Jord För Spathiphyllum: Vilken Mark är Lämplig För "kvinnlig Lycka"? Vilken Sammansättning Ska Den Färdiga Jorden För En Blomma Ha?

Innehållsförteckning:

Video: Jord För Spathiphyllum: Vilken Mark är Lämplig För "kvinnlig Lycka"? Vilken Sammansättning Ska Den Färdiga Jorden För En Blomma Ha?

Video: Jord För Spathiphyllum: Vilken Mark är Lämplig För
Video: Ultimate SPATHIPHYLLUM (Peace Lily) CARE Guide — Ep 205 2024, Maj
Jord För Spathiphyllum: Vilken Mark är Lämplig För "kvinnlig Lycka"? Vilken Sammansättning Ska Den Färdiga Jorden För En Blomma Ha?
Jord För Spathiphyllum: Vilken Mark är Lämplig För "kvinnlig Lycka"? Vilken Sammansättning Ska Den Färdiga Jorden För En Blomma Ha?
Anonim

Spathiphyllum är en krukväxt från aroidfamiljen. Dess mer romantiska namn är "kvinnlig lycka". Förmodligen fick denna växt detta namn på grund av sin ovanliga blomma med en vit kronbladsslöja. När spathiphyllum är välskött blommar det och trivs med sitt utseende. Och för korrekt vård måste du veta vilka förhållanden som måste observeras när du odlar denna vackra inomhusblomma. En av de viktigaste förutsättningarna är en väl vald mark.

Bild
Bild

Grundläggande markkrav

För att välja rätt jord som behövs för spathiphyllum är det nödvändigt att ta reda på så mycket som möjligt under vilka förhållanden denna växt växer i naturen. "Kvinnors lycka" är en växt i de fuktiga tropikerna som växer främst längs flodstränderna, nära vattendrag, i våtmarker. Marken på sådana platser är rik på nedfallna och sönderfallna löv och grenar samt torv . Typiskt är en sådan jord lätt, lös och fuktig. Det betyder att en sådan mark är lämplig för en inomhusblomma.

Ett nödvändigt krav för "kvinnlig lycka" är luftgenomsläpplighet och neutral eller svag surhet (ph ~ 5, 5) i jorden. För att öka luftgenomsläppligheten tillsätts vanligtvis grov sand till jorden, och bra dränering används också under plantering, för vilken expanderad lera, småsten och tegelflis används . Slakad kalk, dolomitmjöl eller aska är lämpliga för att minska surheten. Omvänt används torv, bladhumus eller ammoniakhaltiga gödningsmedel för att öka surheten i den alkaliska jorden.

Så, för dem som älskar den här inomhusblomman och vill att "husdjuret" ska blomma aktivt, rekommenderas det att använda lätt, lös, humusrik jord för plantering, och också för att ge bra dränering i krukan.

Bild
Bild

Vilka är de färdiga formuleringarna?

För närvarande erbjuder många trädgårdscenter och butiker färdiga krukväxter för en mängd olika växter och blommor. Det finns speciella jordar för spathiphyllums. De kallas det. Till exempel jorden för spathiphyllum "Vermion". Om det inte finns några till salu kan du köpa jordblandningar för aroid eller för blommande tropiska växter. Som en sista utväg - köp en universell primer och ändra den något. Som regel är universella jordar av hög syra och tung för aroidväxter . Därför är det absolut nödvändigt att tillsätta sand, aska, perlit, kokosflingor eller hackad bark där. Inte nödvändigtvis alla tillsammans, i olika variationer och högst 10%.

När du köper någon jord är det viktigt att uppmärksamma blandningens sammansättning, värdet av surhet, för vilken växterna denna jordblandning är avsedd.

Samvetsgranna tillverkare måste ange all information på förpackningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera typer av färdiga substrat kan nämnas som exempel

  • Särskild jord för växtunderhåll aroid-familjen i Seliger-agro-företaget … Innehåller grovt bakpulver, högmyrtorv, expanderad lera och flodsand, kalcium och andra särskilt utvalda mineraler. PH - 5-6.
  • Bio-Master för Aroids . En uppsättning substratkomponenter: jord - 45%, mossa - 25%, sand - 25%, kol - 5%.
  • Näringssubstrat "aroid" företag Eco Garden . Innehåller sand, sphagnumossa, agroperlit, kol, torv, biohumus, torvjord. Dessutom, i paketet, är alla komponenter i lager, och köparen kan blanda dem efter eget gottfinnande.

Tyvärr garanterar köpta substrat inte alltid 100% kvalitet. Därför, efter att ha planterat växten, är det nödvändigt att observera ett tag i vilket tillstånd favoritblomman kommer att vara i.

Och kanske i värsta fall måste du byta mark och plantera om växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förbereder jorden själv?

För dem som precis har börjat odla inomhusblommor är det naturligtvis bättre att köpa en färdig jordblandning. Hemma kan du fortfarande använda kommersiellt tillgänglig universaljord och, om möjligt, lägga till sand där. Men först måste denna sand tvättas eller kalcineras för desinfektion.

Erfarna blomsterodlare och amatörer som har odlat blommor i många år föredrar att förbereda jorden på egen hand . Dessutom, om det finns ett lanthus och en tomt, och det är möjligt att förbereda olika komponenter för din speciella jord.

Vad är dessa komponenter? Först och främst är det en trädgård eller torvmark. Vidare är det kompost, ruttnad gödsel, grov sand, krossad trädbark, sönderfallet blad eller nålar, torv (helst hästtorv, eftersom låglandet har hög surhet), kol, aska. Om vi tar jorden som grund läggs alla andra komponenter i olika variationer till i ungefär 1/10 förhållande (förutom sand - du kan lägga till lite mer).

Det är absolut nödvändigt att endast använda ruttnade växtrester och sterilisera jordblandningen med en stark lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Komponenter som perlit, vermikulit, kokosflingor och sphagnummossa säljs nu också . Förresten, den senare har, precis som kol, bakteriedödande egenskaper. Perlit är ett poröst små granulat av bergsvulkaniskt ursprung, som ger marken löshet och luftighet. Vermikulit är ett mineral från glimmergruppen, som har en mycket komplex kemisk sammansättning och därför berikar jorden med mikroelement.

När du förbereder ett substrat för spathiphyllum bör du inte glömma gödningsmedel. Det mest praktiska och enkla alternativet är ett komplext gödselmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor. Det finns många sådana gödningsmedel som säljs från olika tillverkare.

Bild
Bild

Konsekvenserna av felaktigt markval

Om spathiphyllum planteras korrekt, i enlighet med alla markkrav, kommer den inte att vara mottaglig för olika sjukdomar, kommer inte att torka ut och kommer att glädjas av frodig blomning året runt, eftersom denna krukväxt praktiskt taget inte har någon vilande period. Annars väntas inte särskilt trevliga "överraskningar".

Även med rätt vattning i rätt tid, ackumuleras fukt i tät tung jord, luftutbyte i marken stannar , vilket orsakar förfall av rötterna, och som ett resultat stannar tillväxten och blomningen av inomhusväxten. Detta kan leda till att blomman dör.

I allmänhet, för att inomhusväxter ska blomma, måste de planteras i små krukor, där de kommer att vara trånga. Om "kvinnlig lycka" trots allt inte blommar, ligger anledningen i fel mark och det är nödvändigt att ändra det eller lägga till några lossande komponenter.

Alternativt kan du lägga till kaliumgödsel.

Bild
Bild

Otillräcklig jordfuktighet eller felaktigt vald surhet orsakar fläckar på bladen och försvagar i allmänhet blomman. En svag hämmad växt utsätts lättare för olika sjukdomar och skadedjur.

Det bör också noteras att larverna från olika insekts skadedjur initialt kan finnas i jord av dålig kvalitet . De vanligaste är skalinsekter, rotlöss, spindelkvalster. Eller ibland kan du se vita skalbaggar växa på lövstammarna - det är troligtvis den så kallade mjölkfisken. Naturligtvis är det nödvändigt att omedelbart vidta åtgärder för att förstöra dem: att odla jorden eller transplantera växten i färsk mark.

Om jorden inte behandlas noggrant innan du planterar växten kan sporer av olika svampsjukdomar (rotröta, fytosporer) finnas i den. Tung komprimerad jord, som orsakar stagnation av vatten eller en kall fönsterbräda, där det finns en kruka med spathiphyllum - allt detta kommer att leda till växtens död otvetydigt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att spathiphyllum är en ganska opretentiös blomma. Kunskap om vissa regler och förutsättningar för tillväxt, kontinuerlig minimal vård - och "kvinnlig lycka" kommer att blomstra året om och glädjas av sitt fräscha utseende.

Rekommenderad: