Lampor För Sträcktak (76 Bilder): Bättre Placering Av Inbyggda Takmodeller, Hur Man Väljer Dem I Badrummet

Innehållsförteckning:

Video: Lampor För Sträcktak (76 Bilder): Bättre Placering Av Inbyggda Takmodeller, Hur Man Väljer Dem I Badrummet

Video: Lampor För Sträcktak (76 Bilder): Bättre Placering Av Inbyggda Takmodeller, Hur Man Väljer Dem I Badrummet
Video: Strekktak montering 2024, Maj
Lampor För Sträcktak (76 Bilder): Bättre Placering Av Inbyggda Takmodeller, Hur Man Väljer Dem I Badrummet
Lampor För Sträcktak (76 Bilder): Bättre Placering Av Inbyggda Takmodeller, Hur Man Väljer Dem I Badrummet
Anonim

Det praktiska och utseendet på moderna sträcktak gör dem alltmer populära. För ett sådant tak behöver du inte jämna ut ytan, och materialets speciella reflekterande effekter kan med rätt val utöka utrymmet. Ett sådant tak kommer att behålla sin renlighet och attraktiva utseende under lång tid, men för att taket ska glädjas så länge som möjligt är det nödvändigt att välja rätt typ av armaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett sträcktak är en duk fixerad längs takets omkrets på en speciell baguett. Materialet som duken är tillverkad av kan vara valfritt. Oftast används tyg eller speciell PVC -film. Dessa material är känsliga för höga temperaturer, därför är det nödvändigt att noggrant studera armaturens egenskaper och välja rätt design för att belysa ett rum med sträcktak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer fel typ och effekt på lampan kan du förstöra taket . Användningen av glödlampor kommer att leda till en snabb gulning av duken, sprickor kan spridas längs den eller sträckets elasticitet försvinner. Baserat på detta, för sträcktak är det mer lämpligt att använda LED-belysningskällor för inbyggda lampor, men när det gäller hängande alternativ kan du vara uppmärksam på halogen eller självlysande energibesparande element. Av samma anledning, intolerans mot höga temperaturer, när du väljer belysningselement, begränsas kraven på deras effekt. Så det är bäst att välja lampor med en effekt på högst 40 watt. Dessutom, om valet inte föll på de inbyggda belysningselementen, bör avståndet från taket till glödlampan vara minst 15 centimeter, ju mer effekt desto större avstånd bör läggas under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla lampor som används tillsammans med sträcktak kan delas in i olika typer enligt flera funktioner. Först och främst kan du naturligtvis dela in alla armaturer i grupper beroende på vilken typ av fäste de har i taket. Så det finns:

  • Upphängd . Välkända och välkända standardkronor. Deras infästning utförs genom att installera en speciell krok i rummets eget tak, varefter en ljuskrona hänger på den och fästpunkten dras åt under spänningsstrukturen. Oftast är det den här typen av lampor som utför dekorativa funktioner i rummet.
  • Över huvudet . Denna typ av armatur installeras direkt på duken, till vilken en förstärkningsbas är förmonterad, på vilken belysningselementen är installerade. När du installerar detta alternativ är det nödvändigt att noga överväga valet av glödlampor, eftersom de kommer att vara i närheten av takmaterialet. Det är bäst att välja lysdioder, de kan ge minimal uppvärmning.
  • Infällda taklampor . Sådana alternativ är inbyggda i taket vid installationen. Sådana lampor installeras vanligtvis i linje med takytan, de innebär inte en rik volymetrisk inredning och används i de flesta fall endast för sitt avsedda ändamål, som element i rymdbelysning. Sådana lampor är perfekta för alla typer av sträcktak, vare sig det är glansigt eller matt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Armaturer kan delas in i grupper enligt antalet ljuselement på en viss modell:

  • Fläck . Denna typ är uteslutande utformad för en glödlampa, medan ljusstrålens fördelning i den inte är mer än 30 grader, därför måste flera sådana ljuselement användas för tillräcklig belysning. Denna typ innehåller ett stort antal mönster och variationer. Så här kan du notera ultratunna modeller, som är ett nästan platt ljuselement eller speciella modeller med bakgrundsbelysning.
  • Kaskad . Dessa är konstruktioner med flera ljuselement fixerade på dem. Så detta inkluderar linjära och dubbla armaturer. De kan ha både inbyggda belysningselement och upphängda roterande modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan alla armaturer delas in i statiska och roterande. De kan också vara punkt och kaskad. Till exempel kallas fläckar för punktsvängande ljuselement, men spårljus kan i sin tur hänföras till alternativ för kaskadsvarvning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glödlampor

De vanligaste typerna av lampor som används i takarmaturer är LED -lampor, halogenlampor och energisparande lysrör:

LED -lampor eller LED . Denna typ av glödlampa är baserad på en halvledare - LED. Denna typ av armatur har en betydande fördel för att bädda in i ett sträcktak. De värms praktiskt taget inte upp och har längsta möjliga livslängd. Dessutom har lysdioder låg strömförbrukning. Ljuset från LED kan vara varmt och kallt, så det kommer inte att vara svårt att hitta rätt för ett visst rum. Den enda nackdelen med denna typ av belysning är dess höga kostnad.

Bild
Bild

Halogenlampor . Så nära som möjligt till ett standardalternativ för glödlampor. Livslängden för en halogenlampa är dock dubbelt så lång som en glödlampa. Glödet kommer att tillhandahållas genom att bränna inuti glaskolven i en speciell gas som denna kolv kommer att fyllas med. Det är också värt att notera att halogenlampan kommer att ha den mest tydliga färgåtergivningen av det upplysta objektet, samt maximal ljusstyrka, vilket kommer att bli en oumbärlig fördel i rum där det är lite tillgång till dagsljus från gatan. använda glödlampor. Felaktig avfallshantering kan leda till avdunstning av farlig gas som kolven är fylld med. Det bör också komma ihåg att de flesta modeller av halogenlampor har en typ G -bas, som inte är lämplig för alla befintliga lampor, så när du köper måste du vara uppmärksam på denna egenskap.

Bild
Bild

Lysrör eller energibesparande lampor . I detta fall bildas glödet i processen med ultraviolett strålning, som bildas genom rörelse av en elektrisk urladdning i kvicksilverånga. I detta fall blir glöden synlig när den reflekteras från lampans inre fosforbeläggning. Sådana ljuselement har en hög andel ljuseffekt, samtidigt som de sparar energi. Dessutom har lysrör ett brett sortiment av färglösningar, det finns både varma färger och kalla färger med olika intensitet. Nackdelarna med sådana element inkluderar deras relativt höga kostnad, förekomsten av farligt material som kvicksilver inuti, vilket kräver särskilda avfallshanteringsåtgärder, samt flimmer i modeller av låg kvalitet.

Bild
Bild

Platsexempel

Det finns olika alternativ för att placera infällda armaturer i taket.

Det finns följande vanligaste designscheman som gäller i rum med standard takhöjd:

  • Oval schema. Enligt detta schema utförs arrangemanget längs takets omkrets i form av en oval, medan mitten förblir i skuggan eller är utrustad med ett oberoende ljuselement som en ljuskrona.
  • Om du behöver placera en ljus accent i mitten av rummet, medan mörkare hörnen, är den cirkulära typen det perfekta alternativet för rätt placering i det här fallet.
  • Följaktligen, när det är nödvändigt att fokusera på hörnen, rekommenderas vinkelplacering av belysningselement, de kan placeras både i alla hörn av rummet och i ett.
  • Armaturer placerade på projektionen av två halvcirkler, som ligger mittemot varandra, gör att du kan uppnå maximal belysning av hörnen. Om rummet är tillräckligt stort är det värt att komplettera det med ett centralt belysningselement i form av en ljuskrona.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Belysningen kan centreras när armaturerna är placerade på tvären.
  • Om du behöver utöka utrymmet är rektangulär placering det bästa alternativet för att placera ljuselement.
  • "Arc" -schemat kommer att vara idealiskt för ett rum där utrymmeindelning krävs. Accenter måste placeras på de platser som måste markeras.
  • Rum med icke-standardiserade former och storlekar accepterar intressanta icke-standardalternativ för placering av lampor, till exempel i form av en våg.
  • Dessutom är det möjligt att skapa ett visst mönster av strålkastare, som kommer att fungera som ett separat dekorativt belysningselement och bidra till att ge originalitet och exklusivitet till interiören.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanketter

Hela sortimentet av moderna lampor kan delas in i flera typer beroende på deras form. Till exempel anses den vanligaste formen vara den vanliga. Standardarmaturer är ett konventionellt infällt ljuselement som ligger i linje med takmaterialet. Själva formen i detta fall kan vara helt varierad: rund, fyrkantig, oval, rektangulär och triangel. Dessutom finns det ovanliga former som en stjärna eller ett hjärta, men sådana alternativ kan inte hittas på alla försäljningsställen, oftast levereras dessa modeller på begäran av köparen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Placeringen av sådana ljuselement i taket beror på rummets storlek och syfte.

De mest populära placeringsalternativen är cirkel, halvcirkel och rektangel runt takets omkrets:

  • Avlång form. I denna kategori är de vanligaste formerna ljus och lampor med glasskärmar. Sådana modeller kan vara både statiska och roterande. Med dessa alternativ kan du justera ljusstrålens riktning och få koncentrerad belysning av ett visst element i interiören.
  • Volymetrisk. Som regel är denna form små infällda lampor eller ljuskronor. Förutom den grundläggande formen, som kommer att vara en nivå under taket, kan dessa former av armaturer dessutom utrustas med dekorativa element som kommer att dekorera armaturen, vilket gör att den kan användas som en dekorativ accent av interiören som helhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sfärisk. Detta alternativ är ett glashalvkula. Denna typ innehåller den populära formen av surfplattan idag. Materialet från vilket denna typ av lampor är tillverkade kan vara antingen matt eller transparent, på grund av vilket ljusstrålens intensitet och diffusion kommer att förändras. Dessutom kan dekorativ sprutning av gnistrar, droppar eller ett mönster appliceras på glaset.
  • Ibland tilldelar tillverkarna en särskild grupp former: icke-standard. Detta inkluderar olika figurerade lampor, som på ett eller annat sätt har tecken på flera varianter av lampformer eller helt motsäger dem. Sådana lampor har vanligtvis en asymmetrisk form och deras färger är mycket kreativa och varierade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Plast och glas, metall och till och med trä - det finns ett stort utbud av material som används idag för tillverkning av lampor för sträcktak.

Alla har olika motståndskraft mot höga temperaturer och olika funktioner i extern uppfattning:

  • Så idag är naturligtvis det vanligaste materialet för tillverkning av inbyggda lampor metall. Det har ökat slitstyrka, har ett attraktivt utseende, lång livslängd. Dessutom påverkas det inte av höga temperaturer, vilket innebär att det är ett sådant material som bör användas tillsammans med glödlampor eller halogenljuselement. Genom att stoppa valet på metalllampor kan du förvänta dig alternativ med gravyr och sprutning av olika pigment eller metaller, vilket ger modellerna en speciell chic. Det bör noteras att metalllampor är ganska dyra.
  • Ett billigare alternativ, som kan vara analogt med metall, är en plast av hög kvalitet med metallbeläggning. Sådant material, även om det är rädd för höga temperaturer, kommer ganska harmoniskt överens med LED -lampor och har ett ganska presentabelt utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Färgade versioner av infällda armaturer har också vanligtvis en plastram. De har också ett LED -element. Kostnaden för sådana modeller är låg, och vid användning av högkvalitativ färgsprutning kan detta alternativ tjäna sin ägare under lång tid.
  • Glas- och kristallmodeller, även om de är de mest bräckliga alternativen, har fortfarande en betydande fördel när det gäller inredning. När de är påslagna kan de projicera intressanta glittrande höjdpunkter i taket, som kommer att avslöja sig så mycket som möjligt på den glansiga ytan på spännelementet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storleken beror direkt på vilken typ av belysningsarmatur som valts:

  • Så den centrala hängande ljuskronan kan vara ganska stor. Den kan bestå av flera grenade horn med nyanser fixerade på dem. Ett ganska vanligt alternativ är en åttarmad ljuskrona. Normalt ligger hornets medellängd i intervallet från 30 till 50 cm i diameter, en sådan ljuskrona når 1 m.
  • Men för en infälld strålkastare finns en storleksbegränsning. Så den maximala diametern bör inte överstiga 15 cm, annars måste det göras för stora hål i duken, vilket kommer att påverka beläggningens spänning, livslängd och kvalitet. Oftast på marknaden kan du hitta infällda armaturer, vars diameter ligger i intervallet från 5 till 10 cm. De kommer att vara standard, därför är det i detta storleksintervall som det maximala antalet mönster och former kommer att presenteras.
  • Antalet installerade element i rummet beror direkt på diametern på denna typ av armaturer. Så ju större diametern på armaturen kommer att väljas, desto mindre kan antalet undvikas. Mycket små LED -lampor, vars diameter inte överstiger 3 cm, kan användas i stora mängder för att skapa en imitation av stjärnhimlen i sovrummet eller barnkammaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Moderna tillverkare kan erbjuda belysningsarmaturer i helt olika färger och nyanser. Idag kan du välja absolut vilken färg som helst, till exempel en som perfekt matchar takets färg, eftersom designen allt oftare använder ett sträcktak med icke-standardfärger. Standarda ljusa tak är inte längre så populära, så tillverkare tvingas utöka färgutbudet på armaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om de mest populära alternativen för några år sedan var vit, svart och färger som imiterar metall, kan du idag hitta blå, röda, gröna modeller. Separat finns det alternativ där flera färgscheman kombineras eller har en gradientfärg. Förutom färg på kroppen kan du också välja färg på ljusflödet. Så du kan välja standardalternativ med varmt eller kallt dagsljus, eller så kan du lägga till glädje i utrymmet och välja färgade lysdioder. Valet av färgstänk hjälper till att skapa en viss atmosfär i rummet. Till exempel tillägg av rosa eller blått kommer att mjuka upp rummet, lägga till ömhet och lugn, men rött eller orange, tvärtom, kommer att lägga till dynamik, rummet kommer att ha en touch av festlighet och klubbatmosfär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom finns det speciella modeller med LED -element som kan ändra sitt färgschema på begäran av ägaren. Så med hjälp av en speciell fjärrkontroll kan du ändra färgen på belysningen, vilket är mycket bekvämt för personer som ofta behöver byta inredning.

Betyg av tillverkare och modeller

Idag kan vi säga att marknaden för belysningsenheter är övermättad med tillverkare som erbjuder sina produkter. Men inte alla produkter på marknaden är värda uppmärksamhet. Alla produkter är verkligen inte av hög kvalitet. Det finns flera beprövade varumärken som har lyckats etablera sig som tillverkningsföretag av högkvalitativa och pålitliga varor:

Till exempel kan du markera ett italienskt märke Lighstar … Designutvecklingen utförs av italienska designers, varefter skisserna skickas till produktion. Detta företag har två geografiska punkter där fabriker finns. En av dem är Kina, den andra är Tjeckien. Därifrån distribueras italienska lampor över hela världen. Det är värt att notera att denna tillverkare är noterad inte bara för kvaliteten på sina varor, utan också för ett omfattande sortiment. Här kan du hitta både klassiska modeller och de mest lämpliga alternativen för jugend- eller loftstil, speciella lampor med fuktskydd för installation i badrummet. En separat fördel med organisationen är att när du väljer en viss lampa kan du enkelt plocka upp olika tillbehör och andra komponenter till den.

Bild
Bild
  • Fantastiska författarmodeller av lampor presenteras på marknaden av Totci … Den största skillnaden från konkurrenterna på Totci är att de interagerar direkt med sådana jättar inom området som Swarowsky och Asfour och använder sina produkter i produktionen av sina armaturer. Högkvalitativa kristaller av olika snitt gör det möjligt för företaget att förse sina kunder med exklusiva modeller utformade efter personlig beställning. En enskild författares produkt är naturligtvis ganska dyr, och det här är den största nackdelen med detta märke.
  • En annan tillverkare som har en ledande position i branschen är ett ryskt företag Ecola … Detta företag presenterar många olika modeller i olika prissegment. Den största fördelen med modellerna i detta företag är att de har en speciell storlek. Deras höjd är 4 centimeter, vilket gör det möjligt att inte dra sig in från undertaket och underlätta installationen av både det och ljuselementet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på armaturer

Eftersom sträcktaket är baserat på ett ganska specifikt material finns det ett särskilt antal krav för de armaturer som används med det:

  • Kraften hos ljuselementen måste vara sådan att den inte kommer att framkalla uppvärmning av ljuselementet, och därför taket. Om du behöver en högre effekt bör du vara uppmärksam på ljuskronorna, som ligger på ett ganska stort avstånd från takytan.
  • Installation av ljuselement måste ske samtidigt med installationen av taket, och det måste utföras av en specialist, annars finns det risk för att duken förstörs. Och om du vill installera ytterligare ljuselement i framtiden måste du ta bort duken, och efter att du har installerat lamporna fixar du det igen.
  • Om rummet har ett glansigt tak, bör du inte välja modeller av lampor, vars ljus riktas uppåt mot taket, annars reflekteras från det glansiga speglade taket kan ljuset förvandlas till en bländande ljusstråle.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Valet av en lampa beror direkt på syftet med rummet där den ska placeras. Till exempel, i badrummet är det nödvändigt att välja modeller med fuktskydd, i sovrummet kommer alternativ som kan ge mjukt, svagt ljus att vara särskilt populärt, men i hallen och vardagsrummet, tvärtom, så mycket ljus som möjligt krävs, vilket innebär att ju ljusare det blir desto bättre. Antalet och storleken på armaturer kan också bero på rummets syfte och storlek. Så när du väljer belysning i korridoren är det värt att överväga att den vanligtvis är liten i storlek, och även om den kräver tillräckligt tydlig belysning är det tillräckligt att installera 2-3 infällda lampor av standardstorlek i taket, men länge korridor, 7 och 10 kan behövas. och fler punktljuselement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beloppet beror också på typen av tak. Så på tak i en våning kan det vara tillräckligt att bara installera en central belysningsenhet, men alternativ på flera nivåer ser mycket mer spektakulära ut med ytterligare inbyggda platser. Takhöjden spelar också en viktig roll när du väljer en ljuskrona. Till exempel, om taket är tillräckligt lågt, är det bättre att välja armaturmodeller som inte sticker ut mycket bortom takplattans yta.

Infällda armaturer och ytmonterade surfplattor är idealiska för utrymmen med lågt tak. Men om taket är tillräckligt högt kan du placera en tredimensionell modell av en hängande ljuskrona, som kommer att gå ner ett visst avstånd, ha en ganska omfattande inredning och de mest vågade färgerna. Valet av armaturdesign kommer också att bero på syftet med rummet och dess stil. Till exempel, för en klassisk plantskola, är vanliga infällda lampor utan mycket inredning väl lämpade. För ett vardagsrum i jugendstil passar rika lampor med guldkant, kristallstänk och intressant, ovanlig inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det värt att komma ihåg att om endast lampor med låg värmeöverföring behöver väljas för en PVC -duk, då för tyghängda tak, kan du också välja lampor med halogenlampor och glödlampor med låg effekt, eftersom tyget är mindre mottagligt till höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra idéer för modern inredning

  • Skönheten i en modern inredning beror främst på dess funktionalitet, och först efter det - på olika tekniska prylar, designermöbler och andra ovanliga föremål, så fler och fler människor vänder sig till stilar som loft och minimalism. Med ett minimum av saker är sådana interiörlösningar så praktiska och praktiska som möjligt.
  • När du vill lägga till en känsla av mjukhet och ömhet i interiören, bör du titta närmare på den antika stilen eller Provence -stilen. Olika tryck, mjuka dämpade färger och många naturmaterial kommer att finnas här.
  • Glöm inte de stilar av rustik och etnisk som är populära idag. Valet av sådana interiörlösningar hjälper till att skapa en ovanlig, minnesvärd inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

11 bilder

Rekommenderad: