Säkerhetsband: Dubbel Med Stötdämpare Och Nylon, Textiltejp Med Dubbel Axel För Arbete På Höjd, Bruksanvisning

Innehållsförteckning:

Video: Säkerhetsband: Dubbel Med Stötdämpare Och Nylon, Textiltejp Med Dubbel Axel För Arbete På Höjd, Bruksanvisning

Video: Säkerhetsband: Dubbel Med Stötdämpare Och Nylon, Textiltejp Med Dubbel Axel För Arbete På Höjd, Bruksanvisning
Video: Rooftop Safety - Safety Harness - DIY Guardian Fall Protection 2024, April
Säkerhetsband: Dubbel Med Stötdämpare Och Nylon, Textiltejp Med Dubbel Axel För Arbete På Höjd, Bruksanvisning
Säkerhetsband: Dubbel Med Stötdämpare Och Nylon, Textiltejp Med Dubbel Axel För Arbete På Höjd, Bruksanvisning
Anonim

Att arbeta på höjd är en integrerad del av många yrken. Denna typ av aktivitet innebär strikt efterlevnad av säkerhetsregler och obligatorisk användning av säkerhetsanordningar som hjälper till att undvika skador och dödsfall. Tillverkare producerar ett brett utbud av nyckelband som skiljer sig åt i prisklass och design. Innan du börjar använda den här enheten måste du noga studera dess funktioner och användningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

En säkerhetssele är en speciell anordning för arbete på höjd, vars uppgift är att förhindra att arbetare faller av och faller från en höjd. Detta element ansluter höghastighetsbältet till stödstrukturen eller andra fixeringsanordningar.

Selarnas konstruktionsegenskaper beror på risknivån, typen av aktivitet, liksom på det erforderliga området för fri rörlighet.

Bild
Bild

Fallskyddsanordningens omfattning:

  • restaureringsarbete;
  • reparationer på höjd;
  • konstruktions- och installationsarbete;
  • extrem- och sportsporter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetselementet har följande funktionell belastning:

  • positional - för konstruktion, installation, reparation och restaurering på höjd;
  • fördröjning - säkerställa säkerheten vid rörelse;
  • mjukning - minska den dynamiska påverkan i händelse av haveri och fall.
Bild
Bild

Visningar

Med hänsyn till det breda användningsområdet för säkerhetsselar och olika ändamål, tillverkar tillverkarna följande typer av enheter

  • Säkerhet - för positionering i arbetsområdet för att förhindra fall. Tillämpningsområde - arbete på högst 100 m höjd.
  • Justerbar stötdämpare - för fördröjning på en höjd av mer än 2 m. Designfunktioner för ett enkelt element med en stötdämpare - förekomsten av sömmar på syntetbandet med olika tjocklekar av tråden, som går sönder när de faller, förutom den sista.
Bild
Bild
Bild
Bild

Selen kan också vara enkel eller dubbel, med en längdregulator och med ett annat antal karabiner. Följande material kan användas som grundläggande råvaror:

  • syntetrep;
  • korgtextilier;
  • nylontejp;
  • stålkedjor;
  • kablar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilken typ av rep som används kan produkterna vara av följande typer:

  • korg;
  • vriden;
  • vridna med stålinsatser.

En egenskap hos rep- och tejpselen är närvaron av en skyddande metall- eller plastfingersticka.

Textildelar är belagda med speciella brandbeständiga och vattenavvisande föreningar, som mer än fördubblar produktens livslängd.

Modellerna kan också vara enkelarmade, dubbelarmade och flerarmiga. Säkerhetsselen med två armar är den mest populära och efterfrågade.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Innan du börjar använda enheten är det nödvändigt att noggrant studera bruksanvisningen, och utformningen av säkerhetsanordningarna måste nödvändigtvis motsvara tillämpningsområdet. Om höjden inte överstiger 100 cm rekommenderar experter att använda positionerings- och hållelement; på en högre nivå är det bättre att använda fördröjningsanordningar med stötdämpare . Huvudvillkoret är att produktens längd inte ska överstiga arbetsytans höjd.

Bild
Bild

Arbete under höga temperaturförhållanden görs bäst med metallbälten. Trots deras tillförlitlighet är deras användning inte möjlig när du arbetar med elektriska installationer. Vid kontakt med alkalier är det bättre att använda produkter gjorda av nylonband, och sura ytor kommer inte i kontakt med lavsanförsäkring. Följande faktorer påverkar också valet:

  • graden av motståndskraft mot ogynnsamma arbetsförhållanden och aggressiva miljöer;
  • temperaturvariation;
  • motståndskraft mot mekanisk skada.
Bild
Bild

Vid användning av säkerhetselementen måste följande åtgärder följas:

  • visuell inspektion av linjer med möjlig upptäckt av defekter och skador;
  • kontroll av textildelar för flexibilitet;
  • kontrollera fingerbock, sömmar, ankarslingor, leder och ändar på produkten.

Vid avslöjande av även minimal mekanisk, termisk och kemisk skada är det strängt förbjudet att använda dessa produkter. Att ignorera detta krav kan leda till oåterkalleliga konsekvenser. Du kan inte heller använda de selar som har tappat sin elasticitet, inte ens i små områden.

En förändring i flexibiliteten kommer att signaleras av en förändring i produktens färgutbud.

Bild
Bild

Det är oacceptabelt att använda produkten med sträckta, vridna eller skadade sömmar. Utför inte självreparation eller ändring av konstruktionen. Om det finns ett justerbart fäste är det viktigt att kontrollera dess användbarhet och se till att det inte finns rost eller sprickor . Först efter att enheten har fungerat perfekt kan den tas i drift och deformerade enheter måste förstöras.

Arbetsskyddsspecialister rekommenderar att du uppmärksammar det faktum att säkerhetsselar föremål för årlig översyn med efterföljande inmatning av information i registreringskortet. Produkter som inte har klarat den obligatoriska tekniska inspektionen tas också ur drift. Selarnas drifttid påverkas direkt av lagringsförhållandena.

Bild
Bild

Metallkonstruktioner bör placeras i torra, välventilerade rum, där det inte finns några temperaturfluktuationer, liksom kraftfulla uppvärmningsanordningar.

Innan säkerhetsselarna skickas för långtidsförvaring måste de rengöras från smuts och torkas noggrant. Gemensam lagring av enheter med brandfarliga kemiska föreningar är inte tillåtet. Under lagring är det viktigt att regelbundet smörja metallelementen.

Arbete i områden med ökad komplexitet kräver särskild uppmärksamhet och den mest exakta efterlevnaden av säkerhetsregler, särskilt när det gäller att utföra arbete på höjder … För att minimera risken för skada, samt för att bevara liv och hälsa för anställda, är det nödvändigt att använda säkerhetsselar. Tillverkare producerar ett brett sortiment av dessa produkter, vars rätt val beror på omfattningen och arbetsförhållandena. Innan du använder selarna måste du noggrant studera bruksanvisningen och noggrant följa alla rekommendationer.

Rekommenderad: