Polymerlim: Vad är Det, Universellt Alternativ För Kakel Och Glas, Flytande Polymer, Draklim

Innehållsförteckning:

Polymerlim: Vad är Det, Universellt Alternativ För Kakel Och Glas, Flytande Polymer, Draklim
Polymerlim: Vad är Det, Universellt Alternativ För Kakel Och Glas, Flytande Polymer, Draklim
Anonim

Polymerbaserade limblandningar är oumbärliga i många byggnadsarbeten: de rymmer perfekt en mängd olika material. Denna artikel kommer att titta närmare på fördelarna och nackdelarna med sådana verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Polymerbaserade limlösningar används ofta både i vardagen och i professionell konstruktion.

Först och främst har ett sådant verktyg vunnit sin popularitet med förmågan att hålla ihop nästan alla material och mångsidighet i applikationen.

Även de föremål som, verkar det, bara kan anslutas med skruvar eller spikar, kan hålla ihop polymerlim.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sin struktur är denna typ av lim en geliknande plastmassa, som innehåller polymerer och ytterligare komponenter.

Fördelarna med polymerblandningar är följande:

  • en hög vidhäftning med nästan alla möjliga material;
  • snabbtorkande;
  • snabbfästning av olika produkter;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hög styrka hos den skapade bindningen;
  • låg konsumtion;
  • enkel applicering;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • brett tillämpningsområde;
  • fuktmotstånd;
  • motståndskraft mot temperaturfluktuationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största nackdelen med den vidhäftande polymerblandningen är toxiciteten hos vissa formuleringar. Vid arbete med sådana produkter måste försiktighetsåtgärder vidtas. Vid interiörarbete måste rummet vara väl ventilerat.

Bild
Bild

Visningar

Adhesiva polymerblandningar skiljer sig åt i vissa komponenter som ingår i deras sammansättning.

Alla moderna formuleringar är indelade i tre huvudgrupper

  • Lim baserade på urea-formaldehydhartser, polyuretan och epoxiharts.
  • Vattenbaserade blandningar. Detta lim kan tunnas ut med vatten. Denna grupp inkluderar PVA och bustilate (syntetiskt latex tapetlim).
  • Föreningar som kan spädas med organiska lösningsmedel. Denna typ inkluderar nitrocellulosa (nitroclays), gummilim och en blandning baserad på perklorovinylharts.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på de tekniska egenskaperna hos en viss typ av polymerlim bestäms dess omfattning.

Låt oss överväga huvudtyperna

  • Inomhusblandningar . Används för beklädnad av olika ytor.
  • Utomhuslim . Denna grupp inkluderar föreningar som är mycket resistenta mot miljöpåverkan och låga temperaturer. För utomhusbruk är endast vattentäta blandningar lämpliga.
  • Universella blandningar . Denna komposition är lämplig för limning av de flesta typer av material och kan användas både inomhus och utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Monteringslösning . Skiljer sig i högpresterande egenskaper. Med detta lim kan även massiva produkter limas på olika ytor.
  • Limma "flytande naglar ". Kompositionen kännetecknas av låg förbrukning och snabb torkning. Binder ihop en mängd olika material snabbt och pålitligt.
  • Blanda "kallsvetsning ". Det är en transparent gelliknande massa. Det särdrag med denna modifiering ligger i det faktum att med hjälp av ett sådant verktyg är det möjligt att snyggt och omärkligt koppla ihop de avskurna bitarna av ett föremål med dess bas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Det polymerbaserade limet kan användas för både mindre byggnadsarbeten och fullständig renovering. Ett brett utbud av sådana blandningar gör att du kan välja rätt modifiering för alla uppgifter.

Bild
Bild

Fördelarna med polymerbaserat lim är kända för många bilägare. Vissa modifieringar av blandningar gör ett utmärkt jobb med att reparera bilglas. En transparent lösning, när den stelnat, bildar en omärklig förening. Ett litet lager lim i detta fall kommer att ha samma brytningsindex för ljus som glas. Detta gör att du kan maskera sprickor på ytan perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För internt arbete används oftast en vattenlöslig grupp av polymerföreningar. Sådana blandningar är mindre giftiga.

Inomhus används polymerlim för följande ändamål:

  • installation av parkettskivor;
  • framsida av olika ytor med kakel (blandningar baserade på epoxiharts är utmärkta för kakel);
  • infästning av gipsskivor;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • mindre reparationer av olika hushållsartiklar och möbler;
  • skapande och fastsättning av dekorativa element;
  • fixering av taket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerbaserade blandningar fungerar också bra med utsidan av byggnader. Monteringslim kan till och med fixa skrymmande föremål. Mixen Liquid Nails gör ett utmärkt jobb med att fixa material som plast, metaller, trä, gips, keramiska plattor.

För takarbete produceras en speciell bitumen-polymer limblandning . Limmet är en svart pasta-liknande massa. En sådan komposition är mycket resistent mot vittring och elasticitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

De flesta moderna tillverkare av byggblandningar producerar en rad polymerlim. Produkterna från olika företag skiljer sig åt vad gäller tekniska egenskaper och kvalitet.

När man studerar egenskaperna hos en viss produkt, bör man komma ihåg att polymerlim av hög kvalitet måste ha följande egenskaper:

  • hög elasticitet;
  • bra elektrisk och värmeledningsförmåga;
  • brandmotstånd;
  • en hög vidhäftningsgrad (vidhäftning) och förmågan att fast binda olika ytor till varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du väljer en lämplig typ av polymerbaserad lösning rekommenderas att du gör dig bekant med de mest kända tillverkarna och studerar recensionerna på deras produkter.

drake

Det polska företaget Dragon specialiserar sig på tillverkning av byggkemikalier och limblandningar. Detta företag har levererat produkter av hög kvalitet till byggmarknaden sedan 1972.

Det universella polymerbaserade Dragon-limet är mycket populärt på den ryska marknaden. Denna komposition kan användas för både inredning och exteriör. Blandningen är resistent mot vatten och extrema temperaturer. Tiden för fullständig inställning av de bundna ytorna är trettio minuter.

Bild
Bild

Kundrecensioner av denna produkt är i de flesta fall extremt positiva.

Konsumenterna lyfter fram följande fördelar med Dragon lim:

  • kort torktid;
  • hög kvalitet;
  • effektiv bindning av en mängd olika material;
  • överkomligt pris.

Nackdelarna inkluderar en svag men obehaglig lukt av blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hercules-Sibirien

Företaget Hercules-Sibirien är specialiserat på tillverkning av torra blandningar för byggnadsarbete. Vid produktion av produkter används den modernaste utländska tekniken och råvaror av hög kvalitet.

Företaget producerar två modifieringar av polymerbaserat lim:

  • universell;
  • superpolymer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda typerna av blandningar finns i torr form. Den maximala volymen för en påse med en fritt flytande blandning är 25 kg. Den universella föreningen kan användas inte bara för limning av olika ytor, utan också för att eliminera mindre oegentligheter i väggar och golv. Superpolymermodifiering är utmärkt för att bekläda olika ytor på kakel. Den kan användas för golvvärme.

Bild
Bild

Axton

Produkter som tillverkas under varumärket Axton tillverkas för butikskedjan Leroy Merlin. Axton-polymerbaserad limblandning har de högsta egenskaperna. Sådana blandningar används vid tillverkning av metallkonstruktioner, efterbehandling och installationsarbete, samt för tätning av skarvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bostik

Bostik -företaget är en av världsledarna inom tillverkning av limblandningar. Företaget tillverkar föreningar avsedda för både inhemska behov och för yrkesbyggande. Alla Bostik -produkter uppfyller internationella kvalitetsstandarder.

Polymerlimet Polylex från tillverkaren Bostik kännetecknas av en hög vidhäftningsgrad. Blandningen kan användas för att binda material som keramiska plattor, papper, olika typer av tyger, trälaminerad kartong, linoleum, plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för applikationer

Det är nödvändigt att applicera polymerbaserat lim endast på en väl rengjord och avfettad yta. Annars kan förbrukningen av lim öka avsevärt, och det kommer inte att finnas någon garanti för tillförlitlig och högkvalitativ limning av material. Om ytan som ska behandlas används under hög luftfuktighet måste den, om möjligt, grundas.

Den vidhäftande blandningen sprids över det förberedda torra substratet. Det är viktigt att se till att limmet appliceras jämnt och i ett litet lager för att undvika droppning. De fastsatta delarna av produkter eller material pressas tätt mot varandra och förvaras under den tid som anges på kompositionens förpackning.

Vissa modifieringar av polymerlim innehåller giftiga ämnen. Det är nödvändigt att arbeta med sådant material i ett välventilerat område. Det rekommenderas att bära handskar på händerna och skydda luftvägarna med andningsskydd.

Rekommenderad: