Takmaterial För Wellpapp På Taket: är Det Möjligt Att Lägga En Wellpapp På Takmaterial Utan En Låda? Hur Ska Man Lägga?

Innehållsförteckning:

Video: Takmaterial För Wellpapp På Taket: är Det Möjligt Att Lägga En Wellpapp På Takmaterial Utan En Låda? Hur Ska Man Lägga?

Video: Takmaterial För Wellpapp På Taket: är Det Möjligt Att Lägga En Wellpapp På Takmaterial Utan En Låda? Hur Ska Man Lägga?
Video: Icopal TopSafe -- läggningsanvisning 2024, April
Takmaterial För Wellpapp På Taket: är Det Möjligt Att Lägga En Wellpapp På Takmaterial Utan En Låda? Hur Ska Man Lägga?
Takmaterial För Wellpapp På Taket: är Det Möjligt Att Lägga En Wellpapp På Takmaterial Utan En Låda? Hur Ska Man Lägga?
Anonim

Artikeln beskriver detaljerna i att lägga takmaterial under wellpappet på taket. Det anges om det profilerade arket kan sättas på takpapp utan en låda. Allmänna rekommendationer ges om hur man lägger det.

Vad ska vara takmaterial?

Det viktigaste i denna verksamhet är att välja rätt material. Efter att ha gjort ett misstag kommer det att vara mycket svårt att rätta till det. Den klassiska typen av takmaterial var inte tillräckligt motståndskraftig mot temperaturförändringar . Denna situation korrigerades tack vare modern utveckling, tillägg av speciella komponenter. De senaste generationerna av sådant material lider inte av värme eller kyla, samtidigt som de behåller sina grundläggande mekaniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grovkornigt sprinkling används ofta. Vid märkning av färdiga produkter är denna omständighet markerad med bokstaven "K". Användningen av stenflis garanterar det färdiga takmaterialets lämplighet som:

  • tätskikt;
  • den övre delen av takkakan;
  • den nedre delen av takkakan.

Skalig dressing används också flitigt. Glimmerskiffer används för att skapa den. Naturligtvis innehåller märkningen i detta fall bokstaven "CH". Det visar att materialet endast är lämpligt för den övre nivån, det är strängt förbjudet att lägga det nedan. "M" betyder en finkornig frontbeklädnad, och det låter dig lägga ut takmaterial på det nedre planet, och även använda det som vattentätning.

Bild
Bild

Det är också viktigt att skilja mellan tak- och fodermaterial. Siffran efter bokstäverna anger takmaterialets densitet. Den mäts i gram per kvadratcentimeter. Det bör noteras att den specifika vikten på 300 g per 1 cm2 endast tillåter användning av produkter som foder. För ytan kan du bara ta tätare modifieringar.

Emellertid är materialets substrat också viktigt. De kan utgå från:

  • glasfiber;
  • asbest;
  • speciellt utvalda polymerer.

Rubemast är resultatet av den logiska utvecklingen av det klassiska takmaterialet. Ett förtjockat bitumenlager ligger under kartongen. Förbättrad prestanda uppnås genom introduktion av mjukgörare och speciella tillsatser. Trots den låga kostnaden varar rubemast cirka 15 år och är inte mottaglig för sprickbildning. De kan också använda glasisolering.

Bild
Bild

Skillnader från den klassiska lösningen är att kartongbasen ersätts med glasfiber eller tillverkas av glasfiber . Glasfiber används både som foder och som ett främre lager. Men installationen är mycket komplicerad, och endast utbildade specialister kan utföra den korrekt. Självhäftande takpapp installeras mycket lättare och kräver inte sådana svårigheter. Det är sant att livslängden är mycket kort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takpapp är också takmaterial, och inte ett separat material . För impregnering av kartong används tjära från skiffer eller kol i dess sammansättning. Experter rekommenderar att bara lägga i flera lager. Dess tillförlitlighet förblir tveksam. Erfarna byggare använder tjära, om än bara som en tillfällig lösning.

Och också känt mer:

  • glasin;
  • glas-insol;
  • uniflex;
  • bikrost;
  • isospan;
  • pansar takmaterial.

Är det möjligt att lägga wellpapp?

De började lägga takmaterial av sig själv för mycket länge sedan - reklam för detta material har varit känt sedan början av 1900 -talet. Billighet och enkel hantering avgör dess popularitet idag . Tillförlitligheten är dock inte särskilt hög, och därför finns det en önskan om att lägga ett profilerat ark ovanpå takpapptaket på ett lanthus eller vind. Då bör en kombination av ett pålitligt och beprövat underlag med effektivt yttre skydd erhållas, och livslängden för hela strukturen ökar omedelbart. Attraktiviteten i att kombinera sådana material ligger också i det faktum att wellpapp inte har någon ljudisolering i sig, och fodret som dämpar ljudet av regndroppar kommer att vara mycket attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du måste förstå att om takmaterial installeras kommer det inte att vara för lätt att applicera wellpapp på det. Detta arbete kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Det är ganska lätt att skada nästan alla typer av fodermaterial, förutom pansar.

Förutom, du måste på ett tillförlitligt sätt skydda underlaget mot fukt . Annars kan den lätt ruttna.

Bild
Bild

Självklart Det är knappast en bra idé att lämna den gamla takpappen under det profilerade arket . Det kommer redan att vara kraftigt slitet, även om det ännu inte är synligt externt. Därför är den första regeln att sätta ett helt nytt underlag, och först då ansiktsmaterialet. Innan installationen måste takmaterialet skyddas från kontakt med vatten och från fysiska deformationer. Det är möjligt att montera wellpapp utan låda endast på platser där det inte finns någon sommarvärme, annars kommer takmaterialet att deformeras under varma dagar.

Bild
Bild

Det är mycket svårt att demontera den gamla beläggningen . Det "fastnar" bokstavligen ibland, och avlägsnandet efter flera års drift är nästan omöjligt. Men du måste fortfarande göra detta, för om temperaturskillnaderna är tillräckligt stora kan kondens bildas inuti. Även om förhållandena tillåter att beläggningen förblir densamma måste särskilda skyddsåtgärder vidtas. Ovanpå det gamla takmaterialet spikas ett motgaller av lameller och en extra bar av ett motgaller (med obligatorisk impregnering med antiseptika), vilket undviker kondensbildning på grund av det ventilerade gapet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationssteg

Eftersom det redan har beslutats att lägga ett nytt takmaterial under wellpapp, är det mycket viktigt att lägga det korrekt. Den allmänna ordningen här skiljer sig praktiskt taget inte från den som används för frontbehandling med rullmaterial. De börjar med en inspektion och visuell bedömning av takets skick.

Viktigt: ett nytt lager kan inte läggas ovanpå det föregående. Detta tillåter inte bara att optimera vattentätningen, utan stör också installationens jämnhet.

Bild
Bild

Den tidigare onödiga beläggningen avlägsnas med en stor kniv eller mejsel. Det är användbart att skära materialet med en yxa. Ytan på vilken läggningen kommer att utföras måste förädlas med:

  • tätningshål med polyuretanskum;
  • skär av det frysta överskottet av detta skum;
  • beläggning med en cement-sandblandning;
  • bearbetning av mindre sprickor med flytande glas.
Bild
Bild

Om allt är bra med taket och inriktning inte krävs, smörj masten (inte för tjock). Sedan lägger de själva takmaterialet i enlighet med tillverkarens instruktioner. Det första lagret läggs ut med en överlappning på 150-200 mm. Ändpartierna är instoppade under kanten och fastspända med skifferspikar genom en trästång; inkörningspunkter med ett steg på 500 mm. Ytterligare:

  • smörj ytan med mastik;
  • lägg det andra lagret (om det behövs, med en överlappning över åsen);
  • böj kanterna igen;
  • den beredda ytan behandlas med mastik (de sista skikten förskjuts till hälften).

Rekommenderad: