Växtens Hemland Spathiphyllum: Från Vilket Land Kommer Inomhusblomman Spathiphyllum? Historien Om Ursprunget Till "kvinnlig Lycka"

Innehållsförteckning:

Video: Växtens Hemland Spathiphyllum: Från Vilket Land Kommer Inomhusblomman Spathiphyllum? Historien Om Ursprunget Till "kvinnlig Lycka"

Video: Växtens Hemland Spathiphyllum: Från Vilket Land Kommer Inomhusblomman Spathiphyllum? Historien Om Ursprunget Till
Video: Peace Lily (Spathiphyllum) - Care & Info 2024, Maj
Växtens Hemland Spathiphyllum: Från Vilket Land Kommer Inomhusblomman Spathiphyllum? Historien Om Ursprunget Till "kvinnlig Lycka"
Växtens Hemland Spathiphyllum: Från Vilket Land Kommer Inomhusblomman Spathiphyllum? Historien Om Ursprunget Till "kvinnlig Lycka"
Anonim

En av många trädgårdsmästares huvudfavoriter är den vackra och känsliga spathiphyllumblomman. Det kännetecknas av elegansen i blomställningar med ett snövit kronblad och en smaragd nyans av löv. Ursprunget från avlägsna heta länder hindrade inte blomman från att perfekt anpassa sig till nya förhållanden, så dess odling orsakar inte stora besvär för älskare av inomhusväxter.

Särdrag

Namnet spathiphyllum, eller på annat sätt spathiphyllum, kommer från de grekiska orden spathe - slöja och phyllon - blad. Blomman är populärt känd som "vita segel" och "kvinnlig lycka". Detta beror på den icke-standardiserade växttypen, den har inte en stjälk som sådan och lövverket växer omedelbart från marken i form av ett gäng . Blomställningen, som ser ut som ett öra, är omgiven av en vit filt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden sker på våren och varar från en vecka till flera månader. Men hemma kan du beundra det nästan hela året, naturligtvis, med rätt vård. När busken har bleknat måste alla döda delar tas bort.

Kvinnor ger växten magiska egenskaper. Enligt legender hjälper det att hitta en andra hälft, att etablera relationer i familjen och till och med att få ett barn.

Forskare har kommit fram till att "kvinnlig lycka" kan rena den omgivande luften från skadliga ämnen, dammpartiklar och berika den med syre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria och hemland

Hemlandet för "kvinnlig lycka" är Central- och Sydamerika. Släktet har mer än 40 arter, varav 3 kom till oss från länderna i Östasien och Polynesien.

Taxorna distribueras över Mexikanska golfen, Guyana, Surinam, Guatemala, El Salvador, Panama, Nicaragua, Venezuela, Colombia, Brasilien och Peru. Det främsta kännetecknet för de länder där busken kommer från är ett stort utbud av flora och fauna. Marken under dessa förhållanden representeras av en kull ruttnande löv och grenar, vilket är viktigt att ta hänsyn till vid avel.

Du kan också träffa det "vita seglet" på Filippinerna, Sulawesi och Salomonöarna. Växten upptäcktes först i de colombianska och ecuadorianska djunglerna och beskrevs av den tyska upptäcktsresande G. Wallis (senare en av arten namngavs efter honom). Uppfödare, i jakten på nya sorter, började importera blomman till England, varifrån den spred sig över hela Europa, liksom Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var växer den i naturen?

Spathiphyllum växer i sumpiga skogar, vid floder och vattendrag, det vill säga på platser där ett stabilt klimat med hög luftfuktighet upprätthålls under hela året. I dessa områden finns det inga skarpa fluktuationer i temperaturen (vanligtvis 23-29 ° C), säsonger och säsonger uttalas inte. På natten svalnar luften inte, vilket håller en markering på 18 ° C.

Under naturliga förhållanden upptar spathiphyllum den nedre delen av den tropiska skogen, därför, trots solens överflöd, nöjer den sig med mindre bländning. Som en anpassning odlade han löv med stor diameter och längd för att öka fotosyntesområdet och fånga solens strålar . Vissa representanter har anpassat sig till den epifytiska existensen och utvecklats på trädstammar.

Jorden i tropikerna kännetecknas av brist på näringsämnen. Den innehåller främst aluminium- och järnoxider och har en sur reaktion. Humusskiktet är dåligt utvecklat eftersom alla växtrester antingen snabbt absorberas av stora rhizomer av kraftfulla växter eller tvättas ut av tropiska duschar. Detta ledde till den horisontella tillväxten av rötterna av spathiphyllum, som tenderar till markens övre lager för att fånga näringsämnen i rätt mått. Detta faktum måste beaktas när du placerar en buske i trädgården och sammanställer ett underlag för det.

Bild
Bild

Spathiphyllums livsmiljö är i konstant riklig fuktighet. Regn på dessa platser är en vanlig förekomst, och i dess frånvaro upprätthålls fortfarande en hög luftfuktighet.

Och om busken utvecklas dåligt eller inte växer alls, bör du vara uppmärksam på om den har tillräckligt med vatten. Detta är ett vanligt problem och en av de viktiga förutsättningarna för det "vita segelns" liv.

Villkor för att hålla hemma

Trots sitt exotiska ursprung ställer denna krukväxt inga speciella dyra krav på odlaren. Den enda viktiga punkten med att hålla en blomma är att skapa bekväma mikroklimatiska förhållanden och hålla dem i optimal balans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lufttemperatur

"Kvinnors lycka" avser värmeälskande växter. Under våren och sommaren bör lufttemperaturen hållas på cirka 22-25 ° C, minst - 18 ° C. Under höst-vinterperioden är den idealisk för buskens liv-16-17 ° C. Vid denna tidpunkt måste särskild vaksamhet utövas, eftersom en alltför låg temperatur bidrar till utveckling av röta, tillväxthämning och till och med död av blomman. "Segel" är känsligt för drag, till exempel på en kall fönsterbräda eller golv, det kan blekna och blekna.

Bild
Bild

solljus

Många tror att spathiphyllum är helt opretentiös för mängden solljus och växer bra även i mörka rum eller omvänt med ljusa direktstrålar. Men i praktiken är allt inte så enkelt. Grytan bör inte placeras i direkt solljus, eftersom ultraviolett ljus skadar det glänsande lövverket och lämnar brännskador. Det är inte heller värt att hålla en buske i kronan på huvudet, på grund av brist på belysning kommer bladen att sträcka ut sig och få en mörkgrön nyans.

Placera "seglet" optimalt på fönstren under diffust ljus. I detta fall kommer växten att utvecklas väl, och blomningstiden kan öka något.

Bild
Bild

Luftfuktighet

"Kvinnors lycka" anlände till Ryssland från tropikerna och föredrar därför hög luftfuktighet. Hemma måste växten systematiskt sprutas (under den varma årstiden, ordna en dusch), häll ut expanderad lera eller fuktade stenar i pallen och installera en kruka ovanpå. Trots det kan bladens spetsar torka ut. Under blomningsperioden måste du noggrant övervaka var vattnet kommer, det ska inte vara på blomställningen och "filt".

Blommor kan vara en indikator på "växtens" tillfredsställelse ". Med rätt luftfuktighet dyker de upp på hösten och kvarstår till mitten av vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det är lämpligt att vattna blomman endast med sedimenterat vatten, med en temperatur på cirka 20 ° C. På våren, sommaren och vid blomningstiden vattnas det rikligt, styrt av marken (två dagar efter att det övre lagret av substratet torkat ut). Under viloperioden minskar mängden vattning, men jorden får under inga omständigheter torka ut. Men om vatten stagnerar (jord av dålig kvalitet, överdriven vattningsfrekvens eller ansamling av vätska i pannan) måste det tömmas, annars kan busken dö . Blad är informativa i detta avseende - med brist på vatten hänger kronan ner och med överskott täcks den av mörka fläckar.

Bild
Bild

Gödsel

Spathiphyllum behöver befruktning året runt, utan dem blommar en vacker växt dåligt och blommorna är små och oansenliga. Toppdressing bör utföras enligt följande schema:

  • från mitten av våren (när blomman förbereder sig för blomning och aktiv tillväxt) och fram till andra hälften av hösten appliceras gödningsmedel varannan vecka;
  • under vila och sömn en gång i månaden räcker.

"Kvinnors lycka" accepterar organiskt gödningsmedel väl. Toppdressing av mineralisk natur späds ut till en svagt koncentrerad lösning och efter applicering, och bättre före det, är det nödvändigt att ge riklig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation och reproduktion

Det är nödvändigt att transplantera en växt när dess rotsystem inte längre passar i en gammal kruka. Optimalt på våren, när busken redan har flyttat bort från övervintringen, men ännu inte har börjat förbereda sig för blomning i full kraft. En blomma som köps i en butik transplanteras en månad efter full anpassning. Innan proceduren, förbered ett substrat som de tar:

  • humus;
  • lövmark;
  • torv;
  • torvmark;
  • sand.

De tre första komponenterna är i lika delar, de två sista är i dubbel volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det nya huset ska vara 3-4 cm större än rhizomens diameter. Steg-för-steg-processen för transplantation är följande.

  1. Spathiphyllum hälls rikligt med vatten och ställs åt sidan i 60 minuter. Detta är nödvändigt för att mjuka upp jorden.
  2. Därefter tas busken ur den gamla krukan och det vidhäftande underlaget rengörs noggrant. Vid denna tidpunkt undersöks rötterna noggrant och de sjuka och skadade tas bort, såren kan strös med aska.
  3. Krukans botten är täckt med små stenar, spillror eller bitar av tegel. Resten fylls med det förberedda substratet.
  4. Lägg busken i en kruka, lägg rhizomen och strö över den.
  5. De gömmer växten en stund i ett mörkt hörn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomförökning kan göras på två sätt:

  1. nyskapande , det vill säga gro från ett frö;
  2. vegetativ - efter division.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att gro frön och ta med en liten grodd till en vuxen blomma är en noggrann och komplex process. Därför är "kvinnlig lycka" vanligtvis uppdelad. Den skalade rhizomen skärs med en vass kniv eller en vass sax. Det är viktigt att varje rot har en tillväxtpunkt och 2-3 bladblad. En ung växt planteras i en kruka med en diameter på 15 centimeter, i ett särskilt förberett och fuktat underlag. Sex månader senare kommer ett nytt vuxet "vitt segel" att börja glädja ägarna med sin blomning.

Rekommenderad: