Akryllim: Transparent Komposition För Kakel Och Linoleum, Universellt Vattentätt Badlim, Fyllning Av Produkten I En Fat

Innehållsförteckning:

Video: Akryllim: Transparent Komposition För Kakel Och Linoleum, Universellt Vattentätt Badlim, Fyllning Av Produkten I En Fat

Video: Akryllim: Transparent Komposition För Kakel Och Linoleum, Universellt Vattentätt Badlim, Fyllning Av Produkten I En Fat
Video: Montering av LVT-/PVC-plattor med Casco iFloor 2024, April
Akryllim: Transparent Komposition För Kakel Och Linoleum, Universellt Vattentätt Badlim, Fyllning Av Produkten I En Fat
Akryllim: Transparent Komposition För Kakel Och Linoleum, Universellt Vattentätt Badlim, Fyllning Av Produkten I En Fat
Anonim

Akryllim har nu fått universellt erkännande som ett universellt sätt att binda de flesta olika material. För varje typ av arbete kan vissa typer av detta ämne användas. För att navigera i valet av denna komposition är det nödvändigt att i detalj överväga vad akryllim är: egenskaper och tillämpning inom olika områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

De nuvarande akryllimmen är en suspension av vissa polymerer lösta i vatten eller organiska föreningar. I processen för gradvis avdunstning av lösningsmedlet med polymeren sker vissa modifieringar, vilket leder till stelning av ämnet och dess förvärv av särskild styvhet. Beroende på komponenterna som ingår i kompositionen kan detta lim användas inom olika fält för specifika ändamål.

Det vanligaste tillämpningsområdet är konstruktion , eftersom ämnet kan binda de flesta byggmaterial, inklusive metall, glas och till och med ytor av polypropylen. De viktigaste egenskaperna gör det möjligt att använda det i industriell produktion, såväl som för hushållsändamål, och greppet kommer att vara starkt och pålitligt oavsett förhållanden.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med akryllim

  • Lätt att använda. Enhetlig fördelning över hela den bundna ytan och snabb inställning.
  • Mycket hög vidhäftning till alla material. Dessa egenskaper gör att limmet kan användas på ojämna ytor.
  • Fuktmotstånd, samt säkerställa en god täthet. Motståndskraft mot vittring i samband med dåliga väderförhållanden anses vara ett stort plus.
  • Hög elasticitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

I arbetet med olika typer av blandningar identifierades också nackdelarna med detta lim . En av de vanligaste nackdelarna är bristen på tjocklek på den applicerade limsömmen. Det är viktigt att förstå att av alla typer är endast latexakryllim luktfritt och giftfritt. Alla andra sorter är giftiga till viss del och har en skarp obehaglig lukt. Långvarig användning av lim utan andningsskydd kan skada slemhinnorna.

Man bör komma ihåg att det finns ett stort antal förfalskningar som görs i strid med GOST, de bör vara försiktiga med. Detta material måste köpas uteslutande på specialiserade försäljningsställen. Endast det korrekt valda akryllimet ger en stark, pålitlig och långvarig anslutning av delar.

Bild
Bild

Typer och tekniska egenskaper

Limet i fråga är tillverkat av ett syntetiskt ämne - akryl. Kompositioner baserade på det kan vara en-komponent och två-komponent. De första är redan färdiga att använda ämnen; i det andra fallet måste kompositionen spädas med vatten.

Enligt grundämnet och härdningsmetod kan akrylbaserade lim vara av flera typer

  • Cyanoakrylatlim är ett enkomponent transparent lim och kan användas för en mängd olika material. Det kännetecknas av en mycket snabb vidhäftning.
  • Modifierat akryllim - en blandning av akryl och lösningsmedel används ofta i konstruktion.
  • Akrylförening som härdar endast när den utsätts för UV -vågor av önskad längd. Den används vid limning av glas, speglar, skärmar och andra transparenta material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Latexbaserat akryllim är det mest populära ämnet, luktfritt, helt ofarligt och brandsäkert. Detta är den mest mångsidiga reparations- och monteringsföreningen som kan låsa alla texturer. Därför använder de det när man lägger linoleum och andra golvbeläggningar. På grund av sin vattenbeständighet används den i badrum och andra platser med hög luftfuktighet.
  • Vattendispersivt akryllim har den säkraste kompositionen, härdar efter fuktavdunstning.
  • Akrylplåtslim används för fixering av keramiska plattor, konstgjord flexibel sten, kvartssand och andra beläggningsmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackning

Akrylbaserade lim kan säljas som torra formuleringar och färdiga. Torra blandningar förpackas i påsar som väger från 1 till 25 kg. Denna produkt blandas med vatten, bringas till önskad konsistens och används enligt anvisningarna. Användningstiden för denna blandning är 20-30 minuter, därför bör kompositionen spädas i delar, beroende på ytan på den behandlade ytan.

Bild
Bild

Färdiga akrylblandningar är mycket bekvämare att arbeta med, kräver inte utspädning och blandning. Oanvänd komposition kan förvaras under en längre tid i en behållare med ett tätt stängt lock. Beroende på limtyp säljs färdiga formuleringar i rör, flaskor, burkar och fat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kända märken och recensioner

De mest kända märkena av akrylföreningar som har många positiva recensioner inkluderar flera tillverkare.

  • DecArt akryllim - det är en universell vattentät substans som har en vit färg i flytande tillstånd, och vid torkning bildar den en transparent film; tillämpligt på alla material utom polyeten;
  • Kontakta vattendispersionslim VGT utformad för vidhäftning av släta icke-absorberande ytor, inklusive polypropylen och polyeten;
  • Självhäftande mastik "Polax ", som har en vattendispergerad komposition av akryl, är avsedd för limning av plattor, parkett och andra ytbeläggningar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ASP 8A lim har hög inre hållfasthet och utmärkt motståndskraft mot olika tvättmedel;
  • Universell montering akryllim Axton fixar säkert trä-, gips- och polystyrenprodukter;
  • Akryllim "Rainbow-18 " den används för att limma nästan alla motstående material, inklusive gips, trä, betong och andra material;
  • Akrylhäftande tätningsmedel MasterTeks designad för tätning av olika material, som används för inomhus- och utomhusbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

Det är nödvändigt att köpa kompositionen baserat på ändamål och användningsort. För hushållsbehov är det bättre att köpa universellt akryllim. Det har det bredaste spektrumet av åtgärder och är ganska lätt att använda.

I alla fall bör följande faktorer beaktas vid valet:

  • villkor för användning av kompositionen (för inomhus eller utomhus arbete);
  • temperaturparametrar under installationen, liksom intervallet för dessa indikatorer under drift;
  • ytan och strukturen på ytan som ska behandlas (för släta ytor blir förbrukningen mindre än för porösa, till exempel betong);
  • överensstämmelse med egenskaperna hos det lim som används med atmosfäriska påverkan (fuktbeständig, brandsäker och andra);
  • typer av limmade material (samma typ eller olika).
Bild
Bild

Var noga med att läsa instruktionerna som medföljer förpackningen före användning. Alla ytterligare manipulationer bör utföras i strikt överensstämmelse med denna information.

Tips

Huvudkravet vid användning av akryllim är att iaktta säkerhetsåtgärder, även om det är en ofarlig komposition.

  • Närvaron av personlig skyddsutrustning är en obligatorisk artikel för att arbeta med detta ämne.
  • Ytor som kräver limning bör förberedas för applicering av kompositionen, ta bort damm, smuts och andra föroreningar, det vill säga rengöra den gamla finishen och avfetta noggrant med alkohol eller lösningsmedel. Användning av en primer är ibland acceptabelt. Dessutom måste delarna som ska limas vara torra och täta, inte innehålla lösa element. Den blanka ytan behandlas med ett fint slipmedel.
  • Arbeten utförs vid en temperatur på + 5º - + 35ºC, exklusive direkt solljus.
  • Den torra blandningen måste spädas i enlighet med instruktionerna, helst med vatten vid rumstemperatur.
  • Överflödig blandning som visas på ytan bör omedelbart avlägsnas med en torr trasa, annars blir det mycket svårt att tvätta bort limmet efter torkning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder akryllim beskrivs i videon.

Rekommenderad: