Kakelskärare (47 Bilder): Sladdlös Med Vattenpump Och Manuella, Professionella Kakelskärare, Andra Typer. Hur Väljer Jag Ett Bra Verktyg?

Innehållsförteckning:

Video: Kakelskärare (47 Bilder): Sladdlös Med Vattenpump Och Manuella, Professionella Kakelskärare, Andra Typer. Hur Väljer Jag Ett Bra Verktyg?

Video: Kakelskärare (47 Bilder): Sladdlös Med Vattenpump Och Manuella, Professionella Kakelskärare, Andra Typer. Hur Väljer Jag Ett Bra Verktyg?
Video: Testing the Cheapest Tile Cutter on AMAZON 2024, April
Kakelskärare (47 Bilder): Sladdlös Med Vattenpump Och Manuella, Professionella Kakelskärare, Andra Typer. Hur Väljer Jag Ett Bra Verktyg?
Kakelskärare (47 Bilder): Sladdlös Med Vattenpump Och Manuella, Professionella Kakelskärare, Andra Typer. Hur Väljer Jag Ett Bra Verktyg?
Anonim

Idag anses plattor vara ett av de mest efterfrågade beklädnadsmaterialen. Men för att kunna lägga den korrekt krävs ett specialiserat verktyg - en kakelskärare, det är helt enkelt omöjligt att utföra kakelarbete utan det.

Det finns många modeller av kakelskärare med olika motoreffekter, skärdjup, verktygsstorlek och följaktligen kostnad. Låt oss bo på de viktigaste egenskaperna hos denna enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Termen "kakelskärare" förenar en grupp tekniker avsedda för skärning av keramiska plattor, samt glas och sten i alla storlekar. I det här fallet kan snittet utföras direkt med tre metoder:

  • gör ett snitt, längs vilket brickan bryts i framtiden;
  • fullständig skärning eller sågning av arbetsstycket;
  • bita av enskilda fragment från kanten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken metod som ska användas i varje specifik situation beror direkt på typen av utrustning. Kakelskärarens egenskaper påverkar arbetets hastighet och kvalitet.

Låt oss förklara med ett enkelt exempel. Tänk dig att du kaklar väggarna i badrummet. Förr eller senare kommer du att stöta på ventilationshål, uttag och strömbrytare, rör och väggfogar. I sådana fall måste du justera plattornas storlek eller till och med klippa hål (runda, fyrkantiga eller prismatiska). I vissa situationer krävs det att fördjupa och skära kakel, göra hörnfogar. I alla ovanstående verk behöver du en kakelskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna utrustning är inte bara lämplig för keramik. Det är lämpligt för porslin stengods samt glas och sten. I alla fall kommer följande typer av manipulationer att vara tillgängliga för guiden:

  • underskridande;
  • utför raka eller lockiga snitt;
  • skapa hål;
  • urtagens utformning;
  • snitt i en vinkel på 45 grader.

Samtidigt har absolut alla kakelskärare sina nackdelar. Det består i att de inte kan skära av 4-5 mm från kanterna på arbetsstycket. I det här fallet måste du använda en kvarn eller nippers.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla verktyg kan inte utföra alla listade typer av arbete. Funktionerna för varje specifik enhet beror helt på dess tekniska parametrar . Klippskärmaskiner är batteridrivna och automatiska, små och stora format, de har olika skär och ser olika ut. Tänk på vilka typer av kakelskärare som finns och vad är deras skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Mekaniska handmodeller är utformade för att skära arbetsstycken upp till 1,5 m tjocka och upp till 40 cm långa. Det är ett praktiskt och ergonomiskt verktyg. Det finns tre grundläggande modifieringar.

  • Vält - i detta fall görs skåran med hjälp av en inbyggd rulle, gjuten av en hårdmetalllegering. Detta är den enklaste designen.
  • Mekanisk - här fungerar den styva vagnen som ett skärverktyg. Denna kakelskärare klarar även de tuffaste arbetsstyckena.
  • Lager - det kraftfullaste av alla handverktyg som presenteras i detta segment. Den kan skära plattor upp till 1, 6 cm tjocka. Tillverkad av extra starkt material.

Fördelarna med manuella mekaniska kakelskärare inkluderar deras oberoende av elförsörjning och därmed förmågan att arbeta under alla förhållanden, inklusive hög luftfuktighet upp till 95%. Enheterna är kompakta och lätta inom 9 kg. Detta gör dem mobila, eftersom varje mästare självständigt kan leverera verktyget till arbetsplatsen utan mycket ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en mekanisk kakelskärare måste du fokusera på dess egenskaper

  • Ramstyrka - det är viktigt att skärarmen tål vikttrycket.
  • Plattformsstorlek - ge företräde åt universella modeller, vars plattformslängd är 40 cm. I det här fallet kan du bearbeta både typiska golvplattor och större väggplattor.
  • Basstyvhet - om strukturen möjliggör ytterligare dämpning, kan det vid klippningen orsaka att brickan flyttas.
  • Smidig löpning - spaken med lager går som regel smidigt. Om konstruktionen inte bär, är det nödvändigt att kontrollera glidningen av spaken när du väljer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Med en betydande mängd arbete är det bättre att föredra elektriska kakelskärare . Ett sådant verktyg ger högkvalitativ och effektiv skärning av en stor mängd plattor. Man bör komma ihåg att under arbetets gång tenderar materialet att värmas upp. För att förhindra överhettning av motorn och skada på materialet utsätts arbetsområdet för forcerad kylning med hjälp av luft- eller vattenflöde.

Beroende på designfunktionerna är alla elektriska fräsar indelade i två grupper

  • Motorbotten - en sådan enhet kan fungera med plattor av olika typer och storlekar och tar lite plats under lagring.
  • Motor ovanpå - de mest ergonomiska och lättanvända modellerna. Dessutom ger de en högre snittkvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Det finns många kakelskärare på marknaden idag från en mängd olika tillverkare - amerikanska, italienska, tyska, kinesiska och japanska. De mest populära tillverkarna är Diam, Gigant, MTX, Remocolor Vira.

Den bästa elektriska mekanismen, enligt användarrecensioner, levereras av företag Ryobi, Fubag, Elitech, Helmut och Diam . Från inhemska företag har produktionen av kakelskärare etablerats " Stavr", "Special", "Caliber" och "Enkor " … Vi erbjuder ett betyg på de mest populära modellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öva 1872

Verktyg av bänk med bottenmotorplacering. Lämplig för skärning av olika typer av keramiska plattor . Arbetsytans diameter 385x380 mm. Elektrisk induktionsmotor, effektparametrar motsvarar 720 kW. Detta ger ökad produktivitet och exceptionell skärnoggrannhet. Dessa egenskaper är tillräckliga för förflyttning av en 180 mm skiva med en betydande hastighet.

Rekommenderas för skärning av kakel med en yta på högst 300x300 mm . Det maximala skärdjupet, som görs i rät vinkel, motsvarar 20 mm. Designen innehåller en vattenpump som levererar kallt vatten till arbetsområdet för att neutralisera dammpartiklar och kyla skärhjulet.

Bild
Bild

Biber os 800

800 W elektrisk kakelskärare. Motorn är placerad under . Arbetsytan motsvarar 340x380 mm. Modellen möjliggör kapning i en vinkel, medan lutningsvinkeln kan ändras. För att kyla motorn och eliminera damm i arbetsområdet finns det kallt vatten. Enhetens vikt är 15 kg - det gör den mobil och bekväm att transportera. Denna modell har ett bra klippdjup och hög effekt.

Vanligtvis används i den inhemska sfären, det är också relevant för små konstruktioner.

Bild
Bild

Rubi nd 180

Billigt utomhusverktyg, placering av motorbotten … Motoreffekten är 600 W, vid tomgång roterar den med ett varvtal på 2850 varv / min. För skärning behövs en 180 mm skiva, hålet motsvarar 22,2 mm. Bildar ett snitt med ett djup av 35 mm.

Arbetsbasens yta är 380x360 mm. Möjligheten att ändra parametrarna för lutningsvinkeln tillhandahålls. Det finns vattenkylning av det funktionella området, medan vattenförbrukningen är minimal - detta leder till upprätthållande av renhet i arbetsytan. Vikt 11,5 kg. Liksom tidigare modeller är det ett bra val för hemrenoveringar.

Bild
Bild

Helmut fs 200

Toppmonterat elpaket … Rör sig med en hastighet av 2950 varv / min. Motorn är asynkron, dess effekt motsvarar 800 W. Diamantskivans diameter är 200 mm, hålets storlek motsvarar 25,4 mm. Dessa data leder till en förbättrad skärkvalitet på arbetsstycken med en tjocklek på upp till 35 mm och en längd på upp till 700 mm.

Det finns ett alternativ för att skydda motorn från överhettning. Strukturen är utformad med vikbara ben, så kakelskäraren kan placeras på golvet om det behövs . Vikt 30 kg. Bland produkterna med en överliggande motorplacering är detta en av de mest populära på grund av dess funktionalitet i kombination med ett överkomligt pris.

Bild
Bild

Kaliber PLE-180 / 600A

En eftertraktad modell av elektriska kakelskärare . Motorns läge är lägre. Motoreffekten är 600 kW, vid tomgångsvarvtal ger den en driftshastighet på 2860 rpm. En 180 mm diamantskiva med en borrning på 22,3 mm används som skärunderlag.

Rätvinkelsnittet är 23 mm. Funktionell yta 385x395 mm. Lutningsvinkeln är variabel, vilket gör det möjligt att klippa i rät vinkel.

Det finns en vattentillförsel för att bibehålla den optimala temperaturen i arbetsområdet och eliminera damm.

Bild
Bild

Dewalt D24000

Professionellt elverktyg . Är annorlunda topplacering av motorn . Motoreffekt 1600 kW, tomgång rör sig med en hastighet av 4200 rpm. Diamantskivans storlek är 250 mm - dessa parametrar är tillräckliga för skärning upp till 90 mm djup.

Akut eller stump vinkelklippningsfunktion tillhandahålls … Vattenintag håller motorn sval. Designen ger inte stöd, så enheten tar inte för mycket plats.

Bild
Bild

Enkor 3660

Dubbelskena mekanisk modell av kakelskärare. Relevant för hushållsskärning av keramiska plattor … Skärstrukturen ger en rulle med en tjocklek på 1,5 mm. Dess diameter är 15 mm, borrdiametern är 6 mm. Denna kakelskärare skär kakel upp till 6 mm djup.

Bild
Bild

Bieber 55521

Populärt handverktyg, tillverkat i form av en penna med en brytare … Tillverkad av högkvalitativt stål. Det är efterfrågat när man utför mindre underskärningar av materialet. Passar såväl kakel som glas.

Bild
Bild

Barer 87590

Monorail mekanisk kakelskärare . Designen ger hörnstöd. Skärvalsdiameter 20 mm, hål 6 mm. Skär arbetsstycket till ett djup av 15 mm.

Bild
Bild

Hur väljer man?

I alla överflöd av kakelverktyg på marknaden är det svårt att inte bli förvirrad. Det är därför du först måste bestämma om du ska använda verktyget hemma då och då eller i en produktionsskala . Hushållsarbete innebär kortvarig drift av utrustning, som efter avslutat arbete kommer att skickas till hemverkstaden för lagring. I detta fall är en hushållsplattskärare lämplig, eftersom alla andra alternativ är ekonomiskt olönsamma.

För design av raka snitt på kakel och glas med en tjocklek av högst 10 mm med en kakelyta på upp till 600x600 mm, gör erfarna hantverkare ett val till förmån för mekaniska järnvägsprodukter. De är begripliga i drift, och dessutom utför de de mest exakta felen.

Det är viktigt att strukturen inte har motreaktion, detta är viktigt när det i fasen blir nödvändigt att utföra en diagonal skärning.

Bild
Bild

Hushållsanvändningen av ett sådant verktyg är låg. Därför är det här bättre att välja ett typiskt skärelement och inte nödvändigtvis av högsta kvalitet . Eftersom den tappar sina driftsegenskaper ganska snabbt, är det bättre att föredra modeller som möjliggör byte av skärvalsen.

Om du förutom en direktklippning ska göra former med olika grad av komplexitet från plattor, behöver du ett utökat verktygsalternativ. I det här fallet bör du vara uppmärksam på versionen med "ballerina". Beroende på egenskaperna hos en viss modell kan de bilda hål på 40-80 mm.

Sådana kakelskärare är optimala om du planerar att köra ett rör genom en kakel eller ett keramiskt material, eller om du ska kringgå vatten- och avloppsrör med kakel. För sådant arbete är mekaniska skenanordningar relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de fall där arbetet kräver formning av spår och urtag kommer en minikakelskärare i form av nålar att vara optimal. Den hanterar enkelt arbetsstycken upp till 8 mm tjocka och kan användas för att korsa hörn. Innan du påbörjar arbetet med det är det dock lämpligt att träna på rester av byggmaterial, eftersom det vid en felaktig användning är stor risk att göra arbetsstycket helt oanvändbart.

Även med hushållsbruk uppstår ibland situationer när det är svårt att använda ett mekaniskt verktyg. Detta beror på fall när det är nödvändigt att göra ett snitt med ett djup av mer än 10 mm. I vardagen kommer ett elektriskt verktyg i budgetsegmentet att klara denna uppgift. När du väljer sådana produkter är det bättre att stanna på modeller med en lägre typ av sågbladsmatning. De är efterfrågade när man gör jämna snitt längs hela kakelns längd och raka snitt från ändsidan. För vardagen är modeller med en motoreffekt på 600 W med en diamantskivstorlek på 180 mm lämpliga. Detta ger ett skärdjup på 34 mm. Dessa verktyg är vattenkylda.

Bild
Bild

Andra krav gäller utrustningen för en professionell plattsättare. I den här mästarens arsenal borde det finnas flera kakelskärare av olika typer på en gång, utformade för dagligt arbete. Sammantaget måste de kunna prestera bra med plattor i ett större tjockleksintervall. För arbetsstycken med en tjocklek på upp till 15 mm kommer det att finnas aktuella mekaniska rälsfräsar.

För att underlätta skärning är lösningar med ytterligare funktionalitet, förutom ballerina, lämpliga, till exempel mönster med en fyrkantig linjal. För ett professionellt verktyg är en avgörande faktor dess tillförlitlighet och långa livslängd. Det är därför det är bättre för plattsättare att uppmärksamma mekanismer med en förstärkt ram, det ger motstånd mot ökade belastningar.

Bild
Bild

Men trots användarvänlighet för mekaniska modeller är mångsidigheten högt värderad i den professionella industrin . Hantverkare måste ofta hantera inte bara kakel, utan också med sten och glas. Endast en elektrisk kakelskärare klarar sådana ämnen. Det kan vara ett handverktyg som en kvarn. Det väljs i fall där brickor skärs regelbundet. Det här är kompakta enheter, de tar inte mycket plats, så de kan enkelt bäras med alla andra verktyg.

Om befälhavaren bara specialiserar sig på kakel och ständigt står inför stora arbetsmängder, är en maskin med en overheadmotor att föredra för honom. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt produkter där benen och sängen är vikta.

Massan av sådana anordningar bör inte överstiga 40 kg - detta gör att de kan transporteras mellan byggarbetsplatser utan problem.

Bild
Bild

För att bearbeta kakel och stenar behöver du en kakelskärare, vars motoreffekt är 2-2,5 kW . Denna siffra räcker för att skära material upp till 50 mm tjockt utan att överbelasta hushållets strömförsörjning. Sådan utrustning ger ett snitt av hög kvalitet. Sådana anordningar, i jämförelse med hushållsapparater, har en längre livslängd för kontinuerlig drift.

De strängaste kraven gäller för modellerna som används i produktionen . Till exempel för sågning av kakel och sten i industriell skala. Här behöver du ett stationärt verktyg som snabbt och enkelt kan hantera tufft material. Genom sin design representerar de samma professionella kakelskärare, men med högre effektegenskaper - från 2, 2 kW. För de mest intensiva produktionsbelastningarna är maskiner med en kapacitet på 3-4 kW lämpliga. Om kakelskäraren är kraftfullare är den inte ansluten till ett hushållsnätverk, utan till en växelström på 380 V.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

När du använder kakelskärare är det viktigt att följa säkerhetsreglerna . Befälhavaren måste skydda ögonen från skräp och öronen från buller. Därför måste han definitivt ha glasögon och hörlurar. Innan arbetet påbörjas, inspektera hjulet noggrant, det ska inte visa tecken på slitage. Kontrollera att hjulfixeringen är tät. Om elementet dinglar blir snittet ojämnt. Manuella kakelskärare kräver särskild förberedelse . Förbered brickan för skärning. För att göra detta, använd en markör för att rita en skärlinje, lägg sedan brickan på kakelskärarens botten och fixa den så tätt som möjligt.

Bild
Bild

Om du har att göra med ett handverktyg är det nödvändigt att hålla brickan med ena handen, och med den andra, med en snabb, säker rörelse, styra skärbasen längs hela längden på plattan. Sedan måste du klicka på kanterna på brickan - och separera halvorna. Om du använder ett elverktyg måste du ställa in det. Och sedan, håll fast brickan med båda händerna, flytta bladet med mjuka rörelser. När det rör vid brickan är det inte värt ansträngningen. Fortsätt rörelsen långsamt och försiktigt, gradvis öka hållfastheten.

Viktigt: du måste klippa brickorna med framsidan mot dig. I slutskedet bearbetas skärkanten med en slipsten eller sandpapper.

Rekommenderad: