Säkerhetssele (32 Bilder): Fempunktssele För Arbete På Höjd Och Andra Typer. Test Och Krav, Hållbarhet

Innehållsförteckning:

Video: Säkerhetssele (32 Bilder): Fempunktssele För Arbete På Höjd Och Andra Typer. Test Och Krav, Hållbarhet

Video: Säkerhetssele (32 Bilder): Fempunktssele För Arbete På Höjd Och Andra Typer. Test Och Krav, Hållbarhet
Video: SiA угаДАйка 4 проверь интуицию ! 2024, April
Säkerhetssele (32 Bilder): Fempunktssele För Arbete På Höjd Och Andra Typer. Test Och Krav, Hållbarhet
Säkerhetssele (32 Bilder): Fempunktssele För Arbete På Höjd Och Andra Typer. Test Och Krav, Hållbarhet
Anonim

Enligt arbetsskyddslagen krävs att en anställd som utför sina uppgifter i en viss höjd använder en säkerhetssele för att skydda honom från att falla. Arbete på hög höjd är förenat med en risk för den anställdes hälsa och liv, därför är kraven på säkerhetsanordningar höga. Valet av utrustning beror på jobbets komplexitet och höjd. Låt oss ta reda på vad en sele är och hur man använder den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En helkroppssele är en personlig säkerhetsanordning för arbete i höjdled. Enheten är en struktur av starka selar, fixeringsspännen och låselement . Tätheten i linjernas omkrets kan justeras, vilket ger fullständigt förtroende för arbetarens fasta grepp, exklusive möjligheten att han faller från en höjd. Säkerhetsselen används inte bara för arbete på hög höjd, den används i nödsituationer, när man fyller stora behållare med brännbara produkter, för arbete i smala och djupa brunnar, liksom för bergsklättring.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar på höjden är det viktigt att vara medveten om att en sele inte enbart är en garanti för säkerheten.

Endast i kombination med arbetarens höga kvalifikationer och skicklighet kan detta system bli ett tillförlitligt fallskyddssystem . Höghusarbete anses vara utförandet av funktioner på en höjd av mer än 1, 8 m från golvnivån eller jordytan. Dessa inkluderar installations- och takarbete relaterade till lyft och sänkning, samt arbete som utförs på en höjd av mer än 5 meter i avsaknad av ytterligare stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primära krav

Säkerhetssystemets huvuduppgift är att stoppa arbetarens kropp i fallet från en höjd, samt att förhindra en oväntad plötslig nedstigning. Kraven för fördröjningsanordningar är följande.

  • En begriplig och bekväm användning av ett individuellt säkerhetssystem, där arbetaren självständigt anpassar måtten, kan ge inte bara en snabb förberedelse för arbetets start, utan hjälper också till att snabbt navigera i händelse av en nödsituation.
  • Selen måste vara tillverkad av ett slitstarkt och lätt material som har förtestats och kan bära flera gånger vikten av en person.
Bild
Bild

För att selen ska ge pålitligt skydd under drift, innan du sätter på dig säkerhetssystemet, måste du noggrant undersöka det och kontrollera att det är integritet. Varje bälte måste vara märkt med storlek, datum och systemstyrka testnummer.

Tillverkare av fördröjningssystem sätter en stämpel på sina produkter, vilket bekräftar beräkningssystemets beredskap för arbete och datum för tillverkning.

Bild
Bild

Översikt av arter

Varje helkroppssele har sin egen fabriksmärkning och en detaljerad beskrivning av operationen. Beroende på modellens komplexitet består utrustningen av vissa komponenter.

Axelremmar - placerad på axlarna, täcker bröstet och ryggen, ordentligt fäst vid ett brett bälte.

Bild
Bild

Benremmar - spänn benen i höftområdet, oftast har de speciella dynor som gör att du kan arbeta mer bekvämt. Alla selar är inte tillgängliga med benremmar, de tillhandahålls för bergsklättringsutrustning.

Bild
Bild

Bakre stavar Är ett snörningssystem som förbinder ben- och axelremmarna.

Bild
Bild

För att stödja ryggen och för att minska trötthet används ett bälte med ett brett skärp, till vilket metallringar fästs för fastsättning. Oftast används bälten med två ringar, vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt med två karabiner.

Bild
Bild

Självlåsande spännen - behövs så att en plötslig lossning eller avslappning av midjebältet inte sker, dessutom gör spännen det möjligt att ändra längden på axel- eller benremmarna.

Bild
Bild

Säkerhetsselar skiljer sig åt i syftet med deras användning . - det kan vara skydd mot ett oväntat fall, som utförs med hjälp av en stötdämpare, och det finns också utrustning som gör det möjligt för den anställde att utföra arbete under lång tid i sittande position på hög höjd. Enligt dess design, associerad med antalet kroppsfixeringspunkter, är selen indelad i följande alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enda poäng

En sele för fasthållning med en punktsele är en konstruktion av en reglertyp som består av en helkroppssele, reglage, stötdämpare och ankarlinjär mekanism. Med denna typ av infästning rör sig relaysystemet längs ankarlinjen, efter personens rörelser . Vid ett plötsligt fall låser systemet sig automatiskt och stoppar rörelseprocessen.

Bild
Bild

Bältets fästpunkt ligger på ryggen eller bröstet . Höft- och axelremmar tillhandahålls inte i detta fall. Denna typ av fördröjningsanordning används när man klättrar i trappor till en viss höjdpunkt, för att utföra takarbete på låga höjder, liksom för arbete med ytor som har en liten lutningsvinkel.

Bild
Bild

Punkt till punkt

Detta är en mer tillförlitlig typ av säkerhetsbälte, som gör det möjligt att fästa alla typer av konstruktioner som hjälper till att stoppa processen med ett kraftigt fall-för detta ändamål, selar med ett stötdämpande system, individuella indragningstyp, glidklämmor och så vidare.

Fästningar görs till två punkter i selen, som ligger på ryggen och bröstet.

Selarna har alltid axelremmar och remmar att linda runt benen

Bild
Bild

Tre poäng

Fästselen har tre lyftelement. Det finns två typer av trepunktssele . I ett fall är fästelementen ett bälte- och axelelement med fästelement placerade på bältet. I det andra fallet är selen utformad för arboristik och ser ut som ett bälte med höftband. Båda typerna av sele har som funktion att begränsa arbetarens rörelse och skydda honom från risken att falla från en höjd. Selen används tillsammans med ett ankarsystem, som ger ett stopp under ett fall.

Bild
Bild

Fyra poäng

Denna typ av konstruktion kallas en helkroppssele. Fyrpunktsdesignen kan antingen vara med ett element för att fästa lyftselen, eller med två sådana element . Designen har axel- och höftremmar, på ryggen och på bröstet finns ett fästelement för en fördröjningslinje och att hindra fallet. I en design med två fästelement tillhandahålls ett lyftfästeelement, som består av ytterligare två öglor.

Bild
Bild

Fem poäng

Detta är den säkraste versionen av en fallskyddssele som används för att skydda en anställd från att falla från en hög höjd.

Selen har 5 fästelement för linjerna.

Den innehåller ett bälte, axel- och höftband, det finns 2 fästelement för lyftselen för förläggning och hållning, samt ett fästelement för lyftselen, avsett för enheten för lyft och sänkning. Fempunktsutrustning används för ett smalt arbetssegment inom industriell bergsklättring.

Bild
Bild

Urvalstips

Det är nödvändigt att uppmärksamma ett antal viktiga indikatorer i säkerhetssystemets arbete, som säkerställer en tillförlitlig och korrekt position för kroppen hos en person som utför arbete på höjd. När du väljer selens typ och storlek måste du tänka på följande.

  • När du bestämmer selens storlek är det viktigt att komma ihåg att med spännen fastspända bör minst 10 cm lediga banor vara kvar i lager.
  • All industriell säkerhetsutrustning måste tillverkas i enlighet med GOST. När det gäller modeller som är avsedda för industriell bergsklättring måste de vara försedda med ett speciellt UIAA -märke eller förkortningen EN.
  • Selen måste fungera enkelt och pålitligt så att personen inte känner sig obekväm och kan arbeta länge i en bekväm kroppsposition.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsanordningar väljs utifrån graden av komplexitet i arbetsuppgifterna. En sele som utför reläfunktioner uppfyller säkerhetskraven i följande fall:

  • materialet, tillverkat av högkvalitativ polyamid, tål en vikt flera gånger en persons;
  • hela systemet är klart och enkelt för användaren;
  • den färdiga selen är lätt;
  • utrustningens storlek motsvarar höjden och storleken på den person som kommer att använda den;
  • axelremmarna ska vara på ett sådant avstånd från varandra som gör att de kan förhindra nackskador, samtidigt som de inte faller av axlarna och inte överlappar varandra;
  • varje spänne måste vara i gott skick och ha en självlåsande funktion för att undvika att spänna loss utrustningen under arbetet.

Sådana krav är GOST -standarder och måste uppfyllas utan att misslyckas.

Varje fallskyddssystem måste testas på vederbörligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur utförs testerna?

Enligt de nya reglerna måste all fallskyddsutrustning från 2015 vara certifierad för att uppfylla kraven i tullunionens tekniska föreskrifter. Proceduren för undersökning av slitage och inspektion av defekter utförs av en specialutbildad anställd som är auktoriserad av arbetsgivaren , med en grupp III av säkerhetsgodkännande eller en sammankallad arbetsskyddskommission. Inspektionsfrekvensen utförs minst en gång var 12: e månad, men en auktoriserad person eller kommission har rätt att utföra mer regelbundna inspektioner, vars behov orsakas av intensiv användning av säkerhetsutrustning. En helkroppssele kan utsättas för risk för smältning (svetsning), kemisk skada (vid hantering av hårda kemikalier), samt nötning av linjer eller brott på fästelement under drift.

Bild
Bild

Kontrollen av säkerhetsutrustning inkluderar:

  • visuell och taktil undersökning av funktionen hos personlig skyddsutrustning;
  • extern undersökning av ankaranordningar för att identifiera mekaniska fel och skador, korrosion och deformation av metalldelar;
  • förekomsten av fabriksmärken och hållbarheten för produkter för användning.

Det finns vissa utgångsdatum för skyddsutrustning.

Utrustningen kan användas högst 5 år från tillverkningsdatumet.

Bild
Bild

När det gäller rep av syntetmaterial är deras livslängd mycket kortare och är inte mer än 2 år eller högst 400 timmars intensiv användning. Om någon defekt upptäcks under inspektionen av skyddsutrustning, avskrivs sådan skyddsutrustning och används inte längre för användning.

Bild
Bild

Driftsregler

Förutom utgångsdatumet måste den auktoriserade personen som inspekterar den personliga skyddsutrustningen informera den anställde om reglerna för användning av säkerhetsutrustningen. För att göra detta bör du läsa bruksanvisningen som medföljer alla fabrikstillverkade produkter. För att använda selen korrekt och för att inte inaktivera den före garantitiden, bör du veta och göra följande:

  • Innan arbetet påbörjas måste utrustningen sättas på och spännas bälten på bältet, liksom benremmarna;
  • justera höjden på fästpunkten på baksidan medan du justerar axelremmarna;
  • anslut axelremmarna med bältet med hjälp av karabiner som är avsedda för detta;
  • i närvaro av ett stötdämpande anslutningssystem måste det säkras med ett koppel till ankarenheten.
Bild
Bild

En viktig faktor för att utföra arbete på hög höjd är att ta hänsyn till negativa faktorer som påverkar utrustningens tillstånd - det kan vara inkonsekvenser i temperaturregimer med de som anges av tillverkaren för sin produkt.

Rekommenderad: