Tegelbåge (23 Foton): Hur Man Gör En Tegelbåge Med Förstärkning Med Egna Händer Ovanför Porten?

Innehållsförteckning:

Video: Tegelbåge (23 Foton): Hur Man Gör En Tegelbåge Med Förstärkning Med Egna Händer Ovanför Porten?

Video: Tegelbåge (23 Foton): Hur Man Gör En Tegelbåge Med Förstärkning Med Egna Händer Ovanför Porten?
Video: Bricklaying - Building Brick Arch feature 2024, April
Tegelbåge (23 Foton): Hur Man Gör En Tegelbåge Med Förstärkning Med Egna Händer Ovanför Porten?
Tegelbåge (23 Foton): Hur Man Gör En Tegelbåge Med Förstärkning Med Egna Händer Ovanför Porten?
Anonim

Bågen är ett arkitektoniskt element och är en överliggare i väggöppningen. Denna vackra struktur gör byggnadens utsida eller inredningen mer uttrycksfull. Det delar inte bara effektivt upp ett rum utan dörr, utan kan också fördela lasten från toppunkten till sidorna. Tegelbågar utförs oftast utifrån. Och inuti används gips för att skapa en rundad öppning.

Bild
Bild

Olika sorter

En krökt tegelsten, kallad en båge, kan tillverkas på olika sätt, därför erhålls olika arter.

Den klassiska eller hela bågen är en traditionell halvcirkel. En båge kantad med tegel är en halv cirkel. Ett liknande arkitektoniskt element kan dekoreras med pelare

Bild
Bild

Förversionen ser ut som en stympad, ofullständig klassisk båge (endast den övre delen). Överliggaren i detta fall är mindre än radien för dörrbredden

Bild
Bild

Kilbågarna passar i gotisk stil. I denna konstruktion läggs tegelstenarna ut med en kil och fästs med ett "lås"

Bild
Bild

Spetsig (trasig) båge består av två halvor, vars högsta punkt inte är en cirkellinje, utan toppen av en triangel i en slät design. Den gotiska stilen använder ofta fönster med trasiga linjer

Bild
Bild

I stil med "romantik" används en öppningsvy med en rak toppdel med rundade övergångar till sidoväggarna

Bild
Bild

I "modern" finns en mycket bred båge i form av en stympad kon

Bild
Bild

Portalen (rak) rektangulär båge är så enkel att du kan bygga den själv

Bild
Bild

Ellipsformade öppningar pryder olika inredningsstilar

Bild
Bild

Bågar med oregelbunden form kan vara det mest oväntade utseendet, till exempel kan det vara en vintage trädgårdsstruktur

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Innan du skaffar valv i trädgården, på gården eller i huset, bör du tänka på om de är så nödvändiga, väga för och nackdelar och först då genomföra din plan. Fördelarna med sådana strukturer inkluderar:

  • spektakulärt utseende, du kan alltid välja en form som matchar interiörens stil;
  • portaler, i avsaknad av dörrar, kan expandera volymen, de låter dig se bara en del av territoriet utanför deras gränser, och resten av utrymmet dras av fantasin;
  • arkitektoniska överdrag är pålitliga, de riktar den vertikala belastningen jämnt till sidorna mot väggarna;
  • valv är universella, de kan dekorera inte bara en dörr eller fönsteröppning, utan också en öppen spis, ett lusthus, en grind, en grind, till och med en tom vägg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På nackdelen, för vissa människor, kan avsaknaden av en dörr verka obekväm. Dessutom är bågen skyldig att behålla rummets övergripande stil. Och den som beslutar om en oberoende installation måste utföra alla operationer i en strikt ordning.

Montering

En tegelbåge kan läggas ut med egna händer. Du måste börja med att välja plats och typ av konstruktion. Komplexiteten i utförandet beror på modellen, men byggnadsföljden för alla typer av konstruktioner kommer att vara ungefär densamma:

  • en skiss av den valda bågmodellen ritas;
  • beräkningar görs;
  • en ritning ritas med måttmärken;
  • en mall är gjord av spånskiva enligt ritningen;
  • mallen installeras i stället för bygeln;
  • en båge läggs ut från tegel;
  • den upplagda strukturen är fast, fast;
  • mallen tas bort;
  • för efterbehandling kan gips användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att bygga en båge, men för att den ska vara stabil, inte kollapsa måste den vikas korrekt. För detta observeras en tydlig sekvens av byggnadsarbete. Om strukturen är bred kan massiv förstärkning av fundamentet krävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra av?

Byggmaterialet för tillverkning av en välvd öppning bör förberedas i förväg. Tegel används ofta klinker eller massiv keramik (M-150). Om det inte finns någon önskan att självständigt forma tegelstenen till en trapets kan du köpa en färdig kilformad sten. För spis- och mantelbågar är lösningen gjord med tillsats av chamottelera och sand, den har eldfasta egenskaper. För andra konstruktionstyper kan du välja andra typer av lösningar med ökad vidhäftning. För mallen behöver du spånskivor och -stänger.

Bild
Bild

Beräkningar och mallskapande

Om du har valt en plats och du har en skiss över modellen klar kan du gå vidare till beräkningarna. Du måste veta väggens storlek från golv till tak. Markera sedan höjden och bredden på själva bågen, beräkna radien. För att göra en mall måste du ta reda på tjockleken på stöddelarna, mäta avståndet från strukturens högsta punkt till taket, öppningens höjd och bredd.

Bild
Bild

För att beräkna överliggande radie lägger du till kvadraten för dess höjd och kvadraten för bredden / dubbla höjden på överliggaren (vanligtvis är det 1-2 rader med murverk). Radien är hälften av öppningens bredd. På samma sätt görs beräkningar för mallen. Mallen är något mindre än den välvda strukturen för att inte skada murverket vid demontering.

En ritning av en halvcirkel med en beräknad radie appliceras på ett spånskivor. Sedan skärs två identiska halvcirklar ut och fästs med stavar i en enda struktur. Mallen är tillfälligt monterad i öppningen och fixerad på distanser och träfästen (stöd).

Med hjälp av bågens längd beräknas mängden tegel som krävs , sömmarna måste också beaktas, men gör dem så minimala som möjligt. Storleken på tegelkilen väljs visuellt, under arbetets gång huggas den kilformade formen på varje sten ut. Du kan omedelbart köpa en kilformad tegelsten, men murfelen kommer att märkas mer än med en individuell passform.

Hur laddar man upp?

När du har installerat mallen fortsätter du till tegelverket i själva öppningen. Tegelstenarna i pelarna läggs nedifrån och uppåt, på båda sidor samtidigt. Alla sömmar är noggrant fyllda med murbruk, hålrum kan ytterligare orsaka förstörelse av strukturen. Det sista teglet hamras i den centrala övre delen, ett "lås" är installerat, det kommer att fixa strukturen. Mallen demonteras först när hela strukturen är helt klar. Sedan avlägsnas överskott av murbruk, sömmarna jämnas ut, murverket är förberett för vändarbete. För efterbehandling kan du välja dekorativt gips.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Bågen måste fördela lasten från mitten till kolonnen; en felaktigt byggd struktur kan spricka och ibland kollapsa. Oftast görs följande misstag under installationen:

  • belastningen kommer att vara ojämnt fördelad om en mycket bred öppning inte har tillräcklig höjd;
  • du kan inte ersätta mallen med metallhörn, spånskiva, till skillnad från metall, bidrar till den naturliga krympningen av hela strukturen;
  • omedelbar demontering av mallen kan svälla från lösningens fukt och delvis förstöra strukturen;
  • en svag grund skapar risken för nedsänkning av strukturen, vilket leder till dess förstörelse;
  • stora radier bör beräknas särskilt noggrant, eftersom sådana strukturer upplever speciella belastningar.
Bild
Bild

Om du tar hänsyn till alla möjliga misstag, gör ansträngningar och ansträngningar kan du bygga en vacker båge med dina egna händer. Denna dekorativa struktur kommer att dekorera innergården, trädgården eller lägenhetsinredningen.

Rekommenderad: