Bladlöss På Rosor (22 Bilder): Hur Man Bearbetar Hemma? Hur Bli Av Med Bladlöss I Trädgården? Hur Man Sprayar Med Kemikalier Och Hur Man Hanterar Bladlöss Med Tvål?

Innehållsförteckning:

Video: Bladlöss På Rosor (22 Bilder): Hur Man Bearbetar Hemma? Hur Bli Av Med Bladlöss I Trädgården? Hur Man Sprayar Med Kemikalier Och Hur Man Hanterar Bladlöss Med Tvål?

Video: Bladlöss På Rosor (22 Bilder): Hur Man Bearbetar Hemma? Hur Bli Av Med Bladlöss I Trädgården? Hur Man Sprayar Med Kemikalier Och Hur Man Hanterar Bladlöss Med Tvål?
Video: Bli av med Bladlöss och Larver på rosor, fläder, äpple och andra växter i trädgården -3 metoder! 2024, Mars
Bladlöss På Rosor (22 Bilder): Hur Man Bearbetar Hemma? Hur Bli Av Med Bladlöss I Trädgården? Hur Man Sprayar Med Kemikalier Och Hur Man Hanterar Bladlöss Med Tvål?
Bladlöss På Rosor (22 Bilder): Hur Man Bearbetar Hemma? Hur Bli Av Med Bladlöss I Trädgården? Hur Man Sprayar Med Kemikalier Och Hur Man Hanterar Bladlöss Med Tvål?
Anonim

Trädgårdsrosor är en av de vackraste blomgrödorna. De är dock älskade inte bara av människor, utan också av alla slags skadedjur. Bladlöss är särskilt farliga för sådana blommor. Efter att ha hittat denna insekt bör den elimineras omedelbart. Metoderna för att bekämpa parasiten, liksom att förhindra dess utseende, kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av skadedjuret

Bladlöss är en mycket liten insekt. Skadedjurets längd överstiger sällan 3 mm, men det är helt enkelt omöjligt att inte se det, eftersom insekter parasiterar på rosor i grupper, i hela kluster. Bladlöss har utmärkt syn, och de kan också reproducera i katastrofal takt. Du hittar skadedjuret på knopparna, liksom på den nedre delen av lövverket. Insekten har en lång snabel, som den livnär sig på blad och blommor.

Bladlöss är av olika slag, men det är på rosor som dess vita och gröna sorter förekommer oftast. Gröna bladlöss är farligare än vita bladlöss, eftersom de livnär sig mer aktivt och också oftare bär avkommor. På grund av insekternas aktivitet på rosenbuskar uppstår följande problem:

  • bladplattornas gulhet, vrid dem i ett rör (det finns ett skadedjur inuti);
  • torkar och faller av rosa knoppar, medan de ser deformerade ut;
  • utseendet av en obehaglig klibbig substans på lövverk och knoppar;
  • allmän försvagning av växtens immunitet, om den är inaktiv - död.

Till en början livnär sig bladlöss på saften från unga blad. Senare äter insekten färska skott, liksom plantans kvistar. Orsakerna till att en insekt ser ut kan vara olika:

  • använda smutsiga trädgårdsredskap;
  • överskott av gödselmedel i jorden;
  • förekomsten av ett antal myrstackar;
  • övergång från en annan kultur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska metoder för kamp

Oavsett orsakerna till insekts utseende måste växterna räddas omedelbart. Om bladlössen angripit nyligen och ännu inte hunnit föröka sig kan den avlägsnas helt med mekaniska metoder . Det första sättet är att helt enkelt överföra insekter. Ta på dig gummihandskar och gå runt bladlössstoppet och krossa parasiterna.

Det andra alternativet är att använda en kraftfull vattenstråle . Du kan ta bort bladlöss från busken genom att tvätta bort dem med bra tryck. Du kan också skaka busken så att insekter faller till marken. Båda dessa tekniker ger dock inte alltid bra resultat.

Några av de fallna parasiterna äts av rovdjur, men huvuddelen återkommer vanligtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk behandling

Du kan också bli av med kluster av bladlöss med hjälp av kemikalier. Detta är det mest effektiva och effektiva sättet att snabbt förstöra skadedjuret. Det bör dock komma ihåg att sådana medel är ganska aggressiva. Var noga med att skydda din hud genom att bära stängda kläder och handskar. Glöm inte heller andningsskyddet. Det är nödvändigt att spraya plantorna en dag när det inte blåser. Vädret ute ska vara torrt. Låt oss nu se vilka verktyg som kommer att vara de mest effektiva.

  • Aktara . En mycket giftig insekticid som bidrar till snabb död av parasiter. För 5 liter vatten behöver du ett helt paket med produkten. Efter utspädning samlas kompositionen i en sprayflaska och sprayas på lövverket. Speciellt noggrant är det nödvändigt att spraya den nedre delen av plåtplattan.
  • Karbofos . På sommaren kan du också ta bort bladlöss med hjälp av "Karbofos". För 10 liter vatten räcker 75 gram av produkten. Varje rosenbuske kommer att kräva en liter av denna komposition.
  • Iskra-BIO . En utmärkt insekticid av naturliga ingredienser. För en liter vatten måste du ta 5 milliliter gift.
  • Fitoverm . En av få droger som kan användas under blomningskulturen. Dosen beror på det område som ska behandlas. En tydlig instruktion följer med produkten. Det är omöjligt att underskatta eller öka koncentrationen.
  • Inta-Vir . Denna kemikalie påverkar nervsystemet hos bladlöss. Du kan spara rosenbuskar om du behandlar dem med en lösning av 10 liter vatten och 1 tablett av produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra populära kemikalier:

  • Biotlin;
  • Dichlorvos;
  • borsyra;
  • Tanrek;
  • "Fufanon".

Kemiska kompositioner är bra för att bekämpa insekter, men växter behöver endast behandlas med dem i extrema fall. Det finns flera anledningar till detta:

  • om du gillar att torka rosor eller använda färska kronblad för att skapa krämer och lotioner, kommer det inte att vara möjligt efter kemisk behandling;
  • om proceduren bryts kommer grödor som växer bredvid rosor att påverkas kraftigt;
  • alla kemiska föreningar är mycket beroendeframkallande och blir helt värdelösa i kampen mot bladlöss.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över folkmedicin

Traditionella metoder, i motsats till kemiska kompositioner, kommer att vara säkrare. De kommer inte att skada rosor och närliggande växter. Om bladlöss just har dykt upp, och det inte finns för många av dem, rekommenderas det att använda folkliga kampmetoder. Vi kommer att beskriva funktionerna i sådana lösningar nedan.

Soda

Bakpulverlösningen är lätt att göra hemma. Du måste ta bakpulver (3 msk) och häll det i berett varmt vatten med upplöst tvål. Därefter dras medlet in i en sprayflaska och används enligt anvisningarna.

Viktigt: du kan bara använda en sådan lösning under den sista sommarmånaden. Behandlingar ska inte vara frekventa.

Bild
Bild

Tvålösning

Du kan också förgifta bladlöss i trädgården med hjälp av vanlig tvätttvål. Detta är ett mycket enkelt och samtidigt effektivt sätt . På grund av kompositionens konsistens fastnar bladlössen vid buskarna och dör sedan snabbt. Att göra en lösning är väldigt enkelt: du måste ta en tvålstång och sedan förvandla den till spån med ett rivjärn. De resulterande spånen hälls med en hink med varmt vatten, vänta tills tvålen är helt upplöst. Sedan sprayas buskarna.

Det hjälper mycket bra mot bladlöss och tjärtvål . Följande sammansättning gör att buskarna kan skyddas från insekts effekter: 1000 gram aska omrörs i 5 liter vätska, kokas upp och hålls i brand i flera minuter. Sedan måste blandningen kylas. Därefter återstår det bara att komplettera det med 30 gram tjärsåpa. Sprutning utförs i lugnt väder.

Ammoniak och ammoniak

Detta är en av de bästa lösningarna eftersom bladlöss hatar starka dofter. Dessutom innehåller ammoniak kväve, vilket är ett utmärkt växtfoder för buskar. För att förbereda lösningen måste du blanda två matskedar ammoniak med en hink vatten och häll sedan 40 milliliter tvål eller diskmedel i den resulterande kompositionen . Du kan spraya buskarna med en sprayflaska. Och också sprutas kompositionen ofta med en kvast.

Efter 14 dagar, se till att upprepa behandlingen.

Bild
Bild

Vinäger

Vinäger är ett ganska frätande medel, så det används aldrig i sin rena form. Ämnet måste spädas i vatten, standarddosen är en tesked per liter . Eller så kan du blanda två matskedar i en hink direkt. När det gäller äppelcidervinäger kan koncentrationen här fördubblas. Den resulterande lösningen kan sprutas på buskarna med en sprayflaska.

Och vissa trädgårdsmästare rekommenderar att vattna plantorna med en vattenkanna.

Vitlök

Kulturer som växer i landet kan också hjälpa till att bekämpa bladlöss. Till exempel är vitlök ett effektivt insektsmedel. Du måste ta 0,2 kg kryddnejlika eller 0,4 kg växtfjädrar och slipa sedan bra. Därefter hälls vitlöken med en liter uppvärmt vatten. Blandningen ska infunderas i 72 timmar. Därefter filtreras det och späds med vatten. För 1 del av infusionen tas 10 delar vatten. För att göra kompositionens konsistens mer klibbig rekommenderas det att komplettera den med en liten mängd tvål . Buskarna bevattnas med en kvast, strö blandningen ovanpå. Ombehandling sker efter 14 dagar.

Bild
Bild

Toppar med potatis och tomat

Botva är ett ganska effektivt botemedel, och i de flesta fall finns det på platsen för varje sommarboende. Gröna av tomater eller potatis skärs försiktigt och hackas sedan . Därefter tas en 10-liters hink, hälften fylld med råvaror. Häll vatten på toppen, till kanten av hinken. I slutet av alla manipulationer lämnas hinken i ett par dagar. Sedan kan blandningen filtreras och appliceras. Det är bäst att utföra tre behandlingar per säsong.

Lökskal

Lök är ett naturligt antiseptiskt medel, och deras arom stöter inte bara bladlöss, utan också många andra skadedjur. Verktyget är helt ofarligt, så det kan användas inte bara för behandling, utan också för att förebygga bladlöss . För matlagning behöver du 0,2 kg skal och en liter vatten. Allt blandas, infunderas i 24 timmar. Produkten visar sig vara koncentrerad, så innan den sprayas måste den spädas (1 av 10).

Bild
Bild

Tobak

För att förbereda en infusion av tobak måste du ta 0,5 koppar tobaksdamm, tillsätt en liter vatten och koka upp. Kompositionen ska kokas i 30 minuter, sedan kylas och lämnas i en dag. När 24 timmar har gått filtreras lösningen och späds med ytterligare en liter vatten . Och du måste också tillsätta cirka 30-40 gram tvål till blandningen. Rosenbuskar besprutas med tobaksinfusion på bladet varannan dag. Behandlingarna stoppas först efter att alla bladlöss har dött.

Förutom infusioner använder vissa trädgårdsmästare också torrt pulver. De kan sprinklas på buskar för förebyggande.

Peppar

För tillverkning av pepparinfusion bör du ta ett kilo färska råvaror. Om det inte finns någon, kan du ersätta den med torkad, då tar det cirka 0,3 kg. Peppar hälls med en hink med varmt vatten och lämnas i en dag . Därefter måste infusionen filtreras och spädas med vatten. Proportionerna blir 1:10.

Bild
Bild

Celandine

Celandinejuice är ganska giftigt, så det kan användas för att framgångsrikt bekämpa bladlöss. Det enklaste sättet att göra detta är genom vattning. Ett kilo celandine hälls med en hink vatten . Efter en halvtimme blir vätskan brun. Det betyder att lösningen är klar. Med denna blandning måste du omedelbart vattna buskarna.

Och även infusion av celandine kan användas för sprutning . Skär av tre stora buskar, slipa dem och häll 10 liter vatten. Därefter infunderas blandningen i 24 timmar. Sprutning med en sådan infusion utförs med några dagars mellanrum tills bladlössen helt försvinner.

Vodka

Vodka är omedelbar död för bladlöss. För att förstöra insekten löses 0,3 liter vodka upp i en liter vatten. Om alkohol tas, bör koncentrationen vara hälften så mycket . Kompositionen kompletteras också med en liten mängd tvätt eller tjärtvål. Vidare ska rosenbuskar sprutas. Du kan också torka lövverket med en bomullspinne.

Bild
Bild

Coca Cola

Denna dryck innehåller ämnen som är dödliga för insekter, så den kan också användas. Ett ytterligare plus är att efter botemedlet börjar plantorna växa bättre. Detta beror på att det finns socker i Coca-Cola.

För att förbereda lösningen måste du blanda 2 delar av drycken och 7 delar vatten . Rör om väl, vänta tills skummet är borta och använd sedan på buskar. Det finns också ett annat recept. Gas släpps ut från drycken, för detta måste den stå i flera timmar utan lock. Sedan kompletteras "Coca-Cola" med flytande tvål. Den resulterande kompositionen måste spädas med vatten, annars kommer getingar att flockas till växterna. Det är nödvändigt att bearbeta buskarna med ett sådant verktyg 2 gånger på 14 dagar.

Fotogen

Den skarpa och giftiga lukten av fotogen kommer att hålla bladlöss borta länge. För att få en lösning blandas fotogen (0,2 l), tvål (0,1 kg) och vatten (0,1 l, medan vätskan måste kokas) . Därefter hälls kompositionen med en hink vatten. Det är nödvändigt att bearbeta det omedelbart tills lukten är borta. Detta bör göras en gång i veckan. Viktigt: 24 timmar efter sprutning bör rosenbuskar vattnas väl.

Bild
Bild

Citrus

Du kan förbereda en sådan lösning om du har citrusskal hemma, till exempel från en apelsin eller citron. Totalt behöver du cirka 0,3 kg skorpor. De hälls med en liter vatten och placeras på en sval plats i 72 timmar. Därefter filtreras den, späds ut med vatten och används för sprutning.

Jod

Jod fungerar bäst tillsammans med mjölk. Det är nödvändigt att ta 100 ml mjölk och blanda med 0,5 ml jod. Därefter hälls den resulterande kompositionen med en liter uppvärmt vatten. Sprutning utförs omedelbart med särskild uppmärksamhet inte bara på bladen, utan också på buskens stjälk.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det är bättre att inte tillåta bladlöss på platsen, eftersom denna insekt reproducerar mycket snabbt och fångar upp kulturen på några dagar. För att ge rosor ett gott skydd kommer förebyggande åtgärder att tillåta.

  • Renheten i trädgården bör vara det största bekymret för dem som odlar rosor . Det är nödvändigt att ta bort ogräs nära rosenbuskar, samla nedfallna löv och kvistar i tid.
  • Växter behöver vårbeskärning . Under denna procedur skärs sjuka och torra grenar från buskarna.
  • Ask hjälper till att förhindra utseende av bladlöss . Det ska strö i ett tunt lager bredvid rosenbuskar.
  • Rosor ska placeras på platser där luft cirkulerar kontinuerligt . Om det inte finns någon ventilation kommer insekter inte att vänta länge.
  • Bladlöss förekommer främst på svaga och sköra buskar, så växter måste matas för att hålla dem friska . Både organiska och mineraliska blandningar är lämpliga.
  • Det kommer att vara bra om trädgårdsmästaren lyckas locka sjuksköterskinsekter till platsen . Det bästa valet är en nyckelpiga. Hon flyger till områden där kamomill och dill växer. Genom att plantera maskrosor kan du skaffa markbaggar och spetsar, som också är mycket användbara i hushållet.
  • Förutom insekter kan fåglar lockas till platsen . Om du installerar flera matare i landet flyger fåglarna in löpande. De livnär sig på larverna av bladlöss och bär dem också till boet för att mata ungarna. Ett annat alternativ är paddor. Dessa varelser kommer att förstöra bladlössen helt. För att de ska bosätta sig på platsen är det viktigt att öka luftfuktigheten. För detta placeras tallrikar och andra behållare med vatten runt trädgårdens omkrets.

Du kan också skydda rosor genom att plantera användbara växter i närheten. Ringblommor, dill, mynta, fänkål, lavendel och persilja kommer att skrämma bort insekten och tvinga den att hålla sig borta.

Men viburnum eller fågelkörsbär, tvärtom, kommer att locka denna insekt. Och även rosbuskar bör planteras bort från lind och mullbär.

Rekommenderad: