Hur Torkar Man Bort Moment -limet? Hur Man Tvättar Och Tar Bort Kompositionen Från Bordet, Hur Man Rengör Den Och Hur Man Rengör Glas Och Andra Ytor

Innehållsförteckning:

Video: Hur Torkar Man Bort Moment -limet? Hur Man Tvättar Och Tar Bort Kompositionen Från Bordet, Hur Man Rengör Den Och Hur Man Rengör Glas Och Andra Ytor

Video: Hur Torkar Man Bort Moment -limet? Hur Man Tvättar Och Tar Bort Kompositionen Från Bordet, Hur Man Rengör Den Och Hur Man Rengör Glas Och Andra Ytor
Video: Förare i Ryssland bryter mot trafikregler. En kamp på vägen. 2024, April
Hur Torkar Man Bort Moment -limet? Hur Man Tvättar Och Tar Bort Kompositionen Från Bordet, Hur Man Rengör Den Och Hur Man Rengör Glas Och Andra Ytor
Hur Torkar Man Bort Moment -limet? Hur Man Tvättar Och Tar Bort Kompositionen Från Bordet, Hur Man Rengör Den Och Hur Man Rengör Glas Och Andra Ytor
Anonim

Momentlim används ofta i vardagen för mindre reparationer av olika produkter. Ibland finns blandningen kvar på händer, kläder eller andra föremål. Kompositionen stelnar snabbt och stelnar på ytan, vilket komplicerar uppgiften att ta bort den. Det är användbart för alla att veta hur man torkar bort limmomentet utan att förstöra den förorenade saken.

Bild
Bild

Funktioner i kompositionen

Universallim "Moment" har en mycket komplex komposition.

Låt oss markera huvudkomponenterna i limblandningen:

  • gummi av polykloropren;
  • dimetylketon;
  • Etylacetat;
  • fenol-formaldehydhartser;
  • alifatiska kolväten;
  • speciella tillsatser som gör blandningen inert mot kemikalier;
  • kolofonharts.
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av denna sammansättning har materialet höga tekniska egenskaper. Lösningen kan limma nästan vilket material som helst. Blandningen torkar snabbt på ytan och bildar en stark bindningsfilm.

På den moderna byggmaterialmarknaden finns det flera modifieringar av Moment -lim , som skiljer sig åt i vissa kvaliteter, sammansättning och användningsområde. Om vi pratar om en universell blandning är den lämplig för reparation av små föremål. Det är det universella Moment -limet som oftast används i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna komposition har unika egenskaper

  • Mångsidighet i applikationen. Blandningen kan binda nästan vilket material som helst.
  • Vattentålighet. Limet kan användas för att reparera föremål som utsätts för vatten och fukt under drift.
  • Lösningen kan användas efter att den har frysts och tinats. Limmet förlorar inte sina tekniska egenskaper när det utsätts för låga temperaturer.
  • Det är ett brandfarligt material. Det är nödvändigt att arbeta med det bort från brandkällor. Produkter som behandlas med detta medel får inte utsättas för höga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du tvätta bort det?

Superlim uppskattas av många konsumenter för sina utmärkta tekniska egenskaper. Blandningen limmar snabbt och pålitligt en mängd olika material. Fördelarna med detta verktyg blir dess nackdelar när det gäller hur man rengör ytan på limmet.

Bild
Bild

Superlim har god fuktbeständighet, så blandningen kan inte tvättas med rent vatten. Ett undantag kan vara nya spår av lösningen, som ännu inte hunnit torka.

I byggbutiker kan du köpa en speciell rengöringsmedel "Antikley ". Denna blandning kan användas inte bara för rengöring av olika föremål utan också för händerna. "Anticlee" orsakar inte allergiska reaktioner och skadar inte huden, men du bör inte hålla blandningen på kroppen för länge.

Bild
Bild

Förutom speciella formuleringar för att ta bort lim kan du också använda tillgängliga verktyg hemma. När du väljer en eller annan rengöringsmetod är det värt att överväga vilken typ av yta från vilken du vill ta bort resterna av limet.

Du kan ta bort spår av superlim med hjälp av följande folkmedicin:

  • aceton;
  • kosmetisk produkt för att ta bort nagellack;
  • raffinerad bensin;
  • Vit ande;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "Dimexid";
  • fet kosmetisk grädde eller ätbara oljor;
  • matsalt;
  • tvålösning;
  • vaselin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förorenade ytor kan påverkas inte bara kemiskt, utan också mekaniskt. Den mekaniska metoden måste användas med största försiktighet, särskilt när det gäller händerna. För att ta bort limmet med denna metod behöver du finkornigt sandpapper eller en bit pimpsten.

Rengöringsmetoder för olika ytor

Den självhäftande blandningen kan lämna märken på en mängd olika ytor. Händer, golv och kläder är mest känsliga för kontaminering. Trots att superlim är ett ganska hållbart material är det fullt möjligt att rengöra det. Det är bara viktigt att välja rätt produkt och rätt metod som passar för materialet som behöver tvättas.

Bild
Bild

Textil

Superlim lämnar ganska märkbara märken på kläder och skor. Men om en droppe av blandningen kommer på tyget betyder det inte att saken kan slängas. Färska spår av limblandningen kan avlägsnas i varmt vatten. Det förorenade området måste fuktas rikligt och gnidas med tvätttvål. Därefter sköljs objektet noggrant ut.

Om tyget är av hög kvalitet och tätt, tillsätts vinägeressens till vattnet för bästa resultat. Jeans eller byxor av grovt tyg kan utsättas för varmt vatten (80 grader) för att mjuka upp limmet bättre.

Bild
Bild

Torkade märken på kläder eller tygöverdrag kan torkas av kemiskt. För detta ändamål är raffinerad bensin, ett specialmedel "Antikley", oljor av vegetabiliskt och animaliskt ursprung, "Dimexid" och olika lösningsmedel lämpliga. Det förorenade området fuktas med den valda produkten och fläcken gnids noggrant.

Limet "blots" på jackan kan utsättas för kyla . Det är viktigt att se till att blandningen inte sprider sig över tyget, utan snarare fastnar på området som ett tjockt lager. Kläder med en frusen limdropp läggs i frysen och lämnas i flera timmar. Små sprickor ska synas på ytan av limmet, varefter föremålet kan tas bort från frysen. Fläcken rengörs med en metallborste.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att utsätta känsliga tyger för lösningsmedel. I det här fallet är det bättre att använda de mest skonsamma metoderna för att ta bort spår av lim. En lösning av 20 gram citronsyra och 200 milliliter vatten kan hantera sådan förorening.

Du kan ta bort superlim från mocka med ammoniak eller nagellackborttagare. För bästa effekt, innan ammoniak eller aceton appliceras på det förorenade området, bör mockaprodukter hållas över ånga i sex minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta bort torkat lim från mattans yta med vaselin och handsprit . Det förorenade området impregneras med flytande paraffin, varefter ett antiseptiskt medel appliceras. På den behandlade limplatsen måste du lägga flera pappershanddukar, tidigare blötlagda i vatten. Efter trettio minuter kan servetterna tas bort och den förorenade ytan kan sköljas med varmt vatten.

Golv

Under reparationsarbetet faller limdroppar ganska ofta på golvytan.

Smutsborttagaren måste väljas utifrån det material som golvet är täckt eller täckt med

Limspår på linoleum kan tvättas bort med White Spirit

Bild
Bild
  • Du måste vara mer försiktig när du rengör parkettgolv. Dimetylsulfoxid, en lackborttagare eller Antikley hjälper till att ta bort Moment -limet från en sådan yta.
  • Det säkraste sättet att ta bort lim från laminatgolv är DMSO.

Trä

Använd nagellackborttagare för att ta bort lim från trämöbler och andra träytor. Var försiktig när du arbetar med lackerade ytor. Sådant material får inte utsättas för alkoholhaltiga medel och lösningsmedel. Det lackerade bordet kan rengöras med vegetabiliska oljor. Fläcken är väl mättad med olja och lämnas i flera timmar, varefter limet lätt kan avlägsnas från ytan.

Bild
Bild

Plast och glas

Om det kommer lim på glasrutorna kan det tas bort med ett vanligt glasrengöringsmedel. Rester av blandningen kan försiktigt rengöras med en verktygskniv eller rakhyvel. Superlimmärken på glasögon tas bort med en kosmetisk nagellackborttagare som inte innehåller aceton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att effektivt och säkert torka Moment -limet från ytan på en telefonskärm, bärbar dator, datorskärm och annan utrustning med dimetylsulfoxid. En trasa fuktad med en lösning används för att torka av de förorenade områdena, varefter ytan måste rengöras med speciella servetter för utrustning eller en torr, mjuk trasa.

Metall

Från metallytor kan Moment-lim rengöras med acetoninnehållande vätskor, denaturerad alkohol, ättika, nitrometan och raffinerad bensin. Lösningsmedel kan ha olika effekter på olika typer av metall. Innan limet tas bort från ytan är det därför lämpligt att testa den valda lösningen på ett oansenligt område av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det valda medlet inte helt löser upp limmet på metallen måste resterna rengöras med en kniv eller ett blad. Det rekommenderas inte att utsätta rostfria produkter för mekanisk påfrestning. En sådan yta repas lätt.

Läder

När du arbetar med Moment -lim kvarstår spår av det oftast på naglarna eller händerna på händerna. För att ta bort sådan förorening är det nödvändigt att välja den mest skonsamma produkten som inte orsakar irritation och kemiska brännskador på huden.

Fläckar från den självhäftande blandningen kan behandlas med vegetabilisk olja. Oljan måste gnidas in lite i huden, varefter det blir möjligt att gradvis avlägsna limmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att ta bort superlim från dina händer kan du förbereda en speciell lösning med tvål, vatten och bordsalt. I den resulterande blandningen blötläggs huden i femton minuter, varefter smutsen lätt rengörs med en svamp.

Användbara tips

När du utför mindre reparationer med Moment -lim bör du ta hand om några åtgärder för att skydda dina händer och olika ytor. Vid noggrann limning av föremål finns inga spår av produkten kvar. Men även om du hanterar limblandningen med extrem försiktighet finns det fortfarande en chans att bli smutsig.

Det är nödvändigt att arbeta med en sådan blandning med gummihandskar . Tyghandskar får inte användas, eftersom materialet kan reagera kemiskt med limmet. Stora mängder värme kan brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsområdet måste också skyddas från kontakt med limmet . Bordets yta måste täckas med en gammal plastduk eller cellofan. Ett förkläde kan användas för att skydda kläder från lim.

Hur och hur man tar bort lim från en lackerad kartong beskrivs i detalj i videon.

Rekommenderad: