Spathiphyllum -transplantation: Hur Kan Du Transplantera "kvinnlig Lycka" Hemma På Vintern Efter Köpet? Vad Händer Om Jag Tappar Bladen Efter Transplantation?

Innehållsförteckning:

Video: Spathiphyllum -transplantation: Hur Kan Du Transplantera "kvinnlig Lycka" Hemma På Vintern Efter Köpet? Vad Händer Om Jag Tappar Bladen Efter Transplantation?

Video: Spathiphyllum -transplantation: Hur Kan Du Transplantera
Video: Propagation and Transplanting: How to Avoid Transplant Shock 2024, Maj
Spathiphyllum -transplantation: Hur Kan Du Transplantera "kvinnlig Lycka" Hemma På Vintern Efter Köpet? Vad Händer Om Jag Tappar Bladen Efter Transplantation?
Spathiphyllum -transplantation: Hur Kan Du Transplantera "kvinnlig Lycka" Hemma På Vintern Efter Köpet? Vad Händer Om Jag Tappar Bladen Efter Transplantation?
Anonim

Transplantationen ingår i listan över åtgärder som gör att du kan ge ordentlig vård för spathiphyllum. Trots enkelheten i sådant arbete är det värt att göra det korrekt, då kommer blomman att uppleva mindre stress.

Bild
Bild

Varför och hur ofta behöver du en transplantation?

Efter köpet har de flesta nybörjare uppfödare bråttom att transplantera växten, det är faktiskt inte den bästa idén, eftersom den under denna period är stressad på grund av förändrade förhållanden. Blomman måste acklimatisera sig innan den sätter en ny belastning på den.

Om vi pratar om frekvensen för att byta behållare, bör den första transplantationen efter köpet utföras först efter några månader, och vissa proffs rekommenderar till och med tidigast ett år senare. Unga buskar måste sedan flytta till nya behållare varje år, eftersom deras rotsystem befinner sig i en fas med aktiv kontinuerlig tillväxt. Om det inte finns tillräckligt med utrymme börjar blomman att må dåligt, rötterna börjar dyka upp utanför jorden, tränga in i dräneringshålen.

Vuxen Spathiphyllum kan transplanteras vart tredje år eller till och med 5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta är inte den enda anledningen till att en kruka måste bytas, eftersom jorden också ersätts med den. I ett år och till och med i 3 år är jorden mättad med salter, den blir dålig, så den måste ändras. Att byta behållare är den perfekta lösningen. Den nya jorden läggs väldränerad, desinficeras och fylls med mineraler som är nödvändiga för blomens tillväxt och utveckling.

Det händer också att plötsligt en växt attackeras av en nematod eller rotröta. Detta är en anledning att snabbt ersätta inte bara jorden och behållaren, utan också klippa rötterna för att spathiphyllum ska överleva . Behållaren måste desinficeras om du planerar att använda den igen i framtiden. I detta fall måste rötterna tvättas, ta bort all gammal jord, behandlas med en insekticid eller fungicid, beroende på problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Den mest olämpliga tiden för transplantation är när blomningen pågår, eftersom busken för närvarande inte är redo att ta på sig en extra belastning. Resultatet av en sådan chock är alltid förlusten av alla blommor och knoppar, eftersom deras spathiphyllum faller omedelbart. Det är bäst att göra proceduren efter blomningen, när växten går in i vilande tillstånd. Du kan byta behållare på vintern i december eller på hösten.

Det är tillåtet att utföra en transplantation flera månader före blomningen, i detta fall hinner blomman acklimatisera sig, så stress påverkar inte bildandet av peduncles på något sätt.

Bild
Bild

Urval av kruka och jord

För spathiphyllum spelar det ingen roll om det material som behållaren är tillverkat av, där den kommer att växa och utvecklas. Det är bara värt att uppmärksamma det faktum att saltning i lerjord sker snabbare, men det torkar också ut efter vattning med hög hastighet. När du väljer en container kan du lita på din egen budget. Behållarna av lera är de vackraste, men de är också ömtåliga. Om en sådan kruka faller, kommer den säkert att gå sönder. I jämförelse med dem håller plastar längre, kostar mindre och presenteras på marknaden i en mängd olika.

När det gäller den nya behållarens volym bör den bara vara några centimeter bredare i diameter . Den beskrivna blomman har en egenhet - ju närmare rötterna, desto bättre blommar den, för mycket utrymme i jorden leder till att blommor inte kan förväntas. Jord som dräneras bra medan den förblir fuktig är bäst för spathiphyllum. Den nödvändiga mängden fukt i den hjälper till att hålla bladen glansiga gröna. Denna blomma kommer inte att leva i fuktig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten fyller i luckorna i jorden som normalt innehåller luft, vilket gör att rötterna kan andas. När det är för mycket fukt blir bladen bruna och vissnar. För att göra högkvalitativ jord rekommenderas att blanda en del lera med samma mängd torvmossa och sand. Med allt detta är flodsand inte lämplig för en krukväxt, den innehåller många ämnen som är skadliga för den, så det är bättre att köpa renad. Sammansättningen av en annan kompostblandning föreslår blandning av torv med perlit och barkflis.

Butiker som köps i butik steriliseras vanligtvis. Om du bestämmer dig för att använda jord från din hemkomposthög istället för en bit torvmossa, måste den också steriliseras. Detta görs mycket enkelt, du måste sätta jorden i ugnen i en timme och värma den till en maximal temperatur på 80 C. Om du överhettas kommer alla fördelar med sådan jord att försvinna, eftersom mineraler och vitaminer förstörs.

Kom också ihåg att skölja växtbehållaren med varmt tvålvatten innan du planterar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som vilken tropisk växt som helst är spathiphyllum van vid att få mycket näringsämnen från jorden. Det är därför du måste applicera gödningsmedel regelbundet, men det är värt att börja en månad efter transplantationen. Vattenlösliga balanserade gödningsmedel med formeln 20-20-20 används för att fylla på näringsämnen. Stark koncentration kan bränna växten, så späd produkten till cirka 25 procent av den rekommenderade mängden på förpackningen innan du lägger den i jorden. Torra förband appliceras uteslutande på våt jord.

Med tiden tenderar växten att läcka ut näringsämnen från jorden, och befruktning kan inte alltid kompensera för det som går förlorat . Detta leder till en ansamling av salt eller andra skadliga kemikalier som är skadliga. Det är för detta som ett komplett jordbyte utförs med några års mellanrum, som regel tillsammans med en transplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder en blomma för transplantation

Inomhus spathiphyllum måste förberedas innan det transplanteras. Det är värt att förbättra bevattningskvaliteten och applicera nödvändigt gödningsmedel på en månad. Detta gör att rötterna kan absorbera tillräckligt med fukt och vitaminer för att överleva chocken. Du måste förstå att växten måste vara frisk, det är det enda sättet den kan tolerera en förändring av behållaren och skador på rotsystemet. Var särskilt uppmärksam på rötterna, de kommer inte bara att behöva lösas utan också rengöras, tas bort gamla, sjuka, döda.

Alla sektioner måste sedan strös med krossat kol för att förhindra svampinfektion.

Bild
Bild

Hur transplanteras?

Innan proceduren utförs är det värt att se till att jorden som ska användas har den nödvändiga pH-nivån (5-6). Den optimala temperaturen för det fortsatta underhållet av "Women's Happiness" är 66-68 F. Du bör vara särskilt försiktig med mängden näringsämnen i jorden, eftersom i detta skede en stor mängd mineraler inte kommer att vara till nytta.

Om inomhusbelysning används är det bäst att hålla den avstängd minst en halv dag. En transplanterad växt behöver mer skugga än sol. Efter ett par dagar kan du återgå till normala förvaringsförhållanden när blomman är redo för ytterligare tillväxt. Det är nödvändigt att transplantera växten hemma korrekt, då blir det lättare för honom att hantera stress. Denna process kan beskrivas steg för steg enligt följande.

Bild
Bild
  • Det första steget är att sprida ut några ark tidningar eller en stor plastpåse för att hålla smuts och vatten borta från arbetsområdet.
  • De ställer den gamla krukan med växten på bordet, och bredvid förbereder de en ny, som experter rekommenderar att desinficera i en blekmedel före användning.
  • Deras mått jämförs visuellt eftersom den nya behållaren ska vara 2 centimeter större i volym.
  • Botten av den nya behållaren förbereds först och organiserar dränering av hög kvalitet. Små stenar, sphagnumoss kan vara en utmärkt lösning, eftersom de är lättast att få. Vissa människor lägger skumsmulor, men detta är inte helt sant, eftersom det inte tillåter fukt att passera, utan skyddar rötterna från hypotermi. Det kan tillsättas som en extra ingrediens, men i små mängder. En liten mängd jord hälls ovanpå stenarna.
  • Blöt växtens mark i en gammal kruka om den är mycket torr. Detta görs för att göra det lättare att ta bort rötterna utan att skada dem.
  • Vänd krukan på sidan och ta tag i växten i huvudstammen eller stammen så nära marken som möjligt, dra den försiktigt ut. Om det inte ger efter direkt behöver du inte anstränga dig mer, det är bättre att ta en spatel eller kniv och separera jorden runt kanterna och sedan försöka igen.
  • Rör försiktigt upp växtens rötter med fingrarna och skaka av den gamla jorden. Efter att rotsystemet ska doppas i en hink eller en stor skål med vatten kan du skölja det under varmt vatten under kranen.
  • I nästa steg undersöks rötterna, om de är friska och om det finns skadade eller döda, bör de tas bort.
  • När växten är helt klar måste du placera den i en ny behållare och täcka den med jord. Det är absolut nödvändigt att justera planteringsdjupet, eftersom blommans blad bör hittas på ett avstånd av 5 centimeter från jordens yta, om det undre lagret inte är tillräckligt, bör det hällas in för att höja blomman.
  • Marken är något krossad, men inte mycket. Detta är nödvändigt för att ta bort luftfickor.
  • Blomman vattnas rikligt, de väntar tills överflödigt vatten rinner ut. Topdressing appliceras inte i detta skede, eftersom det kommer att bli en extra belastning för växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du transplanterar från en kruka till en annan, använd inte en för stor behållare. Det är bäst att blanda blomman i en behållare som är något större än den från vilken den tas bort. Förklaringen till detta är mycket enkel: när kapaciteten är mycket större än det befintliga rotsystemet, ackumuleras mer fukt i jorden, kan den inte konsumera hela växten bara för att den inte behöver så mycket vatten. Som ett resultat börjar förfallsprocesserna inte bara av rötterna, utan också av stjälkarna.

Idag finns det många tillsatser på marknaden som enligt tillverkare hjälper växten efter transplantation att acklimatisera snabbare och gå igenom chockstadiet. Än så länge är experter inte enhälliga i uppfattningen om det är nödvändigt att använda dem eller om det är bättre att klara sig utan dem. Alla rötter som verkar bruna eller kastanj, har en obehaglig lukt och ska skäras av med en skarp, ren kniv.

Du kan bearbeta verktyget inte bara med en alkohollösning, utan också med en svag blekmedel, eller helt enkelt krossa och lösa upp en aktivt koltablett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Det händer ofta att blomman efter transplantation har tappat sina blad, vissnar. Det är inget förvånande i det faktum att han är sjuk, vissnade och hängde sina skott, det handlar om chocken som växten upplever för tillfället. Ett sådant tillstånd är oundvikligt, eftersom en blomma som växer i naturen från början inte var avsedd att flytta från plats till plats. När vi människor börjar göra något sådant här, orsakar det oundvikligen problem. För att minimera detta tillstånd behöver du följande.

  • Stör rötterna så lite som möjligt. Växtuppfödaren bör ta bort spathiphyllum så noggrant som möjligt, skaka inte smutsen på rötterna.
  • Ju mer av det gamla rotsystemet finns kvar, desto lättare tål busken en kapacitetsförändring.
  • Det är viktigt att vattna jorden med hög kvalitet, detta är ett enkelt och bra sätt att undvika chock under transplantation, vilket hjälper växten att snabbt vänja sig vid en ny plats.
  • Du kan tillsätta lite socker tillsammans med vattning för att minska chocken.
  • Vissa odlare rekommenderar att beskära stjälkarna vid transplantationen, men det här är en dålig idé när det gäller den specifika blomman i fråga.
Bild
Bild

Du måste alltid vänta tålmodigt, ibland behöver växten bara några dagar för att återhämta sig från transplantationen. Det viktigaste är att inte överbelasta det, inte lägga det i den ljusa solen med direktstrålar, inte att översvämma det med vatten, inte att mata det, utan att förbereda optimala förhållanden för temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild

Ytterligare vård

När en växt börjar drabbas av en transplantation är bladen de första som talar om det. Om odlaren lär sig läsa symptomen kommer han att kunna rätta till problemet i tid och återuppliva växten. Experter ger sina råd i denna fråga.

  • Om transplantationen av särskilda skäl utfördes vid blomningstillfället, och detta händer med svampinfektion i rötterna, måste trots allt blommorna klippas av så att växten kan fokusera sin energi på återhämtning. Var noga med att ta bort gulnade eller bruna blad. När blomman kommer till liv, kommer den snabbt att ersätta de förlorade skotten.
  • Vattning av spathiphyllum måste vara korrekt. Låt det övre lagret av krukväxt torka och vattna sedan igen med vatten vid rumstemperatur tills jorden är ordentligt fuktad. Varje gång måste överflödig fukt tappas bort.
  • Det är viktigt att justera mängden solljus som växten får. Om bladen är bleka och har böjda bruna kanter, indikerar dessa symptom att blomman får för mycket ljus. På våren och sommaren placeras växten på ett fönster, men tillåter inte direkt solljus. Skördas på hösten och vintern, när blomman behöver mer vila.
  • Busken kommer snabbt att berätta om den har tillräckligt med näringsämnen eller om de appliceras i överskott. Gula kanter på bladen kan tyda på att växten inte får i sig tillräckligt med järn och magnesium.
  • Efter transplantation, när blomman försvagas, sker infektion av insekter och svampar snabbare. Under denna period är det nödvändigt att noggrant undersöka oftare än vanligt spathiphyllum, noggrant undersöka bladen, ibland även med ett förstoringsglas, eftersom många insekter är för små. Du måste ägna särskild uppmärksamhet åt bruna fläckar på bladen, bomullsmassor och gul blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rena växter ser bra ut, lövverk absorberar koldioxid och fukt snabbare från luften. Torka försiktigt av dammet från bladen med en mjuk, fuktig trasa eller bomullspinne. Insekticid tvål eller neemolja kan användas som det bästa förebyggandet mot insektsattacker.

Om växten har vissnat eller hängande blad, ibland dyker döda områden längs kanterna, betyder det att växtförädlaren inte vattnar korrekt. Det är väldigt enkelt att åtgärda problemet i ett tidigt skede, du behöver bara minska fuktpåföringsfrekvensen för att förbättra mängden syre i jorden. Ofta uppstår ett liknande problem när omgivningstemperaturen sjunker kraftigt eller när bladen kommer i kontakt med kallt glas. Det viktigaste att komma ihåg är att ju varmare det är, ju oftare du behöver vattna det, desto svalare är det, desto mindre ofta är det.

Minskad tillväxt och klorotiska löv är vanliga symptom på brister i mikronäringsämnen. Denna störning är vanlig under vintermånaderna när jorden är kall. Bristen på järn och mangan måste produceras med en ytterligare höjning av jordens temperatur.

Om jorden är kall, kommer användningen av spårmineraler inte att vara fördelaktig.

Bild
Bild

När bladen är böjda, bleka, tipsen är brända, det är nödvändigt att minska belysningsnivån i rummet. Att öka mängden gödsel som appliceras kommer att förbättra växtens färg, men kan leda till en ökning av markens saltnivåer. Bli inte upprörd om blomman inte trivs med riklig blomning. Denna brist är särskilt vanlig hos unga växter. Buskar som är 9 till 15 månader gamla blommar vanligtvis från februari till april, beroende på inomhustemperaturen på vintern.

Konstigt nog, men en blomma kan utvecklas normalt och bara i vatten, utan jord . Den blommar under sådana förhållanden inte mindre aktivt, ruttnar inte och blir inte sjuk. Det är emellertid känsligt för kemikalier som vanligen finns i kranvatten, såsom fluor. Därför rekommenderar experter att använda filtrerat vatten för tillväxt, sedimenterat, regnvatten, brunn eller destillerat vatten. Gödsel appliceras bäst från slutet av vintern, när blomman börjar vakna och går in i en fas av aktiv tillväxt. Trots att växten är mycket tolerant mot brist på ljus betyder det inte att den inte behöver det alls, för utan tillräcklig belysning kan du inte vänta på blommor.

Du kan lära dig mer om hemligheterna med spathiphylliumtransplantation från följande video

Rekommenderad: