Lampor I Tiffany-stil: Takglasmodeller I Lantlig Stil, Placering I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Lampor I Tiffany-stil: Takglasmodeller I Lantlig Stil, Placering I Interiören

Video: Lampor I Tiffany-stil: Takglasmodeller I Lantlig Stil, Placering I Interiören
Video: Svart lykta med LED lampa och glas, den drivs med batteri. 2024, April
Lampor I Tiffany-stil: Takglasmodeller I Lantlig Stil, Placering I Interiören
Lampor I Tiffany-stil: Takglasmodeller I Lantlig Stil, Placering I Interiören
Anonim

Individens individualitet manifesteras mer levande i frågan om att ordna sitt hem. Genom att skapa en original och uttrycksfull miljö runt sig själv letar en person efter originalinredningar som hjälper till att klara denna uppgift. Ett av stegen mot en lösning kan vara förvärvet av en lampa i Tiffany-stil av mångfärgat glas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

7 bilder

Skapelsens historia

Tiden för ursprunget till Tiffany -lampor faller i slutet av 1800 -talet och början av 1900 -talet, då jugendstilen härskade. Varumärket fick sitt unika namn tack vare sin författare, den amerikanska konstnären Lewis Comfort Tiffany, son till grundaren av det berömda smyckesföretaget Tiffany & Co. Uppvuxen i en aristokratisk familj och utbildad i Paris var Lewis van vid en atmosfär av lyx och rikedom, vilket återspeglades i hans framtida skapelser.

Bild
Bild

Konstkritiker betraktar honom som en kultdesigner av sin tid och en stor mästare i glasmålning. Belysningsenheter skapade av hans egen teknik har vunnit popularitet och världsomspännande erkännande.

Originalen till glaskronor och lampskärmar av glasmålningar tillverkade av den berömda konstnären är fortfarande intressanta för samlare idag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Tiffany -teknik för målning av glasmålning tillhör befälhavaren själv. Före hans uppfinning fanns ingen sådan teknik. Dess väsen är följande: varje element av färgat glas är omslagen med metallfolie och sedan limmad med tennlödning. Denna teknik låter dig skapa mönster och ornament av vilken komplexitet som helst, och viktigast av allt, det blev möjligt att få volymetriska produkter med böjningar.

Tack vare designtalangen och hårda arbetet från den stora mästaren kan vi njuta av lampor med mosaikglasskärmar i olika former och stilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Glasmålningar, som alla andra, kan delas in i 4 kategorier.

Tak

Oftast fungerar de som den viktigaste belysningskällan. En sådan ljuskrona kommer att se fördelaktig ut mot bakgrunden av ett vanligt ljust tak, och det kommer säkert inte att gå obemärkt förbi i någon inredning. Färgat glas på en snövit bakgrund drar omedelbart ögonen på alla som kommer in i rummet.

Fördelen med en sådan lampa är att den, även när den är avstängd, bibehåller rummets stil och ser uttrycksfull ut. Och när du slår på den lyser hela rummet upp med ljusa färger, som liknar ett leksakskalejdoskop och som om vi återförde oss till barndomen.

Det är värt att överväga att en sådan ljuskrona, tillsammans med färg, kommer att lägga till dynamik i interiören.

Om rummet används som en plats för vila och avkoppling, är det bättre att ge lampmodeller med lugnare glasskärmar företräde, vilket kommer att skapa en lugnande atmosfär i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

väggmonterad

Tillsammans med en ljuskrona i målat glas kommer de att skapa sin egen stilistiska enhet i interiören. Sådana modeller av lampor har en utskjutande skärm, liknar en ficklampa eller en lampa i form. Används för zonindelning av ett rum.

I ett rymligt vardagsrum är en produkt med en utskjutande nyans och djärva färgscheman lämplig. För sovrummet är den perfekta lösningen en lampskärm med harmoniska nyanser och mjukt ljus. Detta kommer att skapa en intim boudoir -atmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bordsskiva

Ljuskällor kommer att vara en vinnande accent i alla interiörer. Standardversionen av en bordslampa är en solid solid bas och en färgad glasskärm. Denna ljuskälla kompletterar perfekt taklampan i Tiffany -stil.

Bild
Bild

Golvstående

De kommer att ge harmoni och komfort till alla rum. Lampan är en slags golvlampa med en färgad lampskärm. Beroende på rummets stil väljs lampskärmens form rund eller fasetterad.

En trevlig bonus med sådan belysning är dess rörlighet - golvlampan kan omarrangeras efter behag var som helst i rummet. Beläget i ett rekreationsområde, kommer det att skapa en varm atmosfär för en vänlig konversation eller låta dig gå i pension med en bok i en gungstol.

Bild
Bild
Bild
Bild

I olika inredningsstilar

Armaturer i Tiffany -stil har ett brett utbud av modeller. Sådana produkter kommer harmoniskt att passa in i alla interiörer:

Gotiskt … Favoritstil för att använda målat glas i rumsinredning. Han förmedlar medeltiden och kräver så mycket lyx och storhet som möjligt. Gotisk stil i inredningen kännetecknas av långsträckta fönster, toppvalv, glasmålningar och ovanliga belysningslösningar. För en sådan design är det bättre att välja modeller med förgyllning och djärva färgkombinationer: rött, grönt, blått, ljusgult glas.

Produkter med handsmidda element passar perfekt in i en sådan design. Det kan vara en bordslampa i form av en tulpan med en smidesjärnstam eller en vägglampa i form av ett gotiskt slott med smideselement.

Bild
Bild
  • Barock … Den aristokratiska stilen kännetecknas av pompa och pretentiöshet. En sådan design är avsedd att medvetet visa rikedom och makt, varför element som guld, stuckatur, sammet och gobelänger används i inredningen. Glasmålningar bör betona ekonomisk livskraft, det är mer lämpligt att välja produkter med förgyllt eller smidd stativ.
  • Klassisk … I motsats till de tidigare stilarna, i denna inredning är det bättre att undvika djärva färger och pretentiöshet, klassikerna accepterar inte detta. För rum bör du välja produkter med glasmålningar i pastellfärger, neutrala geometriska eller blommönster, som betonar återhållsamhet och elegans.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Östlig stil . Dess originalitet och upplopp av färger lockar medborgare i många länder, särskilt européer. För att förmedla orientalisk chic i inredningen används lampor med ett blommigt eller animaliskt mönster, ritningens linjer ska vara blommiga och släta. Färger som är karakteristiska för stilen är gul, brun, orange.
  • Land … Skapad för att personifiera värmen och komforten i byhus, koppling till naturen och nationella egenskaper. Denna design kännetecknas av användningen av naturmaterial och tyger, naturliga nyanser, frånvaron av fashionabla gizmos. Antika lampor passar perfekt här. För detta åldras produkterna artificiellt genom patinering. Från färger är det bättre att välja grönt, brunt, beige.
  • Högteknologisk . En ultramodern stil som präglas av dynamik och minimalism i detaljer. Lamporna ska vara lätta och transparenta. Så få rader som möjligt, bara enkel geometri i mönstret och enhetlighet i färgschemat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära mönster

Tiffany favoritprydnad var naturliga mönster: lotusblad, gyllene regn (kvast), vallmo, trollsländor. Men inte alla skapelser är mästarens arbete. Många av mönstren kommer från en kvinnlig assistent, en kvinna som heter Clara Pierce Watcall. Art Nouveau -prydnader kom fram under hennes lätta hand - Wisteria, Narcissus, Peony. Den världsberömda "Dragonfly" tillhör också denna begåvade konstnär.

Även om huvudfunktionen i Tiffany-målat fönster är deras unika och originalitet, kopieras de mest vinnande modellerna fortfarande, vilket imiterar mästarens stil. Och detta anses inte vara dåligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var kan jag få det?

Idag är Tiffany -armaturer fortfarande trendiga och används i många inredningsstilar. Du kan köpa en äkta produkt av ett välkänt varumärke endast på slutna auktioner eller hos antikhandlare. Men ett sådant köp till en modern person, bortskämd av nanoteknik och global aypitisering, kan verka något hantverksmässigt och oförskämt.

Lampor och lampskärmar från Tiffany i modern tolkning erbjuds nu av många tillverkare, inklusive de som är certifierade i Ryssland.

Bild
Bild

Äkta Tiffany-belysningsarmaturer är mycket kostnadseffektiva och utformade enligt alla tekniska regler. Men lampornas nivå motsvarar också deras pris - de är original, har en kvalitetsgaranti, och dessutom kan de göras på beställning efter att ha kommit på en prydnad på egen hand.

För dem som inte är redo att gaffla ut för en sådan designer sak, det finns billiga analoger från Kina. De är inte så unika i sin idé och stilistiska lösning, men de är mer tillgängliga för den vanliga konsumenten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

Valet av en lampa med hjälp av Tiffany -tekniken beror ofta på dess funktionella syfte:

  • Vardagsrum … Parade sconces i en ensemble med en ljuskrona, gjorda i en liknande stil och färgschema, kommer att se relevanta ut.
  • Sovrum … När de dekorerar en boudoir strävar de efter att uppnå en atmosfär av lugn och ro, så att interiören bidrar till avkoppling så mycket som möjligt. Tonvikten i rummet läggs på källorna till ytterligare belysning. En bordslampa eller lampa i Tiffany -tekniken är bekväm för att läsa böcker. Golvlampan skapar en intim atmosfär och tillåter mindre frekvent användning av takkronan.
  • Barn … För att skapa atmosfären i en saga och sorglös barndom används glasmålningar. En vägglampa i form av ett favoritdjur eller en lampa i form av ett pepparkakshus kommer att lugna barnet och få det att sova gott.

Rekommenderad: