MDF -paneler För Väggar (52 Bilder): Dekorativa Laminerade Väggalternativ För Inredning, Väggpaneler

Innehållsförteckning:

Video: MDF -paneler För Väggar (52 Bilder): Dekorativa Laminerade Väggalternativ För Inredning, Väggpaneler

Video: MDF -paneler För Väggar (52 Bilder): Dekorativa Laminerade Väggalternativ För Inredning, Väggpaneler
Video: Gorgeous wooden wall panel design ideas for modern home interior 2024, Mars
MDF -paneler För Väggar (52 Bilder): Dekorativa Laminerade Väggalternativ För Inredning, Väggpaneler
MDF -paneler För Väggar (52 Bilder): Dekorativa Laminerade Väggalternativ För Inredning, Väggpaneler
Anonim

MDF -väggpaneler intar en värdig plats i en modern inredning, eftersom de är ett utmärkt alternativ till naturligt trä. Detta efterbehandlingsmaterial imiterar idealiskt naturliga råvaror, har en rik färg och konsistens, så det kan användas i vilken design som helst.

Tack vare detta material kan du skapa en originalinredning i rummet och fylla rummet med mys och hemvärme.

Bild
Bild

Särdrag

MDF -väggpaneler är en unik byggprodukt som kommer i form av små smala remsor täckta med en speciell inredning. Paneler tillverkas med en speciell teknik, så de är på många sätt överlägsna konventionella efterbehandlingsmaterial.

De främsta fördelarna med MDF -paneler inkluderar några positioner

  • Estetik. Till skillnad från naturligt trä, som kan ha sprickor och knutar, kännetecknas denna beläggning av en homogen struktur och en slät yta.
  • Stort utbud av sortiment. Produkterna uppdateras ständigt med nya designalternativ. Dessutom kan paneler göras på beställning och välja inredning efter eget gottfinnande. Oftast används MDF för interiören med en präglad, slät, blank eller matt yta.
Bild
Bild
  • Prisvärt pris. Efterbehandling med sådant material blir billigt, eftersom MDF -paneler är mycket billigare än naturligt trä.
  • Lätt att installera. För att fixa produktens remsor på väggen behöver du inte ha särskilda konstruktionskunskaper.
  • Pålitlighet och hållbarhet i drift.

När det gäller materialets brister anses dess största nackdel vara hög brandfarlighet. Till skillnad från trä antänds produkten mycket snabbare, eftersom den är tillverkad av komprimerad sågspån. Därför är det nödvändigt att se till att alla brandsäkerhetsregler följs när man installerar sådana paneler i ett hus eller en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudfunktionen för att installera MDF -ark är att de måste börja fästas från hörnet av rummet och observera avståndet mellan lamellerna på 50 cm. Detta är nödvändigt för att undvika deformation av lamellerna, vilket kan orsakas av mekanisk påkänning eller extrema temperaturer.

Se till att använda häftklamrar när du installerar oavsett om materialet imiterar trä eller sten. Detta görs av anledningen för att ytterligare stärka strukturen. Paneler som imiterar natursten är mycket tyngre än vanliga, därför måste väggens bas vara väl förberedd under installationen. Det är också nödvändigt att förse materialet med intern ventilation, vilket förlänger finishens livslängd och ökar värmeisoleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

MDF -väggpaneler är ett utbredt efterbehandlingsmaterial som inte bara kännetecknas av många positiva egenskaper, utan också av ett stort urval.

Beroende på produktionstekniken utmärks följande typer av paneler

  • Fast pressad . De är smala ark med en slät yta på båda sidor. De produceras genom att pressa flis under högt tryck och temperatur.
  • Laminerad . Dessa är väggpaneler, som i sin struktur liknar massivt pressade ark, men i motsats till dem, i slutproduktionsstadiet, täcks materialet från framsidan med en polymerfilm. Tack vare detta får produkten hög motståndskraft mot fukt och mekaniska skador. Filmen kan ha olika färger och nyanser.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fuktmotståndig . Sådana paneler är gjorda av täta råvaror, som är av hög kvalitet och inte är rädda för de negativa effekterna av höga temperaturer. Dessa ark kan användas i alla väggdekorationer och har samma egenskaper som dekorativa eller tvättpaneler. Detta material är bra för väggbeklädnad i badrum, ser vackert ut i inredningen av loggior och balkonger. Dessutom skiljer sig MDF -väggpaneler åt i hur den främre delen är dekorerad:
  • Fanerad . Externt liknar de naturligt trä, eftersom deras översta lager är tillverkat på basis av ett riktigt massivt träfaner. Fanertjockleken överstiger vanligtvis inte 3 mm. På grund av det faktum att konsistensen av aska, ek och andra värdefulla träslag används vid tillverkningen av materialet, kännetecknas sådana paneler av en unik och naturlig design.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Glansig . Material skiljer sig från andra typer av produkter med en vacker blank yta, som skapas genom laminering och applicering av en polymerfilm.
  • Målad . De är de vanligaste panelerna i dekoration. Utåt kan de ha både glansiga och matta nyanser - allt beror på färgens sammansättning som appliceras på den grova ytan av MDF.
  • Panelerad . De produceras uteslutande av värdefulla träslag och det finns inga polymerelement i deras struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggpaneler kan också variera i form och storlek. Beroende på dessa indikatorer utmärks tre typer.

  • Kuggstångsväxel . De är långa men smala i bredd.
  • Kaklat . De är en fyrkantig produkt. De är lätta att installera, ser estetiskt tilltalande ut och ser ut som kakel.
  • Lummig . De produceras i stora storlekar och används inte bara i väggbeklädnad, utan också i möbelproduktion. De har hög hållfasthet och original design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

MDF -väggpaneler är mycket populära i modern design, medan de oftast används för inredning. Detta material anses vara idealiskt för att förbereda väggar för dekoration, eftersom arkens yta kan användas som grund för beklädnad. Produkterna kännetecknas av hög ljud- och värmeisolering, har inga yttre defekter, så de kan väljas för utformningen av korridoren och korridoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom MDF -skivor har en maximal tjocklek på 10 mm är deras egenskaper på inget sätt sämre än tegel och betongytor. I detta avseende används de ofta för att jämna väggar i kombination med gips.

Sådana paneler är också ett bra efterbehandlingsmaterial för golv . Ett golv fodrat med MDF likställs med ett laminat. Dessutom finns väggprodukter inte bara i det inre av bostadslokaler, utan också på kontor, dekoration av pelare och valv. Väggarna dekorerade med naturligt träutseende i butiker, restauranger, kaféer och hotell ser original ut. På grund av att MDF -paneler finns i olika texturer och färger gör det möjligt att använda dem i konstruktion: vackert dekorera plattband, gesimser, golvlister.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -paneler har funnit sin tillämpning i dekoration av kök: de används för att dekorera arbetsområdet och förklädet. Detta material är inte rädd för hög temperatur och fukt, så med sin hjälp kan du enkelt avsluta väggytan var som helst och skapa en originalinredning.

Design

Modern produktionsteknik gör det möjligt att tillverka MDF -väggpaneler med olika texturer och mönster. De mest populära typerna är fanerade och laminerade produkter som imiterar naturligt trä. Inredningen kan dekoreras med MDF -ark gjorda för sakura, tall, mahogny, al eller lönn. Deras yta kan antingen ha en blank eller matt yta, eller kompletteras med ett mönster med 3D -effekt eller fotoutskrift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också stor efterfrågan på alternativ för paneler, färdiga med en sten.

Designers försöker skapa olika tolkningar av materialet . Särskilt anmärkningsvärda är väggplattor, vars yta är färdig att se ut som glas eller metall. Snidade och genombrutna paneler, som kan kombineras med alla efterbehandlingsmaterial, ser också ovanliga ut i rummen.

Bild
Bild

Färgspektrum

MDF -paneler har olika färger, så att välja rätt nyans när du dekorerar väggdesignen kommer inte att vara svårt. Innan du väljer färg och textur på detta material måste du ta hänsyn till rummets allmänna palett. Därför bestäms först inredningens huvudbakgrund, varefter den kan kompletteras med färgade paneler. Som regel rekommenderas vita, gråa, oliv- och beige färger för inredning av rum. Ett intressant alternativ för dekoration är plattor som imiterar ett träd som ek eller wenge.

Väggar dekorerade med orange, rött och gult material kommer visuellt att expandera rummet och fylla det inte bara med ljusa färger utan också med en ovanlig atmosfär. För design av kök rekommenderas att välja grön MDF, som hjälper till att lindra stress och har en positiv effekt på nervsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är blå och blå nyanser också väl lämpade för kök.

Produkter i rosa och lila ser speciella ut: en designad design i en sådan palett kommer att förvärva ett visst mysterium, men eftersom sådana nyanser är ljusa kan de inte användas i stora mängder. Det är bäst att kombinera dem med ljusa färger. Den mest naturliga färgen är brun - den används oftast när man dekorerar väggar i köket och i korridoren.

När det gäller de vita, gråa och svarta nyanserna är de i perfekt harmoni i alla interiörer. För att lysa upp soliditeten i ett rum vars väggar är dekorerade med paneler av denna färg, rekommenderas det att använda ljusa skär och originaldekorationer. Dessutom föredrar många designers att använda beige MDF i interiören, eftersom denna nyans kombinerar chic och återhållsamhet samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Idag presenteras MDF -väggpaneler på byggmarknaden av många inhemska och utländska tillverkare. Produkter från Kronostar har visat sig bra. Produkterna har fått många positiva recensioner eftersom de håller hög kvalitet och överkomliga priser.

Dessutom utförs tillverkningen av detta företag enligt modern teknik, tack vare vilket efterbehandlingsmaterialet kan användas inte bara i design av väggar, utan också i tak, placera dem både i vertikala och horisontella vinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionspaneler är också mycket populära. P&M Kaindl … De kännetecknas av en original struktur och är driftsäkra. Tillverkaren förtjänar särskild uppmärksamhet " Aquaton " … Företaget är välkänt på världsmarknaden och tillverkar väggpaneler i olika storlekar och utföranden. Dessutom kännetecknas Aquaton -plattor av en original inredning som kan appliceras på vilken designstil som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer än 35 typer av paneler presenterades av tillverkaren Plitspichprom CJSC … De uppfyller alla europeiska standarder och tillverkas med specialutrustning. Bland det eleganta sortimentet av produkter är laminerade och fanerade paneler efterfrågade, vilket är ett budgetalternativ för konstruktion och förvånar med en vacker inredning.

Bild
Bild

tips och tricks

För att MDF -produkter ska dekorera väggarnas yta på ett originellt sätt och tjäna i många år, innan du köper och installerar dem, är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till materialets egenskaper utan också konstruktionens egenskaper hos rum.

För att påskynda installationsprocessen och undvika olika misstag under den måste du följa följande rekommendationer

  • Väggbeklädnadspaneler kan endast fästas på väl förberedda ytor. För att göra detta rengörs väggarna noggrant från gamla ytor, jämnas ut, elimineras defekter och grundas. Eftersom puts eller användning av gips kräver speciella verktyg och kunskap, kan panelerna enkelt installeras på en metall- eller träram. Samtidigt får vi inte glömma att en plastfilm ska placeras mellan ramen och panelerna, vilket hjälper till att undvika fukt i väggarna. Om det finns stora sprickor och andra brister på väggarnas yta måste de täckas med alabaster eller cementbruk.
  • För att undvika deformation av produkter måste de endast installeras på torra ytor, därför måste väggarna ha tid att torka och först sedan genomföra installationen om väggarna har behandlats med gips.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den dekorativa finishen blir bara perfekt om väggpanelerna är rätt sammanfogade. Materialet kännetecknas av närvaron av speciella sidokanter, därför måste de under installationen vara anslutna på ett sådant sätt att spåren går in i åsarna.
  • Renheten måste iakttas vid monteringsarbetet. Annars kan damm och smuts äventyra fästelementens integritet och sömmar kommer att synas.
  • Innan du installerar efterbehandlingsmaterialet måste du noga överväga det inre av rummet och göra en preliminär skiss. Således kommer installationen att slutföras mycket snabbare. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till särdragen i rummet där panelerna ska placeras.
Bild
Bild

Om den är bred och stor måste du köpa en produkt med marginal. Även om materialet anses vara tillförlitligt, bör det inte användas för att dekorera rum där det är hög luftfuktighet och temperaturfall.

  • MDF-produkter på plast är lätt utsatta för mekanisk påfrestning och gör det inte möjligt att vackert implementera designidéer, så de är bäst valda för lokaler utan bostäder.
  • När du köper ett efterbehandlingsmaterial måste du vara uppmärksam på märkningen som anges på etiketterna. Enligt den kan du bestämma indikatorn för toxicitet, brandfarlighet och rökbildning. Som regel skiljer sig enligt dessa egenskaper 4 klasser av produkter. Därför, ju högre siffran på indikatorn, desto sämre anses materialet.
  • För rum med hög luftfuktighet rekommenderas att köpa paneler som har genomgått särskild behandling. Annars kommer en sådan finish att förlora sin attraktivitet med tiden och genomgå deformation.
Bild
Bild
  • Innan du köper väggpaneler bör du noggrant kontrollera varje förpackning för defekter. Det är också viktigt att se att produkterna motsvarar samma nyans, eftersom materialet från olika satser kan skilja sig något i mönster och färg.
  • Låsfogar på panelerna måste vara solida. Om brister märks kan varorna inte köpas, eftersom det i framtiden kan uppstå problem med installationen.
  • För stora rum är det bäst att välja kaklade eller plåtskivor. När det gäller små rum är rackalternativ lämpliga för dem, vilket hjälper till att visuellt utöka utrymmet. Dessutom är det nödvändigt att klargöra vid inköp om målning av materialet är möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

  • MDF -väggprodukter kan installeras i en mängd olika rum, från aktiva hallar och kaféer till rum i lägenheter eller hus. För många byggare kan ett sådant efterbehandlingsmaterial förknippas med "officiell" och tråkig inredning, men i verkligheten är det inte det - tack vare det eleganta valet av färger och texturer kan vackra och snygga kompositioner skapas av sådana paneler. Samtidigt, i inredningen av rum, ser produkter bra ut inte bara med träimitation utan också andra naturmaterial. Dessutom kan väggark kombineras perfekt med olika skär, så att du kan få en fantastisk effekt i designen.
  • När du väljer paneler för inredning av ett vardagsrum är det viktigt att ta hänsyn till vilka funktioner rummet kommer att utföra och hur många rumsliga zoner det består av. Oftast är väggarna i vardagsrummet dekorerade med produkter i klassisk stil. De gör detta på ett sådant sätt att de är en slags fortsättning i inredningen av eldstaden, dörröppningar, trappor och andra inredningsartiklar. I det här fallet rekommenderas att alternera paneler för ljust och mörkt trä, eller kombinera två nyanser samtidigt. Till exempel ser vardagsrummet original ut, där en vägg är mantlad med ljusa ekpaneler och den andra med mörka wenge -paneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • I rum som kombinerar ett rekreationsområde och en matsal kan du dessutom göra en kombinerad panel horisontellt. Från botten till hälften av väggen placeras ett mörkt material och ett ljust placeras ovanpå. För att dölja platserna mellan färgövergångarna rekommenderas att du installerar ytterligare inredning från en träplanka. Det är också intressant att titta i vardagsrumsväggarna, som är paneler vertikalt från golv till tak. På grund av det faktum att materialet som fästs på basen får en plankstruktur är ytan randig, vilket resulterar i att utrymmet visuellt expanderar.
  • Laminerade MDF -produkter kommer att bli en riktig dekoration för köket. Som regel väljs ett material med imitation av trä och natursten för denna typ av rum. Med rätt design hjälper sådana paneler att göra rummet modernt och snyggt, fyller det med hemtrevlighet och komfort. Oftast används fanerade eller laminerade MDF -brädor för köket - de är nära trä i sin skönhet och struktur, så det rekommenderas att placera dem i matsalen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Dessutom kan MDF -väggpaneler helt ersätta keramiska plattor i köket, eftersom de har en stor fördel framför dem. Matsalen, dekorerad med sådana paneler, kommer att få ett intressant utseende. Valet av materialfärger beror på rummets storlek. För små kök rekommenderas att använda ljusa paneler, och för rymliga rum kan du använda maximal fantasi och kombinera MDF-träliknande ark med paneler av en annan struktur. Således får du en ovanlig inredning som gör att du visuellt kan dela upp köket i flera zoner.
  • Partitioner täckta med väggpaneler ser också bra ut i köket. I det här fallet är det bäst att ge företräde åt dyra fanerark eller lackerade plattor. Produkter med fotoutskrift ser ovanliga ut på sådana partitioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett vanligt problem i köksdesign är svårigheten att välja ett efterbehandlingsmaterial för mantel av arbetsområdet, som ligger mellan de nedre och övre raderna av möbler. Tack vare fuktbeständiga MDF-paneler kan dessa platser förvandlas till ett verkligt konstverk. För detta väljs plattor med ett mönster och täcks dessutom med glas. Således får du ett vackert förkläde som harmoniskt passar in i vilken stil som helst.
  • MDF -paneler används också ofta i utformningen av korridorer. Eftersom detta rum alltid är inrett med möbler och kännetecknas av små dimensioner, är det nödvändigt att korrekt välja form, struktur och färgschema för efterbehandlingsmaterialet för att täcka dess väggar. Det är lämpligt att föredra ljusa nyanser - de kommer att dölja bristen på utrymme i rummet och visuellt utöka gränserna för sitt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träliknande paneler med en naturlig konsistens kommer också att vara ett bra alternativ för korridorer - de hjälper till att förvandla rummet och göra det till ett "visitkort" i huset, och för att göra interiören i korridoren intressant kan väggpaneler kompletteras med andra efterbehandlingsmaterial.

När det gäller badrummet förtjänar det också en anständig design. Traditionellt är väggarna i detta rum kaklade, men den kaklade finishen fyller utrymmet med "kallt" och tydligt avgränsar rummet. Därför kommer MDF -paneler att vara ett utmärkt val för badrummet. För att få en vacker effekt i design är det tillräckligt att dekorera en av väggarna

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mjuka strukturen och ovanliga nyanser av panelerna kommer inte bara att radikalt förändra utseendet på rummet, utan också ge det ett harmoniskt utseende. Eftersom materialet kännetecknas av hög fuktbeständighet kan det användas för att mantla väggar var som helst: nära duschkabinen, mellan de hängande möblerna och nära handfatet. Dessutom utför produkterna zonindelning av rummet och ger chic till interiören.

Hur du installerar MDF -paneler på väggen, se den här videon.

Rekommenderad: