Ankarlinjer: Flexibla Och Styva Linjer För Säkert Arbete På Höjd, Horisontella Och Vertikala Linjer

Innehållsförteckning:

Video: Ankarlinjer: Flexibla Och Styva Linjer För Säkert Arbete På Höjd, Horisontella Och Vertikala Linjer

Video: Ankarlinjer: Flexibla Och Styva Linjer För Säkert Arbete På Höjd, Horisontella Och Vertikala Linjer
Video: I make a Steel Knot by Bending Rebar - Without HEATING - Metalworking Project. 2024, Maj
Ankarlinjer: Flexibla Och Styva Linjer För Säkert Arbete På Höjd, Horisontella Och Vertikala Linjer
Ankarlinjer: Flexibla Och Styva Linjer För Säkert Arbete På Höjd, Horisontella Och Vertikala Linjer
Anonim

Vid monteringsarbete på höga höjder är säkerheten mycket viktig. För att tillhandahålla det, använd ankarlinjer . De finns i olika typer, gjuten i design, längd och omfattning. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ankarlinje är en konstruktion konstruerad för säkert installationsarbete på höjd.

Dessa system består vanligtvis av en metallkabel fäst vid ett stödblock.

Anslutande och stötdämpande komponenter är fästa på den, vilket säkerställer arbetarens säkra rörelse vid utförande av konstruktions- och installationsarbete vid höghus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och design

Alla medel som ger skydd mot fall från en höjd har en ankarmekanism, anslutande och stötdämpande tilläggssystem, ett säkerhetsbälte . Den viktigaste uppgiften är valet av ankardelar, de är mest ansvariga för att minimera antalet risker. Fästelement - ankare, är uppdelade i flera sorter.

Ögonankare , - den vanligaste, används vid arbete med stationära installationer, monterade på ett stöd, i sällsynta fall lämpliga för bärbara strukturer.

Bild
Bild

Selar och öglor - lämplig för arbete med bärbara förankringsstrukturer, används för att ansluta ytterligare system. De är gjorda av textiltejp eller baserade på en stålkabel. Driften sker med konstant kontakt med repet med vassa kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karbiner - de används också för att fästa delsystemet, oftast är det karabiner som stängs automatiskt (A -klass).

Bild
Bild

Bjälkfästen - tillhör den mobila gruppen, konstruerad för fastsättning på metall horisontella T-stänger (balkar). Vissa enheter har rörliga rullar för att flytta stödstycket längs märket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Öppnande ankare , - enhet för en mobil grupp för installation i dörrar, fönster, luckor. Lite använd skyddsutrustning kräver noggrann förberedelse av säkerhetssystemet vid en viss tidpunkt. Strukturens tvärbalk är gjord i form av ett ankare, på vilket delar av distansorganet är placerade. Används vanligtvis inom räddningsfältet.

Bild
Bild

Stativ, stativ, multipods - avsedd för användning i trånga utrymmen och för att utföra räddnings- och evakueringsåtgärder. Ankare av denna typ gör det möjligt att höja det installerade tilläggssystemet över nolllinjen, det vill säga över benstödets nivå.

Bild
Bild

L-formade ankare - behövs också för användning i ett slutet utrymme, ge säkerhet nära takets kant, som ett skyddsnät när du går i trappor. Låter dig fixa systemet till önskad höjd.

Bild
Bild

Motviktiga enheter , - spela rollen som en säkerhetskomponent som håller strukturen när den är fäst vid byggnaden. De ser ut som en bas med en motvikt. Förankringspunkten är en kolumn med ett rörligt öga, till vilket ett ytterligare system är fäst.

Bild
Bild

Ankare inlägg - gör det möjligt att höja fästnivån för tilläggssystemet över nollpunkten. De används när det är nödvändigt att minska ryckfaktorn, för att installera mekanismer med ett litet takhöjd.

Bild
Bild

Utrustning och krav

Varje rad har sin egen helt set … För flexibel, metallkabel, mellan- och slutankare, dämpare - (stötdämpare) i händelse av arbetsstopp, minska belastningen på fästelementen i konstruktionen, mobila mekanismer, systemet för spänning av kablar och rep.

Vissa linjetyper kännetecknas av ett skensystem, anslutningsdelar och fasthållningsanordningar, fasta fästelement och en rörlig förankringspunkt.

Bild
Bild

Den internationella standarden GOST EN 795-2014 "System för arbetssäkerhet … Allmänna tekniska krav …" ställer följande krav för användning av olika ankarlinjer

  1. Dessa system måste levereras med fästelement för byggnadsdelarna. När du använder en sele (kabel) krävs en mekanism för att spänna den, vilket ger en bekväm installation, demontering, förflyttning och byte av kabeln.
  2. Designen bör minimera risken för handskador.
  3. Kabeln måste installeras inte under stödytans nivå.
  4. Om arbetarens rörelse möjliggör en övergång längs stödstrukturerna mellan de vertikala balkarna, sjösätts repet på en höjd av 1,5 meter ovanför stödplanet.
  5. Närvaron av mellanliggande stöd är obligatorisk om kabelns storlek är mer än 12 meter. Ytan på strukturens struktur måste vara fri från vassa kanter.
  6. Dragets hållfasthet, installerad från stödytan högre än 1, 2 meter, måste vara minst 40400 Newton. Om redskapshöjden är mindre än 1,2 meter bör kraften vara 56 000 Newton.
  7. Kabeltjockleken är från 8 millimeter.
  8. Delarnas arbetsegenskaper bör inte förändras med temperaturfall och ökad luftfuktighet. Korrosion kan elimineras genom att använda en speciell korrosionsskyddande beläggning på metallelement.
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns många områden i det sociala livet där strukturer som ankarlinor behövs. De används i byggnadsarbeten, i torn och vid reparation av elnät . Varhelst säkerhet på hög höjd är viktig, används olika typer av system. De är indelade enligt följande kriterier.

Bild
Bild

Strukturell orientering

Beroende på vilken typ av arbete de är indelade i två typer.

Horisontell

Används i fasthållnings- och fördröjningssystem … Dessa linjer, med syntetiskt rep eller kabel, har en spänningsmekanism.

För att undvika en ökning av belastningen på stöden bör dragkraften inte vara mer än den som rekommenderas av tillverkaren.

Den horisontella strukturen är lämplig för takarbete och sluttande takunderhåll.

Bild
Bild

Vertikal

Utformad för rörelse på ett plan vertikalt eller i en vinkel . För att ansluta arbetaren används en blockeringsanordning av slidartyp, som är fixerad på maskinen om arbetaren faller från en höjd.

Bild
Bild

Tid för användning

Enligt detta kriterium är de indelade i följande typer

Tillfälliga - efter att arbetet är klart används inte denna typ av linjer längre. De är ganska billiga, men mindre hållbara och säkra.

Bild
Bild

Permanent - behövs för permanenta byggnadsarbeten högt över marken. Efter noggrann inspektion och utbyte förblir delar hållbara och av hög kvalitet under en lång period.

Bild
Bild

Ankarlinjer klassificeras både av materialet från vilket de är tillverkade och av systemets strukturella egenskaper.

Fördela flexibel och tuff ankarlinjer. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Flexibel

Wire anses vara en viktig egenskap i deras struktur ., som är bärarens (huvud) del av linjerna. Installation kan ske inte bara vertikalt, utan också horisontellt - allt beror på typen av arbete. Den fästs med ändankare, som ligger var 10-12 meter. För att minska belastningen vid fall av en arbetare används spjäll och stötdämpare.

Bland dem finns en kö (när det bara finns en styrning i strukturen längs vilken ankarpunkten rör sig) och två-radig (när det finns två guider).

Bild
Bild

De förra används oftare för rörelse av människor och de senare för horisontell rörelse.

Flexibla ankarlinjer är indelade i permanenta och tillfälliga … I sin tur är permanenta eller stationära indelade i kabel, tejp och rep . Alla behövs för en mängd olika arbeten - från att lyfta arbetare till att evakuera människor.

Användning är möjlig under alla förhållanden, det viktigaste är de måste skyddas mot skador från vassa kanter . De installeras i en vinkel på 75-180 grader, vilket minimerar risken för störningar i arbetet. Flexibla linjer kan fästas på vilken yta som helst.

Bild
Bild

Hård

Dessa system är något annorlunda i struktur än flexibla - här ser linjen ut som en rak eller krökt skena . Stora stålbalkar läggs till grund, längs vilken en speciell vagn rör sig. Det kan vara med eller utan rullar.

Säkerhetskablar är anslutna till detta konstruktionselement. Trycket på kabeln under fallet dämpas av stötdämparna.

Styva ankarlinjer (RL) monteras på byggnaden på ett sådant sätt att begränsningen av förskjutningen av sidlinjerna begränsas. De fästs med hjälp av änd- eller mellanankar, vilket beror på platsen för balkens fastsättning på ytan . En sådan säkerhetsstruktur är monterad under en lång period och används konstant. Jämfört med flexibla linjer är installationstiden och kostnaderna högre.

Bild
Bild

Material (redigera)

För tillverkning av kablar används fästelement och element för anslutning rostfritt stål , och för tillverkning av rep - polyamidfibrer med aramidbeläggning . Krav på material - hållfasthet och slitstyrka, korrosionsbeständighet och extrema temperaturer; för räddnings- och svetsarbete - brandsäkert.

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en ankarlinje bör du lita på följande kriterier

  • erforderlig längd - beräkningen tar hänsyn till arbetsområdet och stödkonstruktionens tekniska skick;
  • takhöjd - beräkningen börjar från den yta som arbetaren står på, till kontaktpunkten, om en uppdelning inträffar;
  • fallfaktor - från 0 till 1 uppstår när systemets anslutningspunkt är över arbetaren; från 1 till 2 - fästpunkten är under arbetaren, denna faktor kan orsaka allvarlig skada;
  • antalet arbetare på samma linje samtidigt.
Bild
Bild

Funktioner vid användning

Säkerheten under arbetet beror inte bara på kvaliteten på produktionslinjerna, utan också på att säkerhetsföreskrifterna följs

  1. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att genomgå utbildning och få ett särskilt tillstånd för arbete på hög höjd, samt genomgå en ny certifiering vart tredje år.
  2. Skadad utrustning får inte användas; integritetskontroll utförs före varje användning. Användning av ankarkonstruktioner är endast tillåten i en komplett uppsättning, manövreringen av enskilda element är inte tillåten.
  3. Användningen av ankarlinjer utförs enligt tillverkarens rekommendationer. En preliminär plan upprättas för att komma ur nödsituationer och livshotande situationer.
  4. Lagring bör ske under förhållanden exklusive skador på utrustning.

Rekommenderad: