Träliknande Väggpaneler: Vägg- Och Takmaterial För Inredning, Idéer För Dekorativ Efterbehandling Av Köksväggar

Innehållsförteckning:

Video: Träliknande Väggpaneler: Vägg- Och Takmaterial För Inredning, Idéer För Dekorativ Efterbehandling Av Köksväggar

Video: Träliknande Väggpaneler: Vägg- Och Takmaterial För Inredning, Idéer För Dekorativ Efterbehandling Av Köksväggar
Video: Husbygge del 19 - Installation av takhögtalarna från Bowers & Wilkins 2024, April
Träliknande Väggpaneler: Vägg- Och Takmaterial För Inredning, Idéer För Dekorativ Efterbehandling Av Köksväggar
Träliknande Väggpaneler: Vägg- Och Takmaterial För Inredning, Idéer För Dekorativ Efterbehandling Av Köksväggar
Anonim

Idag finns, förutom att måla väggar och limma tapeter, andra finish. Träformade väggpaneler är ett iögonfallande exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Väggpaneler, som imiterar naturligt trä, finns i flera varianter. Alla är prisvärda och bra för inredning. Produkterna kräver ingen särskild omsorg och har många positiva egenskaper.

Trämaterial ser bra ut på väggarna i alla rum. Dessa paneler skapar en varm och välkomnande atmosfär. Denna typ av dekoration är lämplig för dekoration av både bostäder och kontorslokaler (för hallar, korridorer, kontor). Det finns många intressanta färger och texturer, så du kan hitta rätt material för vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ytterligare plus är att att dekorera rummet med träliknande väggpaneler inte kräver specialkunskaper och köp av några specialverktyg. Om väggarna i huset är jämna, kan materialet fixeras med vanliga spikar eller till och med med en häftapparat.

Bild
Bild

Visningar

Väggpaneler som imiterar trä kan delas in i två typer. Den första är fasadpaneler som tål olika atmosfäriska förhållanden under lång tid. Men de tappar inte sin visuella attraktionskraft. Den andra typen är inre eller inre paneler. De tillverkas med annan teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhusmodeller

För att skydda rummet mot negativa naturliga faktorer används fasadväggpaneler. De kan användas i mer än ett decennium, eftersom de har ett antal skyddande egenskaper.

Fibercement

Sådana paneler imiterar troget trä. De är gjorda av en blandning av åttio procent cement och tjugo procent andra komponenter. Dessa inkluderar vatten och sand, liksom polymerfibrer (eller med andra ord "fiber").

Under tillverkningsprocessen pressas blandningen, som blandas torrt. Därefter tillsätts vatten till denna komposition. Eftersom materialet bearbetas under mycket högt tryck är produkterna platta. Tack vare värmebehandling och speciella lösningar kan fibercementpaneler hålla länge . Detta gör dem trots allt frostbeständiga och vattenbeständiga och ger dem också korrosionsskydd. Målning och lackering ger produkterna en speciell dragningskraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Sådana produkter är inte rädda för solljus och plötsliga temperaturförändringar. Plastpaneler är tillverkade av polyvinylklorid, som tål fukt. Materialet innehåller också speciella tillsatser som skyddar PVC -paneler mot ultravioletta strålar. Efterbehandlingsmaterial av denna typ har en mängd olika färger. De kan imitera olika träslag: från ek till lärk.

Bild
Bild

Vinyl

Ett av de populära väggdekorationsalternativen är vinylfasad. Detta material är en imitation av stockens yta. Den är gjord av 80 procent polyvinylklorid och 20 procent av andra tillsatser. Dessa är modifierare och några färgpigment som gör produkten resistent mot olika naturliga faktorer. Dessa tillsatser gör vinylpaneler flexibla och motståndskraftiga. Dessutom kan materialet användas under en längre tid.

Bild
Bild

KDP

WPC-paneler är baserade på träpolymerkompositer, som säkerställer materialets hållfasthet och motståndskraft mot fukt. Varje del består av två lager, som är förbundna med hoppare. Brädans sidor är gjorda i form av ett åslås. Detta gör installationsarbetet enkelt och enkelt.

Produkterna har ett attraktivt utseende, de liknar verkligen trä. Men de skyddande egenskaperna hos detta material är mycket bättre. Han är inte rädd för inte bara fukt, utan också solens strålar. Dessutom är det miljövänligt tack vare trämjöl, som utgör 70 procent av varje produkt.

Bild
Bild

Interiör modeller

Med hjälp av sådana efterbehandlingsmaterial kan du skapa en solid och snygg inredning i alla rum. De kan till och med tävla med naturliga träfinisher.

Spånskiva

Detta material tillverkas genom att pressa grova spån med polymerharts. Limmet är baserat på fenol-formaldehydharts. Materialets hållfasthet och hållbarhet tillhandahålls av hydrofoba tillsatser. För att förbättra fiberplattans miljövänlighet ersätts hartser ofta med andra komponenter som inte är hälsofarliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träfiberskiva

Sådana paneler skiljer sig något från tidigare material. Kärnan i deras tillverkning består i varmpressning av en blandning, som består av cellulosa och polymerer, samt speciella tillsatser och vanligt vatten. Alla komponenter säkerställer miljövänligheten hos fiberboardprodukter.

För att skapa en dekorativ effekt är de täckta med en polymerfilm eller melaminlaminat. De ger ytan en lätt glansig glans. Imiterat trä låter dig använda materialet för inredning av motsvarande design. Sådana falska paneler är svåra att skilja från naturligt trä.

Bild
Bild

MDF

De innehåller en blandning av lignin och trädamm, som pressas under vakuumtryck. I rum där luftfuktigheten är för hög kan MDF-plåtar med laminerad fuktresistent film användas. I torra rum utförs efterbehandling med material täckta med ett lager papper som imiterar trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Sådana alternativ är både smidiga och präglade. De har en porös bas, tillräckligt elastisk, så de behåller sin form perfekt. Dessutom är produkterna lätta och överbelastar inte ytan. Paneler av denna typ finns i olika nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips

Sådana väggpaneler är mycket hållbara och ljudisolerande. De väger lite, men samtidigt ser de monumentala ut i det inre av rummet. Produkter av denna typ imiterar perfekt gammalt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Kanske kommer träliknande väggpaneler snart att överskugga många material, eftersom de har ett antal fördelar. Panelerna är mycket enkla att installera, har ett presentabelt utseende och efterliknar troget strukturen hos naturliga råvaror.

Äkta träpaneler är dyra, så att använda dekorativa fauxpaneler kan spara pengar på efterbehandling. De är lätta att ta hand om. För att göra detta behöver du inte ens använda hushållskemikalier, du behöver bara torka av panelerna med en fuktig trasa.

Mantel av denna typ kan dölja vissa väggfel, och det kan också vara en del av värmeisoleringen som installeras inuti rummet . Interiörpaneler kan användas i rum inredda i olika stilar. Detta är inte bara en "rustik" riktning, utan också ett loft, skandinaviska, orientaliska stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggpaneler har emellertid också nackdelar. Några av dem har ett ganska snävt omfång. Och vissa arter är till och med giftiga. Dessutom är inte alla material av denna typ fuktbeständiga. Men många av dem innehåller formaldehydhartser, som är skadliga för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Träliknande väggpaneler kan tillverkas av olika material. Detta bör beaktas när man bestämmer var de ska användas. Till exempel är dekorativa väggpaneler värmebeständiga. Detta gör att de kan användas för inredning av kök. Du kan också plocka upp och takpaneler av samma material. Detta kommer att hålla designen konsekvent.

Det finns paneler, vars dekorativitet betonar ett märkbart mönster. Detta gör rummet mer estetiskt och attraktivt. Dessutom förändras inte utseendet på rummet under åren. När allt kommer omkring i rummet kan färgen inte snabbt blekna eller blekna. Sådana efterbehandlingsmaterial kan användas inte bara i arbetsrummet eller vardagsrummet, utan också i sovrummet. De anses vara säkra.

För badrummet, var noga med att välja fuktbeständiga paneler. Taket kan också dekoreras med vattentäta material. Så alla ytor i rummet kommer att vara helt skyddade från de negativa effekterna av fukt och ånga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

När du köper väggpaneler är det nödvändigt att ta hänsyn till de viktigaste punkterna som gör att du kan göra rätt val:

  1. När du gör ett köp bör du vara uppmärksam på märkningen. Alla indikatorer måste anges där. Dessa är brandfarlighet, toxicitet och andra viktiga egenskaper.
  2. Det är nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos rummet där panelerna ska installeras (temperatur, luftfuktighet, etc.).
  3. Det är absolut nödvändigt att kontrollera om det finns några defekter på panelernas yta.
  4. Det är också värt att noga överväga panelens färg. Produkter från olika satser kan skilja sig åt med ton eller till och med två. Efter redigeringen kommer denna skillnad att vara mycket märkbar.
  5. Om rummet är litet är det värt att köpa stora paneler som visuellt utökar utrymmet. För stora rum är plåt- eller kakelmaterial lämpliga.
Bild
Bild

Bästa alternativen

Väggdekoration med trämaterial gör att du kan skapa en inredning för varje smak.

Väggpaneler fixerade på ett horisontellt sätt ser vackra ut. Denna design gör rummet visuellt rymligare. Således är rummet uppdelat i flera zoner. Väggarna är klädda med bekväma soffor där du kan koppla av efter en dags arbete. Väggpaneler smälter in i taket för att skapa en elegant och harmonisk miljö.

Bild
Bild

Den fullständiga beklädnaden av rummet med träliknande paneler ser imponerande ut. Det innebär att inte bara väggarna, utan även taket är färdigt. Denna teknik skapar strukturerad enhet.

Rekommenderad: