), placerade på lika litet avstånd från varandra och läggs på ramen. Den passar direkt in i madrassnischen.

Det finns alternativ med stötdämpare som automatiskt fördelar vikten i madrassen, och produkter utan dem, avsedda för lätta laster. Om något händer med lamellerna, som nämnts ovan, kan de bytas ut även en i taget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ortopedisk … Vid en sådan botten ligger alltid en metallram vid basen - ett rör som rymmer hela strukturen. Lameller vid en sådan bas böjer sig bättre - på grund av en speciell tillverkningsmetod i samband med limning av materialet från vilket delarna är gjorda. De så kallade laterala hållarna av plast och utformade för att hålla lamellerna är fästa på ramen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast … Sådana baser skiljer sig ganska mycket från alla tidigare alternativ genom att de är beroende av plastfjädrar, vilket gör det möjligt att ge en bättre elasticitet i ramen och möjligheten att styra kojens styvhet. Naturligtvis är detta alternativ också dyrare, men dess ortopediska komponent får dig att tänka hundra gånger om det är värt att spara på hälsan.

Funktioner av metallprodukten

När du väljer olika metaller som huvudmaterial för att bädda en säng, bör du se till att det valda materialet är så starkt som möjligt och tål tung belastning. Idag är sängar gjorda av metall ännu billigare än deras träkamrater. Oftast används profilrör för tillverkning av ramen, med vilken det är lättare att arbeta. Att köpa dem är också ganska enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som i alla andra företag är tillverkningen av en säng av metall fylld med olika svårigheter. Hemma är det till exempel nästan omöjligt att göra sådana produkter, eftersom du måste ha ett ganska specifikt verktyg för skärning, bearbetning och svetsning av metallkonstruktioner. Alla ansträngningar kommer dock att vara motiverade, eftersom slutresultatet är en säng som kommer att tjäna troget i många år. Det är möjligt att ännu mer än en generation.

Bild
Bild

Man bör också komma ihåg att metallbädden:

  • Har mer vikt än analoger.
  • Det är ofta inte demonterbart, så installationsplatsen måste väljas klokt.
  • På grund av leder och dåligt bearbetade svetsar kan det skada inre element, golvet och även orsaka skada på både barn och vuxna.

Det är möjligt att göra en säng till och med av polypropenrör, vilket blir mycket billigare, bekvämare att komponera, men samtidigt mindre hållbart. Sådana strukturer är inte konstruerade för tung vikt, och det rekommenderas att använda dem endast för tillverkning av barnsängar. Naturligtvis förbjuder ingen att bädda upp en vuxen säng, men detta är fylld av dess snabba deformation, förstörelse - och bara en dålig dröm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populärt material

Efter att ha bestämt storlek, ram och bas för madrassen är det värt att tänka på ett annat mycket viktigt element. Om materialet från vilket alla tidigare element kommer att tillverkas. Naturligtvis kommer trä att vara det mest miljövänliga, visuellt tilltalande och estetiskt korrekta valet, men kostnaden kan skrämma bort många hantverkare.

Om priset inte är det viktigaste för dig, bör du vara uppmärksam på att du bara behöver välja träslag av högsta kvalitet för sängen, till exempel ek, bok, ask, mahogny, björk och andra. Materialen måste vara väl torkade och fria från de minsta sprickorna. Självklart ska det inte finnas några knutar heller. Dessa kan vara brädor eller stänger, fästa med ett speciellt lim - för att få de så kallade limmade brädorna. När brädorna är klara beläggs de med en speciell vattenbaserad lack som bevarar deras utseende och skyddar dem mot fukt i många år.

Bild
Bild

Den svåraste typen av träd att förstå är asp -… Av någon anledning är det detta träd som många mästare (och vanliga människor) förknippar med olika vidskepelser, som skiljer sig så mycket att det är extremt svårt för en oförberedd person att förstå detta, och ofta omöjligt.

Naturligtvis är denna trädart känd inte bara för vidskepelse. Även de skickligaste finsmakarna kan inte bestämma vilken tid på året som är den bästa tiden att skära aspen för vidare bearbetning. Vissa säger att detta är slutet på våren, andra föredrar slutet av sommaren. I allmänhet är allt väldigt tvetydigt.

Bild
Bild

Det mest populära och billigaste materialet idag blir PVC - eller polyvinylklorid … Detta material är en färglös plast, mycket bekväm för bearbetning och vidare användning. Den har genomsnittliga egenskaper när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet, varför det är så populärt, men experter säger att polyvinylklorid vid uppvärmning avger farliga ångor som kan skada människors hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ungefär på samma nivå av popularitet med PVC är MDF - eller fin fraktion … Namnet låter naturligtvis ganska ovanligt, men i själva verket är det bara plattor tillverkade med högtrycksmetoden (från träfibrer med medelhög densitet).

MDF har en ganska uppenbar nackdel. Naturligtvis talar vi om en mycket dålig kombination med vatten. För mycket fukt för ett sådant material är destruktivt, eftersom torra komprimerade fibrer sväller, förstör den ursprungliga strukturen på skivan, liksom färg- och lackbeläggningen, vilket i hög grad påverkar utseendet och möjligheten till vidare drift av produkten som helhet.

Som nämnts ovan används förutom trä och plast även sängar olika metaller , från enkelt plåtjärn till guld och platina. Funktionerna i detta val beskrivs i motsvarande avsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en två-nivå modell hemma?

Det kan tyckas att det inte är nödvändigt att göra en våningssäng för de flesta, men för familjer som uppfostrar två eller flera barn är en sådan modell en riktig räddning. Självklart, om det finns ett separat barnrum, kan du lägga ett par sängar för varje bebis, men är det värt att röra ihop det extra utrymmet som kan användas under den svenska väggen, till exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

En sådan modell är den enklaste av alla möjliga, så nästan alla (även en nybörjare) mästare kan göra det. Dessa sängar kallas klassiska. Sådana möbler består av endast 11 nödvändiga element:

  • vertikala ställningar - 4 st.;
  • dynor för vertikala stolpar - 4 st.;
  • lådor - 4 st.;
  • längsgående remsor för ramskivor - 4 st.;
  • huvudgavel och fotbräda övre paneler - 4 st.;
  • centrala plankor på sänggavel och fotbräda - 4 st.;
  • trappräcken - 1 st.
  • trappsteg - 3 st.;
  • räcken - 4 st.;
  • lameller för madrassens bas - 24 st.;
  • stödramens ändbrädor - 4 st.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Först måste du installera sänggavel och fotgavel. För att göra detta är motsvarande övre och centrala remsor fästa på de vertikala stolparna på önskad nivå.
  • Sedan installeras lådorna i speciella spår, som fästs med självgängande skruvar.
  • Efter installationen av strukturen kan du börja fixa trapphusets räcke och dess steg.
  • Vi kan säga att monteringen är klar. Det återstår bara att dessutom bearbeta alla skarvar för att undvika uppkomst av grader och flis, samt installera stängslistarna på båda sängarna och lägga tvärlistarna för att stödja madrassen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur monterar man en utdragbar pallbädd?

Pallbädden är en av transformatorns varianter, men denna möbel skiljer sig från dem genom att den inte förvandlar sig till en annan möbel, men när den viks blir den en del av rummet som helhet. Podiet är en konstgjord höjd som fungerar som golvet i rummet.

Bild
Bild

När du ska börja montera måste du inse att det är en mycket praktisk lösning att göra en så komplex struktur, men samtidigt är det mycket svårt. För att installera sådana möbler bör du kontakta en specialist.

Om det inte behövs någon specialisttjänst, här är några monteringstips:

Först måste du rita en skiss av det framtida podiet - tillsammans med en inbyggd säng. För att göra detta måste du veta så exakt som möjligt rummets dimensioner, sängramens höjd, dess bredd och längd, madrasshöjden som ska användas för att sova, samt höjden på hjulen med vilken sängen kommer att rulla ut ur sitt "förråd"

Bild
Bild

I stället för hjul kan du använda en speciell mekanism, men installationen måste också beaktas i beräkningarna, eftersom dess delar gör sängen något bredare. Under inga omständigheter bör du välja höjden på sängramen nära hålet från vilken den kommer att tas bort, för att undvika att fastna och andra problem med driften.

Så snart skissen är klar mäts allt till närmaste millimeter, det är nödvändigt att börja välja material från vilka alla element kommer att skapas. När du skapar sådana strukturer bör du vara uppmärksam på ytterligare förstärkning av pallstödet - för att undvika kollaps. Det rekommenderas att använda plywood eller MDF som podiumgolv, eftersom de har den nödvändiga styrkan, men samtidigt inte är särskilt tunga

Bild
Bild

Efter att ha valt material kan du börja montera, men innan det måste du demontera golvlisterna, eftersom de definitivt kommer att störa installationen av ramen. I ett inledande skede, enligt en tidigare ritad skiss, är det nödvändigt att montera en ram där utrymme ska lämnas för själva sängen, förvaringsutrymme för andra saker samt trappor. Nästa steg i monteringen blir sängramen, också skapad från skissen. Efter alla manipulationer återstår bara att montera förvaringslådorna, mantla pallramen med plywood eller MDF och fästa en stege

Allt. Pallbädden är klar.

Bild
Bild

Hemmagjord modell med lyftmekanism: instruktioner steg för steg

Som med alla andra sängar - monteringen av denna modell måste startas genom att skapa en ritning. Ju mer detaljerad och bättre den är, desto lättare blir det att montera sängen. Det är svårt att lära sig, lätt att slåss. Om det inte finns någon erfarenhet av att montera sådana sängar kan du ta färdiga ritningar på Internet eller från tillverkare.

Så ritningen är klar, det är dags att besluta om nödvändiga material och verktyg. För montering behöver du brädor, trälister, spånskiva (spånskiva), självgängande skruvar med en uppsättning skruvmejslar och en lyftmekanism. Tyvärr är det extremt svårt att göra det med egna händer, så du måste köpa det. Lyftmekanismen är gas och mekanisk. Gasmekanismen kan fixeras i en viss position och utan.

Bild
Bild

När allt du behöver är monterat kan du gå vidare till det viktigaste - att förbereda delar och montera:

  • Först är det nödvändigt att göra sidoväggar, lådor, sänggavlar och även bottnar för lådor av spånskiva eller MDF.
  • En ram för basen måste monteras från en stång.
  • Sedan skapas basen för madrassen - från brädor och trälister.
  • En ram kan monteras från dessa delar. När ramen väl är monterad är sängen nästan klar. Det återstår bara att fästa lådorna och sidoväggarna, fästa lådans botten och fixa sänggaveln.
  • Den sista handen är installationen av lyftmekanismen och manteln av den färdiga produkten. För beklädnad är det bäst att använda skumgummiplattor i flera lager. Detta kommer att lägga till mjukhet och komfort i plagget, samt dölja eventuella vassa hörn.
Bild
Bild

Du kan täcka skumgummit med en trasa eller andra material - som konstläder eller läder. Det viktigaste är att det valda materialet matchar rummets allmänna interiör. Detta kommer att ge sängen ett estetiskt utseende och fullständighet.

Hur gör man en rund säng korrekt?

Runda sängar, även om de är intressanta interiörlösningar, installeras fortfarande inte i lägenheter särskilt ofta, eftersom inte alla har råd att installera en sådan möbel i mitten av rummet, där den hör hemma. I hörnet kommer han att "äta" ledigt utrymme.

Bild
Bild

Som tidigare bör förberedelserna börja med en ritning, den viktigaste detaljen i alla företag. Det är nödvändigt att matcha storleken på rummet där sängen kommer att installeras med de framtida måtten på själva sängen. Oftast görs runda modeller dubbla.

Efter att ha bestämt dimensioner och förberett allt du behöver kan du börja göra delar och montera:

  • Till att börja med måste två halvcirkler klippas ur två ark MDF eller plywood med hjälp av speciella mätverktyg - den framtida basen för sängen.
  • På den färdiga cirkeln är ett kors fäst speciellt monterat från stavar lika långa som basens diameter, på vilka benen är monterade och ett annat kors, som krönar sängramen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Efter beredningen av korsen installeras ytterligare ben runt cirkelns omkrets, utformade för bättre stabilitet av sängen.
  • Efter dessa manipulationer vänds ramen - och vi kan säga att monteringen är klar. Det sista steget i skapandet blir installationen av sidorna för madrassen av tunn plywood, samt att täcka den färdiga produkten med skumgummi (för mjukhet) och tyg (för skönhet).
Bild
Bild

Inredning alternativ

Som nämnts ovan beror sängens montering till stor del på montörens fantasi och hans betalningsförmåga, vilket ger många alternativ för den slutliga produkten. Om vi pratar om dekoration, så är antalet alternativ helt enkelt enormt i detta avseende. Det viktigaste är att kunna välja lämplig metod. Detta kräver god smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av olika dekorativa figurer, inlägg, imitation av ädelstenar eller äkta smycken, snidning, kombination av olika typer av klädsel och andra alternativ, kan även den enklaste sängen förvandlas till ett konstverk. Även enkelt läder eller konstläder kan helt ändra sängens utseende. Om du lägger till en vagnskopplare där blir resultatet helt enkelt fantastiskt.

När du inreder bör du inte gå för långt, som i alla andra affärer, annars leder alla ansträngningar till pretentiöshet och förlust av skönhet hos den färdiga produkten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta idéer

Förutom de typer av sängar som beskrivs ovan som du kan skapa med egna händer finns det också ganska ovanliga - och mycket intressanta att använda i interiören.

En av dessa icke-standardiserade lösningar är en säng gjord av plastflaskor. Naturligtvis är detta inte konstens höjdpunkt, och bekvämligheten med en sådan design är mycket tveksam. Men om du utrustar sådana möbler med belysning och använder flaskorna så många ben under en riktig bas under madrassen, kan det bli väldigt, väldigt bra.

Sängar i loftstil är icke-standardiserade, men blir allt populärare i den moderna världen. I och för sig innebär denna stil utformningen av hela rummet i form av en verkstad eller ett fabriksrum, så sängen måste vara lämplig. Du kan till exempel hänga det från taket så att det stannar där på en speciell struktur tills den bestämda timmen. På natten sänks sängen och används för sitt avsedda ändamål. En intressant ramlös lösning, du kommer inte att säga någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista typen av icke-standard sängar kan kallas sängar gjorda i japansk stil. I the Rising Suns land används principen om strikt minimalism till stor del. Detta gäller även sängar. De ser väldigt intressanta ut, och många märker det.

Rekommenderad: