Flaskträd (51 Bilder): Beskrivning Av Brachychiton Och Andra Inomhusväxter. Hur Ser De Ut Och Hur Man Tar Hand Om Brokiga Blommor Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Flaskträd (51 Bilder): Beskrivning Av Brachychiton Och Andra Inomhusväxter. Hur Ser De Ut Och Hur Man Tar Hand Om Brokiga Blommor Hemma?

Video: Flaskträd (51 Bilder): Beskrivning Av Brachychiton Och Andra Inomhusväxter. Hur Ser De Ut Och Hur Man Tar Hand Om Brokiga Blommor Hemma?
Video: Variegated hibiscus🌺 growing method // Best summer evergreen flowering plants 2024, April
Flaskträd (51 Bilder): Beskrivning Av Brachychiton Och Andra Inomhusväxter. Hur Ser De Ut Och Hur Man Tar Hand Om Brokiga Blommor Hemma?
Flaskträd (51 Bilder): Beskrivning Av Brachychiton Och Andra Inomhusväxter. Hur Ser De Ut Och Hur Man Tar Hand Om Brokiga Blommor Hemma?
Anonim

Flaskträdet finns inte ofta i vårt land, men det är faktiskt ett bra alternativ för att diversifiera interiören i en lägenhet. För att det ska kännas friskt och växa till önskad storlek är det värt att ta väl hand om det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Flaskträdet kan inte bara vara en krukväxt - i hetare länder reproduceras det aktivt i naturen och når en stor höjd. Det heter så eftersom det har en fantastisk fatform och faktiskt ser ut som en flaska.

Ursprungsland - Australien. Det finns i genomsnitt 50 typer av flaskträd, var och en med sina egna egenskaper. Det växer till en buske eller ett fullvärdigt träd, beroende på vård. Det används ofta som en bonsai.

Det är en torktolerant växt, och vatten behövs sällan . Lufttemperaturen kan variera från 7 till 32 grader Celsius. Det tål fukt bra, men jorden måste dräneras så att vatten inte stagnerar i den. Ett medium med lågt alkaliinnehåll är lämpligt för plantering. För toppdressing används ett balanserat gödselmedel med långsam frisättning på våren, sommaren och hösten . Blomman förökar sig genom frön eller sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formuläret kan vara:

  • kort squat;
  • gradvis förtjockning;
  • med två fat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under goda förhållanden, utan beskärning, når trädet snabbt 3-5 meter och förblir i detta tillstånd i många år.

Under de första åren är alla växtens krafter riktade mot bildandet av en "flaska". Stammens snabba tillväxt observeras vid plantering på ett soligt läge och med rätt vård. Flaskträdet kan växa i de flesta typer av jord.

Trots att växten är van vid värmen, tål den perfekt en sänkning av lufttemperaturen ner till -8 C. Krämblommor bildas på mogna träd, men blomningen upprepas inte alltid varje år. Flaskan börjar bildas under jorden. Stammen kan sapa vid hög luftfuktighet.

Kronan får trimmas kraftigt för att bilda en kompakt, dekorativ form . Växten kan transplanteras i alla åldrar. Dessa träd har utmärkt uthållighet, de tål till och med rotbeskärning.

Växtens bark är slät och grön på unga träd, grov och grå på vuxna. Kronan är alltid mycket tät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Nolina eller "lyckoträd" är en tropisk växt, som representeras av mer än trettio arter av steniga, brokiga sorter, inklusive Jag skulle särskilt vilja lyfta fram följande.

Böjd … Denna brachychiton kan hittas oftare än andra på hyllorna i specialaffärer. Stammen kännetecknas av närvaron av en ovanlig bulbös expansion vid basen. Det finns ett speciellt tyg på den nedre delen, dess nyans är något mellan grått och brunt, det skyddar stammen. I en naturlig miljö kan ett sådant träd nå en höjd av tio meter, i ett rum - bara en och en halv. Lövverket är smalt, används ofta av mexikanerna som material för vävning av korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Långbladig … Det kallas också småfruktig bokarnea, det odlas aktivt i norra Kaukasus. Om den växer i ett subtropiskt klimat kan den till och med blomma i långa blomställningar med många små blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimerad … Av skillnaderna som kännetecknar denna sort är det möjligt att skilja en liten stam i höjd och ett styvt rakt lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nelson … En sällan presenterad sort kan ses växa inomhus. Ett sådant träd har dock ett fantastiskt utseende, eftersom den mörka, rika, täta gröna kronan har en blåaktig nyans. Växten kan bli upp till tre meter och tål kylan mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lindenmayer … Den skiljer sig från andra sorter i sin fantastiska form. Stammen kan nå en persons höjd, på toppen är kronan bildad av smala löv som är mycket långa.

Bild
Bild

Microcarpa … Blommorna är vitgula, lövverk kan nå en meter i längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lönnbladig sort . Perfekt för bonsai. Trädet är vintergrönt och kan bli upp till trettiofem meter utan beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om du vill föröka ett flaskträd är det möjligt att plantera med frön eller använda sidoskott.

Odlare som lyckas få fröna från denna krukväxt måste först avvisa dem som inte kommer att gro. För att göra detta är de nedsänkta i varmt vatten en stund - allt som dyker upp är olämpligt för vidare användning.

Efter att de nedsänkts i ett par dagar i en svag lösning av Epin, mangan. Först efter det läggs det ut i jorden, som blandas från lika delar torv och flodsand.

Det är omöjligt att ta sand från flodstranden: den innehåller många skadliga ämnen, för plantering får de en speciell som har bearbetats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanifrån är planteringsmaterialet täckt med en liten mängd jord, och behållaren installeras på en plats där det finns tillräckligt med ljus, konstgjord belysning kan användas. Efter 35 dagar kommer groddar att dyka upp på ytan; efter ytterligare ett par dagar kan du placera dem i separata behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta visas skott på flaskträdet, som också är livskraftiga. De behöver bara separeras med en skarp prästkniv efter att tidigare ha behandlat den med alkohol, kolinfusion eller mangan. Grytblandningen ska bestå av lika delar vermikulit, sand och torv. Behållarna placeras i ljuset, täckta med folie.

Lufttemperaturen i rummet måste hållas vid + 20-25 C, processerna sprutas med fukt i tid och ventileras, annars kan de helt enkelt ruttna . Utseendet på nya löv signalerar närvaron av ett starkt rotsystem; i detta skede kan filmen tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga förutsättningar för odling

Flaskträdet växer bra utomhus, men jorden måste vara lösare och hålla sig fuktig, så mulching används ofta. Oavsett var växten planteras bör den ha en väldränerad jord. Du måste se till att grytan har ett dräneringshål och högkvalitativ dränering, som helt enkelt organiseras med grus eller tegelstenar på botten. Du behöver inte använda expanderad lera: enligt den senaste forskningen inom växtodling leder det till en snabb saltning av jorden.

Rötterna ska aldrig ligga i vatten på länge.

Även om flaskträdet älskar riklig vattning, tål det inte hög luftfuktighet, som de flesta andra inomhusväxter, för vid höga temperaturer skapas idealiska förhållanden för tillväxt av bakterier och ruttna.

Bild
Bild

Efter vattning måste överflödig fukt nödvändigtvis rinna ut helt. Vermikulit och perlit förenklar processen avsevärt. De tillåter inte att vatten dröjer kvar, samtidigt som den behåller den mängd fukt som behövs.

Särskilda krav ställs på bevattningsvätskans kvalitet. Det är önskvärt att det inte var kranvatten, utan regnvatten, brunnvatten, smält snö . Om det inte är möjligt att få sådana kan du använda destillerat, filtrerat eller sedimenterat. Klor i vattnet som vi brukade dricka påverkar blommans hälsa negativt.

Förtjockningen i botten av stammen tjänar till att ackumulera fukt, så flaskträdet är torktåligt. Men för blomning och regelbunden tillväxt kräver växten regelbundet vattning. Det är bäst att göra detta tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Således kan stora fördelar uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden kommer växten att behöva ytterligare utfodring, för detta rekommenderas att använda komplexa gödningsmedel. Men från dem ackumuleras jorden också salter, så det är nödvändigt att läcka ut jorden med vattning med vanligt vatten, och inte med tillsats av toppdressing. Du kan vattna marken med destillerat vatten en gång i månaden . Mineral- eller saltuppbyggnad är inte ett problem om växten planteras utomhus, eftersom regn naturligt rengör jorden.

Till flaskträdet kan du använda en palmgödsel med mineraler. Om det finns för tidig gulning vid bladens spetsar, saknar busken vitaminer och spårämnen.

Mest av allt krävs magnesium, sedan fosfor, kalcium.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller ljuset bör det vara närvarande för det mesta. När det inte räcker till reagerar växten kraftigt med gulning av lövverk, vissnande . I det här fallet bör du tänka på och ordna om blomman till ett annat fönster eller installera en extra konstgjord lampa. Strålarna ska inte vara raka - endast diffust solljus är fördelaktigt, så det är bättre att inte lägga blomman på fönstret, utan nära den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

En flasträdstransplantation krävs varje år de första åren eftersom rotsystemet är i en konstant tillväxtfas och behöver en större behållare. Senare kan du ändra kapaciteten vart tredje eller till och med femte år och bara för att jorden blir oanvändbar.

Innan transplantation är det värt att utföra ett antal förberedande åtgärder, nämligen att omedelbart köpa en lämplig behållare. Dess diameter bör vara två centimeter större än den föregående. Du kan inte ta en kruka "för tillväxt": ju mer jord och ju mindre rotsystem, desto mer fukt kvarstår, därav problemen med röta på grund av vattentät mark.

Bild
Bild

I det andra steget förbereds en behållare med jord. Det är bäst att blanda torvmossa, lövverk, tallbark, perlit i lika stora proportioner.

Det är värt att plantera om växten under viloläge, inte omedelbart efter köpet. Den bästa tiden är tidig vår eller sen höst. Innan dess är det värt att vattna det rikligt, en månad innan det - toppdressing. På så sätt kommer växten bättre att överleva stressläget.

Vid transplantationen är ytterligare beskärning av kronan eller rötterna tillåtna . Blomman avlägsnas försiktigt från den gamla behållaren, sedan måste den gamla jorden skakas av med händerna och rötterna måste sköljas under vatten. När de är rena blir det mycket lättare att inspektera. Gamla, skadade eller sjuka skott tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

I en ny behållare läggs först ett dräneringsskikt. Den kan bestå av små stenar, tegelstenar. Expanderad lera används inte, som skumsmulor. Det första materialet bidrar till den snabba saltningen av jorden, det andra är dåligt genomträngligt för fukt, men skyddar samtidigt rötterna perfekt från hypotermi, så att du kan använda skumsmulor, men inte i stora mängder.

Jord hälls ovanpå dräneringen, sedan installeras en blomma och resten av jorden hälls. Marken måste pressas lätt ner för att ta bort luftfickor och vatten rikligt, men inte gödsla . Införandet av den första utfodringen är endast möjlig efter en månad, när växten är tillräckligt rotad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård i hemmet

För att inte återuppliva din inomhusblomma är det värt att ge den rätt vård. Flaskträd älskar varmt klimat och växer bäst i varma områden som Medelhavet, Sydafrika, USA: s sydväst och Australien. Om odlaren lever i ett kallt klimat eller ett område med extrema väderförhållanden, odla blomman i ett växthus eller i ett temperaturkontrollerat rum.

För underhåll, välj en plats för ett träd i solen. Marken är önskvärd bördig och något sur. Du kan kontrollera pH -värdet med ett speciellt testkit. Om indikatorn ligger på nivån 6, 5-5, 5, så motsvarar den helst normen.

Om jorden är för alkalisk tillsätts gödselmedel med torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattna trädet kraftigt efter plantering tills jorden är mycket fuktig, men inte myrig. Överflödig fukt från behållaren bör rinna av inom några timmar, först då kan behållaren tas bort till sin vanliga plats.

Trots att denna krukväxt sällan är mottaglig för sjukdomar och påverkas av insekter, händer detta fenomen fortfarande . I detta fall måste odlaren veta hur man känner igen och hanterar problemet.

Om skador har uppstått på bladen, stammen, bör de omedelbart behandlas med en lösning av aktivt kol, eftersom det är genom dem som de flesta svamp- och bakterieinfektioner tränger in.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det händer så att även med rätt vård torkar bladen ut, och förändringen i växtens utseende orsakas inte alltid av en svamp- eller bakterieinfektion. Ibland märker odlaren själv inte hur han gör misstag och tar hand om blomman.

Drag och kyla kan leda till bladbrännskador, som uppträder som torra fläckar i ändarna på bladen som blir bruna och dör av . Draften torkar ut bladen och får fukt att förångas snabbare. Även om de flesta arter är torktoleranta och sådana skador inte kommer att döda växten, är det bäst att ordna om växten för att hålla den attraktiv och frisk. Skadade skott klipps helt enkelt av, saxen torkas med alkohol före beskärning och efter varje snitt.

Bruna, torra och smuliga bladkanter indikerar brist på fukt. Vattning bör vara regelbunden, men inte överdriven.

Bild
Bild

Järnbrist, kallad kloros, gör att bladen blir gula, torkar ut och dör med tiden, följt av att hela grenar och stjälkar dör. Komprimerad jord och felaktig vattning kan orsaka knapphet. Att applicera järnkelat på jorden tidigt på våren kan hjälpa till att vända klorosproblemet.

Vissa skadedjur orsakar också negativa förändringar i lövverk . De livnär sig på saft, samlas i kluster på stjälkar och löv. De livnär sig på plantans saft, vilket gör att bladen blir gula eller vrider sig. Hela grenar dör av med tiden, och det återstående lövverket ser brunt, torrt och bränt ut. Bland de vanligaste skadedjuren kan bladlöss och spindelmider noteras, som är lätta att hantera om du använder neemolja eller en lösning med insekticid tvål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dåliga markförhållanden och övervattning är de första orsakerna till rotröta.

Denna sjukdom påverkar rötterna, särskilt de i fuktig jord. De kan inte längre absorbera syre och dör långsamt. Som ett resultat kan fukt och näringsämnen inte nå stjälken och bladen, växten blir gul och dör. Du måste kämpa med en uppsättning åtgärder: byt krukan och jorden, klipp av skadade rötter, behandla dem med en fungicid.

I allmänhet hjälper fungicider att inte bara hantera rotröta, utan också mjöldagg och rost.

Om svampskadorna är härdbara är de bakteriella praktiskt taget inte mottagliga för behandling och ofta leder borttagning av skott inte till önskat resultat - då måste växten omedelbart kasseras innan andra inomhusblommor blir infekterade. Hög luftfuktighet, användning av icke-desinficerade instrument och avsaknad av bearbetning av sektioner är huvudorsakerna till detta problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör alltid vara särskilt uppmärksam på lövverkets tillstånd: ibland hotar bladfläckar inte med stor infektion, men växten försvagas, de normala fotosyntesprocesserna stannar. Växten har inte den nödvändiga styrkan för att bekämpa patogener, varför bakterier och svampar så lätt tränger in i de drabbade områdena. Tillsammans med den allmänna försämringen av flaskträdets hälsa påverkas ofta allvarligare sjukdomar . Om du inte reagerar i tid, kommer troligtvis flaskträdet helt enkelt att dö.

Du måste ta ett mycket ansvarsfullt förhållningssätt till frågan om att hålla en inomhusblomma, för utan tillräckligt med ljus, värme och fukt kommer du att behöva bekämpa svampinfektioner oftare.

Rekommenderad: