Strålkastare För Sträcktak (107 Bilder): LED -fläckar Och Alternativ För Placering Av Lampor, Idéer För Design

Innehållsförteckning:

Video: Strålkastare För Sträcktak (107 Bilder): LED -fläckar Och Alternativ För Placering Av Lampor, Idéer För Design

Video: Strålkastare För Sträcktak (107 Bilder): LED -fläckar Och Alternativ För Placering Av Lampor, Idéer För Design
Video: Stretch Ceiling Installation 2024, April
Strålkastare För Sträcktak (107 Bilder): LED -fläckar Och Alternativ För Placering Av Lampor, Idéer För Design
Strålkastare För Sträcktak (107 Bilder): LED -fläckar Och Alternativ För Placering Av Lampor, Idéer För Design
Anonim

För att slutföra arrangemanget av rummet, innan du installerar sträcktaket, är det nödvändigt att tänka på huvudfrågan - belysning. Normalt används rum med spänningsstrukturer spot- eller taklampor. LED -remsor används också för dekorativ belysning. Naturligtvis vill varje ägare se en vacker design i sitt hem som kan förverkligas med hjälp av ljus. Men experter rekommenderar först och främst att vara uppmärksam på typerna av lampor.

För varje specifik inredning bör en viss typ väljas.

Bild
Bild

Särdrag

När du planerar belysning av alla rum måste du följa särskilda regler som förbättrar rummets ergonomiska egenskaper.

Det är viktigt att tänka på följande kriterier:

  • Lampans placering bör bidra till enhetlig belysning av hela rummet;
  • Lampornas ljusstyrka ska inte vara för hög så att ljuset inte irriterar ögonen;
  • Färger bör förbli naturliga och inte förvrängda av ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom ska belysningselementen inte ha en destruktiv effekt på duken, se harmoniska ut i designen och också ha ett bekvämt sätt att fästa.

Det är därför det är värt att föredra spotlights. De uppfyller alla angivna krav och är perfekta för spänningskonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Det finns flera specifika kriterier som hjälper dig att välja det bästa belysningsalternativet:

  • Strålningsintensitet;
  • Kraft;
  • Värmeöverföring med minimala indikatorer;
  • Harmonisk kombination med den allmänna inredningen i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att framgångsrikt kunna välja belysningsenheter bör du vara uppmärksam på typen av bas, skyddsnivå, effekt, spänning och ljusflöde.

Bild
Bild

Matningsspänningen gäller inte alla belysningselement. Till exempel kräver diod- och halogenlampor ibland strömförsörjning. Du kan ta reda på om det är nödvändigt att göra en sådan koppling med en detaljerad studie av alla egenskaper hos enheten. Ingångsspänningen kan vara 12 eller 24 volt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att överväga armaturens utformning . Att ignorera denna parameter kan påverka kombinationen med interiören negativt, och då blir bakgrundsbelysningen misslyckad. Viktigt är också armaturens storlek.

Element av LED- och halogentyper bör väljas med hänsyn till behovet av att ansluta en strömförsörjning till dem. För att göra detta bör du bestämma platsen där strömkällan kommer att finnas.

Den mest korrekta platsen skulle vara gesimsen. I det här fallet, om det är nödvändigt att byta ut det, är det inte nödvändigt att demontera hela strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Idag erbjuder tillverkare av strålkastare sina kunder ett ganska brett utbud av dessa produkter. Därför kommer alla att kunna välja enheter för sig själva enligt sina önskemål och angivna krav. De skiljer sig inte bara i utseende utan också i tekniska parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan flera parametrar särskiljas genom vilka dessa enheter kan skilja sig åt:

  • Efter installationsmetod;
  • Av de använda lamporna;
  • Efter form;
  • Med makt;
  • Efter storlek och andra parametrar.
Bild
Bild

För att installera belysningsarmaturer måste du bryta spännbanans integritet. Det är därför det initialt är nödvändigt att uppmärksamma typen av installation av elementen. Sådana armaturer kan infällas (inbyggda) och gångjärn (externa). I den första versionen sker installationen i speciella nischer, och i den andra utförs fästningen på valfri yta, förutsatt att den är platt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att välja efter lamptyp.

De är indelade i följande typer:

  1. glödande;
  2. halogen;
  3. ljusdiod (LED);
  4. energi sparande.
Bild
Bild

Glödlampor anses vara ett budgetalternativ, eftersom kostnaden är flera gånger mindre än andra. För strålkastare rekommenderas att använda lampor med en matt lampa. De kan jämnt sprida ljus och värma upp mindre. Denna typ av lampa är lämplig för öppna och stängda strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock en viss nackdel med att använda dem. De är för stora. Längden på patronen, i vilken basen är placerad, når 12 centimeter. På grund av detta bör avståndet mellan takplattan och den dekorativa beläggningen vara ungefär detsamma. Naturligtvis kan alla dessa nackdelar elimineras med hjälp av spår gjorda med hjälp av en skärare.

Men sådana drastiska åtgärder kan ersättas genom att använda lampor med en enklare monteringsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Halogenlampor har liknande egenskaper som den tidigare typen. Det finns dock en signifikant skillnad - det finns en buffertgas inuti kolven.

Det beror på honom att de har några fördelar:

  • med samma ljusstyrka är glödlampan med glödtråden mindre;
  • har ett stort utbud av former och storlekar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således visar det sig att dessa produkter ger mer ljus, men samtidigt kan de monteras i mer kompakta armaturer. Det är särskilt bekvämt att de är lämpliga för apparater som har damm- och fuktavvisande egenskaper. Dessutom är patronen som behövs för dem också betydligt mindre i storlek. Avståndet som krävs mellan överlappningen och den dekorativa beläggningen är 5-6 centimeter.

Halogenlampor kan också användas i upp till 4000 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller LED -lampor är de lysdioder monterade i ett paket. Till skillnad från andra fungerar sådana lampor på likström. De ger en kontinuerlig ström av ljus. De är dock anslutna med en växelströmstransformator.

En annan fördel med lysdioder är deras förlängda livslängd . De kan användas i upp till 5 år. Samtidigt är förbrukningen av förbrukad energi betydligt lägre än för de tidigare typerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Energibesparande (fluorescerande) lampor kännetecknas av deras förmåga att hålla sig sval. Dessutom förbrukar de väldigt lite elektrisk energi. Det tar dock en viss tid för dem att brinna ut.

Ett annat klassificeringssätt anses vara belysningselementens form. För att undvika att riva spännbanan är det bättre att använda lampor som har en cirkelform. Det är värt att notera att i det här fallet talar vi inte om hela elementet, utan bara om dess landningsplattform. Det är hon som ansvarar för installationen av lampan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de viktigaste parametrarna i valet av belysning är effekt. I detta fall är det viktigt att ta hänsyn till dess maximala indikator och avståndet från ytan till armaturen.

De fastställda effektbegränsningarna beror på att PVC -film, som används i takkonstruktioner, tenderar att smälta och deformeras vid temperaturer över 60º.

För att eliminera sådana oönskade konsekvenser rekommenderas att installera lampor med en effekt på upp till 60 watt. Ibland kan mer kraftfulla lampor installeras. Men i det här fallet kommer det att vara nödvändigt att tillhandahålla värmeisolering på platserna för de installerade enheterna.

Bild
Bild

När du väljer lampor är det värt att överväga deras plats . Det är nödvändigt att utesluta att röra duken med belysningselementet. På så sätt kan du undvika eventuell deformation av taket. Därför måste ett litet mellanrum lämnas mellan landningsplattformen och tätningsringen.

Separat är det värt att lyfta fram svängbara strålkastare, som har gångjärn i sin design. De kallas fläckar. Deras huvudsakliga syfte är att belysa både hela rummet som helhet och dess separata del (zon).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat intressant belysningsalternativ representeras av dubbla (dubbla) strålkastare. De har vunnit stor popularitet bland användarna på grund av möjligheten att installera flera lampor i dem samtidigt.

Bild
Bild

Blanketter

Ofta använder ägare av takkonstruktioner av spänningstyp standardformen för strålkastare - runda. Den uppfyller alla nödvändiga krav, låter dig ge normal belysning och ser harmoniskt ut i alla interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock andra former av belysningselement. Fyrkantiga lampor är särskilt populära. De ser ovanliga ut och låter dig lägga till en viss charm i designen. Det är värt att notera att när du väljer en viss form av belysningsenhet bör du noga överväga dess relevans i rummets allmänna interiör. Det finns ingen anledning att fokusera på att leta efter en icke-standardiserad lösning så att taket i ditt hus i framtiden blir attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag på marknaden kan du hitta produkter inte bara runda och fyrkantiga, utan också andra geometriska former. Inte minst på listan finns mer sofistikerade former som blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar

Ritningar på spotlights är nästa originaltillskott till interiören. I det här fallet kan du ge din fantasi fria tyglar. Du kan välja olika färger och mönster för belysningselementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av denna innovation kommer rummet att bli mystiskt och unikt. Utsökt målade lampor kommer inte att lämna någon likgiltig. Dessutom kommer en mängd olika mönster att hitta sin tillämpning i alla stilar: från klassisk till modern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

För strålkastare antas en standarddiameter. Dess indikator varierar från 60 till 85 millimeter. Det är tack vare dessa dimensioner som denna typ av belysning är lämplig för att arrangera stretchdukar. Stora storlekar är inte tillräckligt bekväma under installationsprocessen. De kräver extra utrymme och verkar skrymmande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Punktelementens storlek bör väljas beroende på parametrarna i själva rummet. Till exempel, i små rum är det bättre att installera armaturer med en mindre diameter för att spara utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material och färger

Förutom huvudsyftet har ljuset också en dekorativ funktion. Därför är det viktigt att tänka på material och färg på belysningselementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra rätt val i förhållande till detta kriterium kan enheter delas in i vissa kategorier:

  • Vissa rum, till exempel ett badrum, kräver ingen särskild design. För belysning i ett sådant rum används vanliga lampor med en yttre ring oftast. Särskilda läckerheter kommer också att vara överflödiga i interiörer utformade i stil med minimalism. I det här fallet kan du bara experimentera med färg.
  • Om du vill återuppliva interiören kan du använda lamporna, som är dekorerade med dekorativa nyanser. Mångfalden av deras former gör att du kan hitta det mest lämpliga alternativet. Dessutom är de lämpliga i många stilar.
  • Om du vill få ett visst spel av ljus och skuggor, rekommenderas det att vända blicken mot lampskärmarna med kristall. De erbjuds också i olika varianter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att belysningselement av olika design ofta används i samma rum. Det måste dock komma ihåg att de måste göras i samma stil. Som praktiken visar är valet av lampornas utseende en av de svåraste, eftersom det är ganska svårt att bestämma med en sådan sort.

Glas- eller kristallstrålkastare bör anges separat . Med deras hjälp kunde tillverkarna kombinera alla fördelar med kompakta lampor och det fina med snygga ljuskronor.

Genom att välja sådana modeller får du högkvalitativ belysning med en elegant design.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en intressant presentation av ljus rekommenderas också armaturer med en matt vit eller svart finish. Med denna design blir belysningen mjuk och dämpad, inte irriterande för ögonen.

En annan variant är strålkastare som har en blank yta. De kännetecknas av sin mångsidighet, eftersom de passar in i nästan alla typer av rumsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För lyxälskare finns det lampor med en bronsyta. Brons ger lyx och kan accentuera taket, till exempel i klassisk stil.

När det gäller färgschemat beror det i det här fallet på ägarens personliga preferenser, liksom designidén. Moderna tillverkare är redo att erbjuda sina kunder ett brett utbud av färger.

Med deras hjälp kan du göra belysningen i ditt hem original och ovanlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Platsalternativ

För att strålkastarna ska betona inredningen så mycket som möjligt och vara användbara samtidigt är det nödvändigt att i förväg upprätta ett diagram över deras arrangemang. Det finns flera variationer i arrangemanget av belysningselement. Här är några av dem:

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Oval placering - elementen är placerade på takets yta och bildar en oval. Denna fördelning lämnar mitten av rummet utan ljus eller i mörkt tillstånd. En vacker ljuskrona kan installeras för att fylla detta tomrum;
  • Cirkulär - i det här fallet händer allt tvärtom: mitten är så upplyst som möjligt, hörnen förblir mörka;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hörn - används främst i kombination med en ljuskrona;
  • Två halvcirklar - innebär också närvaron av en ljuskrona, eftersom huvudfokus ligger på hörnen;
  • Korsformad position - är ett alternativ till huvudbelysning. Det optimala avståndet mellan armaturerna gör att du kan täcka hela rummet med ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rektangel - gör rummet visuellt större;
  • Båge - delar upp rummet i flera zoner. Installationen sker på den plats som du vill markera;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vinka - en utmärkt lösning på problemet med ojämnheter i taket;
  • Teckning - låter dig ge originaliteten till rummet. Med hjälp av ett noggrant genomtänkt schema kan du ordna belysningsanordningar i vilken form som helst, som om de visar en viss bild i taket. Men när du använder denna metod är det nödvändigt att tänka på sådana parametrar som höjd, dimensioner och typ av utvalda armaturer. Förutsatt att dessa kriterier är uppfyllda kommer du att kunna skapa en unik takdesign i ditt hem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man takbelysning för olika rum?

När det är dags att installera belysningselement på en spänningsstruktur bör du studera några tips för att välja den optimala belysningen för varje specifikt rum.

Först måste du räkna ut nyanser av att installera lampor, beroende på antalet nivåer i stretchväven. Så ett tak på en nivå har många fördelar. Det är därför det är ganska populärt när man väljer spänningsstrukturer. Det är lätt att installera och samtidigt framhäver mycket bra rummets design. Armaturer av vilken typ som helst kan installeras på ett tak i en våning, med hänsyn till rummets form och höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Taket i två plan kännetecknas av formernas komplexitet. Med dess hjälp kan du enkelt dela in rummet i separata zoner. Detsamma kan göras med belysning. Dessutom ger installationen av armaturer på denna typ av tak plats för din fantasi. I det här fallet kan du väcka liv i den mest originella idén för att dekorera takytan.

Om rummet innebär belysning med en ljuskrona, är det mer lämpligt att välja en metod för att placera punktelement där den centrala delen av ytan förblir fri.

I detta fall måste både huvud- och extra ljuskällor kombineras med varandra i form och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa kriterium är rummets form. Så för ett rektangulärt rum är det mer lämpligt att använda lämplig typ av arrangemang av enheter. För små och smala är oval ljusfördelning perfekt. Således kommer det att vara möjligt att visuellt expandera det och göra det lättare och rymligare.

Den kanske viktigaste parametern som behöver studeras i detalj är syftet med rummet. Olika rum kräver en viss ljusnivå, liksom antalet belysningsarmaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sovrumsbelysningen ska vara mjuk och svag. Därför är det ofta möjligt att klara sig utan huvudljuskällan - en ljuskrona. Strålkastare är ganska kapabla att klara denna uppgift. Med deras hjälp kan du välja vilket område som helst i rummet. Dessutom kan de placeras på vilket sätt som helst. Det finns ingen anledning att följa en viss sekvens och symmetri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Entrén är ett slags visitkort för husets ägare. Det första som gästerna ser när de kommer in i en lägenhet är ju just det här rummet. Vacker, och viktigast av allt, bekväm belysning kommer att imponera och bilda en uppfattning om ägarens smak. Ljuset här behöver inte vara för starkt, men samtidigt bör det täcka hela utrymmet.

I ett sådant rum, med tanke på dess lilla storlek, rekommenderas ett vinklat arrangemang av belysningselementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett stort antal ljuskällor ska inte heller överanvändas i korridoren. Eftersom detta är en slags fortsättning på korridoren, bör designen fortsätta tomten hämtad från den.

När det gäller badrum och toalett är många ljuskällor inte heller lämpliga här. Det räcker med några lampor, som harmoniskt blandas med interiören och inte irriterar ögonen med överdriven ljusstyrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det viktigaste rummet - vardagsrummet, ska belysningen vara så korrekt som möjligt. Det är trots allt här som en person tillbringar större delen av dagen. Dessutom är det i moderna hus ganska vanligt att kombinera en hall och en matsal. Med hjälp av punktbelysning kan du enkelt dela in ett rum i flera komfortzoner. Det är också mycket viktigt att ägna tillräcklig uppmärksamhet åt valet av ljuskronan, som spelar rollen som huvudljuskällan. När det gäller elementen i punkttypen väljs deras plats med hänsyn till typen av spänningsstruktur, liksom rummets dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer belysning för en plantskola är det viktigt att tänka på att du ofta måste använda den mitt i natten. För att inte irritera barnet med ljusstyrka, men samtidigt är det lätt att se allt du behöver, kan du välja ett visst antal enheter för att belysa ett specifikt område, som kommer att ha en separat strömförsörjning. Således kan du göra ett slags nattljus. Annars beror ljusfördelningen också på parametrarna i själva rummet.

Dessutom kan du välja ursprungliga former och typer av element som kommer att dekorera det och komplettera rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat område som kräver ordentlig uppmärksamhet när det gäller ljus är terrassen. När du beslutar om arrangemanget av belysningsanordningar för det, bör du överväga dess relevans. Naturligtvis klarar de sig i denna situation utan huvudljuskällan.

Spotlights klarar denna uppgift fullt ut. Det räcker bara att tänka på variationen av den optimala platsen för varje element. För att göra detta måste du beräkna rätt antal enheter, samt rita upp ett diagram över deras fördelning. Det är bättre att välja medeleffektindikatorer och därmed uppnå diskreta, men samtidigt tillräckligt starkt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra inredningsidéer

Efter att ha bekantat dig med typerna av spetselement, liksom de olika alternativen för deras placering på takytan, kan du börja dekorera ditt hem. Du kan alltid designa en vacker interiör själv. Om du inte är helt säker på dina kreativa förmågor kan du vända dig till specialister för att få hjälp. Professionella designers är alltid redo att arbeta med ett nytt projekt och kommer att ta hänsyn till alla dina önskemål.

Bild
Bild

Det är också värt att kolla in några bra designidéer. Detta gör att du kan se med egna ögon att spotbelysning inte bara är en vacker, utan också en praktisk lösning.

I detta fall är ljusets design gjord i stil med minimalism. Det är dock tillräckligt för att belysa en bekväm sittgrupp. Ljuset är diskret och kompletteras med golvlampor.

Bild
Bild

Ett utmärkt exempel på hur rymden kan användas rationellt med hjälp av punktelement. Trots förekomsten av mörka toner i inredningen är belysningen mjuk och harmonisk. Dessutom gjorde spotlights det möjligt att dela in rummet i separata komfortzoner.

Denna typ av design avser icke-standardiserade lösningar. Med hjälp av punktljuskällor förkroppsligade formgivarna den så kallade stjärnhimmeleffekten. Sådan belysning kommer att lämna få människor likgiltiga och tillföra interiören speciell originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här är ett av sätten att fördela ljus på ett tak i flera nivåer. Även om det finns många armaturer, väcker den övergripande bilden inte en känsla av överbeläggning. Tvärtom betonar detta arrangemang perfekt takytans övergripande design och ser elegant ut.

Bild
Bild

Ett annat exempel på det faktum att med ett minimalt antal belysningselement kan du enkelt uppnå komfort och en viss sofistikering i rummet. Denna fördelning av ljus skapar en mysig atmosfär och främjar god avkoppling.

Du kan ta reda på vilka armaturer som är bäst lämpade för ett sträcktak i följande video.

Rekommenderad: