Spikspik (53 Bilder): GOST. Vad Det är? Hur Använder Man Golvlister Och Andra Typer? Viktberäkning. Hur Man Hamrar I En Försänkt Plugg?

Innehållsförteckning:

Video: Spikspik (53 Bilder): GOST. Vad Det är? Hur Använder Man Golvlister Och Andra Typer? Viktberäkning. Hur Man Hamrar I En Försänkt Plugg?

Video: Spikspik (53 Bilder): GOST. Vad Det är? Hur Använder Man Golvlister Och Andra Typer? Viktberäkning. Hur Man Hamrar I En Försänkt Plugg?
Video: Rickard förklarar hur du lyckas med snygga golvsockel innerhörn 2024, Maj
Spikspik (53 Bilder): GOST. Vad Det är? Hur Använder Man Golvlister Och Andra Typer? Viktberäkning. Hur Man Hamrar I En Försänkt Plugg?
Spikspik (53 Bilder): GOST. Vad Det är? Hur Använder Man Golvlister Och Andra Typer? Viktberäkning. Hur Man Hamrar I En Försänkt Plugg?
Anonim

När du väljer en stark och pålitlig infästning av en struktur på en monolitisk yta på en vägg, tak eller golv, används dyvlar oftast. Denna typ av fästelement, när det gäller dess egenskaper för att hålla tunga strukturer, med rätt val, jämförs när det gäller tillförlitlighet med ankarbultar. Dowel fästelement tillverkas idag i olika modifieringar och har olika parametrar när det gäller diameter och längd. Med fokus på typen av spikspik är metoderna för dess installation också olika.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Dowel fästning är en metod för att montera olika föremål eller strukturer på monolitiska fasta ytor - detta är dess syfte. Det fungerar utmärkt på betong-, tegel- eller stenytor och kan även appliceras på gips och keramik . Externt ser spikspiken ut som en enhet som kombinerar 2 komponenter: en pluggstruktur av plast och en skruv. Konstruktionen av vissa sorter av pluggramen har en begränsare gjord i form av en manschett, vilket är nödvändigt så att när pluggen drivs in i väggen sjunker enheten inte in i det förberedda hålet. Begränsaren kan ha olika modifieringar - rund, i form av en cylinder eller en försänkt typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att installera fästelement i väggen med hjälp av en hammare, medan installationsprocessen är enkel och inte tar mycket tid . Detta monteringsalternativ används för montering av gipsväggssystem, för installation av en sockel eller kabelkanal, hängande hyllor, skåp och mycket mer. Spikspiken utför pålitlig fastsättning endast i fasta monolitiska strukturer; det är olämpligt att använda den för luftbetong eller ihåliga tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta förklaras av det faktum att spikspiken inte har en sådan distanskomponent som skulle hjälpa den att få fotfäste i lösmaterialet.

Specifikationer

Kvaliteten på pluggarna regleras av GOST -standarderna, men under tillverkningen tillåter denna förordning en ändring av vissa tekniska parametrar. Till exempel är det möjligt att ändra diameter, struktur, längd eller vikt på denna produkt. Trots sådana toleranser finns det standarder som måste följas av varje tillverkare.

  • Spikspiken är tillverkad av en stålstav, vars legering är resistent mot mekanisk belastning. Rockwell-hårdheten för materialet är minst 54-56 HRC.
  • Krökning tillåts i kärnan av skruvkroppen. Normalt, om skruvens skaft är mindre än 50 mm, kan krökningen vara 0,1 mm, och om skaftet är större än 50 mm är den tillåtna krökningen upp till 0,15 mm.
  • Slöheten hos spikens spets kan inte vara högre än 0,8 mm, medan skruvspetsen ska jämnt passera in i stångens kropp utan att bilda sprickor, skåror eller solnedgångar.
  • Förekomst av spår som spänningsanordningarna lämnar under bearbetning är tillåtet för en spik på stavens arbetsyta. Spetsen på produkten kan ha flera kanter.
  • Om det finns en korrugering på pluggen är steget mellan kanterna upp till 0,8 mm och djupet mellan kanterna bör inte överstiga 0,15 mm.
  • Vissa modeller av spikspiken har en bricka, som placeras ganska tätt på produktens kropp, medan skivkraften för denna bricka inte bör vara lägre än 0,3 kN.
  • Fästelement är tillverkade med zinkbeläggning, vars tjocklek måste vara minst 6-7 mikron. Appliceringen av ett zinkskikt på nagelns yta utförs med den katodiska metoden.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller andra egenskaper kan deras ändringar endast utföras i enlighet med rimliga och överenskomna tekniska föreskrifter.

Översikt över arter

Alternativen för tillverkning av en spikpinne kan vara med eller utan en gängad tråd, dess plugg är gjord i form av ett plastfodral med en hemlig krage eller en cylindrisk form. Själva nageln är utrustad med en keps, som oftast har en svampkontur . Längs stångens längd har spiken en spiraltråd, och om spiken drivs kan dess yta vara slät och det finns ingen plastcylinder i fästelementet. Denna typ är klassad som brandbeständig, eftersom metallen, i frånvaro av plast, inte stöder förbränning. Vissa modeller av pluggen är tillverkade med monterade brickor. Själva den brickformade distanshållaren är initialt belägen i slutet av spikkroppen, och under installationen rör den sig mot huvudet - sådana fästelement är de mest hållbara för belastningar.

Bild
Bild

Dowels-spik klassificeras enligt installationsmetoden

Installation med en konventionell hammare - denna metod är manuell . Spikens kropp är gängad - sedan skruvas den in med en skruvmejsel, eller med en slät arbetande del - sedan hamras den in med en hammare. En gängad spik kan vid behov skruvas loss och demonteras, och det är mycket svårt att demontera en produkt utan tråd, ibland är det helt enkelt omöjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation med en konstruktions- och monteringspistol - i detta fall kännetecknas spikens struktur av närvaron av en speciell manschett, men den har inte en expansionscylinder av plast. En sådan produkt möjliggör snabb installation och tål tung belastning.

Bild
Bild

Det finns många typer av fästelement enligt tillämpningsmaterialet.

För luftbetongväggar - utformningen av pluggen är utrustad med ribbor i form av spiraler, som kilar i det ögonblick som fästelementen drivs in i det förberedda hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För murverk eller betongmonolit - nylonpluggar används för arbete med betong eller tegel, de tål upp till 450 kg last. Dessa modeller kan ha pluggar med eller utan en tråd, diametern ligger i intervallet 2-16 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För spår med hålrum eller fast massa - sådana fästelement har en stor längd, som är 60-360 mm. Utformningen av distanselementet vid pluggen är gjord på ett sådant sätt att när den kommer in i den ihåliga basen kan nageldubben kroka flera broar inuti materialet, vilket ger en stark dragkrok.

Bild
Bild
Bild
Bild

För svarvning - sådana pluggar kallas distansdynor, och de gör det möjligt att fixera svarvens struktur med en liten förskjutning från väggytan. Detta avstånd sträcker sig från 1-30 mm. Spindeln är uppdelad i 2 delar, varav den ena är avsedd för strukturskenan och den andra för väggen. Båda delarna är anslutna med en skruv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med denna metod är det möjligt att uppnå kompensation för vägg oegentligheter och få en jämn fixering av strukturen.

Universella fästelement - dess enhet kan självbestämma inuti ytan under installationen. Om fixeringen inträffade i ett tätt material, expanderar pluggkroppen, och om installationen utförs i ett ihåligt material, när strukturen kommer in i tomrummet sticker strukturen ut och ansluter till stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tunna ytor - för detta ändamål används pluggar av metall. Vid montering av en stålspik sväller metallramen och fäster fast vid området för materialets tunna väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För kugghjul , golvsockel, väggsvarvning - spikstyp används. Det är oumbärligt i de fall där flera montering av fästelement krävs. Fästspiken på en sådan enhet är utrustad med en speciell räffling. Under installationsprocessen sätts skruvens arbetsdel tillsammans med pluggen in i det förberedda hålet genom lådan eller skenan, och sedan hamras detta par med en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du har slutfört fästelementet är det inte möjligt att demontera det om det behövs.

För undertakskonstruktioner - ett speciellt fästelement används, kallat en "fjäril", som fungerar på en yta som har tomrum. När den monteras och passerar den första täta materialnivån, under påverkan av en fjädermekanism, öppnar pluggen sitt system och vilar därigenom på mantelstrukturen från insidan. Fjärilspindeln är försedd med krokformade utsprång och har en tråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

För tunga hängande produkter - pluggens struktur används för arbete med betong- och tegelytor i situationer som kräver att tunga grindar eller andra produkter fixeras på arbetsytan. Sådana ankarfästen kommer att klara en belastning på flera ton.

Bild
Bild
Bild
Bild

För luftbetong och gipsskiva - både nylon- och metalltyper produceras som har spetsen på arbetsdelen i form av en borr, och det finns också en tråd på stången i kroppen. Dessa pluggar behöver inte borra hål. Till exempel, när du behöver fixa det akustiska materialet, skruvas hela strukturen in med en skruvmejsel eller skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hårdskumbetong eller för fixering av värmeisolering - För användning av pluggen görs inte hål i materialet tidigare och själva fästelementen hamras utan spik.

Bild
Bild

För tegelstenar med hålrum - injektionstypen av pluggar används. Det fungerar med ett nätankare infogat i det förberedda hålet, i vilket en plugg sedan drivs in, varefter en härdande förening introduceras till den med hjälp av en sprutanordning. Under påverkan av limmet förstörs ankarnätet och ett runt ankare bildas vid denna punkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt formen på sidan eller huvudet är spikspiken av tre typer:

cylindrisk

Bild
Bild

med en försänkt huvudtyp

Bild
Bild

bred svampform

Bild
Bild

Olika material för att bearbeta väggar eller takytor kräver ett noggrant tillvägagångssätt vid val av fästanordning. Dessutom beror storleken på själva spikspiken på vilken typ av arbete som utförs.

Mått och vikt

För enkel användning tillverkar tillverkarna pluggar i olika storlekar. Parametrarna för denna produkt är markerade med två nummer . Till exempel 10 x 80, liksom 30 x 6 eller 8 x 160 - den första siffran i detta fall visar diametern i millimeter och den andra siffran anger pluggens längd. Parametrarna för pluggen i diameter ligger i intervallet från 5 till 23 mm, som för längden, den ligger i intervallet från 10 till 160 mm, även om det finns produkter med en längd på 200 mm, till exempel en plugg- spik 10x200 mm.

Bild
Bild

De vanligaste dimensionerna för hushållsbruk är fästelement 6x40, 5x50 eller 5x60 mm, samt 6x60 mm . För industriellt bruk används ofta pluggar på 8x160 mm. När man köper en spik står konsumenten inför det faktum att de ofta säljs i vikt, och massan av produkter för grossist- eller småskaliga inköp anges inte för 1 enhet fästelement, utan för 1000 pluggar.

Bild
Bild

Produktens vikt beror direkt på dess diameter och längd, men i många järnaffärer säljs spikspiken separat eller i små satser.

Urvalstips

För att välja rätt spik måste du förstå vilken typ av belastning fästelementet måste tåla och vad det kommer att vara avsett för. Oftast används pluggar för att arbeta med betongmaterial i form av en tät monolit. Tänk på rekommendationer från experter för val av fästelement.

  • Om du behöver hänga köksskåp eller andra föremål med en ganska stor vikt måste du fylla på ett fäste, vars längd är minst 85 mm.
  • När du gör fästelement för en sockel, för en kabelkanal, för att isolera väggar med ett eller annat material, samt för att fixera strukturer som ligger horisontellt, väljs pluggfästets längd från 30 mm och dess diameter tas från 6 till 10 mm.
  • För installation av undertak, liksom för PVC -konstruktioner eller installation av belysningsanordningar - kort sagt för de produkter där belastningen kommer från den nedre delen av strukturen används pluggar som har distansantenner eller hack som applicerats på arbetsväskan.
  • Om du behöver välja fästelement för ett färdigt hål i materialet bör du komma ihåg att storleken på hålets diameter och pluggfästet måste vara lika. I fallet när hålets diameter är större än pluggen, fungerar högkvalitativa och pålitliga fästelement inte, eftersom pluggen lossnar och kommer ut med tiden.
  • I väggar av skumbetong kan fästelement bli ett slags mjukgörande dämpningsmaterial. I detta fall är det nödvändigt att sådana fästelement är ordentligt fixerade i materialet, och viktbelastningen för den uppbärda strukturen fördelas jämnt över alla fästnoder, det vill säga över resten av pluggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna installatörer tror att det är bäst att använda en universell typ av fästelement för en gammal betongvägg, eftersom ofyllda hålrum oväntat kan hittas i en betongmonolit. När det gäller spikspikens storlek och diameter, ju mer belastningen är implicerad på den, desto tjockare och längre ska fästelementen vara.

Monteringsfunktioner

Det är ganska enkelt att använda fästelement i form av en spik med minimal kompetens i arbetet med en elektrisk borr och en hammare. Det är fullt möjligt att installera fästelement för hushållsbehov på egen hand utan att bjuda in hyrda hantverkare att utföra dessa arbeten . Innan du börjar fixa måste du beräkna antalet pluggar, deras diameter och storlek. För att slutföra arbetet måste du använda en hammare, en elektrisk borr med en segrande borr eller en perforator med en borr, och du måste också förbereda det valda antalet pluggar-spikar. För att använda fästelementen på rätt sätt måste du veta om pluggarna måste dras åt eller att de måste hamras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För olika material kommer funktionerna för att fixera pluggen att vara olika.

På en tegelsten

Ett hål görs i den avsedda delen av väggytan, och för att undvika att det bildas sprickor i tegelkroppen börjar de borra med borrens låga hastigheter och ökar dem gradvis, men bara när djupet av hålet når 8-10 mm. Före installationen av pluggen avlägsnas damm och små tegelstenar från hålet, och därefter drivs pluggen in med en hammare.

Bild
Bild

På betong

Området för hålet är markerat med en mittstans, varefter de tar en perforator och borrar hålet till önskat djup. Diametern på borren eller borrkronan för borrning måste tas lika med diametern på pluggfästet . När det gäller hålets längd görs det 5-6 mm längre än den plugg du har valt. Vidare avlägsnas damm och materialfragment från hålet med en hushållsdammsugare. Därefter hamras pluggen i hålet, och själva skruven skruvas in eller hamras i pluggstrukturen. När du hamrar i en skruv måste du lämna 3-5 mm av huvudets fria kant för att hänga upp den monterade strukturen.

Bild
Bild

På gips

Stor omsorg krävs av installatören när du arbetar med detta ömtåliga material. Först görs ett hål med önskad längd och diameter i gipset, och sedan sätts pluggfästena hela vägen, lätt knackar på huvudet med en hammare, varefter det är nödvändigt att skruva in skruven i pluggstrukturen med en skruvdragare. När du arbetar med gipsskivor måste du mäta massan av strukturen fäst vid dem.

Bild
Bild

Om det är ganska stort och tungt, rekommenderas det inte att använda en spik, eftersom denna typ av infästning kommer att förstöra materialet under påverkan av vikten av strukturen fäst vid dem.

På keramiska plattor

Under installationsarbetet bör det keramiska materialet behandlas med försiktighet, eftersom det har ökat ömtålighet. En plats för borrning av ett hål är markerad på plattans yta, sedan tas en metallborr och en fördjupning på 0,5 mm görs, det vill säga ett lager emalj tas bort. Därefter tar de en elektrisk chockborrare och borrar ett hål med önskat djup. Strukturen på pluggfästet placeras i hålet tills det stannar och skruven dras åt.

Bild
Bild

De listade installationsmetoderna innebär att spiknålen skruvas eller hamras i arbetshålet. Men förutom dessa alternativ finns det ett annat sätt att montera pluggen. För att genomföra det måste du ta en speciell konstruktions- och monteringspistol, med vilken strukturen "skjuts" till den fungerande monolitiska ytan . Detta används oftast för betong. I arbetet använder de en speciell plugg, som är utrustad med en speciell bricka, som är ansvarig för att fästelementen sitter ordentligt i väggen. Konstruktions- och monteringspistolen har en speciell anordning som, efter att ha tryckt på avtryckaren, skjuter pluggen in i väggen, och denna åtgärd flyttar brickan från änden av pluggfästet till huvudet och fixerar fästet säkert i väggen.

Rekommenderad: