Manuell Kakelskärare (37 Bilder): Hur Fungerar Man? Hur Väljer Jag En Bra Professionell Kakelskärare? Kakelmodeller 1200 Mm Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Kakelskärare (37 Bilder): Hur Fungerar Man? Hur Väljer Jag En Bra Professionell Kakelskärare? Kakelmodeller 1200 Mm Och Andra

Video: Manuell Kakelskärare (37 Bilder): Hur Fungerar Man? Hur Väljer Jag En Bra Professionell Kakelskärare? Kakelmodeller 1200 Mm Och Andra
Video: Tagliapiastrelle manuale / Manual tile cutter - Monster 300 Montolit 2024, April
Manuell Kakelskärare (37 Bilder): Hur Fungerar Man? Hur Väljer Jag En Bra Professionell Kakelskärare? Kakelmodeller 1200 Mm Och Andra
Manuell Kakelskärare (37 Bilder): Hur Fungerar Man? Hur Väljer Jag En Bra Professionell Kakelskärare? Kakelmodeller 1200 Mm Och Andra
Anonim

Renovering av nästan alla rum, oavsett om det är en vanlig studio i utkanten av staden eller en stor industriell anläggning, är inte komplett utan att lägga kakel. Och plattsättning kräver alltid att man skär det här svåra materialet, skapar utklipp eller trimmar hörn. Samtidigt är det helt enkelt inte möjligt att skära ett så hårt material som kakel och porslin, som samtidigt har en tillräckligt hög skörhet, jämförbar med glasets skörhet, med en vanlig konstruktionskniv eller sax. Du behöver ett specialverktyg som kallas en manuell kakelskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och arbetsprincip

Kakelskärare är en rad verktyg som används för lockig eller vanlig (rak) kakelskärning.

Den handhållna enheten ser ut som en liten kvarn med skruvstycke och kan klippa keramik, klinker och till och med porslin, men för att klippa natursten som marmor krävs en elektrisk version.

Det är viktigt att komma ihåg att med verktygets yttre likhet med en glasskärare är det inte lämpligt för arbete med glas och kommer sannolikt helt enkelt att förstöra arbetsstycket.

Bild
Bild

En vanlig manuell kakelskärare består av följande artiklar

  • Sängen är en massiv metallram som fästs på en bred plattform med höga stöd.
  • Två styrrör eller en I-skena längs vilken den rörliga delen av kakelskäraren går.
  • Vagn med pressarfot och skärelement. Typen av själva verktyget beror på typen av ett sådant element.
  • Vagnens handtag är en liten spak, vid tryckning bryts brickan längs snittlinjen.

Förutom typen av verktyg påverkas dess kostnad och tillförlitlighet också av egenskaper som material, storlek och vikt.

Bild
Bild

Material

Ramen, plattformen och skärskenorna är tillverkade av hållbar metall som gjutstål. För att skydda verktyget mot korrosion görs ofta en förkromning. I botten fästs en gummipackning eller små ben så att metallen inte repar det redan lagda kakel eller parkett . Rullar och vagnar är gjorda av ännu starkare metall med tillsats av volfram eller kobolt. Och på skärskivorna och borrarna appliceras riktiga diamantflisar med silverlödning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlek och vikt

De enklaste handmodellerna i form av små pincetter och skärare kan väga endast 200-300 g och ha en längd som inte överstiger 600 mm. Standard rälsfräsar väger redan upp till 1,5-2 kg, och deras längd är i genomsnitt cirka 800 mm.

Professionell utrustning, som drivs av nätström, når en vikt på 20 kg och kan klippa långa brickor upp till 1200 mm.

I allmänhet är längden på alla verktyg flera cm längre än den maximala möjliga skärningen.

Bild
Bild

När man jämför handhållna kakelskärverktyg med stora professionella maskiner finns det ett antal fördelar

  • Autonomi . Mekaniska alternativ behöver inte ge tillgång till elnätet, de begränsas inte av sladdens längd eller installationsplatsen.
  • Vikt . Manuella kakelskärare är lätta, de är lätta att överföra till alla rum och till något föremål. På grund av sin låga vikt är de dessutom lättare att arbeta även i trånga utrymmen.
  • Extra element . Om det behövs är det enkelt att köpa några linjaler, ytterligare fräsar och andra tillbehör till en manuell kakelskärare.
  • Lågt pris . Sist, men inte minst, är den låga kostnaden för modellerna, liksom dess tillgänglighet. Det är lätt att köpa en sådan kakelskärare i valfri järnaffär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr, liksom alla verktyg, har en manuell kakelskärare ett antal nackdelar

  • Förekomsten av skicklighet . Första gången måste du förstöra ett par brickor innan du lär dig hur du arbetar med verktyget. Och även med arbetserfarenhet är andelen defekter från en sådan enhet fortfarande hög.
  • Arbeta endast med tunt material . För att trimma natursten och tjockt porslin stengods behöver du dyr professionell utrustning.
  • Slösad tid . Installation och kapning av varje kakel kommer att ta minst ett par minuter, vilket är obetydligt för små mängder arbete och kan vara en obehaglig överraskning vid frekvent användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Manuella kakelskärare köps oftast för hemmabruk eller för att utföra inte alltför stora mängder arbete. Deras huvudsakliga funktioner är:

  • klippa kanterna på plattorna;
  • huvudsakliga (raka) snitt;
  • kurvor (lockiga) snitt;
  • skärning av hål och spår;
  • snett snitt (i en vinkel på 45 °).

Beroende på skärelementets konstruktionsegenskaper finns det tre huvudtyper av manuella kakelskärare med ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vält

Dessa verktyg använder den enklaste volframkarbidvalsen som skär vanliga plattor för badrums- och badrumsrenoveringar. Kanterna på sådana snitt kan ha små flisar och oegentligheter.

Bild
Bild

Mekanisk

Sådana kakelskärare har en styv vagn, vilket gör att du kan göra snittet mer exakt och till och med på grund av stoppet.

Bild
Bild

På lager

Skärelementet i en sådan anordning har bussningar med lager, vilket gör det möjligt att göra dess slag smidigt och verifierat, vilket innebär att snittet blir tydligare och mer exakt. Ofta köps enklare verktyg för hemmabruk . Till exempel en liten pennformad kakelskärare i form av en vanlig mejsel med en spatel i andra änden, som är lämplig för att arbeta med kakel upp till 10 mm tjocka. Eller kakeltång-små nippers utformade för att skapa icke-standardiserade utskärningar i ändarna. Det är mycket bekvämt att använda sådana tänger för att göra små utskärningar för rör som ligger bredvid väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan bekväm anordning för att skära hål i kakel, inte bara i ändarna, utan också i mitten, är en speciell vagn med en "ballerina ". Detta är ett skruvmunstycke med skär som gör att du kan klippa hål med valfri diameter i plattor upp till 16 mm tjocka. Ett sådant munstycke som roterar runt sin axel liknar dansen på ballerina med rörelser, som det fick sitt namn för.

Alla ovanstående skär med fräsar arbetar med manuell kraft, men bland handverktygen finns de som drivs av elnätet.

De liknar små cirkelsågar och används när plattor är tjockare än 16-20 mm . Som skärelement används speciella skivor med en diameter på 180 till 300 mm, och kraftfulla professionella modeller av kakelskärare gör det möjligt att använda skivor med en diameter på upp till 700 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmodeller

Idag är byggmaterialmarknaden full av en mängd olika manuella kakelskärare av alla möjliga typer, storlekar och tillverkare. Oftast är budgetmodeller gjorda av material av låg kvalitet, och utländska alternativ har ett mycket högt pris . Det finns dock olika recensioner och betyg som låter dig välja alternativ som bevisats av många köpare.

Bild
Bild

BISON EXPERT 33193 - 50

Ett välkänt inhemskt märke som producerar ett brett utbud av manuella kakelskärare erbjuder en budgetlagermodell. Perfekt för hemmabruk på grund av sin lilla storlek, låga pris (upp till 1000 rubel) och användarvänlighet . Den klarar keramiska plattor med en tjocklek av högst 16 mm, men snittet är slätt och utan flis, vilket är särskilt viktigt för oerfarna användare. Setet innehåller ett lock som är bekvämt för transport och en linjal på sängen.

Bild
Bild

STAYER 3310-48

Det tyska varumärket, baserat i Kina, erbjuder också en kakelskärare för kakel upp till 16 mm. Skärlängden är 420 mm. Setet innehåller en "ballerina" för hål med en diameter på 30 till 80 mm. Priset på ett sådant verktyg varierar från 2800 till 4000 rubel.

Bild
Bild

RUBI STAR-60-N

Det spanska varumärket, som också har flyttat produktionen till kinesiska fabriker, erbjuder en modell av en kakelskärare med förstärkt ram och segerfräsar. Tillåter skärlängder upp till 610 mm, vilket innebär diagonal skärning av stora plattor . Den enda nackdelen är det inte alltför budgetpriset på cirka 10 000 rubel.

Bild
Bild

STANLEY STSP125-B9

Den amerikanska tillverkaren erbjuder en lätt modell av en manuell elektronisk kakelskärare, liknande en liten slipmaskin. Det ökade skärdjupet (upp till 41 mm) gör det möjligt att bearbeta inte bara standardmaterial utan även tunga granit- och marmorplattor . Kan användas för torr och våt (vattenstråle) skärning. Priset är bara cirka 3000-4000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

NUOVA BATTIPAV SUPER PRO 900

Den italienska handskäraren för kakel, porslinstengods och konststen möjliggör långa raka snitt upp till 900 mm. Nio lager i vagnen gör resan väldigt smidig, och designens enkelhet gör det enkelt att bära den långa kakelskäraren . Priset på modellen ligger långt från budgeten och varierar mellan 35 000-40 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av kvalitetsverktyg är nyckeln till ett korrekt och snabbt slutförande av efterbehandlingsarbeten. Det finns några huvudpunkter att fokusera på när du handlar.

Bild
Bild

Ramstyrka

Sängens och basens styvhet är huvuddragen i en professionell kakelskärare. En svag bas kommer inte att klara av ens en liten mängd arbete och kommer snabbt att gå till skrot, inte bara sig själv, utan också bortskämda material . Kroppen ska inte vingla, knarra, vibrera under drift och naturligtvis böja sig. Handtaget måste vara fast och fast.

Bild
Bild

Skärlängd

Du bör inte spara när du köper en kakelskärare på grund av dess längd, även om den är exakt lämplig för en förvald kakel. Sådana verktyg köps inte för en gång, utan i flera år. Det är bättre att betala lite för mycket och köpa en universell modell än att ta itu med att verktyget är olämpligt redan vid nästa reparation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smidig rörelse

Ju mjukare skäraren färdas över brickan, desto mer exakt blir snittet. Därför är det bättre att ge företräde åt de manuella modellerna, vars vagn är utrustad med flera lager. Förutom ovanstående finns det några fler detaljer som bör beaktas vid köp.

Det är viktigt att fråga om tillgänglighet och tillgänglighet för reservdelar för en viss kakelskärsmodell, eftersom även det kraftigaste verktyget ibland går sönder.

Det är bra om produkten har kapacitet att skära kakel i en vinkel på 45 ° . Elektriska handdrivna modeller måste ha en motoreffekt på minst 800 W och nå hastigheter upp till 11 000 varv / min. Detta gör att du kan klippa inte bara vanliga släta kakel, utan också texturerade produkter med en lättnad och tätare natursten.

Bild
Bild

Hur arbetar jag med en kakelskärare?

Innan du fortsätter direkt till kakelskärningen är det nödvändigt att utföra några förarbeten

  • Kontrollera verktyget för skador. Skärelementet får inte flisas eller flisas, och skärarens ram får inte vingla eller böjas.
  • Rengör kakelskäraren från damm, torka av underlaget och styrningarna.
  • Dra åt alla fästelement vid behov. Justera önskad storlek om modellen tillåter det.
  • Om vagnen knarrar eller fastnar kan du smörja in den med maskinolja eller speciella smörjmedel.

När verktyget är klart för användning kan du börja markera brickorna.

Instruktionen är enkel: med en vanlig penna eller en speciell markör måste du markera linjen längs vilken delningen kommer att göras. För att göra keramiken mer flexibel och formbar, ett par timmar innan du skär, kan du linda den i en fuktig trasa eller helt enkelt sänka ner den i kallt vatten.

När alla markeringar är fixerade är det nödvändigt att fixa brickan i hållaren så att den markerade linjen ligger exakt under skärarens väg, och han hänger själv över plattan i början av detta märke. Om du trycker hårt på handtaget bör du dra skäraren längs den markerade linjen en gång. Om snittet är grunt, försök inte att skära om det, detta kommer bara att smula kanterna på flisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När snittet är gjort måste du försiktigt trycka på spaken och gradvis öka ansträngningarna. Om allt görs korrekt bör brickan bryta exakt längs den avsedda linjen. När du arbetar med en kakelskärare, som alla andra konstruktionsverktyg, är det nödvändigt att följa vissa säkerhetsregler.

  • För att skydda kroppen och benen behöver du hårda, hårdsålda skor och tighta byxor. Det är bra om det finns ett speciellt skyddshölje tillgängligt.
  • För att förhindra att små fragment och damm kommer in i ögonen och luftvägarna bör speciella skyddsglasögon och en mask användas.
  • Skärning bör utföras i ett speciellt rum, där utomstående inte kommer in. Om reparationer utförs hemma bör särskild uppmärksamhet ägnas åt nära tillgång till verktyget för barn och djur.

Efter avslutat arbete kräver verktyget också lite underhåll. Det måste rengöras från damm och kakel, torka alla ytor med en fuktig trasa eller svamp och placera i ett speciellt fodral eller låda. Om kakelskäraren skadas under arbetet bör du kontakta servicecenteret för reparation eller själv anlita en specialist. Du bör inte försöka reparera elektriska facklor själv om du inte har erfarenhet av sådana reparationer.

Rekommenderad: