Golvlister I Polyuretan (37 Bilder): Montering På Lim Och Målning. Hur Skär Man En Flexibel Golvlist Till Taket? Golvlister För Trappor Och Väggar Inuti

Innehållsförteckning:

Video: Golvlister I Polyuretan (37 Bilder): Montering På Lim Och Målning. Hur Skär Man En Flexibel Golvlist Till Taket? Golvlister För Trappor Och Väggar Inuti

Video: Golvlister I Polyuretan (37 Bilder): Montering På Lim Och Målning. Hur Skär Man En Flexibel Golvlist Till Taket? Golvlister För Trappor Och Väggar Inuti
Video: Rickard förklarar hur du lyckas med snygga golvsockel innerhörn 2024, April
Golvlister I Polyuretan (37 Bilder): Montering På Lim Och Målning. Hur Skär Man En Flexibel Golvlist Till Taket? Golvlister För Trappor Och Väggar Inuti
Golvlister I Polyuretan (37 Bilder): Montering På Lim Och Målning. Hur Skär Man En Flexibel Golvlist Till Taket? Golvlister För Trappor Och Väggar Inuti
Anonim

I en modern inredning är golvlisten (aka formning, filé, profil) en integrerad del av designen. Denna dekorativa detalj hjälper till att skapa en vacker övergång mellan golvet och väggen eller mellan väggen och taket, maskerar kablarna till elkabeln, sätter accenterna på inredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av alternativen för dekorativa golvlister är en polyuretanfilé, som är flexibel och hållbar. Med detta element kan du inte bara dekorera golvet eller taket, utan också dekorera väggarna med kolumner gjorda i olika stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Polyuretanmaterial är en modern polymer som används flitigt på många områden i människolivet. Färdiga polyuretanprodukter är hållbara och avger inte skadliga komponenter till den yttre miljön, därför används produkter från detta material i stor utsträckning för inredning. Den mest populära dekorationsprodukten är en polyuretanlister, som har ett antal fördelar.

  • Lång livslängd . Polyuretanlisten behåller sitt estetiska utseende i minst 35 år. Detta material kan inte absorbera lukt, det är motståndskraftigt mot mekanisk belastning, fuktbeständigt och miljövänligt.
  • Brett temperaturintervall . Materialet tål höga temperaturbelastningar med både positiva och negativa värden. Polyuretan smälter inte, krymper eller förlorar sin form. Den kan användas i ett ouppvärmt hem, placerat i taket nära en gasspis eller på golvet bredvid en het spis. Kylning och värme kommer inte att skada materialet på något sätt.
  • Snabb och enkel installation . Plastlister av polyuretan kan limmas på taket eller golvytan även av dem som inte har speciella färdigheter. Den flexibla profilen utjämnar mindre ojämnheter på ytan, döljer krökning av väggar eller golv, kräver inte perfekt inriktning av arbetsytor. Det finns ingen risk att filén skadas under installationsarbetet.
  • Bra bearbetbarhet . Polyuretan kan skäras med en kniv eller sågas av med en geringssåg. Om det behövs kan golvlistens yta målas med akrylfärg eller vattenspray.
  • Lättskött . Polyuretanprodukter kan våtbehandlas eller kemtvättas. I detta fall kommer filén och dess målade yta inte att förlora sin form och färg. Vid behov kan du använda tvättmedel för att ta hand om golvlisten.
  • Olika former och mönster . Valet av socklar är ganska brett: från snygga och strama alternativ till konstnärliga och lockiga element. Polyuretanfiléer kan väljas för vilken inredning som helst. Många typer av golvlister innehåller kanaler för kabeldragning eller nischer för installation av belysning.

Nackdelen är den höga kostnaden. Trots många olika alternativ är alla polyuretanlister indelade i 2 stora kategorier: golv- och takalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Polyuretanlisten har särdrag inte bara i utformningen av dess yta, utan också i form, liksom i sättet att installera. Det finns flera typer av detta efterbehandlingsmaterial.

Bred golvlist - denna typ av produkt täcker en ganska stor yta av takets eller väggens arbetsyta. Oftast används sådana filéer i rum med hög taknivå, eftersom en visuellt bred sockel döljer ledigt utrymme. En bred, formad golvlist med en nisch kan installeras i taket där en bakgrundsbelyst design krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Radie golvlist - Detta är en flexibel version av filén, som används för att dekorera kolumner eller rundade valv. Denna typ av golvlister har förmågan att hålla sig väl till rundade kurvor och upprepa sin form helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutet alternativ - denna typ av produkt innebär att en del av golvbeläggningen införs i dess struktur, till exempel matta eller linoleum. Således utförs övergången av golvbeläggningen till väggen, vilket skapar möjlighet att skydda den nedre delen av väggen och förverkligar en original designlösning.

Bild
Bild

Dold golvlist - används för att maskera lederna mellan golvet och väggen. Sådan inredning placeras i linje med väggen. Förutom den dekorativa funktionen skyddar golvlisten området där golvet och väggen möts från damm. Enkelheten och kortfattningen av detta alternativ gör det möjligt att använda det i olika inredningslösningar.

Bild
Bild

Golvlist med kabelkanal - utformningen av en sådan produkt ger närvaron av urtag i vilka externa elektriska ledningar kan placeras. Förutom den dekorativa funktionen hjälper en sådan sockel att lösa problemet med maskeringstrådar som måste döljas för nyfikna ögon.

Bild
Bild

Självhäftande alternativ - filén på baksidan har tejp. Efter avlägsnande av skyddsskiktet kan golvlisten fästas på arbetsytan i taket eller väggen med hjälp av en tejp. Det här alternativet är bekvämt eftersom du inte behöver spendera ytterligare pengar på inköp av monteringslim.

Ur designens synvinkel kan sockeln vara helt slät, imitera gipsgjutning, dekoreras med dekorativa element i form av pärlor eller volymetrisk geometrisk prydnad. Tillverkare producerar polyuretanfiléer vita eller målar dem.

Vita produkter anses vara de mest mångsidiga, eftersom det är ganska enkelt att måla dem i önskad nyans.

Bild
Bild

Dimensioner

Tillverkare av polyuretanfiléer producerar produkter i standardstorlek med olika mönster. I vissa fall är det möjligt att utfärda partier under en individuell order. Golvlister i polyuretan har två huvudparametrar.

  • Produktens längd . Standardstorleken är en längd på 2 eller 2,5 m. Det finns filéer med en längd på 1, 2 m. Det är mycket sällan man hittar en 3 m lång sockel avsedd för rum med stora dimensioner.
  • Golvlistens bredd . Den breda versionen kan nå 25–30 cm. Oftast används alternativ från 3 till 15 cm. I små rum är det lämpligt att använda filéer, vars bredd är 5–10 cm.

Den korrekta bredden på golvlisten kan uppnå största visuella effekt, därför bör den här uppmärksamheten ägnas vid valet av polyuretanfinish.

Bild
Bild

Ansökningar

Inte bara golvet, väggen eller taket, utan även trappan är föremål för dekorativ efterbehandling med golvlister i polyuretan

Tak . Med hjälp av en taklist kan du eliminera mindre ojämnheter, inte bara i taket utan också i väggarna, vilket ger rummet ett estetiskt och modernt utseende. Denna finish avrundar vassa hörn och lyfter samtidigt taket visuellt. Polyuretanmaterialet kan också användas i ovalformade rum, eftersom golvlistens elasticitet gör att det kan böjas runt ytor även med en liten radie. Dessutom används takfiléer för att dekorera burspråk, pelare och används för tillverkning av takkonstruktioner med flera nivåer.

Bild
Bild

Golv . Golvlisterna hjälper till att dekorera lederna, liksom sprickor, små defekter och oegentligheter som bildas vid vägens och golvets sammankopplingspunkter. Golvlister i polyuretan är också väggskydd mot mekaniska skador. Golvgjutningsalternativ kan ha kabelkanaler för elektriska ledningar, vilket eliminerar den tidskrävande processen med väggjakt. Man tror att installationen av en golvsockel är mycket enklare och snabbare än en takversion.

Bild
Bild

Golvlist för trappor . Med dess hjälp stängs luckorna som bildas vid installationen av trappstegen mellan trappan och väggen. Trappan får ett estetiskt och fullständigt utseende om en smal sockel används för lederna, med hjälp av vilka inte bara installationsbristerna maskeras, utan också visuellt avgränsade vertikala och horisontella ytor. En skyddande golvlist mellan väggen och trappan förhindrar att damm och skräp kommer in i luckorna mellan väggen och trappstegen, och dessutom skyddar polyuretanlisten ytorna från mekaniska skador och förlänger därmed livslängden.

Polyuretanlister fyller inte bara en praktisk roll, utan också en estetisk roll. Detta designelement ger en touch av originalitet till interiören och gör det möjligt att genomföra alla kreativa projekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kombineras det med?

Designplattan i polyuretan har en unik egenskap: den passar bra till alla typer av vägg- eller golvbeläggningar. Kombinationsalternativ kan vara olika.

  • Parkettgolv . Ljus polyuretanformning ser lika vacker ut mot bakgrunden av ljusa och mörka nyanser av parkettbrädan. För absolut harmoni är det bättre att välja kontrasterande kombinationer av mörka och ljusa nyanser.
  • Linoleum . Denna typ av golv anses vara den mest budgetmässiga, men även för det kommer kombinationen med en polyuretanlist att vara en intressant designlösning.
  • Matta . Golvet kombineras med lister i både hem- och kontorsinredning. Huvudvillkoret för en harmonisk kombination är att mattan har låg pålhöjd.
  • Laminera . För inredning, där en laminerad panel används som golvbeläggning, används oftast lister, vars yta har en lackbeläggning. I det här fallet kan du uppnå den mest effektiva kombinationen av 2 material av olika texturer.

När det gäller kombinationen av sockeln med väggytan när taket avslutas, så finns det inga begränsningar i det här fallet heller. Materialet ser bra ut bredvid texturerat gips, vanlig tapet och målbar, keramiska plattor, väggpaneler. Oftast används polymerlister för att dekorera rum i jugendstil, barock, empirestil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Installationen av en polyuretanfilé är snabb, även utan några speciella färdigheter. För att fixa inredningen på väggarna eller taket korrekt är det nödvändigt att dela upp installationsprocessen i flera på varandra följande steg.

Pålägg

Innan installationen påbörjas görs markeringar genom att trycka sockeln mot väggen och göra märken. Platser av fogar och tillägg måste också markeras på arbetsytan i förväg . På polyuretan görs markeringar med en vanlig penna - enligt dessa märken kommer det i framtiden vara nödvändigt att skära sockeln. När du markerar måste du försöka spara material så att lederna i enskilda element är så små som möjligt.

Bild
Bild

Skära upp

Du kan klippa formen med ett verktygsknivblad eller en geringssåg. Arbetet är mycket förenklat om du använder en snickeri låda . Justering av svåra hörn på grund av krökning av väggarna kan leda till fel, därför är det nödvändigt att montera golvlisten först efter att ha testat alla element på limningsplatsen. För att spara dyrt material rekommenderas att du först skär filéskarvarna och sedan justerar delarna längs längden.

I vissa fall kan skärningen av golvlisten förenklas genom att köpa färdiga hörnfogar, medan det återstår att klippa materialet i längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Installation av filéer börjar från det längsta hörnet av den längsta väggen. En limkomposition appliceras på sockelns yta, limet fördelas jämnt, sedan förs delen till väggen och pressas . Det är nödvändigt att pressa formen på flera ställen samtidigt, så långa element limmas ihop med en assistent. Efter att limmet har polymeriserat måste golvlistens nedre kant behandlas med ett akryltätningsmedel för att avlägsna alla luckor och säkerställa att materialet sitter tättast på arbetsytan.

Bild
Bild

Målning

Innan du målar måste du rengöra golvlistens utsida från överflödigt lim, tätningsmedel, kitt och även ta bort damm med en fuktig trasa. Detta viktiga steg kan inte ignoreras eftersom färgen kanske inte appliceras enhetligt på produktens yta. Tapeter eller en putsad vägg skyddas med maskeringstejp . För arbete, välj en pensel, vars bredd motsvarar bredden på sockeln. Färgkompositionen appliceras på polyuretanformningen i 2 lager.

Om en vattenbaserad komposition används för arbete, får den sedan torka i 12 timmar efter applicering av det första färgskiktet och först efter att ett andra lager applicerats . Det bekvämaste sättet att måla sockeln är med en aerosolburk - färgen ligger i ett jämnt tunt lager. Det rekommenderas att utföra arbeten som utförs på installation och målning av polyuretaninredning i ett rum med normal luftfuktighet och för att undvika drag.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Dekorativ polymergjutning kan förvandla alla interiörer och ge den en unik charm och personlighet. Moderna interiörer ställer ökade krav på design, och du kan klara den här uppgiften genom att lägga till en dekorativ golvlist som finish. Designalternativen för en modern inredning är oändliga, du kan göra en enkel design eller den mest komplexa med hjälp av en baseboard av polyuretanmaterial, prisvärd och varierad i design. Låt oss överväga de mest intressanta alternativen för att använda en sockel av polymermaterial i design.

Den klassiska släta golvlisten används för att dekorera väggar, dörröppningar och tak

Bild
Bild

Sockel av polyuretan dekorerar den inre bågen, dekorerar takets yta och används för att dekorera eldstaden och väggarna

Bild
Bild

Sockeln används för att skapa ett tak med flera nivåer med dold belysning. Takytan är också dekorerad med polyuretanlister

Bild
Bild

Rummet är gjort i barockstil med en polyuretanfinish som imiterar stuckaturer

Rekommenderad: