En Primer För Väggar Under Tapeter: är Det Nödvändigt Att Grunda Innan Limning, Vilken är Bättre Att Välja För Flytande Beläggningar, Vad Mer Behöver Du Komma Ihåg I Arbetet

Innehållsförteckning:

Video: En Primer För Väggar Under Tapeter: är Det Nödvändigt Att Grunda Innan Limning, Vilken är Bättre Att Välja För Flytande Beläggningar, Vad Mer Behöver Du Komma Ihåg I Arbetet

Video: En Primer För Väggar Under Tapeter: är Det Nödvändigt Att Grunda Innan Limning, Vilken är Bättre Att Välja För Flytande Beläggningar, Vad Mer Behöver Du Komma Ihåg I Arbetet
Video: Vågen November 2021 🍁 Tillåt dig att vägledas fram 🍁 2024, April
En Primer För Väggar Under Tapeter: är Det Nödvändigt Att Grunda Innan Limning, Vilken är Bättre Att Välja För Flytande Beläggningar, Vad Mer Behöver Du Komma Ihåg I Arbetet
En Primer För Väggar Under Tapeter: är Det Nödvändigt Att Grunda Innan Limning, Vilken är Bättre Att Välja För Flytande Beläggningar, Vad Mer Behöver Du Komma Ihåg I Arbetet
Anonim

Efter att ha börjat reparera, försummar många ett så viktigt skede av arbetet som att grunda väggarna. Och helt förgäves. Användningen av grundfärger före ytbehandling gör att beläggningen vidhäftar fastare på väggytan, vilket minimerar risken för defekter i framtiden.

Du bör dock inte använda någon jord som finns till hands. Det är nödvändigt att veta och förstå hur väggarna ska bearbetas korrekt, vad som behövs för detta och vad som är strängt förbjudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs detta?

Ett av de viktigaste stegen för att förbereda väggar innan målning eller tapetsering är grundning.

Låt oss överväga primerens huvudfunktioner:

Adhesion . Ökad vidhäftning mellan material säkerställer tät vidhäftning av lagren och förhindrar att banorna flagnar av. Med otillräcklig vidhäftning kommer det nya kaklet snart att falla av tillsammans med limmet, färskt gips börjar smula och dyra tapeter rullar av. Samma öde väntar dock på billiga tapeter. Och dessa manifestationer är desto starkare, desto mjukare och mjukare var ytan innan finish. Det är därför väggens grundning är av grundläggande betydelse.

Vid bearbetning blir väggarna grova, på grund av vilket det översta lagret av efterbehandlingsmaterial fäster på väggarna så fast och jämnt som möjligt.

Ett exempel på ett typiskt lim som vanligen används för behandling av plana, släta ytor är betongkontakt. Den innehåller små kvartspartiklar i kombination med en självhäftande bas. När den appliceras förblir ytan ganska jämn, men får den nödvändiga graden av spannmål, vilket säkerställer en hög kvalitet på ytterligare efterbehandling och dekorationsarbete.

Bild
Bild

Stärker ytan . Marken tränger djupt (upp till 15 cm) in i väggens porer och håller ihop dem, vilket minimerar sannolikheten för delaminering av basen. Materialet blir starkare och mer homogent. Ju färre inre defekter på väggarna, desto högre kvalitet på ytan.

Grundning minskar sannolikheten för efterföljande förstörelse av materialet och detta är mycket viktigt för alla typer av väggar, särskilt för porösa och lösa material (gips eller tegel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Antiseptisk behandling . Mögel och mögel som visas på tak och väggar i ett rum är en fara för liv och hälsa. Varken stugägarna eller invånarna i höghus är försäkrade mot sådana oinbjudna gästers utseende - de uppstår överallt där det är hög luftfuktighet och lite luft, där temperaturen inte är särskilt hög, och det finns inga möjligheter till ventilation. Det är därför mögel är vanligast i badrum, men det kan ofta också finnas i vardagsrum. Allergier, astma, kroniska sjukdomar i bronkopulmonala och nervsystemet - detta är bara några av de faror som väntar invånare i drabbade lägenheter och hus.

För att på ett tillförlitligt sätt skydda väggar från mögel används speciella jordar, som inkluderar antiseptika. De förstör bakterier och förhindrar tillväxt av dessa farliga mikroorganismer, vilket gör mikroklimatet rent och friskt.

Bild
Bild

Minskad limförbrukning . Under grundningsprocessen täcks väggen med en slät film, vilket förhindrar överdriven absorption av lim.

Användningen av en primer underlättar mycket appliceringen av topplack (lim, gips eller färg), vilket innebär att råvaror förbrukas mer ekonomiskt. För ytor som behandlats med speciella kompositioner räcker det bara med ett enda färgskikt, men "bara" ytor behöver två, tre eller ännu fler lager. Detta leder till en ökad förbrukning av färg (eller lim), kostnaden för ansträngning och tid, eftersom varje applicerat lager måste torka ordentligt innan nästa appliceras.

Det är därför priming inte bara är hög kvalitet, utan också påtagliga besparingar.

Bild
Bild

Maskera . Mörka och gulnade fläckar maskeras - detta är särskilt viktigt innan du applicerar ljus tapeter eller målar med vita emaljer. Om du köpte ett hus eller en lägenhet på andrahandsmarknaden och började reparera, kan du efter att ha tagit bort tapeter eller gammal färg hitta oljiga fläckar, liksom outplånliga spår av kaffe, färgat bläck, frätande sot, tobak och liknande obehagliga överraskningar. Sådana spår kommer troligen att lysa genom den nya tapeten, särskilt om du använder ljusa, enhetliga färger, och detta kommer oundvikligen att förstöra hela utseendet på rummet.

För att bekämpa sådana fläckar används speciella pigmentprimrar som effektivt maskerar fläckarna en gång för alla.

Bild
Bild

Återfuktande . Enhetlig vätning av den behandlade ytan är av grundläggande betydelse före puts. Om väggen inte fuktas, kommer det hygroskopiska lagret på olika områden att börja torka ut med olika hastigheter - någonstans kommer det att torka längre, men någonstans för snabbt och du måste våta väggarna igen och igen. Allt detta kommer alltid att leda till att ytan är täckt med fläckar och ser oestetisk ut. Anledningen till detta är materialets heterogenitet. Flis och små sprickor kan placeras inuti, och dessutom värms vissa områden upp snabbare (nära rör och batterier). Det är grundningen som ger fukt och jämn torkning av beläggningen och därför förbättrar kvaliteten på efterbehandlingen.

Bild
Bild

Typer av primrar

Alla typer av primers är indelade enligt tre kriterier: löslighet, basmaterial och omfattning.

Enligt kriteriet för löslighet finns det:

  • vattenbaserad - akryl, samt silikon och silikat;
  • baserat på naturliga mineraler (gips, cement);
  • föreningar upplösta av organiskt material - polyuretan, latex, alkyder.
Bild
Bild

De komponenter som används är:

  • alkyd - mångsidiga blandningar, lika effektiva på trä-, betong- eller metallytor;
  • akryl används främst på tegel och putsade väggar, de fungerar bra på ytor som fiberboard och spånskiva;
  • polyuretan - optimalt för beläggningar med låg absorptionsförmåga, liksom på smutsiga och dammiga väggar;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • latex - effektiva upphängningar, lämpliga för alla typer av väggar;
  • silikatmineral - lämplig för betong och putsade ytor;
  • glyftalsyra - den mest effektiva för framställning av baser av metall eller trä, används i rum med hög luftfuktighet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • perklorovinyl anses vara universell jord, optimal för beredning av dåligt och sällan uppvärmda lokaler. Tänk på att perklorvinolformuleringar har en obehaglig lukt, så bearbetning bör endast göras i ett välventilerat område.
  • aluminium är effektivt för ytor som påverkas av svamp;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • epoxy är optimala för metallytor, de skyddar korrosion på ett tillförlitligt sätt och ökar vidhäftningen till efterbehandlingsmaterial;
  • shellackföreningar förhindrar uppkomst av hartser, därför används de vid arbete med träytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt deras syfte är primers uppdelade i följande typer:

  • Universal designad för alla ytor och för alla beläggningar. Som regel används de för små mängder arbete i fall där en specialiserad komposition inte är tillgänglig, eller för bearbetning av ytor som består av material av en blandad typ.
  • Svampdödande medel rekommenderas för kök och badrum. De innehåller ingredienser som förhindrar tillväxt av mögel och mögel. De ger vidhäftning av sådan styrka att beläggningen vidhäftar ordentligt vid underlaget, och inga mikroorganismer kan tränga in inuti.
  • Korrosionsskyddsmedel används för att arbeta med metallelement, förlänga deras livslängd och förhindra rost.
  • Djupa penetrationsblandningar är ett utmärkt alternativ för porösa, otillräckligt starka och lösa underlag. En sådan vägg förstärks noggrant, därför används den ofta när man arbetar med gips, gips och skumbetong.
  • Täckande primrar med isolerande egenskaper.
  • Pigmenterade är lämpliga för lätta material.
Bild
Bild

Förresten föredrar vissa hantverkare att göra en primer med egna händer. Det finns flera vanliga recept:

Från tvätttvål och kopparsulfat . För att förbereda en sådan komposition tas vatten och kokas, varefter riven tvätttvål tillsätts. För 7 liter vätska krävs 1 brikett med 65% tvål. Där är det också nödvändigt att tillsätta 100 g kopparsulfat och 50 g lim för snickeri. Kompositionen kokas på låg värme i en halvtimme, varefter den filtreras och kyls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra kompositionen är lättare att förbereda . Det kommer att kräva 1 liter PVA -lim och 5 liter vatten. Limmet späds ut med vatten till en homogen konsistens, varefter lite cement ska tillsättas det, omröras och filtreras.

Båda formuleringarna ger djup penetration och garanterar hög vidhäftning. Alla komponenter i blandningen är tillgängliga och har en låg kostnad. Deras enda nackdel är bristen på antiseptiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tapetlim eller PVA utspätt med vatten används också som primer.

Specifikationer

I tider av knapphet användes vanligt lim som primer. När sortimentet av de föreslagna kompositionerna är brett och varierat är det inte så lätt för konsumenten att svara på frågan - vilken primer att föredra? Låt oss försöka förstå det invecklade i valet.

För att korrekt bestämma och välja en lämplig primer måste du först och främst veta vilken typ av yta kompositionen kommer att appliceras, samt studera rummets egenskaper (fuktighet, temperatur) och typen av efterbehandlingsmaterial.

Bild
Bild

Valet av primer baseras på flera aspekter:

Efter typ av väggbeklädnad

Ett brett urval av torra och flytande grundfärger för hardboard, OSB -plattor, tegel, metall och trä presenteras i järnaffärer. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till skicket på dessa ytor. När de häller är det värt att köpa en suspension med djup penetration, om väggarna påverkas av svamp eller farlig mögel är det bättre att behandla dem med en snabbtorkande blandning med fungicider.

Olika ytor kräver olika primers. Till exempel kommer "gips" inte att "acceptera" varje primer: den absorberar fukt, och om kompositionen för bearbetning väljs felaktigt kommer tapetskiktet i framtiden bara att tas bort tillsammans med kartongen. Det är därför särskilda krav ställs på primers för denna typ av material: ett lösningsmedel är oacceptabelt i sin sammansättning och det måste ha fuktbeständiga egenskaper. Det bästa valet är en akrylprimer som skyddar materialet och garanterar maximal vidhäftning till ytorna.

Bild
Bild

Inte varje jord är lämplig för plywood på grund av dess porösa struktur och höga vattenabsorptionshastighet. Det bästa valet skulle vara en alkydsuspension baserad på torkningsolja eller vattenakrylkompositioner.

För färskt obehandlat trä, liksom fiberboard och spånskiva, är det bättre att köpa förbättrade alkydjordar, de stärker porerna och förhindrar svullnad av dukarna. De innehåller dock ett organiskt lösningsmedel, så primern kan inte användas i bostadslokaler. I hus och lägenheter är det värt att föredra akryljord - de har samma egenskaper, men är helt säkra för människors liv och hälsa.

Bild
Bild

Betongytor, liksom tegel, behandlas med mineralföreningar baserade på cement eller gips.

Om väggarna är täckta med gammalt kitt, är det förutom primern lämpligt att täcka väggarna med utspätt lim. Annars kommer tapeten först att fastna, men efter ett tag kommer den att falla av tillsammans med det översta lagret av kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av tapeter

När du väljer en primer bör du ta hänsyn till vilken typ av material det appliceras under - under tapeter eller målning. I teorin kan du använda universella blandningar, men det vore mer korrekt att fokusera på specifika typer av tapeter (vinyl, fiberduk eller papper), samt en typ av färg och grundade väggar bara för dem. Många applicerar utspätt tapetlim, men det kan fläcka och orsaka gulning av tapeten, så det här alternativet kan inte anses vara det mest framgångsrika.

Bild
Bild

En akrylprimer fungerar bra för alla typer av tapeter. Emellertid, icke-vävt "kräver" alkydsuspension. På grund av det stora antalet pigmenterade partiklar, liksom egenskapen att bilda en tunn halvmatt film, maskerar den perfekt mörka fläckar på väggarna och bildar en idealisk bas för skimrande tapeter, betonar färgen.

Under vattenbaserad färg, som huvudsakligen används inom inredning, är det önskvärt att använda polymerkompositioner.

Bild
Bild

Hur behandlas ytan korrekt?

Korrekt förberedelse av väggarna är garant för kvaliteten på ytterligare efterbehandling. Innan arbetet påbörjas, ta bort gammal tapet eller färg, ta bort det smulande gipsskiktet, tvätta bort kalkmassan, avfetta och jämna ut väggen.

Om de har gamla tapeter tas de bort med en spatel. Innan demonteringen pågår fuktas ytan rikligt med vatten eller en speciell vätska. För att ta bort enkel papperstapet räcker det med en tvålösning, men små snitt bör göras på tätare tvättbara dukar så att vätskan kan tränga in i basen och underlätta borttagningen.

Bild
Bild

Om du inte kan ta bort beläggningen första gången är det värt att upprepa operationen.

Tips: för tuffa tapeter kan du använda ett vanligt strykjärn. Värmeytan appliceras på önskad plats genom en fuktig trasa och pressas i några sekunder.

Efter att alla gamla tapeter har tagits bort tvättas väggen och rengörs med en spatel.

Bild
Bild

Om väggen är putsad, finns det inget definitivt svar på frågan om att ta bort det gamla lagret - allt beror på beläggningens skick. Det är ganska enkelt att kontrollera det - du behöver bara knacka på väggen. Om beläggningen är lös och har sprickor, sprids kittet helt enkelt, en sådan beläggning bör tas bort och ett nytt lager appliceras.

Målade väggar rengörs på olika sätt. Om en vanlig skrapa räcker för en vattenbaserad emulsion kan emaljfärger kräva speciella lösningsmedel. Den rengjorda väggen ska slipas med grovkornigt sandpapper.

Bild
Bild

All ytrengöring måste utföras på ett säkert sätt. Vid arbete ska ett universellt andningsskydd och skyddsglasögon användas, rummet måste ventileras. Om avlägsnare används för att ta bort det gamla färgskiktet, bör du skydda huden med en speciell pasta från de negativa effekterna av lösningsmedel.

Det är absolut nödvändigt att inte ta bort gamla beläggningar med lödkolv och gasbrännare.

Om mögel eller mögel hittas, sanera med blekmedel eller specialpreparat.

Först efter förbehandling ska du gå direkt till appliceringen av primern. Och kom ihåg - blandningen appliceras endast på helt torra väggar!

Bild
Bild

För att grunda väggen behöver du primern själv, liksom verktyg: en färgrulle, en behållare (pall) och en pensel.

Observera att jord säljs i flytande och torr form. Den första kan användas omedelbart, men den andra ska spädas med vatten i de proportioner som anges av tillverkaren på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktioner för applicering av primers är följande:

  • borsta bort det damm som finns kvar efter att du har tagit bort den gamla beläggningen med en speciell borste;
  • avfetta basen - detta kommer att säkerställa god vidhäftning av jorden till valfri bas, som regel används vitsprit eller vanlig aceton för detta;
  • applicera primern på väggen med en speciell färgrulle, undvik utseende av "pölar", stänk och dropp;
  • svåråtkomliga platser (avsatser, hörn, dekorativa element) behandlas med en pensel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsskiktet ska inte vara tjockt. Efter att det första lagret har torkat bör primern appliceras igen.

Om du använder lim som primer bör du ta hänsyn till flera funktioner i denna komposition. Det är mycket viktigt att späda ut kompositionen med vatten till en mjölkaktig konsistens. Detta gäller särskilt om du använder PVA -lim (det används i rum med hög luftfuktighet) - annars kommer du inte att kunna riva av tapeten före nästa limning, även om du väter den rikligt.

Bild
Bild

Hur länge torkar det?

Efter att all primer har applicerats på väggen måste du vänta tills den torkar helt. Tapetsering eller målning är endast möjlig när väggen är helt torr.

Hur länge du måste vänta beror på många faktorer, inte minst själva jordtypen:

  • akrylprimer torkar på cirka 2-3 timmar;
  • alkyd torkar efter 20 - 22 timmar;
  • det kommer att ta ungefär en dag att stelna glyftaljorden;
  • torkning av polyuretansuspensioner tar cirka en dag;
  • för en silikonprimer tar det cirka 5 timmar;
  • latexprimern torkar ganska snabbt - du kan börja avsluta arbetet 2 timmar efter appliceringen;
  • silikat och mineralföreningar torkar längst - de kommer att behöva mer än en dag;
  • men vattenbaserade blandningar torkar direkt-du kan applicera färg och limma tapeten efter 20-30 minuter.
Bild
Bild

Hastigheten med vilken en vägg torkar kan påverkas av andra faktorer, inklusive:

  • luftfuktighet - ju högre den är, desto långsammare torkar jorden;
  • temperaturförhållanden i rummet - alltför låga och höga temperaturer minskar torkningshastigheten av beläggningen;
  • skikttjocklek - ju tätare det är, desto längre måste du vänta;
  • basstruktur - ju djupare beläggningen tränger in i väggen, till exempel för gips, desto längre tid tar det att vänta tills locket torkar helt.
Bild
Bild

Vid torkning av primern är det mycket viktigt att följa flera krav:

  • undvik temperaturfluktuationer i det behandlade rummet;
  • låt inte utkast visas;
  • försök inte torka väggen artificiellt.

Varje avvikelse från dessa normer orsakar ojämn förstärkning av skiktet och minskar därmed vidhäftningen i vissa områden av ytan.

Bild
Bild

Viktiga punkter

Grundning av väggarnas yta före efterbehandling är obligatorisk - det garanterar hög kvalitet och hållbarhet för efterföljande limning av tapeter eller målning av väggen. Arbete med jord kräver ingen specialutrustning och kan till och med utföras av en icke-professionell.

Det är dock viktigt att följa vissa principer:

  • Välj en primer som passar din yta.
  • Följ tillverkarens instruktioner noga, hela proceduren anges på förpackningens utsida. Produkten ska endast spädas i de proportioner som anges av tillverkaren. Om du gör blandningen mer eller mindre koncentrerad kommer primern att förlora sin prestanda och dess användning kommer att förlora all mening.
  • Använd en rulle-det ger en jämn applicering av lagret, men svåråtkomliga områden bör behandlas med en borste med liten diameter.
  • Behandla den porösa basen flera gånger, behandla skadade ytor med lösningar av två typer: antiseptisk i det första steget och universella vid den andra.
  • Ta dig tid, vänta tills ytan torkar naturligt.
  • Späd inte ut hela blandningen på en gång (om du köpte torr jord) - oftast kräver bara en del av råvaran arbete.
  • Om primern kommer på golvet, fönstret eller kläderna under arbetet, torka kontamineringsstället med en trasa fuktad i vatten. Ju tidigare du gör detta, desto lättare blir det att bli av med fula fläckar.
  • Skölj rullar och behållare omedelbart.
Bild
Bild

Dessa regler är enkla, men det är deras efterlevnad som garanterar att allt efterföljande arbete kommer att utföras snabbt, effektivt och effektivt.

Sammanfattningsvis rekommenderar vi att du bekantar dig med de bästa primertillverkarna i världen. Knappast kommer någon att tvivla på att primern av ett välkänt märke är av utmärkt kvalitet. Men en produkt från ett okänt företag är alltid fylld med risk: du kan ha tur, och produkten kommer att ha alla deklarerade egenskaper, eller det kan visa sig vara mycket värre än förväntningarna.

Om du inte vill spela roulette rekommenderar vi att du föredrar produkterna från en av ledarna inom detta marknadssegment:

  • Ceresit - den absoluta ledaren på marknaden för byggblandningar. Ett världsberömt företag med hundraårig historia. I mer än 100 år har denna tillverkare erbjudit konsumenterna högkvalitativa varor i ett brett sortiment. Hittills har Ceresit öppnat sina fabriker i Ryssland, vilket gjorde det möjligt att avsevärt sänka priserna på produkter för den inhemska konsumenten. Produktionen av jordar av alla slag har etablerats och naturligtvis under tapeten.
  • Knauf - ett välkänt tyskt företag, bildat på 30-talet av förra seklet. Varumärket har varit känt på den ryska marknaden sedan 1993. Produkterna representeras av universella föreningar, djupa penetrationsmedel, jordar för absorberande underlag. Den ständigt växande kvaliteten på produkterna här säkerställs genom den obevekliga introduktionen av den senaste tekniken och förbättringen av ledningssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tikkurila - ett företag från Finland som framgångsrikt har sålt sina produkter sedan 1862. Jättens produktionsanläggningar finns representerade i flera länder där produktion av färger och andra material har etablerats. Kategorin primers representeras här av akrylföreningar, liksom suspensioner med fuktisolerande parametrar och ökade vidhäftningsegenskaper.
  • Caparol - ett varumärke med ett världsomspännande rykte. Företaget började sitt arbete redan 1885, idag säljs produkterna i dussintals länder runt om i världen. Tillverkaren erbjuder en mängd olika jordtyper, inklusive frostbeständiga föreningar och under tapeter.
  • Weber - en tillverkare som tillverkar konstruktionsblandningar under varumärket Vetonit. Här har produktion av primers för fasad- och inredningsarbeten etablerats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ivsil - Rysk tillverkare. Företaget är relativt ungt - det är bara 20 år gammalt, men det har fast etablerat sig som en av ledarna på marknaden för byggblandningar. Det bedriver produktion av universella jordar och föreningar för maximal penetration.
  • " Prospektörer " Är en annan inhemsk fabrik, som startade 1992. De grundläggande principerna för dess arbete är baserade på införandet av vetenskapliga och tekniska framsteg, förbättring av teknik och outtröttlig kvalitetskontroll. Nu erbjuder "Prospectors" den ryska köparen betongkontaktprimrar och upphängningar för ytor med hög absorptionsförmåga.

Rekommenderad: