Sjukdomar Och Skadedjur Av Anthurium: Behandling Och Vård För "manlig Lycka" Hemma. Hur Rädda En Blomma Från Fästingar? Hur återanvänder Man Anthurium Om Det Dör?

Innehållsförteckning:

Sjukdomar Och Skadedjur Av Anthurium: Behandling Och Vård För "manlig Lycka" Hemma. Hur Rädda En Blomma Från Fästingar? Hur återanvänder Man Anthurium Om Det Dör?
Sjukdomar Och Skadedjur Av Anthurium: Behandling Och Vård För "manlig Lycka" Hemma. Hur Rädda En Blomma Från Fästingar? Hur återanvänder Man Anthurium Om Det Dör?
Anonim

Anthurium lider inte ofta av några större skadedjur eller sjukdomsattacker, men de är benägna att få vanliga problem som är gemensamma för alla inomhusväxter. För att förhindra spridning av skadedjur och sjukdomar, det är nödvändigt att förstå vad som är orsaken, behandla blomman ordentligt och vid behov karantän.

Tecken på nederlag och orsaker

Ibland händer det att "manlig lycka" vissnar eller växer dåligt, obegripliga fläckar dyker upp på bladens yta. Om detta inte är en bakterieinfektion, där blomman i de flesta fall dör, kan växten återanimeras. Anthurium dör i de fall uppfödaren inte vidtar några åtgärder.

Det finns många liknande beskrivningar när man bestämmer de olika problemen som en blomsterhandlare måste möta. Om stammen har torkat upp, sannolikt, vattnades jorden så sällan att blomman helt enkelt dog av brist på fukt. När det blir svart, ruttnar det vid basen, tvärtom var det för mycket vatten, eller om jorden är dåligt dränerad.

Om en stubbe finns kvar, men rötterna har ruttnat, kan du försöka sprida växten medan skotten fortfarande kan gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anthurium skadedjursbekämpning börjar med korrekt identifiering av inkräktarna . Sugande insekter som bladlöss lämnar knotiga brokiga löv med tiden. Angreppsprocessen kan också åtföljas av utseendet av myror som älskar den klibbiga söta daggen som bladlöss lämnar efter sig. Insekter orsakar skador på växten, men inte dess död, busken försvinner bara från det faktum att det finns många bladlöss, och ingen åtgärd från personens sida följer.

Gula formationer på lövverk är ett tydligt tecken spindelmider. Trips orsakar också brokiga löv och livnär sig på nya skott, liksom mjöliga buggar. Alla insekter livnär sig på grönsaksaft rik på kolhydrater. Efter infektion blir busken bleknad, ger inte ny tillväxt. Det är nödvändigt att starta ett kontrollprogram på anthurium så snart som möjligt, annars kommer anläggningen att förlora mycket styrka.

Ofta är nybörjare trädgårdsmästare intresserade av varför en blomma har bruna blad. Det kan finnas flera anledningar till detta, och inte alltid är ett sådant symptom associerat med bakteriell eller annan kontaminering. Ibland orsakas mörkare av lövverk av:

  • för mycket ljus;
  • överskott av gödselmedel;
  • ansamling av salter i jorden;
  • en brännskada;
  • mikroskopiska kvalster;
  • bakteriell kontaminering;
  • nematoder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anthurium växer bäst i skuggan . Cirka 60 procent av solljuset inomhus är perfekt för dem. För mycket av det leder till att blommans blad blir blekta, spetsarna blir bruna, vilket resulterar i att de dör. Men det finns en annan sida av myntet: för lite ljus minskar blomningen och kan hämma tillväxten.

Användningen av en stor mängd gödselmedel eller ansamling av salt leder också till att bladen blir gula, gula fläckar bildas i ändarna, som ökar i storlek med tiden. Du kan tvätta salterna med destillerat vatten för bevattning. Vattning är rikligt, jorden ska rinna av väl efter det.

Bakteriell infektion genom porerna längs kanterna på bladen och sår bildas efter beskärning eller insekter. Denna patogen älskar fukt, så det är viktigt att hålla lövverket torrt. Från odlaren du behöver så att hela instrumentet desinficeras, och sektionerna bearbetas sedan med en lösning av aktivt kol.

Visningen som orsakas av bakterierna ralstonia solanacearum uppträder först som gulning av bladen, sedan blir de bruna. Stammarna av starkt angripna anthurium suger ut brunt slem. Bakteriepatogenen sprids i jord, vatten och instrument genom kontakt. I det här fallet dör busken ofta.

Spindelmider ses som små, rörliga prickar i början av angrepp. Deras näring med växtsaft gör att bladen töms, följt av gulning, mörkning eller bronsning. Kraftigt infekterade delar av anthurium skärs av.

Blad nematoden påverkar övervägande unga anthuriums. Vid en svår form av infektion finns det en riklig förlust av lövverk och växtens död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Anthurium sjukdomar är inte bara svamp, utan också bakteriella skador. Även om blomman är sjuk sällan måste problemet hanteras, annars kan den förstöra den. Bland de vanligaste:

  • septoria;
  • ruttna på stammen och rötterna;
  • senröda;
  • antraknos;
  • mjöldagg;
  • bladfläckar orsakade av olika patogener.

Från svampinfektioner är det bästa förebyggandet att följa vattningssystemet. Vattendragning av jorden får inte tillåtas. De mest effektiva fungiciderna är fungicider. Kemiska sprayer finns i specialaffärer. Växtersättning kan vara det bästa alternativet om sjukdomen har spridit sig för mycket.

Antraknos blir en följd av buskens nederlag av svampen, som aktivt utvecklas vid hög luftfuktighet. Colletotrichum orbiculare - orsakande orsaker till problemet. Det manifesteras av utseendet av bruna formationer på blommor och skott. Om ingenting görs kommer blomman att ruttna och dö.

Rotröta är en sjukdom som alltid utlöses av Pythium splendens. Precis som antraknos uppträder den vid hög luftfuktighet, men den här gången - jord. De första som drabbas är de växter där dräneringen är dåligt organiserad i krukan. Denna sjukdom kan kontrolleras med " Quintozina ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Leaf spot sjukdom orsakar också svampinfektioner. Styrs med speciella sprayer. Bearbetningen utförs med 2-3 veckors intervall.

Mjöldagg registrerades först för anthurium shercerianum som odlades i Tyskland. Svampdödande medel hjälper också till att bli av med problemet.

Experter säger att en grupp svampar är ett allvarligt hot mot en blomma, som inkluderar:

  • Pseudomonas;
  • Colletotrichum;
  • Rhizoctonia;
  • Phytophthora.

De är en slags parasit som lever av att äta på växten. Fukt och låga syrenivåer är nödvändiga för förökning, varför det är så viktigt att säkerställa god ventilation i rummet.

Den överlägset största fiendens växtuppfödare står inför bakterieröta . Det dödar nästan alla buskar som har blivit infekterade, övergången från buske till buske sker snabbt - tillräckligt för att det är liten skada på blomman, till exempel en spricka eller en repa. Om du har tur och lyckas ta bort det infekterade bladet i tid är det möjligt att det anthurium som är sjukt kommer att leva.

Det finns inga kända behandlingar för senblödning. Detta är vanligtvis en dödsdom för alla infekterade växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Anthuriums främsta skadedjur är främst insekter som livnär sig på saft. Deras tjocka löv lockar inte till sig tuggan av skadedjur, men bladlus, kvalster och andra parasiter tar gradvis bort saften och därmed den vitala energin. Inkräktarna är inte alltid igenkännbara först, eftersom de kan vara svarta, gråa, vita, röda, gröna eller bruna. Trips och spindelmider är därför för små för att ses med blotta ögat angrepp upptäcks när växten redan ser dålig ut.

De flesta av alla anthurium är mottagliga för spindelmider attacker som kan tvättas av med insekticid tvål. Dessa små insekter orsakar gula löv och vita blommor. Det är bra att spraya lövverket med "Malathion" 0, 2% eller "Keltan" (8 ml per 10 l vatten).

Bladlus , oavsett hur ofarligt det kan tyckas, kan det orsaka allvarlig skada på busken. Dessa insekter suger också ut plantans saft, vilket orsakar gulning och snedvridning av bladen, dålig tillväxt. Systemiska insekticider som innehåller Dimethoate och Malathion (0,2%) kontrollerar effektivt lesionen.

Trips orsakar utseende av variation, de avlägsnas på samma sätt som tidigare skadedjur. Den enklaste metoden för kamp och förebyggande är att hälla varmt vatten från duschen, låt sedan växten rinna av väl och torka ut. Eventuella insekter tolererar inte en ökning av fukt.

Nematod s är små maskar som angriper rötterna till anthurium. Med tiden märker uppfödaren hur hans blomma växer dåligt, inte växer nya skott. Lyckligtvis kan de elimineras med en mängd olika jordbrukskemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man sparar växter?

Ibland händer det att oavsett hur noggrant uppfödaren bryr sig om blomman, ser han fortfarande sjuk ut. I det här fallet kan problemet ligga i onödig ångest från personens sida, det vill säga att han börjar mata blomman med gödningsmedel, fylla den med vatten, sätt den på en plats där det är för mycket ljus för honom.

För att upptäcka skadedjur kan du visuellt inspektera marken och bladen, ibland behöver du ett förstoringsglas. Varje förändring av grönfärgen indikerar redan att något går fel . Om du luktar marken får den en speciell, stickande och obehaglig lukt med rotröta. I de flesta fall kan du återanlägga växten, men för detta måste du agera snabbt. Om infektionen i buskarna har inträffat med en insekt, någon av de tidigare beskrivna, reduceras deras behandling till en ökning av fukt, användning av fungicider. Det är mycket effektivt att använda neemolja. Enligt växtförädlare hjälper ett avkok av lökskal eller till och med en alkohollösning mycket. Den enklaste metoden är att späda tvålen i vatten och spraya blomman.

Det är svårare att återuppliva med rotröta - det räcker inte bara med sprutning. Steg för steg måste du agera i följande sekvens:

  • ta först ut rotsystemet;
  • skölj den under vatten;
  • ta bort alla infekterade skott;
  • behandla rötterna med en fungicid;
  • byt krukan eller desinficera den gamla i en blekmedel;
  • använda ny jord och därefter noggrant övervaka kvaliteten på dränering och markfuktighet.

Om du gör allt korrekt kan du bota blomman, men om du startar infektionen dör den.

Du kan spara anthurium, som magnificum - det kan behandlas med insekticider, fungicider, men endast sprutning av kemikalier rekommenderas på gatan. Pyretrin hjälper mycket. Denna aktiva ingrediens erhålls från krysantemumväxten.

Vissa problem är inte lätta att hantera, så det är bättre att genomföra förebyggande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Blommans hälsa beror till stor del på hur korrekt odlaren tar hand om den hemma.

Viktiga punkter: välj en bra plats för anthurium och vattna ordentligt . När temperatur, ljus och luftfuktighet ligger inom acceptabla nivåer, kommer inte insekter och svampar att attackera lövverk, rötter och stjälkar. Dessutom, jorden måste nödvändigtvis desinficeras, eftersom det finns många infektioner och parasitlarver i trädgården.

Så snart de första tecknen på infektion dyker upp, är det nödvändigt att vidta omedelbara åtgärder för att eliminera anledningen till att något är fel med växten. Marken behöver inte förbli konstant våt, för detta finns det dränering. Rotsystemet, som blir blött dygnet runt, slutar producera syre respektive, och näringsämnen tillförs inte längre, därav färgförändringen. Vattningen övervakas strikt, en ny görs först när jorden är helt torr med minst 2 centimeter.

Det är en växt som är mycket känslig för en minskning av omgivningstemperaturen. Det reagerar också negativt på direkt solljus, vilket lämnar brännskador. Om blomman står på fönstret, bör dess blad inte komma i kontakt med glaset och låta ljuset bättre falla på dem genom en ljusridå. På vintern är det bättre att ta bort anthurium från fönstret, skapa idealiska förutsättningar för det på ett bord eller en hylla, vilket ger den nödvändiga mängden artificiellt ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomman ska torkas med en fuktig och mjuk svamp för att ta bort damm, då kommer det att kännas mycket bättre.

Rekommenderad: