Mjuka Väggpaneler (45 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Inredning Av Sovrumsväggarna Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Mjuka Väggpaneler (45 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Inredning Av Sovrumsväggarna Med Egna Händer

Video: Mjuka Väggpaneler (45 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Inredning Av Sovrumsväggarna Med Egna Händer
Video: Panel på väggarna i HippieHusets sovrum. 2024, April
Mjuka Väggpaneler (45 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Inredning Av Sovrumsväggarna Med Egna Händer
Mjuka Väggpaneler (45 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Inredning Av Sovrumsväggarna Med Egna Händer
Anonim

Mjuka väggpaneler har en speciell elegans och charm bland de olika efterbehandlingsalternativen. De kan hittas sällan, men en sådan inredning ser alltid ovanlig ut. Materialet låter dig betona individualitet, fokusera på en av väggarna, för att få en atmosfär av elegant lyx in i rummet.

Bild
Bild

Särdrag

Mjuka väggpaneler är utformade för inredning. Detta är ett omfattande material som kännetecknas av dess struktur och ursprungliga utseende. Som regel finns det produkter, vars tillverkning utförs på fabriken, även om de kan tillverkas för hand.

Panelerna består av flera lager och har följande struktur:

  • grunden tillverkad av hållbara arkmaterial med god vidhäftningshastighet, till exempel polyvinylklorid. Grundtjockleken är 5–8 mm;
  • mellanlager - detta är den så kallade fyllningen, som är skumgummi, syntetisk vinterisator eller polyuretan;
  • yttre dekorativa lager - dessa är sträckta konstläder eller naturläder och tyger. Dessutom behandlas det yttre lagret med speciella föreningar som säkerställer beläggningens hydrofobicitet, dess motståndskraft mot solljus och höga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Mjuka väggpaneler passar bra in i alla typer av interiörer, det viktigaste är att välja lämplig lösning. De låter dig skapa en elegant inredning, lägga till anteckningar av aristokratisk lyx till den. Det är viktigt att panelerna är universella - de är lämpliga för bostäder, de används för klädsel på kaféer, biografer och andra anläggningar.

Bland fördelarna är följande:

  • ljud- och värmeisoleringseffekt;
  • dekorativa funktioner - denna detalj i interiören kommer definitivt att komma ihåg av gäster och besökare;
  • möjligheten att zonera ett rum utan att använda sig av skrymmande partitioner och skärmar;
  • mångsidighet och förmåga att harmoniskt kombinera med olika typer av efterbehandlingsmaterial;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • förmågan att dölja mindre brister i väggbeklädnaden, först och främst höjdskillnader;
  • enkel installation;
  • motståndskraft mot deformation - efter pressning får materialet omedelbart sin tidigare form;
  • miljövänlighet och materialets säkerhet - ett utmärkt alternativ för att dekorera barnrum;
  • användarvänlighet - läderpaneler är lätta att ta hand om.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är rättvist att säga att kostnaden för produkterna är ganska hög.

Vi får inte glömma att textilytor kräver särskild omsorg. Annars förlorar de snabbt sin glans och attraktivitet.

Olika material

Panelerna skiljer sig åt i storlek: det finns både mycket små (100x100 mm) och ganska stora (1, 5x2, 7 m) produkter. När det gäller formen är dessa främst rutor och rektanglar.

Tilldela en beläggning med och utan avjämning . De senare tillverkas vanligtvis på plåtar av plywood eller hårdplatta. Vagnkopplingen är utbredd, vilket tyder på förekomsten av spår på materialets yta, i vilken dekorativa knappar sys. Genom att tillgripa ett varierat arrangemang av det senare är det möjligt att skapa autentiska reliefer och strukturerade mönster. Klassikerna är rutor eller rombar som bildas av knappar som är fästa på vissa delar av tyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest attraktiva vagnskopplingen ser ut på vanligt läder, sammet, velour och mocka.

En särskild plats upptar 3D -paneler, vars bas vanligtvis är MDF -paneler, gips eller massivt trä. De ges en originalform. Konvexa (texturerade) delar av basen är målade eller klädda med läder eller textilier.

Beroende på vilken beklädnad som används finns det sådana typer av produkter som:

  • tyg - täckt med sammet, velour eller naturliga tyger. Det viktigaste är att materialet inte töjs, inte bleknar;
  • med ett översta lager av äkta läder . Den dyraste typen av material ser bra ut i klassrum, kontor, vardagsrum;
  • täckt med konstläder till exempel Alcantha. De ser också utsökta ut, medan det ofta är mycket svårt att hitta imitation, materialet är så likt naturläder, det lättaste att ta hand om.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

  • För sovrum brukar välja lätta vadderingspaneler. De är klädda i någon del av rummet, till exempel området ovanför sängens huvud. Som regel matchar denna typ av finish i ton med skuggan av gardiner och tapeter, eller fungerar tvärtom som en kontrast. Textil- eller läderprodukter av lugna nyanser väljs ofta för design. Mer hållbara skum- och polyuretanprodukter ser bra ut och fungerar länge i vardagsrummet, i plantskolan och på gym . Dessa typer av paneler är mer omfattande jämfört med syntetiska winterizer.
  • För sängen barn, det vill säga när panelerna inte bara utför en dekorativ, utan också en praktisk funktion, är det bättre att välja mer voluminösa skumpaneler. Genom att placera dem på väggen nära sängen kan du skydda din baby från oavsiktliga slag och skador under sömnen.
  • I vardagsrummet , som i hallen, ser läderpaneler bra ut, till exempel konstgjorda läderpaneler samt sammet i mocka. En viktig punkt: de måste ha ökat slitstyrka och ha antibakteriell impregnering.

När du köper mjuka paneler bör du föredra produkter med ett högkvalitativt och slitstarkt toppskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att göra dem själv är möbelvävar det bästa valet. Att arbeta med läder är ganska svårt för en lekman. Det rekommenderas också att använda en lättanvänd syntetisk vinterisator som fyllmedel . Det gör att du kan uppnå släta och enhetliga ytor.

När du väljer textilpaneler är det värt att ge företräde åt dem som har antibakteriell och antistatisk impregnering. Närvaron av den senare kommer att ge noll statisk av produkten, det kommer praktiskt taget inte att locka till sig damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper väggpaneler, liksom alla byggmaterial, bör produkter från välrenommerade tillverkare föredras, vars produkter har etablerat sig som högkvalitativa och säkra

  • En av dessa är företaget Mollemebel , ursprungligen engagerad i produktion av sängar, men utökade gradvis sortimentet av mjuka väggmaterial. Idag, under detta märke, produceras en mängd olika textil- och läderpaneler, liksom analoger från Alcantha och andra konstläder.
  • Inhemska produkter " Murarnas hus " - det här är paneler gjorda av mocka, läder, alcantha, samt superresistenta fibrer med antibakteriella egenskaper, som kan bryta ned lukt, och som också är resistenta mot eld.
  • Ytterligare en rysk tillverkare Molize fick också positiv feedback från köpare. Produkter av läder, dess ersättning och textilier överensstämmer med europeiska kvalitetsstandarder. Det är möjligt att tillverka paneler på beställning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En mängd olika textilpaneler finns från tillverkaren " Mjukt tecken ", som tillverkar paneler under varumärket Soft Sign. Bland de mest populära beläggningarna är flock, jacquard, velour, sammet och konstläder. Köpare kan välja både designerprodukter och implementera sina egna idéer, beställa tillverkning av paneler enligt sina egna skisser.
  • Ett stort urval av läderpanelalternativ presenteras i märkets kollektioner " Parkett Avenue " … Det är lätt att gissa från företagets namn att det också bedriver tillverkning av golvbeläggningar. Detta är verkligen fallet, även om den ledande riktningen för företagets verksamhet idag är tillverkning av mjuka väggpaneler, och tyngdpunkten ligger på produkter med läderklädsel.
  • Bland andra värdiga tillverkare markerar köpare produkter LLC "Knerzer Group" och MK "Stroy ". Båda företagen, förutom att göra paneler, tillverkar också möbler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i installationen

Installation av väggpaneler är en process i flera steg.

  • Det första steget är naturligtvis förberedande … Ägaren av lokalerna är bestämd med materialets storlek och typ, beräknar det erforderliga antalet paneler, lim och andra element och verktyg. Om du bestämmer dig för att göra väggpaneler med dina egna händer, måste du köpa en skiva plywood, syntetisk vinterdämpare eller skumgummi, fästelement, möbeltyg. Först skärs panelerna ur plywoodskivan med önskad storlek, på vilka de gör markeringar för avjämnings- och fästsystemen. Hål borras enligt markeringen.
  • Nästa steg är fyllmedelsberedning . Ett fragment skärs av syntetisk vinterisator eller skumgummi, motsvarande måtten på plywoodelementen. Med hjälp av lim är fyllmedlet anslutet till basen.
Bild
Bild

Därefter börjar de dra åt den resulterande ramen med tyg . Storleken på tyget som ska klippas ska vara lika med basens storlek plus 7 cm på varje sida (för fållen, med hänsyn till tjockleken på underlaget och fyllmedlet). En nylontråd dras genom de befintliga hålen i fyllmedlet och basen, klädmaterialet sätts på nålen och knappen sys omedelbart. Upprepa stegen för varje hål och fixera därmed det övre dekorativa skiktet. Efter att den sista knappen har sytt återstår det bara att böja kanterna på efterbehandlingsmaterialet på fel sida av plywooden och säkra dem med häftklamrar med en möbelhäftapparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på den färdiga strukturen bestäms av tjockleken på basen och fyllmedlet . För stora rum är det bättre att ta tjockare underlag - upp till 5 mm. För små rum är det värt att använda baser med en tjocklek av högst 3 mm, vilket föredrar mindre paneler.

För paneler används knappar, täckta med samma material som produktens ovansida.

Till salu hittar du färdiga kit som består av material för tätsittande och samma knappar. Du kan göra dina egna knappar genom att köpa mer tyg och skära det i små bitar av knapparnas storlek.

Knapparna är täckta med tyg, det är bekvämare att göra detta omedelbart när de fixas.

Bild
Bild

Butiksköpta eller självgjorda paneler kan fästas på väggar på olika sätt. Här är ett exempel på steg-för-steg-instruktioner för den populära ramfixeringen:

  • från trälister behandlade med ett antiseptiskt medel är en ram av celltyp monterad, som är fixerad på väggen med pluggar;
  • cellerna är fyllda med skumgummi, som bör fixeras med lim;
  • strukturen är täckt med vadderad polyester, som är fixerad med häftklamrar i kanterna;
  • klädseln är sträckt, fixerad på sidorna av lådan;
  • fästpunkterna stängs med limmad dekorativ tejp;
  • små nejlikor stängs med en trasa och hamras längs ytan av det dekorativa skiktet i ramramarna.

Ett litet tips: för att inte skada manteln när du hamrar i spik, bör du använda syntetisk stoppning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag kan du hitta paneler med låsmekanismer på baksidan. Med hjälp av dem hänger produkterna på lådan utan att de behöver fixeras med spikar. Om panelerna är små i storlek och lätta i vikt och basen är ganska stark (till exempel bärande vägg) kan du limma produkterna.

Den allmänna processen ser ut så här:

  • markeringar görs på väggen - en plan för fixering av panelerna;
  • lim appliceras på baksidan av panelen runt omkretsen och i mitten;
  • panelen appliceras på väggen enligt markeringarna och pressas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetet kan utföras både underifrån och uppifrån och uppifrån och ner. Om en mindre panel krävs, demonteras den först och sågas eller trimmas. Det resulterande elementet av lämplig storlek täcks igen med vadderingspolyester (skumgummi) och täcks med ett dekorativt lager. Eftersom trimmade mått är mindre estetiskt tilltalande, rekommenderas att du monterar dem på ett sådant sätt att du inte behöver tillgripa trimning. Detta kan göras genom att inte fylla hela väggen, utan dess centrala del, det vill säga att inte nå hörnen.

I det här fallet är det viktigt att se till att avståndet på alla sidor mellan den del av väggen som är dekorerad med panelen och hörnen är samma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spädda PVA eller flytande naglar används som en limbas. Om något lim kommer på utsidan av panelen, bör det torkas bort omedelbart . Under installationen måste du försöka förhindra att lim kommer på framsidan. Oavsett vilken fästanordning som valts är det viktigt att förbereda väggpanelen ordentligt. Alla oegentligheter bör avvisas, kommunikation (rör, ledningar) tas bort, sprickor bör elimineras.

Om du planerar att limma materialet är det bättre att ta bort det tidigare ytskiktet, eftersom det kan försämra vidhäftningen.

Applicera en primer i 2-3 lager på en platt, ren och torr vägg. Det kommer att fungera som ett antiseptiskt medel och förbättra vidhäftningen av material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Experter rekommenderar att du följer följande tips när du arbetar med mjuka väggpaneler:

  • när du väljer väggpaneler i läder bör du kombinera dem med texturerad tapeter, eleganta trämöbler;
  • om uppgiften är att zonera rummet kan den "mjuka" väggen fortsättas genom att delvis avsluta taket eller podiet med paneler;
  • de enklaste att ta hand om är modeller klädda i konstläder. Mjukt matt läder kommer att visa sig vara det mest hållbara och lättanvända. Det kan torkas av med en ren, torr eller lätt fuktad trasa;
Bild
Bild
  • för läderprodukter är det bättre att köpa specialvårdsprodukter och polermedel. De som används för att ta hand om stoppade lädermöbler är också lämpliga;
  • det är vanligtvis tillräckligt att regelbundet rengöra tygytor med en dammsugare med hjälp av ett speciellt munstycke för stoppade möbler;
  • det är oacceptabelt att gnugga ytor, använda aggressiva rengöringsmedel, liksom produkter med slipande partiklar;
  • om vätska kommer på väggpanelerna, torka genast av fläcken med en torr trasa eller trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller färg är det värt att komma ihåg att väggpanelen vanligtvis blir mitt i rummet

  • För sovrum vanligtvis väljs lugna beige eller ljusa nyanser. En sådan panel kan visuellt expandera rummet.
  • För vardagsrummet och skåp, kan du välja och mörkare nyanser. Läderelement i kaffe, brun, grafit och svarta nyanser ser respektabla ut.
  • För barnkammaren vanligtvis dämpas ljus eller ljusa nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av 3D -paneler i olika färger gör att du kan uppnå intressanta effekter . Till exempel skapar en panel med en vågliknande konsistens, målad eller stoppad med material i 2-3 nyanser från mörkblå till ljus akvamarin illusionen av en panel på ett marint tema.

Det är inte alls nödvändigt att stoppa hela väggytan med paneler, för då upphör de att vara en ljus detalj, en accent i rummet. Placeringen av produkter nära stoppade möbler kommer att bli framgångsrik. Tack vare detta skapas känslan av en fortsättning av det mjuka hörnet, rummet expanderar visuellt. Med hjälp av paneler är det möjligt att markera vissa detaljer i interiören. Samtidigt är det inte alls nödvändigt att spela på kontraster. Panelen kan tillverkas i samma färgstil som andra inredningsartiklar.

Det kommer att vara möjligt att placera accenter tack vare skillnaden i texturer.

Bild
Bild

Du kan lära dig att göra en mjuk väggpanel med egna händer genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: