Hur Kittar Man Gips? Gips För Gips, Vilket Fyllmedel För Sömmar Och Leder är Bättre Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kittar Man Gips? Gips För Gips, Vilket Fyllmedel För Sömmar Och Leder är Bättre Att Välja

Video: Hur Kittar Man Gips? Gips För Gips, Vilket Fyllmedel För Sömmar Och Leder är Bättre Att Välja
Video: Plaster vs Joint Compound what's the Difference 2024, Maj
Hur Kittar Man Gips? Gips För Gips, Vilket Fyllmedel För Sömmar Och Leder är Bättre Att Välja
Hur Kittar Man Gips? Gips För Gips, Vilket Fyllmedel För Sömmar Och Leder är Bättre Att Välja
Anonim

Gips är ett utmärkt byggmaterial som många använder idag. Produkterna är relativt billiga, så de är tillgängliga i alla butiker. Men oavsett detta bör materialet hanteras försiktigt, eftersom det är ömtåligt. För att förbättra styrka och dekorativa egenskaper täcks gipsskivor ofta med ett kitt. Det finns flera typer av sådana lösningar, så det är viktigt att ta hänsyn till vissa nyanser av var och en av dem när man väljer blandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytfunktioner

Gips är ett arkmaterial som består av ett fyllmedel (gips) och ett yttre lagringsskikt (papper). Arken kännetecknas av en jämn yta, som lockar många byggare, eftersom detta påskyndar inriktningsförfarandet.

Bild
Bild

Men det är obligatoriskt att använda kitt ovanpå en sådan produkt.

Detta beror på flera funktioner i materialet:

Arkens ändar är tunnare än hela huvudarket. Därför, när flera element dockar på dessa platser, bildas en liten fördjupning. Det kan drastiskt påverka finishens dekorativa utseende. Därför rekommenderar experter att fylla den med speciella lösningar

Bild
Bild
  • Fästning av gips sker på en tidigare förberedd ram. Men basen kan också ha små skillnader, vilket inte tillåter dig att få en perfekt plan yta efter anslutning. Ibland kan arkens nivå variera med 1 cm. Denna brist kan endast korrigeras med hjälp av ett fullvärdigt kitt av hela materialet.
  • Gips har dålig styrka, så installationen kan åtföljas av sprickor. Dessa platser stängs och förstärks med hjälp av lösningar och ett speciellt polymernät.
Bild
Bild

Spackling av gips på ett eller annat sätt utförs nästan alltid, eftersom det låter dig stärka strukturen och öka styrkan hos det övre lagret av materialet.

Bild
Bild

Typer av kitt

Spackel är en blandning som är utformad för att jämna ut olika ytor och eliminera mikrosprickor. Gips kan täckas med olika kompositioner som skiljer sig åt i tekniska parametrar och driftsförhållanden.

Beroende på syftet kan kittet för sådana material delas in i flera undertyper:

Startuppställningar. De används i syfte att grovutjämna baserna. De kännetecknas av närvaron av stora fibrer, som inte tillåter att få ett perfekt plant plan. Denna typ av murbruk används för att täta stora sprickor, sömmar och andra skador på platser där ytans släthet inte är av särskild vikt

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Avslutande kitt . Finkorniga material jämnar det översta lagret perfekt och skapar en enhetlig yta. Men dessa produkter tillåter inte att ett tjockt lager appliceras, vilket kräver en preliminär utjämning av underbasen. Efter torkning blir blandningen vit, vilket gör att den kan beläggas med färg eller andra liknande blandningar.
  • Mångsidiga produkter . Kompositioner av denna typ används för att lösa eventuella problem i samband med gipsning av gips. Blandningar är inte alltid lämpliga, eftersom de har en grövre struktur än efterbehandlingslösningar, och detta tillåter dig inte att kontrollera det skyddande lagrets jämnhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på konsistensen kan gipsspackel delas in i två huvudgrupper:

  • Redo . Blandningarna säljs som halvvätskelösningar som kan appliceras direkt på materialet. Nackdelen med sådana formuleringar är deras höga pris och omöjligheten att återanvända produkten efter en tid efter öppnandet.
  • Torr . Kitt av denna typ produceras som torra blandningar. För att förbereda dem behöver du bara tillsätta en viss mängd vatten och blanda noggrant. Idag är denna typ av produkt mycket populär. Du kan använda torra blandningar i delar, vilket gör att du kan kontrollera förbrukningen.
Bild
Bild

Om kittarna är korrekt bevarade är deras livslängd praktiskt taget obegränsad. Fördelen med torra kompositioner är också deras låga kostnad och tillgänglighet på byggmaterialmarknaden.

Bild
Bild

Gipsskivspackel är gjord på olika material.

Beroende på sammansättningen kan tre typer av sådana produkter särskiljas:

Gips kitt . Om materialets sammansättning innehåller gips, som också finns i gips, kan dessa produkter anses vara de mest lämpliga för att avsluta sådana beläggningar. Kitt är helt säkra för människor, eftersom de består av naturliga ingredienser.

Bild
Bild

Den härdade murbruk kännetecknas av dess hållbarhet och snabba torkningshastighet. Men gips absorberar fukt väl, vilket kan leda till sprickor i golvet. Därför rekommenderar experter inte att använda dem i badrum och andra rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Cementbruk . Kittet är fuktbeständigt, så det kan installeras nästan var som helst. Materialet tål också lätt höga temperaturer, men torkar samtidigt länge. Experter rekommenderar att du använder cementspackel i badrummet eller köket. För att få en hög kvalitet och jämn finish appliceras blandningen i flera tunna lager, som är lättare att kontrollera.
  • Polymer kitt är gjorda på basis av olika polymerer, vilket gör det möjligt att ge materialet nödvändiga fysikaliska egenskaper. Elastiskt akrylspackel har en hög säkerhetsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkterna är mångsidiga eftersom de kan användas i hushålls- och industrilokaler. Det skyddande lagret motstår fukt väl, vilket är mycket viktigt för gips, som snabbt absorberar vatten. Men det används relativt sällan, eftersom materialet har en hög kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Kittets kvalitet beror inte bara på dess sammansättning, utan också på det företag som producerar det. Den moderna marknaden är mättad med många alternativ för dessa produkter, bland vilka det finns flera huvudtillverkare:

Knauf . Kitt av detta märke kännetecknas av ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. Företaget producerar många modifieringar av lösningar, bland vilka modellerna Fugen och Uniflot kan särskiljas. Den första typen är gjord på basis av gips. Blandningen torkar snabbt, så den används väldigt ofta för att limma gipsskivor på andra ytor.

Bild
Bild

Uniflot -kitt är fuktresistent eftersom det innehåller cement. Blandningen krymper inte och har också en hög formbarhet med minimal risk för sprickbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Volma . Företaget tillverkar gipsbaserade material. De används för att jämna ut ark och täta sprickor. Sortimentet representeras av flera märken som skiljer sig från varandra i sammansättning och fysiska egenskaper.
  • Ceresit . Många typer av lösningar produceras under detta märke, som är av hög kvalitet och mångsidighet. Speciellt bör polymerbaserade blandningar markeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att köpa gipsskivspackel är en skrämmande uppgift.

För att göra rätt val finns det flera faktorer att tänka på:

Materialets kvalitet . Denna egenskap beror huvudsakligen på tillverkaren av kittet. Därför är det lämpligt att bekanta dig med byggnaders recensioner om specifika företag innan du köper. På samma sätt kan du hitta bästa valuta för pengarna.

Bild
Bild
  • Driftsmiljö . Många kitt är avsedda för torra rum. Detta inkluderar ofta gipsbaserade lösningar. För ouppvärmda byggnader behövs bara en cement- eller polymerblandning som tål extrema temperaturer och hög luftfuktighet.
  • Efterbehandlingskvalitet . Väggytor kan ha stora droppar, vilket kräver ett tjockt lager av murbruk. Det bästa alternativet här är gips eller cementspackel. Om bara slutskiktet behöver formas, är polymerbaserade formuleringar bäst lämpade för detta.
Bild
Bild

När du väljer bör du också ta hänsyn till väggarnas ojämnheter, vilket kommer att påverka materialförbrukningen. Många experter rekommenderar att du sätter ändarna med ett hörn. Denna teknik kräver användning av föreningar som kan fixera produkten kvalitativt på gips.

Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

Innan kittet appliceras måste det vara ordentligt förberett. Detta gäller endast torra kompositioner, eftersom du efter att ha köpt dem omedelbart kan täcka gips med färdiga blandningar.

När du blandar vatten och kitt bör du följa några enkla regler:

Använd endast de proportioner av vatten och blandning som rekommenderas av tillverkaren. Detta gör att du kan få en lösning av önskad konsistens

Tillsätt torrfoder till vätska, inte tvärtom. När du tillsätter vatten kommer små klumpar att ligga kvar under blandningen, vilket blir svårt att röra om och förvandlas till en homogen massa

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att applicera kitt på en gipsplåt består av följande sekventiella operationer:

Primer. För sådana material används speciella lösningar som inte förstör pappers struktur. Om för aggressiva blandningar används kan strukturens hållfasthet äventyras

Förberedelse för spackling. Sachala bör kontrollera om skruvarna sticker ut ovanpå gipsskivan. Det är viktigt att deras huvuden är något infällda i materialet. Efter det måste du klippa av produktens kant vid skarvarna i sömmarna för att bilda en fördjupning. Detta tillvägagångssätt kommer också att förstärka dessa områden

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan lösningen appliceras ska en speciell glasfiberförstärkningstejp limmas på alla fogar och hörn.

Spackling. Processen börjar med att täta sömmarna mellan arken. Det är viktigt att fördela lösningen jämnt i groparna för att få en plan yta. I vissa fall måste du applicera blandningen i flera lager. På liknande sätt stängs groparna som bildas av de självgängande skruvarna

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter utförs spackling av hörnen. För deras ytterligare förstärkning används metallhörn, som appliceras på gipsets ändar. Fixa dessa strukturer med en lösning, försök att inte flytta dem från deras plats

Proceduren avslutas genom att applicera blandningen över hela ytan av arket. För sådana ändamål används en stor spatel, med hjälp av vilken en massiv avjämning av en viss tjocklek bildas

Bild
Bild

Gipsning av gips är en enkel operation som endast kräver val av material av hög kvalitet och att följa tillverkarens rekommendationer.

Rekommenderad: