Grundning Av Väggarna Före Målning: är Det Nödvändigt Att Grunda Taket För Kitt Och Måla Med Vattenbaserad Färg

Innehållsförteckning:

Video: Grundning Av Väggarna Före Målning: är Det Nödvändigt Att Grunda Taket För Kitt Och Måla Med Vattenbaserad Färg

Video: Grundning Av Väggarna Före Målning: är Det Nödvändigt Att Grunda Taket För Kitt Och Måla Med Vattenbaserad Färg
Video: Så målar du väggarna på ett smart sätt - Målningsråd från Caparol färg 2024, April
Grundning Av Väggarna Före Målning: är Det Nödvändigt Att Grunda Taket För Kitt Och Måla Med Vattenbaserad Färg
Grundning Av Väggarna Före Målning: är Det Nödvändigt Att Grunda Taket För Kitt Och Måla Med Vattenbaserad Färg
Anonim

Väggfyllning är ett mycket viktigt steg i alla renoveringar. Primern är ett utmärkt medel som på grund av sin kemiska sammansättning ger en stark, pålitlig vidhäftning av material och skyddar mot bildning av mögel och mögel. Användarvänlighet gör att även en nybörjare självständigt kan förbereda en arbetsyta för målning utan problem. Denna procedur behövs också för att stärka strukturen av material och färger och lacker, som kan påverkas av negativa miljöfaktorer.

Bild
Bild

Vad är en primer för?

Primern som appliceras före målning är en viktig del av renoveringsarbetet. Det är det första förberedande skiktet som utför uppgiften att ge bästa vidhäftning mellan väggen och topplacken. Med andra ord kommer färgen att lägga sig lättare och jämnare under efterbehandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa behovet av preliminär grundning av väggarna är det värt att känna till några av de användbara egenskaperna och fördelarna med denna komposition

  1. Främjar strukturell förstärkning av arbetsytan.
  2. Ger fuktbeständighet för det bearbetade materialet.
  3. Bildar ett skyddande lager på ytan.
  4. Fyller sprickor och jämnar ut basen. Som ett resultat lägger färgen sig bättre, och dess förbrukning under målningsprocessen minskar avsevärt.
  5. Förhindrar färgsprickor under drift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan köpa en färgad primer för att lysa upp din topplack. För rum med hög luftfuktighet används antiseptisk jord, som skyddar väggarna från mögel och mögel. Antiseptikum förstör mikroorganismer och bakterier på ytan, och syrorna som utgör det hjälper till att ta bort alla onödiga formationer och plack.

Byggnadens fasad behandlas också med en lösning innan dekoration. Ytan under drift måste dock vara helt torr och skyddad från solljus.

Bild
Bild

Med invändig finish utsätts golvet och till och med taket ofta för en primer. Denna behandling förbättrar deras utseende såväl som hydrofoba och vidhäftande egenskaper.

Vyer

Marken klassificeras efter sammansättning och typ av den behandlade ytan. Men det finns också universella typer, lämpliga för både betong- och tegel- eller träbaser. Grundningskompositioner är, beroende på huvudfunktionen, uppdelade i följande sorter.

Förstärkning . De är utformade för att stabilisera arbetsytan, öka dess densitet och hydrofobicitet. Oftast används de för att täcka porösa material. Kompositionen tränger djupt in i materialet och hårdnar sedan och bildar därmed en slags förstärkningsram. Djupet av markpenetration kan nå 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim . Sådana kompositioner tjänar till att öka vidhäftningen mellan ytbehandlingsmaterialet och väggen. De appliceras omedelbart före målning, spackling eller limning. I detta fall tränger jorden in i materialet med cirka 3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på kompositionen är primern uppdelad i typer

  • Universell . De finns oftare än andra i järnaffärer. De används för att utföra reparationsarbeten på en liten yta eller om användning av färger och lacker med goda limegenskaper planeras i framtiden.
  • Akryl . De har ett brett användningsområde, de är lämpliga för nästan alla material (betong, tegel, asbestcement, cementgips, träbyggnadsmaterial, polystyren). Som namnet antyder är denna typ av primer tillverkad av akrylhartser, därför har den utmärkt vidhäftning och fuktbeständighet. Den applicerade kompositionen kännetecknas också av ofarlighet, luktlöshet och snabb torkningshastighet. Akrylprimer kan dock inte förvaras i kylan, eftersom kompositionen kommer att förlora sina egenskaper.
Bild
Bild
  • Alkyd . Lämplig för metall-, betong- och träytor. Kompositionen skyddar metallbaser från korrosion och från trä, spånskiva, MDF och plywood - från förstörelse och en träbagge (barkbagge). Dessa blandningar rekommenderas dock inte för grundning av gipsväggar, eftersom det efter torkning bildas ett moth-eye-lager på dem, vilket förstör kvaliteten på den efterföljande målningen.
  • Mineral . De består av mineraler som cement, gips eller kalk. De används för att bearbeta insidan av väggar av betong eller sandkalksten, samt putsade ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Schellack . Oftast är träväggar grundade med dem, eftersom kompositionen kan skydda ytan på det sågade virket från hartssekretionen av barrträd.
  • Epoxi . Används för behandling av betongytor. På grund av innehållet av epoxisyntesharts i dem ökar beläggningens hållfasthetsgrad avsevärt. Fungerar som bas för färg, linoleum och keramiska plattor.
  • Aluminium . Lämplig för trä- och metallunderlag. Aluminiumpulvret som ingår i kompositionen ökar graden av vidhäftning av färg- och lackmaterialet och basen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Silikat . Används för bearbetning av tegelgipsade ytor. De kännetecknas av hög motståndskraft mot plötsliga förändringar i temperatur, styrka och hydrofobicitet. De lämnar inte ett mineraliserat lager på väggen och tränger perfekt in i gammalt cementkalkgips, sandkalksten och betong.
  • Polyvinylacetat . Specialiserade primrar. De används vid användning av speciella polyvinylacetatfärger. Torka snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av en primer görs baserat på väggarnas skick och egenskaper, samt typen av yta. De viktigaste parametrarna är graden av porositet och löshet, liksom förmågan att vara hydrofob. Välj en självhäftande primer för täta och finkorniga ytor. Om materialet är löst, ömtåligt och poröst, behövs en förstärkande djupgenomträngande komposition. För rum med hög luftfuktighet krävs en hydrofob jord, som bildar ett pålitligt tätskikt på ytan. För att öka effekten appliceras lösningen oftast i ett dubbelskikt.

Bild
Bild

Förbereda väggarna

Vissa ägare tror att efter fyllning behöver väggarna inte grundas. Om detta inte görs, kommer utjämningsskiktet att smula kraftigt under arbetet och absorbera mycket färg, vilket kommer att öka dess förbrukning avsevärt.

Det finns också speciella tapeter som är avsedda för målning (måla fiberduk). Det är inte nödvändigt att utsätta dem för särskild förberedelse, men innan du klistrar in själva tapeten grundas väggarna. Gipsytan bearbetas i två lager. Det första lagret appliceras omedelbart efter installationen, och det andra lagret - efter kittning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ny färg appliceras på ett gammalt lager, bör en sådan yta grundas endast om det finns en skillnad i färg mellan det gamla och nya lagret.

Bild
Bild

Innan grundning måste rummet och väggarna förberedas

  • Vi tar bort allt som kan störa arbetsprocessen. Om det inte är möjligt att ta ut möblerna flyttar vi dem till mitten av rummet.
  • Vi håller temperaturen i rummet från 5 till 25 grader.
  • I förväg måste väggarna rengöras noggrant från all smuts och fettfläckar. För att göra detta kan du tvätta dem med varmt vatten och lite vanligt tvättmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om det finns skador på väggarna täcker vi dem med kitt och försöker uppnå den jämnaste ytan. Vid behov utför vi arbete för att ta bort mögel.
  • Vi gnuggar kittet med en stång eller medellångt sandpapper. Var noga med att vänta tills det torkar helt.
  • Vi rengör arbetsytan ett par timmar innan grundning.
  • Vi applicerar en primer.
  • Väggarna måste vara helt torra. Om luftfuktigheten är hög, ventilerar vi rummet eller torkar väggarna med en värmepistol.
Bild
Bild

Applikationsteknik

För att arbeta behöver du följande verktyg:

  1. andningsskydd, skyddsglasögon och tätningar;
  2. borstar, rulle (eller sprutpistol), en smal borste behövs för bearbetning av hörn, omkopplare och andra komplexa strukturer, rullen bör vara 18-20 cm bred med en genomsnittlig syntetborste;
  3. en behållare med en blandning, till exempel ett färgbad, närvaron av en fördjupning och ett galler för vridning gör att jorden kan appliceras jämnare och utan överskott;
  4. avfettningsmedel;
  5. en ren trasa och en stålborste.
Bild
Bild

Träning

  • Ta på sig personlig skyddsutrustning.
  • Vi förbereder blandningen. Blanda torr jord med varmt vatten enligt instruktionerna. Rör om den färdiga lösningen noggrant före användning.
  • Häll kompositionen i en behållare. Doppa en rulle i den på båda sidor och pressa överflödigt på galler.
  • Vi erbjuder god ventilation av lokalerna där arbetet kommer att utföras. Lufttemperaturen bör vara från 5 till 25 grader, luftfuktigheten ska vara 60-80%.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slipning av kitt.
  • Vi tar bort skräp och damm med en kvast eller borst. Om det finns foci av svamp eller mögel, avlägsnas de med en metallborste och behandlas med en koncentrerad antiseptisk komposition.
  • Vi avfetter ytan med teknisk aceton eller något annat avfettningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sekvensering

  1. Applicera det första lagret på väggen. Du bör börja från den mest praktiska platsen i riktningen uppifrån och ner med translationella rörelser. För att undvika fläckar, tryck lätt på rullen, men lösningen får inte rinna ut. För svåråtkomliga områden är det mer bekvämt att köpa en speciell rullfäste (teleskopstång).
  2. Applicera lösningen på hörnen och andra svåra områden med en smal borste. Här måste du visa särskild omsorg och noggrannhet.
  3. Låt jorden torka ut. Detta kan ta 3 till 6 timmar. För att förstå om jorden är torr eller inte kan du titta på de våta fläckarna som borde försvinna. Processen måste ske under naturliga förhållanden; du kan inte använda värmepistol eller batteri.
  4. Applicera ett andra lager om det behövs, utan att vänta på att det första lagret torkar. Sekvensen är densamma.
  5. Sedan applicerar vi färgen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bearbeta monolitisk betong, använd en jord med kvartssand, som är utformad för att förbättra vidhäftningen av betongytan.

Funktioner och tips om applikationsteknik

Funktioner för ytbehandling beror till stor del på vad efterbehandlingen blir.

  1. En akrylprimer krävs för vattenbaserad färg.
  2. Om ytan kommer att avslutas med alkydfärg, krävs därför samma typ av primer.
  3. För färger med ett smalt syfte, till exempel elektriskt ledande, är det mer ändamålsenligt att välja en universell primersammansättning.
Bild
Bild
Bild
Bild

I butiken säljs jorden i form av en färdig lösning eller torr blandning. Skillnaderna mellan dem är i bekvämlighet och pris. Koncentratet späds ut med varmt vatten och som resultat erhålls så mycket jord som behövs för arbetet. Dessutom är de mycket billigare än färdiga, eftersom priset på den senare höjs på grund av förseglad förpackning (plasthink).

Bild
Bild

Baserat på hur flytande blandningens konsistens är, och baserat på väggytan, väljer de verktyget med vilket den ska appliceras. Det kan vara rullar, borstar, en sprutpistol och för tjocka kompositioner är det mer bekvämt att använda en putsspackel.

Nyttiga råd från mästarna

  • Primer från olika tillverkare får under inga omständigheter blandas, även om de är avsedda för samma material. I vilket fall som helst kommer den kemiska sammansättningen att vara något annorlunda, vilket kan leda till förlust av funktionalitet.
  • Förvaring i kylan och ännu mer i kylan är uteslutet. Frysning kan också leda till förlust av funktionalitet och egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Var noga med att läsa instruktionerna på förpackningen som deklareras av tillverkaren innan arbetet påbörjas.
  • Du kan avfetta arbetsytan med nitrolösningsmedel eller extraktionsbensin.
  • För att testa hur stark primerfilmen är, tryck lätt ner den med spetsen på något metallföremål. Beläggningen ska inte bilda revor och sprickor.

Rekommenderad: