Ta Bort Gipset: Hur Man Tar Bort Den Gamla Dekorativa Blandningen Från Väggarna, Hur Man Tar Bort Den Och Hur Man Rengör Den Från Kittet

Innehållsförteckning:

Video: Ta Bort Gipset: Hur Man Tar Bort Den Gamla Dekorativa Blandningen Från Väggarna, Hur Man Tar Bort Den Och Hur Man Rengör Den Från Kittet

Video: Ta Bort Gipset: Hur Man Tar Bort Den Gamla Dekorativa Blandningen Från Väggarna, Hur Man Tar Bort Den Och Hur Man Rengör Den Från Kittet
Video: Тонкости работы со шпатлевкой. Различные техники. Инструмент. Ошибки. Секреты мастерства 2024, Maj
Ta Bort Gipset: Hur Man Tar Bort Den Gamla Dekorativa Blandningen Från Väggarna, Hur Man Tar Bort Den Och Hur Man Rengör Den Från Kittet
Ta Bort Gipset: Hur Man Tar Bort Den Gamla Dekorativa Blandningen Från Väggarna, Hur Man Tar Bort Den Och Hur Man Rengör Den Från Kittet
Anonim

Gips är ett ganska hållbart efterbehandlingsmaterial som kan hålla i mer än ett dussin år, men bara om alla tekniska krav för puts är uppfyllda. Det finns ett antal faktorer som leder till en kränkning av lagret av denna typ av finish. I sådana situationer måste den bytas ut helt.

Processen att demontera gips, vid första anblicken, kräver inte speciella färdigheter. Men för att ta bort kittet måste du beväpna dig med viss kunskap.

Bild
Bild

Särdrag

Ofta tänker folk på hur man tar bort det gamla gipsskiktet från väggarna och om det är värt att göra det alls. För att korrekt utföra det nödvändiga arbetet bör du bekanta dig med några av nyanserna i denna process.

Baserat på deformationernas art är alla skador på gipset konventionellt uppdelade i två huvudtyper:

  • Tekniska defekter är de som uppstår på grund av bristande efterlevnad av tekniken för att förbereda satsen eller när den används felaktigt.
  • Driftfel uppstår under driftstiden. Orsaken är i regel ogynnsamma förhållanden, olika mekaniska påverkan eller lång användningstid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på situationen kan demonteringen av skadad gips vara helt eller delvis. Fullständig demontering utförs om ytan blivit oanvändbar vid långvarig användning, dess utseende försämras och ett lager gips började smula över hela ytan. Delvis utbyte görs endast på vissa ställen där skiktet har smulats något om massan förblir intakt.

Det är enkelt att ta reda på vilka områden som behöver bytas ut - den tidigare putsade ytan måste knackas med ett hammarhandtag eller annat trubbigt föremål. På platser där ett tråkigt ljud tydligt hörs (det finns tomrum) behövs reparationer. Mögel eller mögel är också ett uppenbart tecken på en ändrad finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om beläggningens sammansättning inkluderade cement kan ytan med tiden bli sprucken, men det betyder inte att skiktet behöver bytas ut. Om finishen inte börjar smulas och smulas när du knackar, behöver du inte byta ut gipset.

Om mer än 70% av ytan har skalats av och smulats, är det mer lämpligt att helt slå av lagret på det gamla gipset. Det gamla beläggningsskiktet måste nödvändigtvis vara starkare och tyngre än det nya, annars kommer finishen inte att kunna fixa säkert och försvinna med tiden.

Bild
Bild

Typer av blandningar

Efter att ha bestämt behovet av att ta bort det gamla ytskiktet, är nästa steg att studera vilka demonteringsmetoder som kan användas. Den senare beror på typen av tidigare applicerad blandning. Ta i alla fall först bort de svaga områdena av gipset över hela ytan med ett handverktyg. Efter dessa manipulationer kan mekaniserade metoder tillämpas.

Gips är särskilt lätt att få av . En sådan beläggning är ganska lös, inte för stark och instabil mot fukt. Innan plåstret avlägsnas är det nödvändigt att väta väggarna väl (20 minuter innan arbetet påbörjas). För att göra materialet mjukt och sprött är det lämpligt att tillsätta en liten mängd ättiksyra i vattnet. Samma metod används för att demontera gips på en lera eller kalkbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativt gips av gips tas bort helt enkelt, vilket inte kan sägas om polymer (akryl) eller silikatföreningar. De senare är mycket hållbara, och det kan vara mycket problematiskt att ta bort dem. Fördelen med sådana beläggningar är dock att de kan lämnas intakta, eftersom de är en tillförlitlig grund för ett nytt lager, oavsett dess sammansättning.

Bild
Bild

Vid demontering av dekorativa eller venetianska ytor är användningen av en perforator oacceptabel, eftersom denna beläggning har ett mycket tunt lager, och om den appliceras felaktigt kan väggens bas skadas.

Det är oönskat att slå ner sådant gips, därför är det bättre att ta bort det med en vanlig skrapa eller rengöra det med en slip- och slipmaskin.

Med det senare verktyget är processen mycket snabbare ., och även att ta bort texturerat gips blir enkelt och tar lite tid. Det räcker bara att "gå" flera gånger med sulan på den påslagna maskinen på ytan av väggen med en viss presskraft. Nackdelen med denna metod är bara behovet av att köpa ett ganska dyrt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta bort betonggips från väggar är inte lätt. I vissa fall är det svårt att göra detta även med en borrmaskin, eftersom beläggningen är tjock och hållbar. I sådana situationer är det nödvändigt att använda en kvarn för att skära beläggningen i rutor på en halv meter stor. Efter det blir demonteringsprocessen enklare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och redskap

Oavsett metod för demontering måste du "beväpna" med en viss uppsättning verktyg:

  • andningsskydd eller ansiktsskydd för att skydda luftvägarna och tätt passande skyddsglasögon för att skydda ögonen;
  • konstruktionshandskar;
  • en bred borste och en behållare för vatten eller en trädgårdsspruta;
  • en mejsel för enkel användning (helst med ett förlängt handtag);
  • med yxa, hammare, slägga eller hacka;
  • spatel, skrapa, cykler;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • manuell metallborste;
  • en borrhammare med breda munstycken eller en borr med bultstopp;
  • kvarn med matchande skivor;
  • en maskin för rengöring av grov slipande gips;
  • skopa, kvast eller kvast, sopsäckar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borttagningsprocess

Gipsborttagningsprocessen är i princip okomplicerad. Även en person som inte har någon erfarenhet av konstruktion kan göra det med egna händer.

I det här fallet är det bättre att följa steg-för-steg-instruktionerna:

  • Ett generellt krav för alla typer av plåster är att du inte ska börja demontera på en torr yta, ytan ska vara väl fuktad. Detta hjälper till att mjuka upp lagret och avsevärt minska bildandet av stora mängder smuts och damm.
  • Innan du rengör från det gamla lagret bör du noggrant analysera gipsets tillstånd på ytan. Om ersättning av beläggningen inte krävs är det inte nödvändigt att ta bort hela skiktet; delvis demontering av svaga fragment är tillräcklig.
  • För att bestämma gipsets vidhäftning till väggens eller takets botten, knacka på ytan med en hammare eller något annat oskarpt metallföremål. Där det finns bra grepp blir slagljudet rikare.
  • Det första steget är att bryta integriteten hos den befintliga beläggningen. Detta görs på svaga ytor på ytan, som tas bort i små delar. De rengjorda fragmenten gör att du kan nå slutet av lagret.
  • Under detta lager måste du köra en cykel, stålspackel eller skrapa och försöka ta bort beläggningen. Varje rörelse av gipset under verkan av verktyget är ett tecken på dålig vidhäftning till underlaget. Sådana fragment kräver obligatorisk radering.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om finishen håller tillräckligt hårt och inte kan demonteras, kan du använda en mejsel eller mejsel och fortsätta slå, lätt knacka på verktygen med en hammare. Det är nödvändigt att hålla verktyget i en spetsig vinkel, detta kommer att skydda väggens bas från förstörelse.
  • Starkare föreningar som inte kan slås ner med en hammare kräver användning av en borrhammare eller borrmaskin. Var beredd på buller och mycket damm. För betongytor ska en slipmaskin användas först.
  • En slipmaskin används för att ta bort små bitar av murbruk.
  • Om det finns en tegelvägg under gipset, är det nödvändigt att efter avlägsnande av beläggningen slå av resterna av finishen från teglet och "gå" längs sömmarna med en mejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Efter att ha bekantat dig med stadierna för att ta bort gips kan du förstå hur viktig, men samtidigt obehaglig denna process är.

Byggare som står inför sådana situationer dagligen ger nybörjare några användbara tips:

  • Kom igång bör du först bestämma platsen för ledningarna och vid behov stänga av strömförsörjningen. Förbered i förväg alla verktyg och material samt de medel som är nödvändiga för personlig säkerhet.
  • Arbeta med en stansare bör vara försiktig så att du inte skadar väggens bas. Det är bättre att ta bort gipsskiktet lite längre än att reparera den skadade basen igen.
  • En slipmaskin används på ett litet lager av beläggning. Om skiktet överstiger 3 mm används en vibrationsslip. Dess särdrag är en annan princip för rörelse av arbetselementet.
  • Om det gamla ytskiktet delvis ligger kvar på ytan måste nästa lager nödvändigtvis vara något svagare. Till exempel kan vilken komposition som helst appliceras på en cement-sand- eller polymerbeläggning. Gips- eller lermortel passar bra på kalkskiktet. Gips tål inte cementskiktet, eftersom det är tyngre. Och ingenting kan appliceras ovanpå lergipset, den här kompositionen tål bara sitt eget slag. Men ler-sandmurbruk kommer att fastna på vilken yta som helst.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om gipsskiktet ligger på gips eller ovanpå bältros, bör demonteringen göras försiktigt och undvika starka stötar. Det är bättre att ta bort beläggningen för hand med en spatel eller skrapa.
  • Vid applicering av ett nytt beläggningsskikt rekommenderar experter att använda en dyrare komposition. Huvudtjockleken på det föregående lagret kan "plockas upp" med samma komposition och appliceras ovanpå med ett dyrare tunt lager.
  • I processen med demontering uppstår problemet med bortskaffande av det borttagna gipset. I byggnader med flera våningar är det nödvändigt att omedelbart organisera processen för att ta bort byggavfall, eftersom det vanligtvis inte finns någonstans att lagra det. I privata byggnader måste byggavfall läggas under en baldakin (gömma sig från atmosfärisk nederbörd) tills det kan tas bort, för under regnet kan avfallet öka i vikt, vilket kommer att komplicera lastningen av avfall.

Det bör förstås att vikten av gipset i en kvadrat. meter med en beläggningstjocklek på ca 2 cm är cirka 20-30 kg, beroende på finishens sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glöm inte att fukta ytan som ska behandlas när du demonterar. Dessa manipulationer hjälper inte bara till att lossa det gamla lagret, utan gör att du kan arbeta under de renaste möjliga förhållandena utan att det bildas damm.
  • Det är bättre att skrapa bort gips från taket med en cykel eller en långspetsad spatel. Med dessa enheter kan du ta bort beläggningen med båda händerna.

Rekommenderad: