OSB -plattor För Inredning (28 Bilder): Deras Skadlighet. Är Det Möjligt Att Mantla OSB -paneler Inuti Huset? Typer Av Ark För Efterbehandling Av Bostäder

Innehållsförteckning:

Video: OSB -plattor För Inredning (28 Bilder): Deras Skadlighet. Är Det Möjligt Att Mantla OSB -paneler Inuti Huset? Typer Av Ark För Efterbehandling Av Bostäder

Video: OSB -plattor För Inredning (28 Bilder): Deras Skadlighet. Är Det Möjligt Att Mantla OSB -paneler Inuti Huset? Typer Av Ark För Efterbehandling Av Bostäder
Video: Living Room Wall Tiles Design | Blowing Ideas 2024, April
OSB -plattor För Inredning (28 Bilder): Deras Skadlighet. Är Det Möjligt Att Mantla OSB -paneler Inuti Huset? Typer Av Ark För Efterbehandling Av Bostäder
OSB -plattor För Inredning (28 Bilder): Deras Skadlighet. Är Det Möjligt Att Mantla OSB -paneler Inuti Huset? Typer Av Ark För Efterbehandling Av Bostäder
Anonim

Arkmaterial är mycket efterfrågade, inte bara under konstruktionen, utan också för inredning. Idag är en av företrädarna för dessa produkter OSB -styrelser, som väcker konsumentintresse av ett antal objektiva skäl. Det finns flera varianter av detta material på marknaden, så först bör du bekanta dig med dess egenskaper och installationsmetoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Får jag använda den?

Orienterad strängbräda erbjuds i form av paneler, huvudråvaran för tillverkning är pressade spån av olika träslag

Den största fördelen med materialet är dess höga hållfasthet och densitet, eftersom det består av flera lager. Det finns ett ark inuti produkten, med element placerade tvärs över, och en längsgående version finns i de övre och nedre skikten.

Pressning sker under påverkan av tryck och hög temperatur, vattentäta hartser och paraffin tillsätts till kompositionen. De senare ingredienserna är misstänksamma för många, eftersom de anses vara skadliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frågan om det är möjligt att använda plattorna som inredning kan besvaras enligt följande. OSB erbjuds i olika versioner, märkningen anger mängden syntetiska ämnen som kan frigöras under påverkan av temperatur . Därför måste du först överväga vilken klass panelen tillhör. Några av deras typer är inte farliga för miljön och människors liv, så de kan installeras inomhus som dekoration.

Bild
Bild

OSB är dock också efterfrågat i externt arbete, därför används det ofta utanför hemmet . Det är möjligt att mantla tak och väggar med hjälp av plattor som har vissa markeringar, som finns mer detaljerat nedan. Det är värt att notera att OSB också är lämplig för konstruktion av partitioner för att zonera utrymmet. Arken är slitstarka, men samtidigt tillräckligt lätta för transport och installation. Plattor kan installeras både på en träram och med en metallprofil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns ett brett utbud av plattor på marknaden som har sina egna märken och är efterfrågade för arrangemang av olika lokaler. Vi uppmärksammar de viktigaste egenskaperna hos olika klasser av detta material.

De mest "känsliga" plattorna är OSB 1, som endast kan användas som beklädnad i torra rum, där det inte ens finns minsta hint av fukt.

Harts används som spånbindemedel … Sådant material erbjuds till ett överkomligt pris, men man bör komma ihåg att det inte kommer att klara en betydande belastning, därför påverkar sådana egenskaper dess låga popularitet. Dessutom är plattor med denna märkning inte så lätta att hitta i järnaffärer, så sökningen kan ta lite tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa klass av paneler betecknas OSB 2 . Harts fungerar också som bindemedel. Detta material har hög motståndskraft mot stress, varför det ofta används som en blockboard. Plattornas tillämpningsområde är interiören i ett vardagsrum med lågt luftfuktighetsindex. Du kan hitta ett material med en skyddande beläggning på marknaden, så det kan också användas i badrummet.

Ofta används sådana plattor i möbeltillverkningsföretag, och panelerna är också lämpliga för inomhusbeklädnad. Produkten erbjuds i olika storlekar, som anses vara optimala i konstruktion. Tunna plattor fungerar som väggbeläggningar, medan 15 mm tjocka paneler används för tillverkning av möbler och inredningsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattor märkta OSB 3 produceras med tillsats av två typer av harts . Ett organiskt lim används för det mellersta lagret, som blandas med spånen, och utsidan innehåller organiska hartser. Materialet har en utmärkt indikator på uthållighet i ett fuktigt rum, dessutom klarar det av stress. Paneler används ofta inte bara inuti, utan också utanför för fasadbeklädnader. Produkten är lämplig för tillverkning av bärande konstruktioner på grund av dess höga hållfasthet.

Det finns många användningsområden för denna platta; den kan fungera som golvbeläggning, skiljeväggar och inredningsväggdekoration. 22 mm -materialet används ofta för takmantel och finns i stora storlekar och är hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de mest hållbara och starka alternativen är OSB 4 -plattor . De klarar enkelt hög luftfuktighet och tung belastning. Det bör noteras att denna typ av material anses vara universell. Den enda nackdelen med panelerna är deras höga kostnad, men detta är obetydligt med alla dess utmärkta prestandaegenskaper. Sådana plattor kan användas både inomhus och utomhus, de är inte rädda för ogynnsamma förhållanden. Användningen av OSB -paneler är ganska omfattande, så materialet är efterfrågat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

OSB väljs ofta för att utföra snabbreparationer och utrusta ett rum för att leva, utan att behöva lägga enorma summor på byggmaterial. Kvaliteten på panelerna är på en hög nivå, som man inte kan annat än hålla med om … Dessutom kan de användas för att göra arkitektoniska strukturer och skapa inbyggda möbler. Denna produkt har gott om möjligheter, så den är ganska populär. Men först måste du ta reda på vad du ska leta efter när du väljer paneler, hur du väljer rätt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag erbjuder marknaden ark från utländska och inhemska tillverkare . En stor fördel är det stora utbudet av arkmaterialparametrar. Panelernas dimensioner är inte standard, därför skiljer de sig åt beroende på tillverkarens kapacitet och på konsumentens behov. Till exempel producerar amerikanska tillverkare OSB med en storlek på 2440x1220 mm, vilket är typiskt. Detta material lämpar sig bäst som golvbeläggning.

Storleken måste väljas beroende på syftet med materialets tillämpning. Tjocklek är också en viktig egenskap, eftersom brädorna erbjuds i intervallet 6-40 mm.

När det gäller väggbeklädnad är 6-9 mm paneler det bästa valet, men när det är nödvändigt att göra skiljeväggar är det bättre att välja ett material med en tjocklek på 12 mm. När det gäller skadligheten, som nämnts ovan, måste du vara uppmärksam på mängden bindemedel. Det är nödvändigt att dekorera rummet inuti med ett säkert och hållbart material som kommer att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Efter att ha köpt OSB -plattor måste du förstå installationsreglerna om du bestämmer dig för att utföra arbetet själv, utan hjälp utifrån . Eftersom panelerna är ett sådant material som är lätta att bearbeta, kan de helt enkelt klippas för att passa de parametrar du behöver. Först måste du göra mätningar, många butiker kan erbjuda en tjänst för att skära byggmaterial. Men om du kan göra det själv behöver du en hand- eller bordssåg, plattorna är lätta att skära med ett sådant verktyg.

Skruvar eller speciella spikar ska användas som element som förbinder panelerna.

När det gäller deras frekvens anses 30 cm i mitten vara standard och 15 cm runt arkets omkrets. Vissa hantverkare fixar arken med lim, men den här lösningen är inte lämplig för alla. Vid installation bör man komma ihåg att materialet kan expandera över tiden, så det är viktigt att lämna luckor mellan arken, som är fyllda med elastiskt lim avsett för arbete med trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

Det första steget är att bestämma var golvet ska installeras, vilken typ av rum och dess förhållanden. Detta kommer att behövas för att välja optimal tjocklek och storlek på arken. Om vi pratar om att ordna en lägenhet kan du säkert ta tallrikar av OSB 2 -klassen, OSB 3 är mer lämplig för läggning på de första våningarna och OSB 4 för källaren. För att säkerställa maximal passform rekommenderas det att fylla på på räfflade produkter.

Många ställer frågan, är det verkligen möjligt att använda sådana ark för golvet?

I detta fall är det tillåtet att lägga på en låda, stockar eller en betongbas. Inomhusplatta används ofta tillsammans med linoleum, dekorativ platta och matta.

När det gäller tätning av sömmar ligger den största svårigheten just i detta, eftersom luckor bildas mellan arken. För att bli av med detta problem använder hantverkare elastiskt gips, tack vare vilket det är möjligt att återställa beklädnadens struktur även när materialet har ändrat dimensioner.

Bild
Bild

Väggar

Denna process skiljer sig praktiskt taget inte från den föregående. Det första steget är att bygga en ram av träbjälkar eller en metallprofil. Om du behöver ett schema för en lathing -enhet, gör först en markering, detta kommer alltid att vara det första steget. Naturligtvis bör du se till att väggarna, som golvet, har en plan yta, om detta inte är fallet är det nödvändigt att eliminera defekter . Dra en linje längs väggen och fäst sedan profilen med pluggar eller självgängande skruvar.

Därefter installeras vertikala profiler i styrningarna och fixeras med metallhängare och horisontella med självgängande skruvar.

För att ge lådan stelhet måste racken förstärkas med profiler tvärs över. Om takhöjderna är standard räcker det med två element per span.

Det rekommenderas att utföra vattentätning för att förhindra deformation av OSB -paneler, vilket kan förändra deras egenskaper under påverkan av fukt. Detta måste göras om du vetter mot balkong, badrum, kök, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Att fästa OSB i taket är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Det bästa installationsalternativet skulle vara ett fäste utan ram . För stadslägenheter är denna installationsmetod bäst lämpad. Men här är det också viktigt att se till att det inte finns några dippar och utbuktningar i taket, annars kommer sådana defekter att bli mer märkbara efter avslutad. I hus på landet är taket ofta av trä, därför är det nödvändigt att klippa av alla utskjutningar och reparera eventuella sprickor efter att ha kontrollerat ytan med en nivå. Experter rekommenderar att mantla området med folieisolering, varefter du kan börja markera området för arkens dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fixa alltid den första plattan i mitten, eller börja från ett av hörnen. Spikarna körs in tvärs med ett avstånd på 30 cm. Om du märker en snedhet och lederna inte matchar måste du använda en sticksåg för att klippa av en del av arket.

För att installera OSB -paneler på ett betongtak måste du använda en stansare för att göra hål . Efter det är det nödvändigt att perforera plattorna själva så att deras hål sammanfaller med de som redan finns i taket. Använd pluggar för att fälla. Alla rum mantlade med OSB -paneler kommer att se snygga och vackra ut. Det bör noteras att efter att du har installerat arken på golvet, väggarna eller taket kommer det att vara nödvändigt att utföra efterbehandling för att göra ytan presentabel.

Rekommenderad: