Kallsvetsning (50 Bilder): Vad Det är, Lim För Aluminium Och Gjutjärn, Användning För Uppvärmning Av Rör, Hur Mycket Det Torkar Och Hur Man Använder Det Korrekt, Hur Det Fungerar

Innehållsförteckning:

Video: Kallsvetsning (50 Bilder): Vad Det är, Lim För Aluminium Och Gjutjärn, Användning För Uppvärmning Av Rör, Hur Mycket Det Torkar Och Hur Man Använder Det Korrekt, Hur Det Fungerar

Video: Kallsvetsning (50 Bilder): Vad Det är, Lim För Aluminium Och Gjutjärn, Användning För Uppvärmning Av Rör, Hur Mycket Det Torkar Och Hur Man Använder Det Korrekt, Hur Det Fungerar
Video: How To Solder Copper Pipe Like a Pro (Tips & Tricks) | GOT2LEARN 2024, April
Kallsvetsning (50 Bilder): Vad Det är, Lim För Aluminium Och Gjutjärn, Användning För Uppvärmning Av Rör, Hur Mycket Det Torkar Och Hur Man Använder Det Korrekt, Hur Det Fungerar
Kallsvetsning (50 Bilder): Vad Det är, Lim För Aluminium Och Gjutjärn, Användning För Uppvärmning Av Rör, Hur Mycket Det Torkar Och Hur Man Använder Det Korrekt, Hur Det Fungerar
Anonim

Koppling av delar genom kallsvetsning har visat sig vara en ganska populär lösning de senaste åren. Men för att få ett bra resultat måste du ta reda på hur du använder den här metoden korrekt. Du måste också förstå de tekniska egenskaperna hos dessa produkter och särdragen i deras kemiska sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kallsvetsning är känt för många, och vissa konsumenter inser fördelarna med en sådan lösning. Men samtidigt finns det en viss kategori hemhantverkare som har stött på negativa resultat av att använda den. Orsaken är i de flesta fall uppenbar - otillräcklig studie av instruktioner och ouppmärksamhet på detaljerna i denna teknik. Med rätt användning håller speciallim effektivt ihop olika delar under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kallsvetsning fungerar stabilt som ett sätt att binda delar som inte utsätts för betydande påfrestningar. Det är i sådana fall att det är lämpligt att använda det för fixering av VVS -utrustning och fordonsutrustning. Men oavsett graden av tillförlitlighet behövs kallsvetsning för att tillfälligt åtgärda problemet. Senare, så snart möjligheten uppstår, krävs en större översyn. Kallsvetsning är ett sätt att sammanfoga delar som gör att de kan anslutas utan uppvärmning, praktiskt taget "på fältet".

Bild
Bild
Bild
Bild

Limets kemiska sammansättning kan innehålla en eller två komponenter (i det första fallet måste materialet användas så snart som möjligt tills det tappar sina kvaliteter).

Fördelarna med kallsvetsning framför andra alternativ för sammanfogning av material är:

  • eliminering av deformationer (mekaniska eller termiska);
  • skapa en genomgående snygg, utåt jämn och pålitlig söm;
  • möjligheten att ansluta aluminium med koppar;
  • förmågan att stänga sprickor och luckor i behållare och rör som innehåller explosiva ämnen;
  • inget avfall;
  • spara energi och bränsle;
  • miljösäkerhet;
  • förmågan att göra allt arbete utan specialverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att kallsvetsning endast är lämplig för mindre reparationer, eftersom de bildade sömmarna är mindre hållbara än vid användning av "heta" metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Kallsvetsning kan användas för aluminium. Efter applicering av lim pressas delarna hårt och hålls under tryck i cirka 40 minuter. Blandningen stelnar slutligen på 120-150 minuter. Denna teknik kan både binda platta delar och stänga hål och sprickor med minimal ansträngning.

Plastkonstruktioner (inklusive de som är baserade på PVC) kan kallsvetsas i industrianläggningar och hemma. I grund och botten är sådana blandningar utformade för att ansluta plaströr för uppvärmning, vattenförsörjning, avlopp. Kallsvetsning för linoleum kan också användas för att binda hårda gummiprodukter. Det bör noteras att lederna mellan delar av linoleum, om de görs på detta sätt, är mycket bättre än vid användning av andra lim eller dubbelsidig tejp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kallsvetsning för metall, inklusive koppar, gör att du kan stänga läckor i olika rörledningar och tankar.

Dessutom kan kapaciteten vara:

  • 100% fylld;
  • helt tom;
  • under begränsat tryck.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta innebär att reparation av läckande batterier, radiatorer, burkar och fat och andra behållare kan utföras utan att vätskan tappas ut. Även billiga limalternativ kan användas för att reparera varmvattenledningar; de tål lätt värme upp till 260 grader. Men det är absolut nödvändigt att ta reda på om detta villkor faktiskt är uppfyllt eller om temperaturen kommer att vara högre. Högtemperaturen kall svetsning behåller sina arbetskvaliteter när den värms till 1316 grader. Det låter dig ansluta till varandra ytor som utsätts för uppvärmning, som är svåra eller omöjliga att svetsa på traditionellt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De två vanligaste limtyperna är naturligtvis för gjutjärn och för "rostfritt stål". Du bör inte förväxla dem med varandra, eftersom var och en är endast lämplig för "sin" metall.

Den universella modifieringen av kallsvetsning tillåter:

  • reparera metallprodukter;
  • reparera bilar;
  • anslut delar även under vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest hållbara och stabila är naturligtvis de lim som uteslutande är utformade för att arbeta med metall, trä och polymerer samtidigt. Fördelen med att använda sådana blandningar vid reparation av VVS är att även icke-yrkesverksamma som inte har sofistikerad utrustning kan göra jobbet. Universella föreningar kan också användas vid limning av keramik, polypropenprodukter. Oavsett det specifika syftet produceras flytande svetsning i nivå med produkter som har konsistens av plasticin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

Tvåkomponents kallsvetsning är belägen i en cylinder fylld med ett par lager: det yttre lagret skapas av ett härdare, och inuti finns en epoxihartskärna med tillsats av metalldamm. Ett sådant tillsatsmedel hjälper till att göra vidhäftningen av delar starkare och mer tillförlitlig. Särskilda egenskaper ges av lite olika tillsatser, noggrant dolda av varje tillverkare. Men det är säkert känt att svavel alltid är närvarande bland huvudkomponenterna.

Gasresistent kallsvetsning bildas av olika hartser . Dess hållbarhet beror på lastens storlek och sträcker sig från flera timmar till flera dagar. Det rekommenderas att ta lim som är fyllt med metall för att stänga slitsarna och hålen i bensintankar, först då är det möjligt att komma till närmaste service.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Hur snabbt en kall svets torkar bestäms av dess kemiska sammansättning. I de flesta fall slutar den resulterande sömmen att vara klibbig efter 1-8 timmar, även om det finns undantag. Det bör inte glömmas att det speciella limet vanligtvis hårdnar långsammare, eftersom det är nödvändigt att vänta på att reaktionen är klar i hela beläggningens tjocklek. Härdningstiden varierar beroende på lufttemperaturen och oftast från 12 till 24 timmar. Sömmen som bildas av kallsvetsning leder ström jämnt utmed hela dess längd och tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på kombinationen av egenskaper kan man dra slutsatsen att en högkvalitativ komposition för kallsvetsning kan användas i nästan alla fall när en traditionell elektrisk svetsmaskin inte kan användas. Men för att resultatet ska uppfylla förväntningarna måste du först välja en kvalitetsprodukt.

Bild
Bild

Recension av populära tillverkare

Det kan vara användbart att vägledas av recensioner vid köp av kallsvetsning, men det är lika viktigt att veta vilka tillverkares produkter som ständigt efterfrågas. Ryska varor av detta slag är relativt överkomliga, men deras kvalitet uppfyller ofta inte köparnas förväntningar. Att döma av de bedömningar som delas även av professionella experter, bland utländska märken de bästa Abro och Hi-Gear.

Om du fortfarande letar efter blandningar av inhemsk produktion, så visar de sig alltid på de första raderna i alla betyg Almaz och Polymet … Märkesvaror " Diamant "stelnar på 1 timme, och leden får full styrka på 24 timmar. Först då är det möjligt att utsätta den för alla belastningar. Limmet kan återanvändas om det förseglas med plastfolie och packas i ett rör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det står i tillverkarens manual " Diamant " kan appliceras även på fuktiga ytor. Det är bara nödvändigt att stryka det tills vidhäftningen är uppenbar. För att limmet ska stelna hålls det med en tårtapp i 1/3 timme; denna process kan påskyndas genom att blåsa det limmade området med en hårtork hemma. Enligt tillverkaren är han inte ansvarig för konsekvenserna av kallsvetsning i dåligt ventilerade utrymmen och / eller utan skyddshandskar.

Dess kemiska sammansättning, förutom epoxihartser, innehåller fyllmedel av mineraliskt ursprung, härdare och järnbaserade fyllmedel. Den kritiska temperaturen är 150 grader, tiden för applicering av blandningen efter beredning är 10 minuter. Minsta drifttemperatur är +5 grader, men man måste komma ihåg att materialets livscykel mäts i minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kallsvetsning för linoleum levereras till den ryska marknaden under betygen A, C och T (den senare används mindre ofta). Modifiering A - vätska, innehåller en hög koncentration av lösningsmedel. Stödets kanter limmas lika effektivt som mitten. Det är omöjligt att använda ett sådant ämne för att täta stora sprickor på grund av dess konsistens. Men det låter dig skapa en elegant, svår att upptäcka, även med noggrann inspektion av sömmen.

Med alla fördelar med typ A kallsvetsning, är den endast lämplig för nytt linoleum, dessutom klippt enligt alla regler. Om materialet redan har lagrats under en längre tid eller om det har skurits felaktigt blir det mer korrekt att använda lim av typ C. Det innehåller mer polyvinylklorid och koncentrationen av lösningsmedlet minskar följaktligen. Sådant material är tjockt, det kan till och med täcka upp ganska stora sprickor. Det finns inget behov av en noggrann och noggrann justering av kanterna, mellanrum på upp till 0,4 cm tillåts mellan dem, och detta stör inte överensstämmelse med tekniska krav.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kallsvetsning av grupp T är avsedd för arbete med multikomponentlinoleum, vars huvudkomponent är PVC eller polyester. Den resulterande sömmen kommer samtidigt att vara pålitlig, snygg i utseende och tillräckligt flexibel. Med hjälp av en sådan blandning kan även ark och rullar av en semi-kommersiell klassbeläggning sammanfogas.

Kallsvetsning för metall under varumärket " Thermo " Är en kombination av metaller och silikater med hög viskositet. " Thermo " utmärkt för arbete med värmebeständiga legeringar, inklusive titan. Om du behöver reparera utbrända delar av motordämparen, sprickor som bildas i motordelar utan demontering, är detta den bästa lösningen. Den skapade sömmen kan inte bara användas i temperaturintervallet från -60 till +900 grader, den är mycket stark, tolererar väl inträngning av vatten och exponering för starka vibrationer. Men materialet kommer att visa sina bästa egenskaper först efter noggrann bearbetning av delarna, ta bort de minsta rostiga områdena och avlagringar från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Kallsvetsning är inte möjlig om ytan inte är ordentligt förberedd. Det bästa sättet att rengöra det är sandpapper, och du kan bedöma ytans beredskap utifrån det exponerade metallskiktet och repor på det. Ju fler sådana repor i varje område, desto djupare kommer de in i materialet, desto starkare blir anslutningen. Nästa steg är att torka materialet, för vilket det räcker med en enkel hårtork för hushållet.

Det kan påstås att kallsvetsning framgångsrikt förenar även våta delar ., men oavsett hur imponerande en sådan anslutning kan se ut, är det osannolikt att den är tillförlitlig och förseglad, motståndskraftig mot vatten och skadliga faktorer. Att torka ensam är aldrig tillräckligt, du måste fortfarande ta bort fettskiktet från ytan. Det mest pålitliga sättet för avfettning var och förblir aceton, det tar effektivt bort även mycket små fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kommer förberedelsen av själva limet. Fragmentet av önskad storlek kan endast lossas från cylindern med en vass kniv. De ska bara skäras över, annars kommer de proportioner av harts och härdare som anges av tillverkaren vid formulering av formuleringen att brytas. När en bit är avskuret, skrynklas den tills den är mjuk och helt enhetlig i färgen. Det är lätt att undvika att blandningen fastnar i händerna, du behöver bara doppa handflatorna regelbundet i vatten (beredd i förväg, för det är mycket bekvämare än att ständigt öppna kranen, även om den är väldigt nära).

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med dina händer är det viktigt att accelerera när limmet når önskad konsistens. Det räcker med att lämna det utan uppsikt i några minuter för att upptäcka början av stelning. I det här fallet måste du fortfarande arbeta noggrant. Den kalla svetsen måste delvis tränga in i insidan när hålet stängs. Men när gapet är för stort, är det lämpligt att stänga det med en metallplåster, som redan kommer att hålla fast vid kallsvetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmet härdar helt efter 24 timmar (även om receptet ibland påskyndar denna process).

Innan utgången av den tid som anges av tillverkaren är det omöjligt att avsluta det reparerade området:

  • städa upp det;
  • Spackel;
  • grundad;
  • måla;
  • behandla med antiseptika;
  • slipa;
  • att använda vattenledningar eller värmeradiatorer är inte heller värt det.
Bild
Bild

Det faktum att du med hjälp av kallsvetsning kan svetsa en mängd olika strukturer och deras detaljer, för att uppnå en imponerande effekt, betyder inte att du kan använda det tanklöst. Det rekommenderas inte bara att läsa instruktionerna från tillverkaren, utan också att titta på recensioner, expertråd. Vi får inte glömma att aceton och andra avfettningsmedel utgör en stor fara för människors och djurs hälsa, i särskilt svåra fall kan de till och med leda till funktionshinder eller dödsfall. Därför är det nödvändigt att bära skyddskläder, arbeta utomhus eller med god ventilation i rummet, helst i närvaro av någon som kan hjälpa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bra tips från proffsen

Epoxibaserat plastbaserat lim rekommenderas att användas när det är nödvändigt att reparera metaller eller deras legeringar. Blandningen är ogenomtränglig för vatten, lösningsmedel och till och med industriella oljor. Den kan användas för att limma produkter som kommer att användas vid temperaturer från -40 till +150 grader. En sådan komposition förblir i drift i högst fem minuter, och när en timme har gått kan den limmade metallen redan slipas, borras, poleras och så vidare.

Experter tror att den mest pålitliga fixeringen av plana ytor med klämmor . För att upptäcka områden i en bils kylare som tillåter vätska att passera, blåses den genom vattnet med en kompressor inifrån; platser där bubblor kommer ut och måste bearbetas. Sådana reparationer är kortsiktiga, när det inte finns någon möjlighet under de närmaste timmarna att söka hjälp från en biltjänst. Det är kategoriskt oacceptabelt, även för en kort tid, att använda lim avsett för ett annat material eller för mindre intensiv uppvärmning.

Rekommenderad: