Blomma "kvinnlig Lycka" (44 Foton): Vård Av Spathiphyllum Hemma. Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Gödselmedel För Blomning

Innehållsförteckning:

Video: Blomma "kvinnlig Lycka" (44 Foton): Vård Av Spathiphyllum Hemma. Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Gödselmedel För Blomning

Video: Blomma
Video: PEACE LILY - Air Purifier Plant Care Tips, Propagation Repot and Mistakes 2024, April
Blomma "kvinnlig Lycka" (44 Foton): Vård Av Spathiphyllum Hemma. Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Gödselmedel För Blomning
Blomma "kvinnlig Lycka" (44 Foton): Vård Av Spathiphyllum Hemma. Hur Ser En Inomhusblomma Ut? Gödselmedel För Blomning
Anonim

Spathiphyllum används ofta för att dekorera lägenheter och hus. Denna växt, som glädjer ägarna med fantastiska snövita blommor av en ovanlig form, har ännu inga särskilda krav på vård.

Beskrivning

Spathiphyllum -växten, som i folkmun kallas "kvinnlig lycka", tillhör familjen aroid. Det vetenskapliga namnet är en kombination av två grekiska ord: spata och phillum. Det första ordet betyder "slöja" och det andra betyder "blad". Detta förklarar det faktum att han själv blomman ser ganska original ut , som ett vanligt blad, men vitt. Ett karakteristiskt drag hos spathiphyllum är ingen stam , som ett resultat av vilket bladen bildar ett knippe som växer direkt från jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet hos en inomhusblomma skiljer sig inte i längd . Bladen har formen av en oval, i mitten av vilken en ven är tydligt synlig. De är målade i mörka gröna nyanser och ser långsträckta ut.

Blomställningen liknar ett öra, ligger på en lång stjälk och har en vit filt vid basen, som med tiden blir grön. Själva blomställningen är som regel färgad grädde eller ljusrosa .… I genomsnitt når höjden på en husbuske 30 centimeter, även om både höga och korta exemplar hittas.

Bild
Bild

Spathiphyllum blommar från våren till juli, men återupptagning av knoppar på hösten är också möjlig . Det är viktigt att nämna att blomman är giftig för husdjur. Dess löv producerar specifika oätliga fibrer som skadar hundar och katter, vilket leder till matsmältningsbesvär, diarré eller till och med död.

Bild
Bild

I vissa sorter är juicen också giftig. Om en person äter växten upplever han måttlig buksmärta, allergiska manifestationer på huden eller smärta i ögonen.

Likheter och skillnader med anthurium

Spathiphyllum, aka blomman av "kvinnlig lycka", förväxlas ibland med anthurium, som populärt kallas "manlig lycka". Du kan dock skilja en växt från en annan om du noggrant studerar överkastets och bladens färg och form.

  • Spathiphyllum omslag Den är vitfärgad och varierar i form från oval till lansettformad.
  • Anthurium har en slöja som varierar i färg från rött till vitt, inklusive nyanser som rosa och orange. Överkastets form anses snarare vara hjärtformad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har "kvinnlig lycka" ingen stam alls, medan "manlig lycka" fortfarande har en kort stam.

Visningar

Spathiphyllum har ett dussin sorter, som bildar både flera stora knoppar och ett mycket större antal små blommor.

Spathiphyllum är särskilt populär bland blomsterodlare. " Domino "vars höjd inte överstiger 30 centimeter. Överkastet på blommorna är färgat antingen vitt eller gult, men under blomningsperioden ändras nyansen till ljusgrön. Blommans namn bestäms av bladens ovanliga färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum " Känsla " är en hybrid. Växtens höjd kan vara 150 centimeter. Bladen är upp till 100 centimeter långa och 40 centimeter breda. Eftersom måtten på denna sort är ganska stora är det mer bekvämt att odla den antingen i trädgården eller på landet. Under villkoren för lägenheten måste du regelbundet beskära.

Dessutom kan du begränsa utvecklingen av "kvinnlig lycka" genom att välja en mindre kruka. Eftersom "Sensation" reagerar positivt på skuggan kommer den att utvecklas bra i nästan vilken del av lägenheten som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum " Picasso " skiljer sig praktiskt taget inte från andra sorter. Den har dock särskilda krav på belysning, därför utvecklas den bra endast i rum vars fönster vetter mot söder. Bladen är täckta med grön hud med vita luckor och har en kant av samma färg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum Wallissa visar ett snövitt överkast som gradvis blir grönt. Bladens längd är 30 centimeter. Sorten är opretentiös och utvecklas bra i skuggiga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Hemsjukvård för spathiphyllum börjar med en rad aktiviteter som utförs omedelbart efter att växten levererats hem. Oftast köps växten i en teknisk kruka, olämplig för permanent bostad. Efter ungefär ett par veckor, efter anpassning, måste blomman transplanteras i en större behållare fylld med färsk jordblandning. Eftersom växten trivs på fuktig jord bör den vattnas när den kommer hem.

Bild
Bild

Hemligheten till framgången med korrekt placering av blomman är att placera den närmare fönstret som vetter mot norr. I det här fallet kommer belysningen att vara optimal, och spathiphyllum kommer inte att överhettas.

Dessutom kostar anläggningen omedelbart efter köpet lägg på ett mörkt ställe för att förenkla processen med anpassning till nya förhållanden. Om "kvinnlig lycka" vid köpet håller på att blomstra, bör du vänta tills det tar slut och sedan fortsätta med transplantationen.

Fuktighet

Blomman reagerar inte bra på torr luft, så du bör omedelbart överväga sprutsystemet. Detta måste göras inte bara på sommaren, utan också på vintern. Under varma månader utförs proceduren två gånger om dagen, i kallt väder bör sprutfrekvensen minskas … Ett alternativ kan vara att placera behållare med våt expanderad lera bredvid blomkrukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vätskan ska tas ut och sprutas med en sprayflaska. Det är viktigt att se till att dropparna inte hamnar på kolven, särskilt på täcket, annars kan växten till och med bli sjuk.

Belysning

När det gäller belysning ställer spathiphyllum inga särskilda krav. Det kommer att vara möjligt att odla det även i skugga eller halvskugga ., men du ska inte vara nitisk, som i ett dåligt upplyst rum minskar bladens storlek. Naturligtvis bör du inte placera den i direkt solljus heller.

Bild
Bild

Överskott av ultraviolett strålning leder ofta till att spathiphyllum dör , i motsats till skuggning, bidrar endast till deformationen av bladen, som blir långa och smala. Om "kvinnlig lycka" placerades på fönsterbrädan i ett fönster i söderläge, bör du ta hand om skyddet mot direkt solljus.

Temperatur

Spathiphyllum krävs måste skyddas från drag … Det är viktigt att hålla temperaturen i intervallet från 22 till 23 grader Celsius. I princip, under gynnsamma förhållanden, kommer blomningen att ske vid en temperatur av 16 till 18 grader Celsius.

Bild
Bild

Överföra

Transplantation av "kvinnlig lycka" brukar hållas en gång om året på våren … Grytan i denna situation är nödvändigtvis större än den föregående, men inte för stor i storlek och volym. Tills spathiphyllum har nått fem års ålder måste den transplanteras, och sedan kan den baseras på rotsystemets tillstånd. Så snart processerna börjar krypa genom dräneringshålen måste blomman transplanteras.

Bild
Bild

Om buskens höjd inte överstiger 40 centimeter och behållarens diameter är 20 centimeter kan du bara begränsa dig till att byta ut ytskiktet på jorden.

Direkt innan du flyttar bör "kvinnlig lycka" fuktas. Om du dessutom skär av sidoskotten kommer alla krafter att gå till lövets utveckling, och de kommer att växa sig stora och vackra.

När det transplanteras i en ny behållare hälls ett dräneringsskikt på botten av krukan, vars tjocklek når ett par centimeter, och sedan läggs ytterligare några centimeter färsk jordblandning ut. Spathiphyllum bör transplanteras omlastningsmetod , det vill säga busken överförs direkt med en jordklump. Eftersom växten planteras i fuktig jord behöver den inte vattnas de första 3-4 dagarna, sprutning är tillräckligt.

Bild
Bild

Gödselmedel

Den perfekta jorden för spathiphyllum är en blandning av två delar gräs, del av lövmark, del av torvjord, del av humus och del av sand … Ett bra komplement är sphagnum mossa kan skydda jorden från att torka ut. I princip är det inte förbjudet att använda en annan sorts jord, utan alltid bördig och lös. För tung jord leder till stagnation av vätska och som ett resultat rotrot. Dessutom bör du bli förbryllad av dräneringsskiktet.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att mata blomman regelbundet . Detta är särskilt viktigt för att det ska blomma. Under perioden från vår till höst, som kännetecknas av plantans aktiva utveckling, bör befruktning göras varannan vecka. På vintern räcker det med en toppdressing per månad.

Det är bäst att mata "kvinnlig lycka" med organiska ämnen, till exempel en lösning av fågelspillning eller en talkmullein . Komplexa formuleringar som köps i specialaffärer kommer också att vara ett bra val.

Bild
Bild

Vattning

Bevattning av "kvinnlig lycka" bör vara året runt. Under våren och sommaren, det vill säga under blomningsperioden, är mängden vatten som används betydligt högre än den som används på vintern. Vätskan bör sedimenteras i 12 timmar och ha en temperatur från 18 till 23 grader Celsius. Eventuell överskottsvätska som fångas i kastrullen måste tömmas.

I allmänhet bör bevattning utföras efter behov, det vill säga när matjorden torkar. Att placera grytan i en skål med vatten eller hälla vatten direkt i pannan anses vara det mest optimala.

Bild
Bild

Eftersom stagnation ofta bildas på grund av dålig dränering är det viktigt att välja rätt material för detta. Skiktet består av expanderade lera- eller tegelstenar förbehandlade.

Fortplantning

Spathiphyllum multiplicerar antingen genom frön, eller genom att dela busken, eller snarare, rhizomer . Den första metoden används som regel av specialister som är engagerade i valet av nya sorter. I allmänhet har fröna till "kvinnors lycka" en svag och oregelbunden spiring, så det finns ingen garanti för att groddarna kommer att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att använda frön måste de planteras i en blandning av torv och sand omedelbart efter insamling eller köp. Grödor måste täckas med polyeten och se också till att marken förblir fuktig.

Det är bättre att föröka en blomma genom division under en planerad transplantation, eller göra det på våren före blomningen . Rötterna ska rengöras noggrant från jordklumpar och skäras med en desinficerad vass kniv eller sax. Som ett resultat bör flera buskar dyka upp, som alla har ett par blad och en växande punkt. Det är viktigt att dela upp det noggrant för att inte skada delar av växten.

Bild
Bild

Unga växter planteras i små behållare med fuktig jord . Vattning under de första dagarna är inte nödvändigt, det är tillräckligt att spruta ytan med måtta. Om allt görs korrekt, kommer spathiphyllum att blomma efter 8 månader.

Det är viktigt att nämna att att plantera unga buskar i skrymmande krukor är en dålig idé. I detta fall kommer både vätskan och alla näringsämnen att läggas på utvecklingen av rhizomen. Som ett resultat kommer bladen att vissna, och blomningen kommer i allmänhet inte att börja.

Jordblandningen ska vara en blandning av sand, torv, torv och lövmark , och de två första ingredienserna tas i en del, och de andra två - i två delar. Dessutom är det värt att tillsätta kol till jorden.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast attackeras "kvinnlig lycka" mjölk och thrips, bladlöss och spindelmider … För att undvika negativa konsekvenser bör du regelbundet inspektera buskarna och mekaniskt eliminera insekter. Om parasiter hittas på blommans yta tvättas växten omedelbart under en varm dusch och behandlas med insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att framgångsrikt lösa problemet kommer det att hjälpa och bladbehandling med tvålvatten med tillsats av nikotinsulfat … Marken bör dessutom skyddas med polyeten för att inte provocera döden av spathiphyllumrötterna.

Bild
Bild

De viktigaste sjukdomarna i denna blomma är resultatet av felaktig vård, och de kommer att diskuteras nedan.

Växande problem

Det är viktigt för nybörjare att förstå vad de ska göra när vanliga problem uppstår. En av de viktigaste är bristen på blomningskultur. Denna faktor kan signalera flera orsaker.

  • Om blomningen av spathiphyllum är försenad , då är kanske rumstemperaturen antingen för låg och blomman frusen, eller så är luftfuktigheten låg. Oftast sker en kombination av båda faktorerna.
  • Brist på blomning kan också signalera om otillräcklig utfodring eller om växtens naturliga ålderdom.
  • " Kvinnors lycka" blommar bara om när rötterna fyller potten helt. Därför kan överdriven kärlvolym vara ett problem.
Bild
Bild

För att stimulera växtens blomning, flera viktiga villkor måste vara uppfyllda.

  • Vattningen ska stoppas ett tag ., begränsar oss till sprutning för att förhindra torka och tar sedan bort behållaren i flera dagar i ett svalt rum.
  • Om det är varmt ute , då ska spathiphyllum tillfälligt flyttas till en balkong, loggia eller veranda. När blomman återgår till sin vanliga livsmiljö återgår vårdverksamheten till det normala.
  • Du kan också begå en ganska ovanlig åtgärd är att lyfta växten vid bladen och skaka den något. Förmodligen har "kvinnors lycka" helt enkelt inte tillräckligt med lufttillförsel.
Bild
Bild

Om saft försvinner från bladen börjar de svarta och till och med torka ut .då är problemet helt klart fel bevattningssystem. Dessutom kan förspänningen vara i båda riktningarna: antingen överdriven vattning eller otillräcklig. Brist på fosfor eller kväve i jorden är också troligt.

Bild
Bild

Bladen blir gula även om det saknas bevattning eller vid överdriven vattning. Det exakta problemet kan fastställas genom att granska arket: till exempel uppstår bara en gul kant när du använder oavbruten vätska och gulhet i mitten är ett resultat av brist på belysning.

Bild
Bild

Torkningstips - resultatet av otillräcklig vattning eller torr luft. Problemet löses snabbt med prisvärda metoder som ökar luftfuktigheten i rummet. Överkastets gröna färg före slutet av augusti eller början av september inträffar när det finns överskott av kväve i jorden. Ett annat problem är den förhöjda lufttemperaturen.

Bild
Bild

Om blomman inte öppnas till slutet är jorden för tät, vilket inte tillåter nödvändig luftcirkulation.

Recensioner

  • Den största fördelen spathiphyllum -odlare anser att det är absolut opretentiöshet.
  • Även när anläggningen lämnades utan bevattning under en lång tid eller länge var i en stressig situation, förvärrades hans tillstånd inte alls.
  • Utseende "Kvinnors lycka" gläder ständigt med sin estetik.
  • Amatörblomstrare rekommenderar utsätt inte krukorna för solen. När du lämnar någonstans under en längre tid, rekommenderas det att du lägger dem i badrummet för att förhindra att jorden torkar ut.
  • Transplantera busken tillräckligt en gång om året. Så snart rötterna börjar dyka upp från krukans dräneringshål, bör växten transplanteras.
  • Blomman svarar positivt för införandet av jäst - börjar snart blomstra rejält.

Rekommenderad: