Kitt Av Väggar För Målning: Hur Man Kittar Och Om Det är Nödvändigt Att Grunda, Hur Man Väljer En Blandning För Gips

Innehållsförteckning:

Video: Kitt Av Väggar För Målning: Hur Man Kittar Och Om Det är Nödvändigt Att Grunda, Hur Man Väljer En Blandning För Gips

Video: Kitt Av Väggar För Målning: Hur Man Kittar Och Om Det är Nödvändigt Att Grunda, Hur Man Väljer En Blandning För Gips
Video: Шпаклевка стен под покраску. Все этапы. ПЕРЕДЕЛКА ХРУЩЕВКИ от А до Я #20 2024, April
Kitt Av Väggar För Målning: Hur Man Kittar Och Om Det är Nödvändigt Att Grunda, Hur Man Väljer En Blandning För Gips
Kitt Av Väggar För Målning: Hur Man Kittar Och Om Det är Nödvändigt Att Grunda, Hur Man Väljer En Blandning För Gips
Anonim

Den kanske minsta ekonomiska investeringen under renoveringen av en lägenhet är att måla väggarna. Men innan du går vidare till det sista steget i reparationen måste du ordna väggarna med gips, dölja alla brister, defekter, jämna ut ytorna. Denna process är noggrann, tar mycket tid och ansträngning, men inte komplicerat, vem som helst klarar det, med förbehåll för alla regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att stoppa väggar är en viktig, ansvarsfull, men inte alls svår process. Med hjälp av att avsluta väggarnas yta med murbruk uppnår de en perfekt platt, utan brister och defekter i väggarnas yta. Små sprickor, grunda gropar elimineras, synliga och osynliga gipspärlor slätas ut. Ytfärgningens enhetlighet beror på kvaliteten på det utförda arbetet. Efter denna behandling kan väggarna målas i valfri färg.

Processen att fylla väggarna sker i flera steg . Det första steget är att rengöra ytan från den gamla inredningen och tapeten. Alla svullna platser på ytan rengörs, sprickor och gropar fylls med en nyberedd gipslösning. Först efter rengöring appliceras primern. Sedan kan du börja fylla ytan. Kittet appliceras i flera steg. Varje applicerat lager av kompositionen torkas. Denna långa process tar flera dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man välja?

Att förbereda ett rum för målning innebär att grunda och fylla ytan på väggarna, köpa nödvändiga byggmaterial för inredningen i rummet. Kittet kan köpas i form av en färdig lösning eller i form av torra blandningar. Du behöver också specialverktyg - spatlar i olika storlekar och former, penslar, murslev.

Tillverkare vid tillverkning av blandningar använder limbasar, krita, gips, byggmaterial och andra komponenter för att göra ytan mer hållbar, pålitlig och hållbar.

Bild
Bild

Innan du köper den önskade blandningen är det nödvändigt att klargöra kompositionens kvalitet, hur många lager som ska appliceras under arbetet, tjockleken på varje lager.

Du kan välja rätt kitt själv, bara lite kunskap om var och vilken typ av detta byggmaterial som är bättre att använda:

  • En cementblandning som är resistent mot hög luftfuktighet. Den används bäst för att avsluta rum med hög luftfuktighet. Denna typ av kittblandning är mer lämplig för startskiktet - beläggningens fula färg är mycket svår att dölja med färg och till och med under tapeten.
  • För inredning av torra rum, sovrum, vardagsrum, pulvergips är ganska lämpligt. Denna typ av byggblandning är absolut inte resistent mot hög luftfuktighet. Ytan efter behandling med gipsfyllnadsbruk och torkning är slät och vit.
  • Perfekt för efterbehandlingslagret vid efterbehandling, texturerat polymerspackel. Dyrt, modernt material av hög kvalitet torkar länge, men slutresultatet kommer att överträffa alla förväntningar. Väggens yta är helt plan utan brister, färgen på en sådan beläggning är lätt att applicera, utan att bilda häng.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggmaterialmarknaden representerar ett brett utbud av olika kompositioner. Ett särdrag hos varje sådant material är dess egenskaper, struktur och tekniska egenskaper. Innan du köper är det mycket viktigt att avgöra om det behövs ett kitt för inredning eller exteriör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan, beroende på fysiska och tekniska parametrar, välj lämplig fyllnadsblandning för varje steg i efterbehandlingen:

  • Kittblandningen för startskiktet är en substans med stora mineralpartiklar. Perfekt för att fylla stora och mycket uttalade brister i beläggningen. Tjockleken på startskiktet av kitt som appliceras på ytan bör inte vara mer än 20 mm;
  • Spackelblandning för ytskiktet. Strukturen i denna komposition är finkornig, efter att det sista lagret av kitt har torkat helt är väggytan helt förberedd för målning. Det är möjligt att applicera en sådan komposition på en vägg utan kitt som har behandlats och rengjorts av gammalt gips;
  • Universal fogmassa. Den säljs i form av en färdig tjock, finfördelad lösning på en polymerbas med mineraltillsatser för förbättrad skiktelasticitet. Det är vattentåligt och därför lämpligt för badrummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom en högkvalitativ kittkomposition är det nödvändigt att köpa specialverktyg för efterbehandling. Kvaliteten på finishen beror på rätt verktyg.

För inredning behöver du:

  • För att göra det mer bekvämt att applicera primern på väggytan bör du köpa en bred rulle. På platser som inte är tillgängliga för grundning med en rulle kan du använda en vanlig borste.
  • För att förbereda din egen lösning i behållare är det bättre att använda en byggmixer. I avsaknad av detta verktyg är det fullt möjligt att använda en konventionell elektrisk borr med tillbehör.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utförande av ytfyllning är omöjligt utan spatlar av olika storlekar och former. Den bredaste är 50-60 cm, krävs för stora ytor. Detta hjälper dig att applicera ytbehandlingen mycket smidigare och snabbare. Medium trowel - ca 25 cm bred, mycket praktisk för ytbehandling i hörnen av ett rum. Liten-cirka 10 cm stor, perfekt för efterbehandling i svåråtkomliga områden och för att fylla synliga brister på väggytan. För att spackla hörnen i rummet är det mer lämpligt att använda en vinklad spatel.
  • Efter att det sista kittskiktet har torkat gnids ytan på väggen med ett speciellt nät. Beläggningen blir jämn och slät. Därför är det nödvändigt att fylla på ett finkornigt trowel-nät.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en blandning baserad på fiberduk. Det kan till och med användas för en bil. Det har en bra fuktbeständig effekt.

Olika sorter

Innan arbetet påbörjas måste du bestämma vilken typ av fyllmaterial som ska användas i arbetet. Så det finns:

Cement-sand fasadspackel . Med namnet på blandningen kan du förstå komponenterna i denna beläggning. Den är baserad på vanligt konstruktionscement, som mineraltillsats - fin sand. Före användning räcker det bara att späda ut denna blandning med rent vatten i enlighet med instruktionerna. Du kan köpa den i vilken specialaffär som helst. Cementblandningen säljs i påsar, 25 kg förpackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i denna komposition är dess låga pris, eftersom komponenterna - sand och cement, är lätt tillgängliga. Arbeten med att fylla väggar med en cementblandning kännetecknas av låg kostnad.

På grund av förekomsten av cement i kompositionen kan den användas för utomhusdekoration och i rum med hög luftfuktighet, eftersom beläggningen tål effekterna av vatten under en lång tid. Ytan efter avslutad arbete med cementmortel är grov och ger utmärkt vidhäftning till vattenbaserade färger.

Efter en viss tid uppstår sprickor på ytan som behandlats med en sådan lösning, materialet efter fullständig torkning har inte elasticitet. Därför är det ibland nödvändigt att spackla ytan igen.

Bild
Bild

Gipsspackel . De tekniska egenskaperna hos dessa blandningar är mycket lika, men användningsvillkoren skiljer sig något åt. Den kan endast användas i torra rum. Efter fullständig torkning är ytan helt plan och vit. Du kan måla väggen i valfri färg, eller så kan du använda din fantasi och rita bilder eller en prydnad. Gips är helt säkert för hälsan. I ett rum behandlat med gips kommer luftfuktigheten alltid att vara gynnsam för människor. Med ett överskott av fukt absorberar beläggningen det i sig själv, med torr luft ger det tillbaka det.

Priset på blandningen är något högre än kostnaden för cement-sandblandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylkittlösning . Denna typ av kitt är bra eftersom du kan köpa det redan i form av en färdig lösning av önskad konsistens i plasthinkar med olika kapacitet. Akrylhartser och mineralkomponenter, till exempel krita, mycket fin kvartssand, fungerar som ett ämne för bättre bindning i denna polymerbaserade blandning. Att avsluta väggarnas yta med en akryllösning är endast lämplig som finish, eftersom det enligt de tekniska egenskaperna rekommenderas att applicera denna komposition i ett tunt lager på cirka 3 mm. Den kan användas både utomhus och inomhus. Det härdade skiktet är absolut motståndskraftigt mot eventuella fuktattacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylspackel, tjock i konsistensen, fäster mycket bra på olika beläggningar (trä, spånskiva, tegel, betong), det kan jämnas med en vanlig metallspatel. Det används bäst för att avsluta taket på grund av skapandet av ett utmärkt ånggenomsläppligt skyddande lager.

Kostnaden för sådana lösningar är mycket högre än kostnaden för torra blandningar.

Bild
Bild

Latex kitt -ett slags färdiga polymerbaserade lösningar. I själva verket är detta en akryllösning, i vilken latex tillsätts under produktion i små mängder för att öka beläggningens elasticitet och elasticitet efter användning av denna komposition. De tekniska egenskaperna är nästan desamma med akrylblandningen, den säljs i plasthinkar med olika kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Latex i sammansättningen av en akryllösning ger beläggningen utmärkt elasticitet efter härdning, så ytan efter finish tål chock, vibrationer och andra mekaniska påverkan väl. På grund av vissa egenskaper kan du använda latexspackel för att dölja sömmarna och lederna mellan gipsskivorna. Kostnaden för dessa lösningar är ganska demokratisk i förhållande till kvalitet.

Alla dessa blandningar kan användas på gips, betongytor, gipsskivor, OSB, metall, glasfiber. De är lämpliga för fuktiga rum, men ytan måste först grundas. Använd gips eller plywood för golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik steg för steg

Innan du applicerar kittet på väggen med egna händer måste du grunda ytan. Det rensas från fint damm, så vidhäftningen till basen blir mer motståndskraftig, av hög kvalitet, hållbar. Vid arbete på grundväggar är det bättre att använda en bred rulle, för svåråtkomliga platser och leder-en borste. Det applicerade primerskiktet torkas noggrant.

Därefter slipas ytan, till exempel med sandpapper, sedan appliceras det första lagret med startspackel. Lösningen måste beredas före användning. En torr blandning hälls i en behållare med vatten, blandas och vatten tillsätts långsamt tills lösningen erhåller önskad konsistens. Lösningen kan inte vara för tunn eller för tjock. Vid applicering av kittet används en speciell spatel. Skiktet med startkitt torkas noggrant och primern appliceras igen. Den torkade primade väggytan beläggs på nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa steg appliceras efterbehandlingsmassan. Ibland appliceras efterbehandlingslösningen två gånger med ett intervall på 12 timmar. Efter god torkning måste ytan slipas noggrant.

Spackelapplikation är en mycket tidskrävande process som kräver skicklighet och erfarenhet.

För att göra jobbet bättre skadar det inte att komma ihåg några användbara tips:

  • Det är inte värt att förbereda en stor mängd av blandningen direkt. Det tenderar att torka ut. Bättre gradvis, men oftare.
  • För att förbereda kompositionen behöver du bara använda rena rätter och vatten.
  • Lösningen ska tas med en liten spatel, överföras till en stor spatel och först då - på väggytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan spackla på olika sätt: horisontellt, vertikalt, liksom på sådana sätt som "bukett", "fiskbens", "sicksack".
  • Du kan själv välja spatelens lutningsvinkel, det viktigaste är att täcka alla sprickor, sprickor, synliga defekter.
  • För att kontrollera täckningsnivån kan du använda en metallregel genom att placera den på ytan. Alla oegentligheter skärs enkelt av med en sparkelvinkel.
  • Vid fyllning lämnar det använda verktyget ibland knappt märkbara spår, efter applicering av det sista ytskiktet i kittblandningen försvinner de.
Bild
Bild
  • Slipning av väggarnas yta är mycket bekvämare att göra med en slipmaskin.
  • Det är absolut nödvändigt för hudhöjda områden.
  • För tillförlitlighet kan du äntligen täcka väggen med vattenbaserad färg. Denna oljeblandning kommer att fixa kompositionen.
  • Efter avslutad fyllning av väggytorna, tvätta byggverktygen och redskapen noggrant med rinnande vatten och torka av.
Bild
Bild
Bild
Bild

För ytor av gipsskivor och fiberplattor är fiberduk mest lämpliga. De kan till och med hantera ugnen eftersom de inte spricker.

Tillverkare

Den moderna byggmaterialmarknaden är fylld med ett stort sortiment av olika torrblandningar för efterbehandling och i form av färdiga lösningar från olika tillverkare.

Knauf

Produkterna från detta företag presenteras i stora mängder i butiker. Oron producerar byggmaterial av hög kvalitet för inredning och presenterar den senaste tekniken för användning av dessa produkter. Kittet på detta företag på våra marknader presenteras i flera former:

  • Knauf Fugen . En byggnadsblandning som är mer lämplig för reparation och tätning av skarvar mellan gipsskivor. Det kan bara kallas gips på en sträcka.
  • Khauf Rotband . Kitt av hög kvalitet kännetecknas av låg förbrukning. Härdningstiden för den färdiga blandningen är cirka en timme.
  • Knauf Multi-finish . Lågt pris, bra kvalitet, lätt att slipa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Knauf Multi-finish M . Spackel för maskinbruk, men kan också appliceras med en vanlig sparkel.
  • Knauf -HP -finish . Låg kostnad, genomsnittlig kvalitet, används som efterbehandling.
  • Knauf Multi-finish pasta . Klar att använda blandning. Skiljer sig i plasticitet, mjukhet, elasticitet, rimligt pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte hela listan över de presenterade produkterna av detta märke.

Henkel Bautechnik

Ganska bra tysk tillverkare av torra och färdiga blandningar. Orosmärken - Ceresit, Thomsit, Econ. Produkter från dessa märken tillverkas i Ryssland med utländsk teknik. Kvaliteten på de byggmaterial som produceras för efterbehandling sjönk något, men efterfrågan förblev på samma nivå.

Bild
Bild

Weber-Vitonit

Byggmaterial från denna tillverkare är av hög kvalitet, lång livslängd, hållfasthet, smidighet och höga priser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stabill

Polsk tillverkare. Torra och färdiga efterbehandlingsblandningar av god kvalitet produceras under detta märke. Bland reparationsspecialisterna är många fans av efterbehandlingsblandningar och murbruk som tillverkas på företagen i denna fråga.

Bild
Bild

Sheetrock

Amerikansk tillverkare. Kvaliteten på produkterna är mycket hög. Idag produceras produkter av detta märke i Ryssland. Skiljer sig i höga priser för slutblandningar.

Det finns många tillverkare av kittföreningar. Byggmaterial för inredning, tillverkade på olika företag, skiljer sig åt i kvalitet och pris. När du köper är det bättre att lyssna på erfarenhet av hantverkare när det gäller inredning och renovering av lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

På många byggarbetsplatser och portaler lämnar erfarna hantverkare, proffs inom reparation av lokaler många positiva recensioner om Sheetrock -kitt. Blandningen säljs i form av en färdig lösning med önskad konsistens. Perfekt för gipsskivor, rumshörn. För att inte köpa en produkt av otillräcklig kvalitet är det nödvändigt att kontrollera intyg om överensstämmelse vid köp. För bearbetning av stora rum är det bättre att köpa ett kitt i stora förpackningar.

Bild
Bild

Kvaliteten på blandningarna av tillverkaren Knauf, att döma av recensionerna, är ganska bra. Beläggningen är hållbar och pålitlig. Priserna på byggmaterial för ytbehandling är ganska överkomliga för majoriteten av befolkningen.

Henkels kitt är av god kvalitet, har bra tekniska egenskaper och är lätt att använda. Det kan även användas på dörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som praxis visar och recensioner av professionella reparatörer av lokaler, är det nödvändigt att välja ett efterbehandlingsmaterial för att förbereda ytan på väggarna för målning, noggrant väga alla fördelar och nackdelar. Många tillverkare lovar att deras produkter är av bästa och högsta kvalitet. Men ofta håller resultatet inte löftena. Därför är det värt att lyssna på experternas åsikter, läsa information om byggmaterial från olika tillverkare, korrekt bedöma din ekonomiska förmåga och först då välja ett kitt.

Bild
Bild

Spackling och målning är ett viktigt och avgörande ögonblick vid renovering av väggar. När allt kommer omkring kommer resultaten av ett noggrant arbete att glädja dig i flera år. Du bör inte göra inredningen i rummet med material av låg kvalitet. Det är fullt möjligt att väggytan lyser genom färgskiktet. Detta tyder på att slutblandningen valts fel. Eller ännu värre, beläggningen börjar falla av. Då måste du upprepa allt om igen, och det här är extra ekonomiska kostnader, tid och ansträngning. Därför är det nödvändigt att närma sig beredningen av väggar för målning avsiktligt och väga varje steg.

När du köper byggmaterial för dekoration, var noga med att kontrollera intyg om överensstämmelse och utgångsdatum, och sedan kommer resultatet av det utförda arbetet att glädja dig i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte är helt säker på att du kan göra det på egen hand, är det bättre att tillgripa tjänster från professionella hantverkare för inredning och renovering av lokaler. De kommer att slutföra arbetet snabbt, effektivt och i tid. Självklart är tjänster från sådana specialister inte billiga, men i vissa fall kommer detta att spara mycket pengar, eftersom du inte behöver göra reparationer inom en snar framtid, spendera ekonomi på inköp av nytt material för att avsluta lokalerna. Reparation är en noggrann och tidskrävande process som kräver ekonomiska kostnader och ansträngningar.

Rekommenderad: