Vedeldade Eldstäder För Hemmet (89 Foton): Långbrända Stålkonstruktioner På Trä Och Med En Vattenkrets För Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Vedeldade Eldstäder För Hemmet (89 Foton): Långbrända Stålkonstruktioner På Trä Och Med En Vattenkrets För Ett Privat Hus

Video: Vedeldade Eldstäder För Hemmet (89 Foton): Långbrända Stålkonstruktioner På Trä Och Med En Vattenkrets För Ett Privat Hus
Video: How To Install the Ambiance Elegance 40 Wood Burning Fireplace 2024, April
Vedeldade Eldstäder För Hemmet (89 Foton): Långbrända Stålkonstruktioner På Trä Och Med En Vattenkrets För Ett Privat Hus
Vedeldade Eldstäder För Hemmet (89 Foton): Långbrända Stålkonstruktioner På Trä Och Med En Vattenkrets För Ett Privat Hus
Anonim

Numera är en vedeldad spis inte bara en värmekälla. Detta är ett unikt, dekorativt föremål för kontor och vardagsrum, inte sämre i betydelse för resten av de inre elementen. Den vedeldade spisen är mycket populär bland ägarna av sommarstugor och hus på landet.

Bild
Bild

Särdrag

Klassiska vedeldade eldstäder är mönster där eldstaden är gjord som en nisch av värmebeständigt material. Tillsammans med detta är det öppet mot rummet. Enheten har en skorsten i sin design, som hjälper till att ta bort förbränningsprodukter från rummet, samt skapa det drag som är nödvändigt för att upprätthålla elden.

Öppningsportalen kan ha "P" -formad eller "D" -formad . För tillverkning används vanligen tegel eller sten.

På grund av vissa egenskaper lyckades vedeldade enheter bara slå rot i privata hus, som vanligtvis ligger utanför staden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst beror detta på bränslet som används i dem. Användningen av en öppen spis i en lägenhet är omöjlig på grund av bristande efterlevnad av brandsäkerhetsregler. Och för mycket utrymme krävs för att lagra ved. Men i den privata sektorn, särskilt utanför staden, kan vedeldade strukturer bilda en unik atmosfär av hemkomfort, bli en extra värmekälla för hemmet och till och med en plats för matlagning.

Bild
Bild

Visningar

Traditionella vedeldade eldstäder kan variera både i dekorationen av ytterväggarna och i typen av eldstäder, i dess läge, i metoden för värmeöverföring och typ av strålning. Från alla olika sorter av traditionella eldstäder som använder trä som bränsle kan du välja den som passar dig bäst. Det är viktigt att i förväg veta vilka typer av enheter som finns och vad som är deras skillnader. Klassificering efter monteringsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vägg eldstäder

Dessa är fristående strukturer intill väggen. Sådana eldstäder kan installeras redan i ett ombyggt hus. Den är fäst på en vägg av brandresistenta byggmaterial. Skorstenen är också placerad på väggen.

Eldstäder med denna design har vanligtvis stor vikt och fasta dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

De installeras uteslutande i rymliga rum .vars golv och väggar tål betydande belastningar. Väggmonterade enhetsportaler är färdiga med keramiska plattor, tegel, vild eller natursten.

Bild
Bild

Inbyggda produkter

Uppfördes i byggnadsstadiet, renoveringen eller moderniseringen av huset. En del av skorstenen och eldstaden är inbyggd i själva murens murverk.

Dessa eldstäder är små, därför kan de passa i sovrum och små kontor. Eldkammarens framsida är mantlad med en halv tegelkant kantad med alla typer av dekorativa material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn eldstäder

De är lokaliserade i hörnet av rummet, vilket är mycket intressant när det gäller inredningen av rummet. Skorstenen "gömmer sig" i en av väggarna. Ett öppet fragment av eldstaden är gjord av ljusa block, stål, betong. Ytan är täckt med gips, revet med tegel, vild sten och andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öhärdar

Dessa är fristående konstruktioner. En platt plattform (bas) uppförs i mitten av rummet. Det kan vara stängt eller öppet. Basen går in i rökkammaren (rökuppsamlare), tillsammans med skorstenen.

Värmeöverföringskoefficienten för dessa eldstäder är låg och strukturen tar mycket plats. Huvudskillnaden är föreställningens originalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Upphängda strukturer

De är en av modifieringarna av öns eldstäder. De är inte bundna till golvet, utan hänger snarare i taket. Galgar är vanligtvis gjorda av järn, vilket är det lättaste materialet. Förbränningskammaren kan vara stängd eller öppen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen spis ändringar efter syfte

Tillsammans med traditionella eldstäder av tegel eller natursten finns det andra exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppen spis

Modifiering av eldstadssystemet, kombinerar spisens funktionalitet och den charmiga, attraktiva kraften i eldstaden. Ofta är sådana uppvärmningsanordningar utrustade med två eldstäder och två skorstenar. Tack vare detta kan de drunkna både tillsammans och separat.

De bygger öppen spis i sommarstugor, i trädgårdshus , där det är nödvändigt att inte bara värma rummet, utan också att laga mat. Värmeanordningar fungerar på träbränslebriketter eller trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus eldstäder

De liknar strukturen till traditionella hem eldstäder. De är byggda av sten, block av betong, tegel, marmor (materialet väljs beroende på klimatzonen).

I skorstenar för utomhusanordningar tillhandahålls ingen grindämpare.

Huvudsyftet med sådana enheter är utformningen av landskapsarkitektur, bildandet av en hemmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grillspisar

Detta är utomhusversionen av kaminen. En autonom härd, som inte är ansluten till bostadshus, byggs för matlagning utomhus. Grilleldstäder utrustade med grill, rökhus, spis, spis, handfat, skärbord, rätt plats för köksredskap är efterfrågade.

För att minimera påverkan av atmosfäriska fenomen (regn, snö) på eldstadskonstruktioner är de placerade i lusthus, öppna trädgårdshus, under baldakiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa eldstäder

Vi pratar om bio eldstäder, falska eldstäder, elektriska eldstäder, nämligen de enheter som inte kräver skorstenar. Deras huvudsakliga syfte är att inreda lokaler. De kan tillverkas av en mängd olika material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modifieringar av eldstäder enligt typen av förbränningskammare:

  • Öppna eldstäder . Eldstaden för sådana eldstäder kan vara öppen från en, 2, 3 eller alla 4 sidor (övariationer). Traditionella värmeanordningar är utrustade med en eldstuga öppen på ena sidan. Enheter med en öppen eldslåda behåller antikens romantik, attraktiviteten hos en öppen låga. De kräver systematiskt underhåll, särskild vård, efterlevnad av säkerhetsföreskrifter och behöver tillgång till en stor mängd syre.
  • Stängda eldstäder . Brandlådan för sådana enheter är täckt med värmebeständigt glas eller en eldstadsdörr.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering efter typ av värmestrålning:

Enheter med ensidig värmeavledning har en traditionell design. Eldstaden är öppen från framsidan, och de andra tre väggarna i kammaren är gjorda med en sluttning. Denna design ökar eldens värmeeffekt

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelsidig (med dubbelsidig värmeavledning). Sådana enheter ser naturligtvis extraordinära ut

När det gäller drift har de flera brister:

  1. en stor värmeavledande yta behöver mer luft;
  2. framför bränslekammaren i sådana eldstäder är det nödvändigt att konstruera ett skydd av större storlek;
  3. det reflekterande området i eldstaden reduceras, så för lite värme tillförs rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tresidig (med 3-sidig värmeavledning). En öppen eld från 3 sidor gör sådana konstruktioner mycket intressanta. Men deras skydd måste också vara 3-sidigt. Värmeeffekten för eldstäder med 3-sidig värmestrålning är försumbar, eftersom värmestrålningen bara sprider sig från ett enda reflekterande plan.
  • Fyrsidig (med fyrsidig värmeavledning). Eldstäderna är öppna från alla sidor. Därför spelar de vanligtvis rollen som dekoration utan att värma rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bränsleklassificering:

Vedeldning - traditionell typ av eldstäder med eldstad, portal och skorsten. Det är lämpligt att göra det i byggnadsstadiet. Sådana strukturer bör uppföras av proffs, eftersom utelämnanden kan framkalla rökutseende i rummet, antändning och andra obehagliga stunder.

Vedeldade eldstäder kräver ständig rengöring.

För dem är luftning av rummet också av stor betydelse. En vedeldad spis passar perfekt till en plats i ett lanthus. Men det är nödvändigt att överväga en plats för förvaring av hjälputrustning och ved.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gas enheter har en bra värmeeffekt, antänds snabbt. Ingen skorsten krävs. Röret leds ut i det fria eller i en gasledning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå bränsle eldstäder är säkrare och kostar mindre än vedeldade eldstäder. Brännaren för förbränning av gasformigt bränsle styrs i autoläge. Efterlikningen av den ursprungliga eldstaden realiseras med hjälp av keramiskt dekorativt ved, som lyser glödhet under förbränningsprocessen.

Sådana enheter kan också installeras i lägenheten, men det är nödvändigt att skaffa ett tillåtande dokument från gastjänsten. Dessutom bör installationen av sådana anordningar utföras av gasarbetare.

Bild
Bild

Elektriska eldstäder används för att dekorera interiörer, och inte för uppvärmning av rum. Detta är ett utmärkt exempel på en stadslägenhet. De fungerar från det elektriska nätet och är inte farliga att använda.

Enhetens lilla vikt, frånvaron av skorsten och enkel installation gör oberoende installation tillgänglig (utan inblandning av specialister). De behöver inte rengöras för att kratta askan ur eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kassettyp . Dess namn är förknippat med designfunktionerna; den har en speciell kassett - en eldstad i stål, täckt med glas. Den slutna eldstaden tillåter användning av enheten inomhus, eftersom den är brandsäker. Fördelarna inkluderar hög funktionalitet och en kort skorsten. Det finns en möjlighet att använda långbränningsläget.
  • Bio eldstäder - färdiga dekorativa anordningar som fungerar på etanol eller vinalkohol. En stålbrännare är monterad på botten av kroppen, i vilken bränsle hälls. Eldstaden tänds med en specialiserad tändare eller en lång match. Ett annat namn för bio eldstäder är eko eldstäder. De är helt ofarliga för människors hälsa.
  • Pellet eldstäder måste klassificeras i en separat kategori eftersom deras struktur och typ av bränsle som används har sina egna egenskaper. Pelletsanordningar är gjorda av gjutjärn eller järn. Vid efterbehandling används glas och keramik i de flesta fall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstäderna är ordnade enligt följande:

  • eldstad;
  • pelletsbrännare;
  • temperaturgivare;
  • tändblock;
  • flera elmotorer och en styrenhet;
  • fack för bränslepellets och aska;
  • skorstensrör.
Bild
Bild

Pellets laddas i en inbyggd tank. Varaktigheten av eldstadens funktion beror på behållarens kapacitet.

I automatiskt läge matas pellets in i eldstaden i portioner. Där injicerar en specialiserad enhet luft, vilket skapar förutsättningar för en låga. I höljets nedre zon finns en askpanna, där ask hälls.

I sådana enheter kan du justera ström, temperatur, aktivering och avstängningstider. Värmeradiatorer kan anslutas till individuella modifieringar.

Bild
Bild

Design

Byggandet av en eldstad i ett hem är ett ansvarsfullt företag som kräver specialkunskaper och hantverk. Med tanke på att denna opretentiösa konstruktion kommer att vara centrum för uppmärksamhet för boende och gäster i huset, ägnas stor uppmärksamhet åt platsen och utformningen av eldstaden.

Eldstad dekoration kan vara:

  • tegel;
  • sten;
  • trä;
  • från keramiska plattor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För beklädnad av elektriska och falska eldstäder i vardagsrummet är specialiserade nischer konstruerade av gipsskivor.

Öppen spisens kännetecken är portalen, som alltid är riktad till mitten av rummet.

Portaldesign kan vara:

  • granit;
  • marmor;
  • metall;
  • tegel;
  • keramisk;
  • kalksten;
  • från vild- och spillsten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Äkta prover av kaminhantverk, som senare blir husets stolthet, skapas av proffs av ovanstående material. Sådana härdar bidrar till skapandet av en fredlig miljö som ger värme och komfort till värdarna och deras gäster.

Tillverkare

Bland de ryska tillverkarna av vedeldade eldstäder kan varumärket särskiljas " Meta "som interagerar med utländska företag. Företaget erbjuder ett omfattande urval av högkvalitativa portaler som skiljer sig åt i konfiguration och pris.

Alla eldstäder och spisar tillverkade i Vitryssland " Teplodar " blir inte bara en intressant dekoration av rummet, utan också en utmärkt enhet för uppvärmning av hemmet. Företaget producerar enheter med en effekt på 6-12 kW.

Från utländska tillverkare kan man särskilja finska eldstäder från företag Harvia, Tulikivi och NunnaUun.

Bild
Bild

tips och tricks

Eldstaden är eldelens huvudelement. Trots allt brinner ved här, huvudvärmen kommer härifrån. Brandboxens huvuduppgift är att bibehålla dess konfiguration och integritet vid höga temperaturer. De kan vara gjorda av tegel, gjutjärn eller järn, det beror på enheten.

Om din uppgift är att värma huset med den här enheten, bör du välja en eldstuga med värmeackumulerande komponenter som kommer att värma rummet även efter att elden har dött ut. Individuella vedeldade spisar är till och med utrustade med en vattenvärmekrets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi i detalj överväger strukturen för enheter i privata hus, är det nödvändigt att ägna stor uppmärksamhet åt skorstenar.

De finns i två konfigurationer:

  • rak skorsten - den mest populära typen av kåpa, som monteras direkt under byggandet av ett hus;
  • en lutande skorsten är en forcerad form, som används om du måste installera en eldstad i en redan byggd byggnad. Denna blankett gör det möjligt att ansluta till det befintliga ventilationssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att draget ska vara normalt måste skorstenen ligga ovanför standardugnsröret.

Om det är runt kommer det att minska motståndet och förhindra att det bildas en tjock blomning av sot. Hela systemet fungerar på grund av de olika mättnaderna i varm rök och utomhusatmosfär. Vakuumområdet suger rök ur skorstenen.

Skorstenens uppgift är att eliminera förbränningsprodukter från rummet: sot, kolmonoxid och rök. Det är viktigt att kontrollera att alla fogar av tegel eller rör i huven är ordentligt tätade. Detta är det enda sättet att säkerställa bra dragkraft.

En annan förutsättning för god ventilation är det korrekta huvudet (övre delen) av skorstensröret. Det mesta som kan användas är en regnavvisare. Överdriven attraktion för smycken kan påverka skorstenens funktion negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett viktigt element är gallret. Vanligtvis är detta ett massivt gjutjärnsgaller, det placeras på botten av härden. Ved läggs ovanpå den. När den brinner faller askan genom gallret utan att störa den systematiska eldistributionen.

Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Den mest populära är den klassiska portalen. För det mesta är den integrerad i väggen och har en U-formad konfiguration. Enkelhet och uttrycksfullhet hos linjer, symmetri är inneboende i den. Falska kolumner, basreliefer och smycken kan användas som dekorationer.

Designers rekommenderar att bygga en speciell hylla ovanför eldstaden, där figurer, små föremål och vaser kommer att skryta. För dekoration kan du använda granit, marmor. Smidda galler kommer att vara en extra dekoration.

Var uppmärksam på lantlig stil eller rustik stil (grov naturlig skönhet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana portaler har en D-formad konfiguration tillsammans med små eller medelstora parametrar. Ett oumbärligt tillbehör för en sådan eldstad är en träbalk ovanför eldstaden, på vilken olika små föremål finns.

Ett hölje kan placeras över rustika strukturer. Han kommer bara att spela en dekorativ roll. Denna stil innehåller en vägg- eller hörnportal av tegel. För beklädnad används sandsten eller skalsten.

Bild
Bild

Loftstilen blev populär på 60-70-talet av förra seklet. Det kännetecknas av stora rum med opussade väggar och högt i tak. I rum med en sådan inredning kommer en öppen spis av östyp med glasdörrar att se bra ut. Tänk på att denna stil inte ger riklig komfort. Som ett resultat bör rummet ha ett minimum av möbler och maximalt ledigt utrymme.

Modernismen utmärks också av minimalism.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från det tidigare projektet antar en sådan interiör raka linjer, fokus på detaljer och korrekta färglösningar. I detta rum kommer eldstäder med en snygg form och färgschema, samt glas- och metallanordningar att se konsekventa ut.

Strukturen i den moderna högteknologiska stilen innehåller strukturer av krom, stål, värmebeständigt glas och plast. Portalen kan ha valfri konfiguration. I en sådan anordning är ofta bara bakväggen ogenomskinlig. Högteknologiska vedeldade apparater är ett originalalternativ som realiseras på beställning.

Rekommenderad: