Typer Och Sorter Av Gladiolus (57 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda, Rosa Och Gula, Vinröda Blommor. "Barnbarnets ögonfransar", "Maya Plisetskaya" Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Gladiolus (57 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda, Rosa Och Gula, Vinröda Blommor. "Barnbarnets ögonfransar", "Maya Plisetskaya" Och Andra

Video: Typer Och Sorter Av Gladiolus (57 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda, Rosa Och Gula, Vinröda Blommor.
Video: HOW TO CARE FOR GLADIOLUS FLOWERS - By Happy Twirl 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Gladiolus (57 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda, Rosa Och Gula, Vinröda Blommor. "Barnbarnets ögonfransar", "Maya Plisetskaya" Och Andra
Typer Och Sorter Av Gladiolus (57 Bilder): Beskrivning Av Vita Och Röda, Rosa Och Gula, Vinröda Blommor. "Barnbarnets ögonfransar", "Maya Plisetskaya" Och Andra
Anonim

Gladiolus är en ört av familjen Iris. Dess andra namn är spett, som mer beskriver blommans utseende. Stammarna är enkla, jämna, med xiphoid bladplattor. Blomställningar är antingen ensidiga eller dubbelsidiga eller spiralformade. Växten odlas främst på det öppna fältet i rabatter och för skärning.

Bild
Bild

Översikt över populära arter

Artdiversiteten hos gladioli är ganska stor. Varianter skiljer sig åt både utseende och livsmiljö.

Bild
Bild

Träsk

Under naturliga förhållanden föredrar representanter för denna art sumpiga områden på ängar. Du kan träffa dem på Balkan, i de norra regionerna i Italien och Centraleuropa . Växterna har smala, höga skott på 30-60 cm, på vilka rika lila blommor cirka 3 cm långa bildas på sommaren. Knopparna bildar sällsynta ensidiga blomställningar. Bladplattorna är smala, linjära, växer i mängden 2-3 bitar, längden är upp till 20 cm.

De planteras i klippträdgårdar, liksom som en design för reservoarer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bysantinsk

I naturen finns den på ängar och i tidvattnet i Medelhavet och länderna i Mindre Asien. Knopparna är oftast lila eller crimson, en vit rand löper längs huvudvenen och kan ha en kant av samma ljus . Ensidiga blomställningar är ganska stora, de består av cirka 20 blommor. I höjd når skotten 45-60 cm, bladen är xiphoid. Denna art kännetecknas av sin anspråkslöshet och frostbeständighet, föredrar platser med bra belysning och lös jord.

Behöver lite skydd för vintern. Planterade i form av trottoarkanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kochi

Arten växer på ängarna i Iran, Afghanistan och södra Transkaukasien. Den kännetecknas av en hög, stark stam på 35-60 cm. Blomställningarna är korta, bestående av 5-8 knoppar. De är målade i mörklila och violetta toner . Blomningsperioden infaller på våren.

Bladplattorna är smala, linjära, 20-30 cm långa. Arten planteras i blandbord och åsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Arten är hög, stammen kan nå 1–1, 5 m. Blomningsperioden är början av sommaren. Ljuslila knoppar med en violett nyans bildar en ganska tät blomställning, bestående av 6-12 blommor . De är formade som en smal tratt. Bladen är smala, xiphoid.

Föredrar områden med tillräcklig belysning, frostbeständiga.

Plantera inte denna art på leriga jordar.

Bild
Bild

Sådd

Skott som når en längd på 50–80 cm kännetecknas av styrka, även om de är ganska tunna. Klockformade knoppar har olika färger: från blekt lila till rosa, det finns också exemplar med andra nyanser . Blomställningen är lös, bildad av 8-10 blommor.

För vintern måste arten täckas, med undantag för de södra regionerna. Används ofta för att dekorera mixborders.

Bild
Bild

Kaklat

Föredrar torra ängar i Europa, förekommer också i territorierna från Krim till Kaukasus. Med sommaren börjar små knoppar av olika nyanser av lila visas på stjälkarna (30–80 cm), även om exemplar med en vit färg också kan hittas. Blomställningen är kort, ensidig, cirka 5-14 blommor . Bladplattorna är linjära, med svagt uttryckta vener, når en längd på 30 cm. Arten skiljer sig åt i låg efterfrågan och god vinterhärdighet.

Planteras ofta i mixborders.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colville

Hybridarten kännetecknas av små blommor och ganska tidig knoppbildning, som börjar med vårens början. Skotten växer upp till 90 cm. Blommorna är trattformade, cirka 5 cm långa, kan målas i vitt, rosa eller ljust crimson med vita fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Harlem

Tillhör tidigt blommande arter, växer upp till 70–80 cm, varför den behöver ett strumpeband. Artens knoppar är små, men bildar eleganta blomställningar . Färgen på representanter för arten kan vara annorlunda.

Bild
Bild

Dvärg

Arten kallas holländska hybrider. Stjälkarna är tunna, korta (35–40 cm), men ganska starka. Blommorna har en oregelbunden form, kronbladen på den övre raden är mycket bredare än de på den nedre. Blomställningen är ganska lös, antalet blommor från vilka den bildas är upp till 10 stycken. Knopparnas färg är övervägande ljusa toner, i den centrala delen av blomman finns ett mörkt märke i form av en romb.

Arten blommar runt juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tubergen

Holländska arter med stjälkar cirka 75 cm i höjd. Växtens bladplattor är ganska smala i form, knopparna är medelstora, bildar lösa blomställningar av små storlekar. Ofta odlad för skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid sorter

Denna art omfattar alla hybridsorter som blommar på sommaren. Dess representanter har en tillräcklig höjd - 0,9–2 m. Blommor har olika storlekar, deras parametrar varierar från 5 till 20 cm . Färgerna kan också varieras: monokromatiska, med flera nyanser, eller med drag och fläckar på kronbladet. Kanterna på den senare kan också ha ett annat utseende: släta, vågiga eller korrugerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparna samlas i ganska stora blomställningar, ibland bestående av mer än 20 blommor . Bland sådana sorter finns det många exemplar av ryskt urval, som, till skillnad från de nederländska, har starkt korrugerade kanter. Hybridsorter utmärks av god anpassningsförmåga till odlingsförhållanden, därför är de lämpliga för odling i olika klimatzoner. Men för vintern måste lökarna grävas ut, eftersom växterna inte utmärks av vinterhårdhet.

Representanter för denna sort odlas oftast i rabatter och för skärning, främst på grund av deras ljusa dekorativa utseende och uthållighet.

Bild
Bild

Storleksalternativ

Enligt knopparnas storlek är gladioli:

  • miniatyr - mindre än 6,5 cm;
  • småblommiga - från 6, 5 till 9 cm;
  • mellanblommig - från 9 till 11,5 cm;
  • storblommig - från 11, 5 till 14 cm;
  • jätte - mer än 14 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

Vit

  • " Ny favorit " Det kännetecknas av närvaron av en uttrycksfull ljus lila fläck på det övre kronbladet. Kanterna är något korrugerade.
  • Dmitry Solunsky skiljer sig åt i snövita knoppar med svag korrugering. Sorten är anmärkningsvärd för det faktum att blommor öppnas samtidigt under hela colan.
  • " Kornett " har en ljus krämig nyans av blomställningar. Kronblad med mycket starkt korrugerat, som om det är taggiga kanter.
  • " Gymnasiestudent " - kronbladen utmärks av märkbar korrugering vid kanterna. På botten finns rosa-crimson stroke.
  • " Isbjörn " tillhör höga sorter, kan nå en höjd av 1, 8 m. Blommorna är också stora, med vikta kronblad. Färgen är vit med en lätt grönaktig nyans i nacken.
  • " Assol " kan ha både medelstora och stora snövit knoppar. Mitten har en granatton med en ljusgul kant.
  • " Rowan i snön " skiljer sig i snövit färg med röda fläckar. Blommorna är mycket korrugerade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

  • " John the Warrior " har perfekta röda knoppar. Sorten tillhör den senblommande sorten, så den bör planteras i soliga områden.
  • " Fin kabaret " skiljer sig i ljusröd färg på blommor, det finns en vit fläck i nacken. Ränder av samma färg sträcker sig från den till mitten av kronbladen.
  • " Borodino -fält " kännetecknas av stora, välöppnade blodiga röda knoppar.
  • " Skorpionen " - sort med korrugerade mörkröda knoppar. Det nedre kronbladet är nästan svart, alla har en tunn vit kant.
  • " Prins Elisha " Den sticker ut för sina starka peduncler med korrugerade, spektakulärt röda knoppar.
  • " Nattens mysterium " har frodiga blommor med korrugerade kanter, som är ordnade i 2 rader och bildar ganska långa blomställningar. Sammetknoppar är mörkröda (nästan vinröda).
  • " Kvällsmelodi " sticker ut med spektakulära crimson blomställningar. Knopparnas volym ges av starka korrugeringar och pintucks i halsen. Kronbladet kantas med en silverfärgad rand.
  • " Piano i buskarna " färgade i en rökig-crimson ton, är kronbladens kanter vikta.
  • " Stor frestelse " har stora knoppar av skarlet ton, vilket ger sorten en extraordinär lyster. Spiken är ganska hög, med mer än 20 blommor. Kronbladet har en uttalad korrugering och tucks.
  • " Victor Borge " - medelstor sort. Knopparnas färg är enhetlig, ljusröd, det finns en fläck av orange ton i mitten. Blomningsperioden är ganska lång - från juli till september.
  • " Oscar " den sticker ut med sammetslen, djupröda knoppar med gulaktiga ådror. Blommans ståndare är lila.
  • " Traderhorn " har ljusa skarlet blomställningar med vita ränder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa

  • " Kuznetsovsky -porslin " den sticker ut med blekrosa blommor, nästan vita. Knopparna har mycket korrugerade kanter och en ljus citronhals, vilket visuellt skapar en glödande effekt inifrån.
  • " Museet av färg " har ett ganska spektakulärt utseende. De yttre kronbladen är laxrosa, medan de inuti är ljusrosa med grönaktiga vikta kanter. Mörka lila ståndare ger sorten elegans.
  • " Exotisk Nevskaya " sticker inte ut i stora blommor, men detta kompenseras av den extraordinära typen av blomställningar. De yttre kronbladen har en ljusrosa färg med snövit korrugering, och de som finns inuti är extremt korrugerade, grönaktiga.
  • " Wiens symfoni " tillhör medelklasserna. Färgen på de korrugerade blommorna är rosa-lila, med en röd fläck vid basen.
  • " Edita Piekha " Det kännetecknas av en delikat laxrosa nyans i halsen, som får en grön-gyllene nyans mot kanterna. Kronbladen är starkt vikta.
  • " Margot " med en crimson ton i den översta raden av kronblad och citrongult inuti, kommer det att dekorera vilken rabatt som helst. De nedre kronbladen har ett vinrött märke.
  • " Prag " har stora laxrosa knoppar med grönaktig kant.
  • " Gagarins leende " - mycket hög kvalitet, upp till 1, 9 m. Blomställningarna är persika-rosa med en skarlet fläck. Skiljer sig i sjukdomsresistens och snabb tillväxt.
  • " Malika " har flera stora blommor med en rödrosa ton med röda ådror. Kronbladet är något korrugerat.
  • " Galen dag " sticker ut i små knoppar på starka peduncler. Färgen är ljusrosa med ljusgrön kant. Kronbladet i den nedre raden har en något ljusare ton, och de inre är dekorerade med citronfärgade fransar. Knopparna är starkt korrugerade.
  • Montezuma har blommor med rosa-lila färg och grönaktig tandad kant. Kronbladet är starkt korrugerat inuti.
  • " Barnbarns ögonfransar " - en ny hybridsort. Stora rosa knoppar har en vacker rökig nyans. Blommans mitt är ljuskrämfärgad, och det nedre kronbladet är ljusgult. En tjock lugg tillför extraordinär nåd till blomställningarna.
  • " Priscilla " den har ett mycket känsligt utseende. Knopparna är rosa, med en fläck krämton i mitten och en hallonkant. Blomställningar kännetecknas av densitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gul och orange

  • " Lilla Rödluvan " har kronblad med en fawn ton, vars nedre är ljusröd. Knopparna är ganska stora. Sorten klassas som tidig blomning.
  • " Körsbärsgäng " skiljer sig i stora korrugerade blommor. Kronbladet har en mångfärgad färg: de laterala har en rosa nyans i kanterna, resten har en gul kant, det nedre kronbladet är djupt vinrött.
  • " Gyllene antilopen " - höjdpunkten för de gulblommiga sorterna. Dess representanter har en riktigt gyllene färg. Flera nypor i nacken och stark korrugering ger knopparna ett frottéutseende.
  • " Sommarkarneval " kännetecknas av en gulaktig färg på blommor, kronbladen i den nedre raden är dekorerade med något suddiga mörkröda fläckar. Knopparna är medelstora.
  • " Varm sommar " - en mängd pastellfärger med en lätt gul nyans. De nedre kronbladen har en fläckig crimson fläck.
  • " Kontrast " har en ljusgul färg på blommor, vars nedre kronblad har en rik vinröd fläck. Närmare botten av kronbladet blir det rödbrunt. Blommorna har ingen speciell storlek, men de lockar ögat på avstånd.
  • " Århundradets beskyddare " kännetecknas av närvaron av en gul fläck i mitten av knoppen, mot kanterna blir tonen ljusgrön. Blommorna av denna sort är de mest korrugerade bland alla gula sorter.
  • " Spetsbåge " det kännetecknas av frodiga, starkt korrugerade blommor av en fawn ton med en svag lila nyans.
  • " Guldbröllop " - en ny sort. Kronbladet i den övre raden är ljusorange, och de nedre, närmare kanterna, får en rik orange färg och en fläck av hallonfärg med gulaktig skugga i botten.
  • Sotji har frodiga präglade knoppar. Deras färger är krämgula, med laxfärgad kant. Kronbladet kan variera i färg från nästan vitt till guldgult och från krämig till känslig aprikos.
  • Maya Plisetskaya tillhör höga sorter. På en stark stjälk bildas tvåradiga blomställningar av en blekt orange ton med närvaron av en hallonfläck på blommornas nedre kronblad. Knopparna är mycket vikta och viktlösa.
  • " Buggy " har en vacker kombination av vita och gula färger. Knoppens mitt är ljusare och inramad av en snövit vågig kant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lila och lila

  • " Istid " skiljer sig i rika blå kronblad, mot kanterna blir skuggan blå. Det nedre kronbladet har en stor vit fläck.
  • " Sadko " har en lila färg med en gulaktig citronfläck på det nedre kronbladet. Knopparnas kanter är kantade med ljus lila. Blommorna är stora och korrugerade.
  • " Blå prydnad " verkligen målad i den här färgen, varje kronblad har en vit rand i mitten. Sorten ser väldigt imponerande ut.
  • " Kitezh Grad " kännetecknas av korrugerade blomställningar med en rik lila färg. De inre kronbladen har en ljusgrön kant, och den nedre har en gröngul fläck.
  • " Stänkande vattenfall " - en hög sort med en ljuslila färg, kronbladen på den nedre raden är nästan vita. Knopparna är korrugerade, med tuckar på halsen.
  • " Paradisets portar " Är också en ganska hög sort. Stora knoppar har en mycket stark prägling. Färgen är monokromatisk, ljuslila, mitten är mörkare.
  • " Plumtart " kännetecknas av en mycket vacker färgning av en mogen plommonskugga. Sammetslen blomställningar är ganska höga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

  • " Strålande gröna " är en typisk representant för gröna spett. Kraftigt korrugerade knoppar har en mörk ljusgrön ton och är stora i storlek.
  • " Djungelns hjärta " har en mycket nära grön ton av blomställningar. Knopparna är stora, med korrugering.
  • " Solar gåta " Det utmärks av citronfärgen på de övre kronbladen och de ljusgröna färgen på de nedre. På den senare finns en röd fläck i mitten.
  • " Grön stjärna " med känsliga gröngula knoppar. Blomställningar kännetecknas av densitet och lång blomning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brun

  • " Ugglans öga " har blomställningar av en kaffebrun nyans, den nedre har en stor fläck av gulaktig ton med en rödaktig kant på botten.
  • " Jiri Vyclavik " sticker inte ut i stora knoppar, men har ändå en mycket effektiv färg. Blommorna är brunröda, med en ganska bred kant av en silveraktig ton.
  • " Vladislav Piavko " skiljer sig i grårökiga kronblad i den övre raden, och de nedre har en mer brun ton, på det centrala nedre kronbladet finns en uttrycksfull fläck av crimsonfärg.
  • " Förtrollande bär " Den sticker ut för sin vackra färg, som kombinerar bruna och rödbruna färger. Blomställningen är ganska stark, med korrugerade knoppar.
  • " Shokoladnitsa " har en ovanlig färg på kronbladen: de är färgen på kakao med mjölk, och närmare kanterna blir de mörkare, var och en har en rödbrun remsa i mitten.
  • " Stora Arkhipova " med blomställningar av ljusbrun färg, där det nedre kronbladet är märkbart mörkare.
  • " Silverström " har brunaktiga knoppar med en silverfärgad glans. Halsen är dekorerad med en ljus crimson fläck, ståndarna är vita.
  • " Ungerska " skiljer sig i stora blommor med korrugering. Knopparnas färg är vinröd, med en brunaktig nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte en fullständig lista över gladioli. Alla sorter har ett oöverträffat utseende och förtrollande skönhet. Efter att ha valt en sådan blomma för dig själv som en kultur i en rabatt är det svårt att stanna vid någon sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer sorter för plantering bör du komma ihåg att dessa ovanligt vackra blommor inte är lätta att passa in i en blomsterträdgård. På grund av denna funktion planteras de vanligtvis i separata grupper. I denna form visas de i all sin ära.

Varianter bör väljas ut efter regionens klimatzoner och jordens tillstånd.

Rekommenderad: