Räddningssele: Vad är Det? Vad är Minsta Bredd För Huvudremmarna? Hur Används Det För Positionering Och Arbete På Höjd?

Innehållsförteckning:

Video: Räddningssele: Vad är Det? Vad är Minsta Bredd För Huvudremmarna? Hur Används Det För Positionering Och Arbete På Höjd?

Video: Räddningssele: Vad är Det? Vad är Minsta Bredd För Huvudremmarna? Hur Används Det För Positionering Och Arbete På Höjd?
Video: Standard Fall Arrest Rescue How-To - GME Supply 2024, April
Räddningssele: Vad är Det? Vad är Minsta Bredd För Huvudremmarna? Hur Används Det För Positionering Och Arbete På Höjd?
Räddningssele: Vad är Det? Vad är Minsta Bredd För Huvudremmarna? Hur Används Det För Positionering Och Arbete På Höjd?
Anonim

Allt arbete på höjden är farligt och det finns risk för fall. Höghusbyggare, elektriker, bergsklättrare, brandmän, städpersonal måste förses med säkerhetsutrustning som hjälper till att utföra jobbet och garanterar säkerheten. En av huvudelementen i denna utrustning är räddningsselen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Räddningssele tolkas som individuell utrustning för att förlänga specialister på hög höjd. Ett hållbart skärp med axel- och benremmar sitter tätt på människokroppen på grund av speciella självlåsande spännen . Bältet och remmarna är anslutna med ytterligare stavar. På baksidan, på bröstet och på sidorna fästs metallringar som klamrar sig fast vid säkerhetslinjerna i det anslutande-stötdämpande delsystemet. Sådana förankringspunkter är de viktigaste och kallas "förankringspunkter".

Syftet med en så komplex struktur är att skydda en person från att falla och rädda liv ., helt utesluta fall av fall eller i bästa fall förhindra de negativa konsekvenserna av ett fall, för med en skarp ryckning finns det risk för skador på ryggraden eller lemmarna. Det är därför som det enligt de senaste reglerna är förbjudet att använda ett enkelt monteringsbälte utan axelremmar.

Bild
Bild

Primära krav

Eftersom arbete på höjden är extremt farligt, kräver det den striktaste efterlevnaden av säkerhetsföreskrifter och hållbara, pålitliga uniformer.

Hela räddningsselen måste vara tillverkad av super starkt och lätt material som uppfyller alla krav från GOST , och har också en tydlig bruksanvisning i satsen. Oftast inom detta område används ett material som polyamid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I detta fall måste vissa villkor iakttas

  • Materialet från vilket räddningsnätet är tillverkat måste vara mycket starkt, officiellt testat för styrka och också ha en låg egenvikt för att inte belasta strukturen, eftersom ett av huvudsyftet med selen är att tåla en vikt två gånger eller mer av en persons vikt.
  • Alla relaterade material (trådar, band, dämpande material, sladdar) måste testas med avseende på hållfasthet, draghållfasthet och kompatibilitet med huvudtyget och också ha en kontrastfärg.
  • Minsta bredd på huvudremmarna är tillåtna minst 4 cm för att utesluta skador på muskelvävnader och ledband under ett skarpt ryck.
  • Särskilda krav för beslag, spännen, gångjärn och karabiner. De måste vara självlåsande och ge en säker passform av selens delar på kroppen. I detta fall bör remmarnas fria ände under fixering överstiga 10 cm.
  • Utrustningens integritet kontrolleras visuellt före varje användning. Vid de minsta defekterna skrivs utrustningen bort och kasseras utan att misslyckas, så att det inte finns någon risk för oavsiktlig användning. Räddningsselen kasseras också efter tillverkarens utgångsdatum.
  • På lagret förvaras säkerhetsutrustningen på platser långt från värme- och uppvärmningsanordningar och kemiskt aktiva ämnen. Det är också oacceptabelt att hitta skär- och håltagningsverktyg i närheten. Detta är nödvändigt för att inte trådarnas, sladdarnas och remmarnas integritet ska kränkas av misstag.
Bild
Bild

Visningar

Nyckelrollen för räddningsselen i selen är att den:

  • håller;
  • positioner;
  • försäkrar.

Det vill säga, det gör att höghöjdsoperatören kan befinna sig i ett säkert, pålitligt upphängt tillstånd på en höjd, så att han samtidigt har möjlighet att tydligt fixeras i önskad position och röra sig i alla riktningar som är nödvändiga för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Räddningssystemet kan skilja sig åt i olika ytterligare detaljer, beroende på vilken typ av arbete det är avsett för . Om det till exempel krävs att du sitter i sittande läge för arbete, levereras säkerhetsutrustningen följaktligen med ett speciellt säte. En bred skärm kan också fästas på bältet, vilket minskar trycket på ryggen.

Sådana selar används för positionering i en position under lång tid.

För särskilt farligt arbete, när mer tillförlitlig fördröjning krävs, är selen fempunkts, det vill säga den levereras med ytterligare ankarringar framför, på nivån på solar plexus och vid remmen. Fler professionella universella räddningssele för arbete med kraftledningar, i olje- och gastankar, liksom för anställda i ministeriet för nödsituationer, är redan utrustade med sex fästpunkter.

Bild
Bild

För arbetare som är involverade i bergräddningsinsatser och industriellt bergsklättring har speciella multifunktionella koppel för bergsklättring skapats. Sådan utrustning är markerad med den internationella standarden EIAA och EN.

Det finns också Samospas rep- och nedstigningssystem, med dess hjälp kan du evakuera människor från alla slags strukturer och byggnader i händelse av olycka eller brand . Sådana räddningshöjdssatser kan användas både av offren själva och med hjälp av räddare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

För att göra rätt val av räddningssele bör följande faktorer beaktas

  • Vilken typ av höghus kommer att utföras med hjälp av denna försäkring, hur hög är graden av fara. Följaktligen, ju högre risk, desto starkare och mer komplex bör försäkringssystemet vara.
  • För långsiktigt arbete i en position måste du välja en sele med speciella extra säten eller bekvämare breda öglor.
  • Den brandsäkra och egensäkra selen används för att släcka bränder och för arbete i slutna explosiva utrymmen. I detta fall används nödvändigtvis icke-brännbart material för att göra kopplet.
  • När du köper en räddningssele måste du ha ett statligt certifikat och bruksanvisning.
  • Det finns ett visst storleksintervall av selar. Det är mycket viktigt att räddningssatsen sitter tätt runt arbetarens axlar, midja och ben.

Det finns också speciella koppel för barnsport, bergsklättring och bergsklättring.

Bild
Bild

Villkor

Det finns strikta riktlinjer för användningen av alla dessa sele -system. De ingår i de allmänna reglerna om arbetskydd, är tydligt reglerade, och om de bryts, åläggs stora böter.

Bild
Bild

Dessa regler innehåller sådana klausuler

  1. Arbete som utförs på mer än 1, 8 m höjd anses vara höghus och är förknippat med risk för fall. Därför är de obligatoriska för leverans av livräddande apparater.
  2. Endast personer med särskild utbildning och certifierad utbildning får arbeta.
  3. Säkerhetssystemen måste kontrolleras systematiskt, kontrollfrekvensen bestäms av tillverkaren, och han anger också utgångsdatum och maximal möjlig livslängd för denna uniform.
  4. Det är förbjudet att använda separat monterade bälten utan andra nödvändiga selar som är ansvariga för förläggning, positionering av kroppen i luften, hållande, såväl som för sittande position, för arbete i brunnar, på taket, i bergen eller i industriell bergsklättring och andra typer av selar som krävs i denna typ av arbete. Utan ytterligare remmar är arbete på hög höjd livshotande, risken för att bryta ryggraden eller falla ut med ett kraftigt ryck ökar.
  5. Belay-systemet måste nödvändigtvis innehålla en ankarmekanism, alla nödvändiga selar, liksom hela anslutnings- och stötdämpande delsystem, som inkluderar delar som selar, alla typer av karbinhakar, stötdämpare, rep och glid- eller infällbar skyddsutrustning. Detta borde fungera som helhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje sele som används måste uppfylla kraven som anges nedan:

  • säkerställa säkerheten vid stopp av ett fall;
  • förmågan att ta på och justera kopplet så att det passar personens höjd och storlek;
  • närvaron av element för att skapa komfort, såsom breda skärmar eller speciella sittplatser;
  • tillgänglighet av uppdelningsindikatorer för snabb avfallshantering, liksom permanent permanent märkning av räddningsselen.

Rekommenderad: