Dekorativa Lövfällande Inomhusväxter (48 Bilder): Beskrivning Av Brokiga Blommor, Med Vinröda Och Randiga Blad, Andra

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativa Lövfällande Inomhusväxter (48 Bilder): Beskrivning Av Brokiga Blommor, Med Vinröda Och Randiga Blad, Andra

Video: Dekorativa Lövfällande Inomhusväxter (48 Bilder): Beskrivning Av Brokiga Blommor, Med Vinröda Och Randiga Blad, Andra
Video: Nina vattnar blommor 2024, April
Dekorativa Lövfällande Inomhusväxter (48 Bilder): Beskrivning Av Brokiga Blommor, Med Vinröda Och Randiga Blad, Andra
Dekorativa Lövfällande Inomhusväxter (48 Bilder): Beskrivning Av Brokiga Blommor, Med Vinröda Och Randiga Blad, Andra
Anonim

Dekorativa lövfällande krukväxter kan vara en mycket attraktiv hemutrymme fyllning. Denna grupp inkluderar vanligtvis de grödor som antingen inte blommar alls eller knappt blommar. Men de sticker ut för sina gröna delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dekorativa lövande krukväxter är populära bland blomsterodlare runt om i världen. Det finns många grödor som sticker ut med hjälp av lövverk, och uppfödare arbetar ständigt med att utveckla nya originalsorter . Deras löv skiljer sig inte bara i färg utan också i geometrisk form. Efter att ha valt en hemblomma korrekt kan du njuta av ett utmärkt resultat i vilken inredning som helst. Strukturen kan också variera mycket.

Till hemmet kan du använda minst 150 olika dekorativa lövväxter . Florister kan välja sorter med både individuella nyanser av grönt och exotiska färger. Ibland ändrar bladen till och med sin färg beroende på årstid. Fördelen med sådana grödor är deras enkelhet.

De är lätta att odla även under förhållandena i en vanlig stadslägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Du kan börja din recension med varierade sorter. Detta är en helt extraordinär "växtvärld".

Det sticker ut alpinia cerumbet . En sådan växt är mycket sällsynt i naturen. Mörkgröna blad är täckta med ljusgula ränder. För reproduktion används bitar av rhizomer, som planteras i svag halvskugga.

När vintern närmar sig måste skotten klippas av. Du måste dela alpinen vart 3-4 år. Sedan måste den transplanteras i nya behållare. Men kulturen med gulgröna blad är mycket resistent mot skadedjur och patologiska mikroorganismer. Vanliga behållare används vanligtvis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland växter med brokiga blad har den ett mycket gott rykte och murgröna knopp … Höjden på marktäckningskulturen når 15 cm. Bladens kant är målad i en vitmarmor ton. Arten växer utmärkt i skugga och halvskugga och bildar en tät, bokstavligen ogenomtränglig matta. På sommaren kvittas bladens skönhet av attraktiva medelstora blommor. Det rekommenderas att plantera buddha i behållare.

Viktigt: skott av denna växt rot lätt . De måste övervakas noga. Men det räcker med att separera en liten bit av skottet för att rota den i vatten. Det är lämpligt att använda lös, kalkmättad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland familjen primrose sticker det positivt ut monotont lösslag … Detta är också en 5 cm hög marktäckningsgröda. De solbelysta skotten av loosestrife ser väldigt fina ut. Växten måste vattnas i varmt torrt väder. Kulturen är resistent mot så kallade nakna sniglar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett attraktivt val kan vara croton - den har blad som ek. Det finns till och med ett vanligt namn - "inomhus ek". Croton finns i varma områden i världen. Hemma kan den växa upp till maximalt 1 m. Och även i professionella växthus, där bokstavligen alla tropiska förhållanden återskapas, är en höjd på mer än 1,5 m ouppnåelig.

Bild
Bild

En mycket original lösning är användningen av inomhusväxter med färgglada löv. Förutom croton inkluderar denna grupp coleus … Dess löv är täckt med ljusröda eller vinröda drag. Ränder, streck och kanter kan också vara vita och gula. Coleus för lövverkets unika form kallas ofta "färgad nässla".

Kulturen växer snabbt och förlorar sina dekorativa egenskaper på kort tid.

Men reproduktion av Coleus är inte svårt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa odlare föredrar växter med lönnlöv. Det handlar främst om abutilone, aka inomhuslönn … En representant för malvaceous-familjen är en buske, en halvbuske eller ett lågt träd.

Genom strukturen på lövverk och blommor abutilone liknar stockrose eller hibiskus … Botanikälskare kommer också att notera likheterna med bomull. För vuxna exemplar är regelbunden beskärning mycket nödvändig. Utan det förlorar växter sina dekorativa egenskaper och försämras stadigt. Krukorna rekommenderas att placeras på de östra eller sydöstra fönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heptapleurum med fläckiga blad växer väldigt snabbt. Upp till 10 blad utvecklas på sina blad. Denna art kan betraktas som blommande endast villkorligt, eftersom det är extremt svårt att se blommor under inomhusförhållanden. Kultur uppskattas inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för sin minimala nyckfullhet. Under sommar- och vårmånaderna bör heptapleurum förses med en bekväm termisk regim (med en temperatur som inte är högre än + 17 ° C).

Bild
Bild
Bild
Bild

Cordilina är en annan fantastisk växt med färgade blad. En flerårig från agavefamiljen i naturen lever i tropikerna och subtropen. De flesta sorter av cordilina hemma växer upp till 35-90 cm. Vissa arter kan dock med mycket noggrann omsorg stiga till 1,5 m. Tillväxten per år är inte mer än 15-20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cordilina och Dracaena ska inte förväxlas . Skillnaden mellan dem är främst relaterad till bladen. Cordilina -frukt innehåller 20 frön jämfört med ett enda dracaena -frö. På vintern tål växten en temperaturfall till + 13 ° C. Du behöver bara sluta vattna den.

Bild
Bild

Med randiga vinröda (röda) blad växer irezin … Det finns över 80 arter i detta släkt av amarantfamiljen. Bladets längd når 6 cm. Det kännetecknas av både raka och tandade kanter. Ytan är slät, men kan ha spår.

Irezina bildar frukten i form av en kapsel . Det finns praktiskt taget inga chanser att uppnå hennes blomning hemma. För bonsai -kultur är inte alls lämplig. På vintern bör temperaturen vara + 15 … 20 ° С. Att torka luften är inte för skrämmande för irezin, men under varma dagar måste den sprutas varje vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med små fjädrande löv växer davallia … Dessa blad bildas av triangulära wai. Växten behöver bra belysning eller halvskugga. Luftfuktigheten ska vara så hög som möjligt. Helst planteras davallia i en stängd vitrinskåp.

Att mata denna kultur är extremt sällsynt. Bark eller sphagnum kan användas som substrat. Vissa odlare använder lerkrukor. Bitar av rhizomer används för reproduktion.

Krukorna måste hållas fyllda med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja kulturer med snidade löv, många stannar vid monstere … Hon kan inte vara sämre än etablerade ledare med fläckar av olika toner.

Viktigt: monstera är en liana, och även hemma växer den lätt upp till 6 m i längd och höjd . För detta kommer anläggningen att behöva 4-5 år. Vi måste antingen ständigt bekämpa detta, eller (bättre) omedelbart ge kulturen de nödvändiga förutsättningarna.

De mörkgröna bladen bildar en imponerande fläktstorlek. Du kan omisskännligt känna igen ett monster av fans av luftrötter. Hydatoder visas i plattans laterala vener (växtorgan som utsöndrar vätska vid hög luftfuktighet). Monstera”gråter” cirka 24 timmar innan vädret förvärras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cissus förekommer ganska ofta. Dessa är växter med rosa undersidor av gröna blad. Man tror att cissus är en nära släkting till druvor. Skott måste fixas så att de inte går sönder. Liana sticker ut både för sitt graciösa bladverk och imponerande tillväxttakt.

Totalt finns det minst 300 arter i släktet Cissus. Deras falska blomställningar har nästan noll dekorativt värde. Det rekommenderas att odla cissus i hängande krukor. Denna växt kan också användas för vinterträdgårdar.

Observera: Cissus är termofil, och därför måste man tänka på den i minsta detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus oxalis det sticker ut med lila triangulära löv. Denna art (oxalis) är dessutom dekorerad med en massa små blommor. Dessa blommor är rosa, vita eller gula. Kislitsa är inte för nyckfull för att bry sig, men ju mer noggrant du behöver följa de grundläggande reglerna. Oftast placeras växten på husets västra eller östra sida.

För stark belysning och direkt solljus är farligt för oxalis. Inte mindre farligt för honom är emellertid bristen på ljus. Du måste vattna växten varje dag, minst varannan dag. Med längre raster börjar blommorna vissna. Även mycket intensiv bevattning hjälper inte till att rätta till situationen.

Bild
Bild

Vissa människor föredrar inomhusväxter med vaxartade blad. Ett bra exempel på en sådan kultur är afrikanska zamioculcas … Det är resistent mot torka och andra negativa influenser. Zamiokulkas buskar uppfattas väl både hemma och på kontoret. Kobformade blommor bildas endast på vuxna exemplar.

Viktigt: att få zamioculcas frön hemma är omöjligt . Han behöver ett väl upplyst område utan direkt solljus. Under sommarmånaderna tas busken bort från fönstret minst 1-2 m. Vattning utförs med fokus på torkning av jorden.

Du kan till och med lämna växten i 7-10 dagar och har nästan ingen rädsla för dess säkerhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de krypande buskarna för hemmet rekommenderar många experter ceropegia … Tjocka lansettblad av denna art från kutrovy -familjen (enligt information från andra källor - från grenen familjen) kommer att bli en värdig dekoration i alla rum och till och med ett respektabelt kontor. Men inte alla trädgårdsmästare kan möta ceropegia. Anledningen är enkel: saftiga växter är ganska kräsna. Även övertorkad rumsluft på grund av centralvärme är nästan inte hemskt för ceropegia.

Kulturen är flerårig och är mättad med klar juice. Ceropegia blommar, bildar blommor atypiska i form (i form av en kandelaber). Det är nyfiket att vissa människor associerar dem med blandare, antenner, halsband och till och med fabriksrör. Inte mindre intressant är att ceropegia fångar insekter, men det är en icke-rovdjur. Syftet med "jakten" är bara mer aktiv reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avsnitt med sammetblad avsluta dagens granskning. Det är en nära släkting till streptocarpus och uzambara viol. Det finns exemplar med fläckiga blad. Andra har ett ljust centrum eller silverfärgade ränder. Det finns inte mindre än 40 arter i släktet.

De kan odlas i korgar, på stativ, i ampelkrukor. Huvudvillkoret är att låta skotten fritt falla ner. Då kommer de att avslöja all sin skönhet och egenhet. Oftast, i inhemsk blomsterodling, används en kopparröd episod. Snabb tillväxt är möjlig om förhållandena tillhandahålls så nära den naturliga miljön som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Dekorativa lövande krukväxter kräver noggrann uppmärksamhet på sig själva. Om allt görs korrekt kommer de att dekorera rummet länge.

Vattenprocedurer

Absolut alla växter behöver vatten. Och om många arter kan klara sig med fukt som extraheras från djupet, är detta alternativ oacceptabelt för en krukkultur. Det är nödvändigt att noggrant förstå hur en viss art är torktolerant . De mest känsliga grödorna behöver extremt regelbunden vård. Den minsta orimliga avvikelse från schemat är kategoriskt oacceptabelt.

Men det betyder inte att du kan övervattna växterna. Bevattningens intensitet beror på både säsongen och den faktiska temperaturen.

Viktigt: förutom det formella schemat måste du ta hänsyn till den faktiska fuktigheten på jordytan . När den torkar kan du vattna direkt, men inte tidigare.

I många fall kombineras vattning med toppdressing, men detta bör endast göras enligt principerna för växtodling.

Bild
Bild

Besprutning

Men man måste också ta hänsyn till behovet av att använda sprutpistoler. Denna procedur simulerar nederbörd och gör att förhållandena för förvar närmare den naturliga hastigheten. Du kommer definitivt att behöva spraya:

  • alla växter som importeras från tropiska och subtropiska regioner, från ekvatorn och från subequatorialbältet;
  • alla grödor med köttiga blad med en rik grön ton;
  • barrträd (oavsett ursprungsregion).

Det bör komma ihåg att sprutning är strängt förbjudet för:

  • grödor med tunna, nästan genomskinliga löv;
  • växter med pubescenta eller sammetslen löv;
  • lacy, skalad lövverk.
Bild
Bild

Observera: om den dekorativa lövkulturen har blommat är det lämpligt att täcka kronblad och knoppar ett tag . Att spruta dessa delar är absolut oacceptabelt. Sprutning i mörkret är också oacceptabelt, för då kommer vatten inte att kunna delta i fotosyntesprocessen. Fin vattenspray är kontraindicerat för alla växter. Mycket små droppar kommer helt enkelt att rinna till rötterna, och det kommer inte att bli något resultat av en sådan procedur.

Om prydnadsgrödan står på en plats som är direkt upplyst av solen, måste den ordnas i skuggan under sprutning. Behållaren returneras först efter att bladens och stammens yta har torkat. När den kalla årstiden kommer kan du inte ha den sprutade växten på fönsterbrädan . Stabil värme är mycket viktigt för honom just nu. Oavsett hur lång tid det tar att arbeta kan du inte sluta: du måste se till att vatten börjar droppa från bladen.

Bild
Bild

Bladglitter

Frodigt, glänsande lövverk är en säker indikator på friska inomhusplanteringar. Och den här egenskapen beror inte bara på fukt. Naturligtvis är rätt vattning mycket viktigt . Men varken han, eller till och med att skölja lövverket med vatten från en sprayflaska, ta bort damm, löser inte alla problem. Annonsering främjar aktivt alla slags dekorativa medel.

Vissa odlare tar tanklöst tag i dem och försöker inte ens förstå vilken typ av läkemedel de använder och hur bra effekten blir. Många prydnadsväxter kräver i princip inte polering . De borde se perfekt ut utan henne. Polering krävs, till exempel croton, ficus, monstera, aspidistra.

Om ytan på ett blad i vissa arter normalt inte är helt plan betyder polering det bara skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Heptapleurum i en elegant korgbehållare kan se fantastisk ut. Och själva behållaren i en sådan komposition är inte så lätt att överväga: den är noggrant täckt med lövverk. Glänsande löv gynnar positivt det ljusgula golvet. Och de passar bra med vita persienner. I allmänhet kan användningen av en sådan växt bara välkomnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Triangulär oxalis kan också bli en trogen följeslagare för heminredning. Dess ljusa lila blad ser väldigt graciösa ut mot en bakgrund av vita element. De kombineras inte mindre attraktivt med den mörka gardinen i den ursprungliga designen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intrycket uppfattas briljant mot bakgrunden av ljus sidospår. Bilden visar hur hängande krukor med beskrivningar kommer att dekorera utrymmet.

Rekommenderad: