Blindområde Runt Garaget: Hur Man Gör Ett Mörkt Område Framför Porten Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Ska Man Hälla Betong?

Innehållsförteckning:

Video: Blindområde Runt Garaget: Hur Man Gör Ett Mörkt Område Framför Porten Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Ska Man Hälla Betong?

Video: Blindområde Runt Garaget: Hur Man Gör Ett Mörkt Område Framför Porten Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Ska Man Hälla Betong?
Video: Blanda betong i tombola eller hink | Byggmax tipsar 2024, Maj
Blindområde Runt Garaget: Hur Man Gör Ett Mörkt Område Framför Porten Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Ska Man Hälla Betong?
Blindområde Runt Garaget: Hur Man Gör Ett Mörkt Område Framför Porten Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Ska Man Hälla Betong?
Anonim

Många ägare av enskilda lådor för förvaring av personbilar funderar på hur man fyller ett blindt betongområde runt garaget. Frånvaron av en sådan struktur leder oundvikligen till att stiftelsen förstörs över tid. Men innan du gör det korrekt själv enligt steg-för-steg-instruktioner är det värt att lära sig lite mer om typerna och funktionerna i det blinda området, lämpligt för användning nära garaget.

Bild
Bild

Vad är det för?

När man bygger ett garage som ligger på en lätt grund, uppstår oundvikligen problem med dess drift. Området framför portarna och längs objektets omkrets börjar utsättas för intensivt tryck när atmosfärstemperaturerna ändras. Jordens svullnad leder till att betongen sprickar, avtar, kollapsar. Det blinda området runt garaget, utrustat enligt alla regler, löser detta problem genom att kompensera för deformationsbelastningar. Dessutom kan den lösa andra lika viktiga uppgifter.

  • Underlätta in- och utresa . Den blinda delen vid garageporten, gjord i en liten lutning, spelar rollen som en ramp för bilen. Med detta tillägg blir det mycket lättare att komma in och ut än utan det.
  • Förbättra effektiviteten för vattendränering . Regnfuktighet, avrinning från taket, snösmältning kan ha en negativ inverkan på källarens skick och stödkonstruktioner i garageboxen. Det blinda området bidrar till snabbare dränering av vatten. Det ackumuleras inte nära väggarna, utan rinner ut i diken och rännor.
  • Skydd av fundament och sockel mot ogrässkador . De förstör byggmaterial inte mindre framgångsrikt än överflödig fukt eller frost.
  • Ytterligare värmeisolering av marken och återfyllningen .

Förhindrar fenomen som marksvullnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemanget av det blinda området rekommenderas att utföras vid byggnadsstadiet av garaget, före byggandet av 2/3 av höjden av dess struktur . Detta kommer att säkerställa överensstämmelse med all teknik från början.

Om vi ignorerar konstruktionen av det blinda området, för varje nytt regn, kommer den blandade strukturen i fyllningsskiktet och leran att förlora sina värmeisolerande och fuktskyddande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Kraven för uppförande av ett mörkt område framför garagestrukturen regleras av SNiP. Denna uppsättning dokument avgör vilka material som används vid konstruktionen av en skyddande yttre remsa längs omkretsen eller vid ingångsporten. Huvuddelen av det blinda området hälls alltid av betong. Dessutom används andra material som en del av strukturen.

  • En blandning av sand och lera . Fungerar som värmeisolerande lager.
  • Krossad sten eller liten kullersten . Ger skydd mot markförskjutning. Ger ytterligare värmeisolering för fundamentet.
  • Rambjälkar och beslag . De ger en ökning av betongens hållfasthetsegenskaper, kompenserar för dess deformation.
  • Torr blandning . Det används för att lägga ett lager av mjukt blindområde.
  • Dekorationsmaterial . Det kan vara asfaltbetong, dekorativ sten, beläggningsplattor, så att du kan ordna entrén till garaget på ett riktigt sätt.

Detta avslutar huvudlistan över material.

Dessutom kan andra efterbehandlingsmaterial eller typer av återfyllnad användas som uppfyller de fastställda kraven när det gäller deras egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Enligt dess utformning är det blinda området runt garaget uppdelat i kallt och isolerat. Det första alternativet är en ren betongbeläggning med extra strykning. Den resulterande strukturen kommer framgångsrikt att utföra sina funktioner i olastade områden - på baksidan av garaget, på sidorna . På platser där betydande tryck kommer att utövas på det blinda området är det bättre att använda en isolerad version av dess konstruktion.

I detta fall, förutom sand- och grusdynan med en screed byggd ovanpå används en yttre finish . Cementskiktet återfylls med torr blandning. Ovanpå är en funktionell och dekorativ beläggning installerad som tål bilens vikt när du kommer in eller lämnar garaget.

Denna typ av blinda områden anses vara mer mödosam, men den är hållbar, klarar bättre intensiva arbetsbelastningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Konstruktionen av en betonggardin framför entrén till garaget kan göras oberoende. Fyll på golvet korrekt, ta hänsyn till alla proportioner, enhetens teknik hjälper detaljerade steg-för-steg-instruktioner för att skapa en sådan struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utgrävning . Det är nödvändigt att gräva ut jordlagret för det blinda området. En remsa 60–100 cm bred med ett djup av 40 cm längs garagets ytterväggar är tillräcklig. Grävens yta behandlas med herbicider för att förhindra tillväxt av växtrötter. Väggen är befriad från marken och täckt med jord.
  • Lägga "kudden ". Först hälls ett lager lera blandat med sand, 10 cm tjockt, sängen fuktas och tampas. Den horisontella läggningen kontrolleras: det måste finnas en lutning för utflödet av fukt från byggnadens väggar. En vinkel på 5–6 ° per meter är tillräcklig.
  • Arrangemang av vattentätning . I denna kapacitet finns det en speciell film som ligger längs grävens väggar, dess botten. Ena kanten på duken förblir fri, den andra delen är förstärkt med bitumen. Krossad sten eller kullersten hälls ovanpå till en höjd av cirka 20 cm.
  • Formning Den är gjord av trä med ett 50 mm överhäng ovanför ytterkanten. För att kompensera för deformationsexpansion under betonghärdningstiden monteras en träbalk tvärs över formen.
  • Hällning med betong . Det utförs i etapper. Först fästs det lagda lagret av krossad sten eller sten. Därefter läggs ett armeringsnät ovanpå den resulterande basen, vilket gör det möjligt att minska risken för sprickbildning i betongen. Därefter fylls avjämningen till kanten av formen, cirka 10 cm tjock, med det obligatoriska bevarandet av den angivna lutningen från väggarna och garage i källaren.
  • Strykning och torkning . Efter att hällen hällts får den torka. Ytan är förpulverad med torr cement-den så kallade strykningen. Det beslagtagna översta lagret av betong är täckt med säckväv eller geotextil, spillt med vatten i 7 dagar. Detta gör att det blinda området härdar bättre utan att spricka eller deformeras.
  • Efterbehandling . Om du planerar att förlänga livslängden på betongbeläggningen bör den kompletteras med dekorativa trim. Den läggs på en blandning av sand och cement eller speciella byggföreningar, den kan vara gjord av beläggningsplattor, natursten, tegel, asfalt.
  • Lägger stormavlopp och kanaler . De är gjorda av färdiga betong- eller plastbrickor, som ligger under taksystemet. Det är viktigt att den droppande fukten avlägsnas från det blinda området så snabbt som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste versionen av det blinda området kan göras av lera med spillror som drivs in i det. En sådan återfyllning görs i en dike upp till 20 cm djup runt garaget, asfalt läggs ovanpå.

Detta är en budgetlösning som gör att du kan undvika att sträcka ut arbetsprocessen under lång tid.

Rekommenderad: