Dowels (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Pluggar, Universell Plugg För Plattor Med Tunga, Träpluggar Och Pluggar För Golvlister, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Dowels (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Pluggar, Universell Plugg För Plattor Med Tunga, Träpluggar Och Pluggar För Golvlister, Andra Alternativ

Video: Dowels (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Pluggar, Universell Plugg För Plattor Med Tunga, Träpluggar Och Pluggar För Golvlister, Andra Alternativ
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, April
Dowels (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Pluggar, Universell Plugg För Plattor Med Tunga, Träpluggar Och Pluggar För Golvlister, Andra Alternativ
Dowels (41 Bilder): Vad är Det? Typer Av Pluggar, Universell Plugg För Plattor Med Tunga, Träpluggar Och Pluggar För Golvlister, Andra Alternativ
Anonim

På den moderna marknaden kan du hitta många fästelement, med hjälp av vilka uppgifter inom hushålls- och byggsektorn löses. En speciell plats bland hårdvara tillhör pluggar. Många företag producerar denna typ av produkter och producerar den i ett brett sortiment.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

En plugg är en speciell typ av fästelement som används vid installation och anslutning av olika typer av ytor och strukturer. Idag säljs de i många varianter, som var och en är konstruerad för ett specifikt material, det kan vara trä, sten, betong . Ofta används denna hårdvara i avsaknad av åtkomst till kanten av stånganslutningen. Det bör användas när det är nödvändigt att göra en blindhålstyp, till exempel att installera ett skåp eller en hylla i ett rum.

Bild
Bild

Spetsen anses vara en slags buffert på väggen och skruvens kant. Det används för att fixa strukturen på grund av närvaron av speciella revben, liksom hållare. Denna hårdvara fungerar på en distansprincip. Ett fästelement av denna typ är i form av en cylindrisk stång. Dess design består av två delar:

  • distans, expanderar under installationen och tillhandahåller därför pålitligt fästelement;
  • inte distans, vilket förhindrar kontakt mellan metallbasen och fästelementet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av hårdvara har en manschettbegränsare, som förhindrar att den faller genom hålet. För att förbättra expansionsegenskaperna kan olika pluggar ha ytterligare element.

För låsning av produkter , de representeras av mustascher, spikar, aileroner. Deras funktion är att förhindra rullning under installationen.

Bild
Bild

Distanserna , har formen av olika utsprång, spikar, tänder med olika former och storlekar. Under inskruvningen bildar de en tät kontakt med hålets väggar och förhindrar att elementen dras ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det axiella , de representeras av ett slags kanaler som bevarar axlarnas axiella riktning.

När du väljer en plugg bör du inte bara fokusera på dess utseende utan också på dess storlek. Dessutom måste konsumenten ta hänsyn till den belastning som kommer att utövas på produkten. Ju kortare plugglängd, desto mindre belastning tål den.

Varje arbetsyta kräver val av rätt typ av fästelement.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Dowels säljs i ett brett sortiment och är i allmänhet tillgängligt för konsumenten. I specialaffärer kan du köpa en pluggbult, konstruktion, "igelkott", kil, vikning, fjäder, orange, pluggskruv, var och en ser annorlunda ut . Dessutom är nyckeln och pluggen mycket populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av fästelement kan användas för att lösa specifika problem:

  • fixering av hyllor, skåp, vägg- och takelement - universal skruvbeslag;
  • installation av fönsterkonstruktioner, dörrkarmar, fasader, tak - speciella långa pluggar;
  • värmeisolering av fasaden och taket - skålformad produkt;
  • installation av upphängda produkter, till exempel ljuskronor, undertak - ankarfästen;
  • ledande kabelkanaler - pluggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillämpningsområde

Under installationen är det värt att överväga inte bara typen av yta, utan också egenskaperna hos de strukturer som ska fästas. Enligt dessa faktorer är pluggar indelade i ett antal kategorier.

Fästdon för allmänna ändamål . Sådan hårdvara anses vara alla sorter för vilka bärförmågan anses vara en viktig faktor. Denna typ inkluderar universal, spik, expansionspluggar. Produkter kan användas för alla typer av ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Särskilda typer . Fästelement kan ha specifika designfunktioner som begränsar användningsområdet:

    • ram - dessa är enheter för genomgående installation, de är endast lämpliga för metall -plastprofiler;
    • skivformade anses vara idealiska för isolering med låg bärighet. Tack vare sitt breda huvud hålls exceptionellt mjukt material på plats;
    • för gips, presenterade i form av fjärilar och mollies, är deras ärmar vikta efter att de har pressats mot arket endast i ett ihåligt material;
    • Klämmorna är utrustade med specialskruvar. Med denna modell kan endast rörledningar och kablar fästas;
    • med en metrisk typ av gänga, skapad endast för att fungera tillsammans med dubbar och bultar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bastyp

Dowels säljs i ett brett sortiment, så de kan hittas i en mängd olika modifikationer, lämpliga för alla material. Den begränsande faktorn för denna infästning är materialets tjocklek såväl som den faktiska belastningen . För täta material, till exempel en betongplatta eller tegelsten, krävs hårdvara, vilket skapar en tillförlitlig infästning genom att trycka tätt mot väggen. I detta fall skapar en hög friktionskraft den maximala tillförlitligheten för anslutningen.

De flesta typer av pluggar är lämpliga för fast material: expansion, universal, ram, fasad, spik.

Bild
Bild

För ihåliga, ihåliga och lösa material används pluggar som bildar en infästning med hjälp av en form. Flera sådana alternativ används.

Universell . Denna typ av produkt har låg bärighet, men den är vanligtvis tillräcklig för fastsättning på betong, möbler, kommunikation och utrustning.

Bild
Bild

För skumbetong en rampinne anses vara ett utmärkt alternativ. Den har framgångsrikt använts för plastkonstruktioner. Eftersom produkten har en lång längd och en egen design är den inte lämplig för att lösa andra uppgifter.

Även till salu kan du hitta fästelement för plåt- och panelprodukter. Anslutningen i detta fall kan bildas av formen. Denna typ av plugg har ett genomgående spår längs hela sin längd.

När du skruvar in hårdvaran viks hylsan, och på grund av kronbladen bildas ett paraply, pressat mot stål eller gips.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanstående funktioner är typiska för två typer av produkter

" Molly ". Materialet för tillverkning av denna enhet är galvaniserat och rostfritt stål. Arbetsbelastningen för fästelement kan vara 12–75 kg. Ringar och krokar kommer vanligtvis med en sådan enhet. Denna version av pluggen anses vara den bästa för spånskiva, trä, OSB, plywood.

Bild
Bild

" Fjäril " har en design som liknar den tidigare versionen. Materialet för tillverkning är dock plast. Detta fästelement är mycket lättare än "mal" och tål en belastning på upp till 30 kg. "Butterfly" är väl lämpad för golvlister, fixering av taklister, lampor.

Bild
Bild

Dowel kataloger har ett stort antal sorter, så när du väljer en produkt kan konsumenten ha vissa svårigheter. För att välja ett fästelement för skum, för plastelement, gipsbotten, för trä, under en screed, för gips, för isolering, etc., är det värt att överväga ett antal punkter.

  • Basmaterial . Samma typ av fästelement som används i olika underlag kommer att bete sig annorlunda. Därför är det initialt värt att klargöra vad väggar, tak och golv är gjorda av. Plast- och metallprodukter har samma design och syfte, men skiljer sig uteslutande i bärförmåga. Om intervallet är detsamma kan de ersättas med varandra. Det är dock värt att komma ihåg att endast metallprodukter kan användas under brandfarliga förhållanden.
  • Ladda . I det här fallet är det nödvändigt att korrekt beräkna belastningen och bestämma maskinvarans erforderliga effekt. Lasten kan vara horisontell skjuvning och vertikal, dynamisk.
  • Produktfunktioner . Vanligtvis används speciella pluggar för en specifik produkttyp. Fästmodeller är ofta inte utbytbara, men i vissa situationer är det möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

De flesta pluggarna är gjorda av plast, eftersom de kännetecknas av viskositet, elasticitet, relativ styrka och enkel deformation. De mest prisvärda polymererna för tillverkning av sådana fästelement är.

Polyeten . Materialet kännetecknas av lätthet, motståndskraft mot syror. Detta dielektrikum rostar inte, åldras inte eller spricker med tiden. Polyeten är kalltålig, så den kan användas vid minus 40 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen . Jämfört med det tidigare materialet uppvisar det mindre motståndskraft mot kyla. Det kännetecknas dock av hårdhet och slitstyrka. Polypropylen kan spricka och deformeras vid temperaturer över 140 grader Celsius.

Bild
Bild

Nylon . Polyamid kännetecknas av styvhet, styrka, seghet, vibrationsmotstånd, samt brist på känslighet för mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med plastpluggar är deras brandfarlighet . Järnpluggar kännetecknas av styrka och styvhet, de har liten elasticitet, seghet. Metallprodukter deformeras inte, till skillnad från plast, med hög bärighet. Titan, krom, mässing och till och med brons hårdvara finns också.

En träpinne är relevant för att fästa föremål med låg vikt, det är en enkel, billig och pålitlig hårdvara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det är inte helt lätt att beskriva de allmänna storlekarna på pluggar, eftersom varje tillverkare har sina egna produktionsregler. Enligt GOST finns dock följande värden för fästhårdvara:

  • träprodukter har en längd på 5 till 100 mm, en diameter på 1 till 15 mm.
  • spikspik kännetecknas av en längd på 3 till 22 cm och en diameter på 0,5 till 1 cm.
  • pistolen för pistolen kan ha en längd från 2,7 till 16 cm och en diameter på upp till 0,5 cm.
Bild
Bild

Storlekstabell med populära typer av pluggar

Hårdvarunamn Längd Diameter Tjocklek
För gips 4-8 mm 21–80 mm 3-50 mm
För värmeisolering 8-16 mm 90-400 mm 40-150 mm
Ram 6–32 mm 52-202 mm 5, 6–31. 6 mm
Dowel - klämma 45 mm 11-17 mm 5-14 mm
Bild
Bild

Monteringsalternativ

Beroende på typ av installation, är pluggarna av 2 typer

  • Förinstallation . Fixeringen av fästelementet sker i basens kropp, fästmaterialet laddas och står stadigt. Många typer av pluggar fungerar enligt denna princip, till exempel distans, spik, universal.
  • Genomgående fixeringspinne . Innan fästen monteras på basen måste fästelementen gå igenom det mellanliggande materialet eller tomrummet, det kan fixeras i en lös vägg. Denna enhet har en långsträckt icke-distansdel. Genomföringshylsor inkluderar flera typer:

    • ramen går djupt in i väggen och lämnar ett tomrum vid ramen och väggen (för fastsättning av metall-plastkonstruktioner);
    • fasadmetall för isolering, kraftfull, med lämpliga diametrar och dimensioner;
    • takläggning, tillverkad i form av en icke-distanshylsa, i den sista delen är den utrustad med ett hål;
    • för isolering (med en stor hatt) kan den antingen vara åtskild eller icke-åtskild.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, enligt fixeringsalternativen, är fästelement av följande typer:

  • drivs anses vara det bästa alternativet för luftbetong, utrustad med böjda kronblad;
  • vridna - den är installerad i luftbetongkonstruktioner och speciella tänder av hårdvara, skjuter genom väggarna i hålet, sedan krympas, vilket skapar en stark infästning.

För närvarande finns det ett betydande antal typer av pluggar. Innan installationen av någon struktur påbörjas är det värt att bestämma vilken typ av hårdvara som ska installeras.

Konsumenten bör komma ihåg att med fel val av plugg kan fästelementen dras ut ur väggen.

Rekommenderad: